Εκλογές 2023: Ενισχύει το ανθρώπινο προφίλ του ο Μητσοτάκης ακόμα ένα άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας κάνει ο Τσίπρας




Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας και με στόχο να ενισχύσει το “ανθρώπινο προφίλ” του και να απευθυνθεί μέσω του lifestyle και σε ένα λιγότερο πολιτικοποιημένο κοινό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε συνέντευξη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου και στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δηλωσε πιο ήρεμος, πιο έμπειρος, πιο συνειδητοποιημένος μετά απο τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης. “Πάντα μου άρεσαν οι εκλογές” είπε.

Παραδέχθηκε ότι ήταν πολύ πιο δύσκολα στη θέση του πρωθυπουργού από ό, τι φανταζόταν αν και όπως είπε ήταν καλά προετοιμασμένος, καθώς όπως σημείωσε το βάρος της ευθύνης σε αυτή την καρέκλα είναι τεράστιο, ενώ κλήθηκε να διαχειριστεί και μία σειρά απρόβλεπτες κρίσεις.

Στο ερώτημνα αν του λείπει ο πατέρας του, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε “πάντα σου λείπουν οι γονείς σου” και σημείωσε “με τον πατερα μου είχαι 50 χρόνια διαφορά, αλλά είχα την ευτυχία να τον ζήσω μέχρι τα 49 μου χρονια και να τον απολαύσω όταν δεν είχε πια ευθύνες”.

Ανέφερε μάλιστα: “Μερικές φορές λεες τι θα σου έλεγε ο πατέρας σου αν κάνεις μία ερώτηση και συχνά αισθάνομαι ότι θα ήξερα την απάντηση, Αυτό σημαίνει ότι πήρα όση εμπειρία μπορεί να είχε να μου μεταφέρει”.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα σκυλιά που έχει, επισημαίνοντας ότι είναι ο Πίνατ στο Μαξίμου και “δύο λουκάνικα που έχουμε στο σπίτι”, ενώ στην εκπομπή έπαιξε βίντεο που έχει ανεβάσει στο TikTok στο οποιο φωνάζει τον Πίνατ “κομματόσκυλο”.

Αναφέρθηκε επίσης στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό.

“Ο πατέρας μου για να γίνει πρωθυπουργός πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Έγινε πρωθυπουργός σε μεγάλη ηλικία και έκανε ένα come back εντυπωσιακό. Θυμάμαι τις συνεχείς δυσκολίες και τη μεγάλη αγωνία του με πολλά ανοιχτα μέτωπα”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επισήμανε όμως ότι πατέρας του “είχε μία μεγάλη ικανότητα να κρατά τα πολιτικά προβλήματα μακριά από το οικογενειακό περιβάλλον”, αν και παραδέχθηκε ότι στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του κάπνιζε λίγο παραπάνω.

Σχολίασε μάλιστα ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης “είχε πάντα μία λίγο ζεν προσέγγιση στα πράγματα και θεωρούσε ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει λύση”. Ενώ παραδέχθηκε ότι ο ίδιος δεν ήταν πάντα τόσο ψύχραιμος όσο τώρα, αλλά έμαθε να μην αντιδρά θυμωμένος.

Ερωτηθείς εάν σε σοβαρά προβλήματα ζήτησε τη βοήθεια ειδικού ψυχολόγου, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Βεβαίως, δεν έχω πρόβλημα να το πω. Τα ζητήματα ψυχικής υγείας έιναι σοβαρά. Να μην τα αντιμετωπίζουμε με παρωπίδες και προκαταλήψεις του παρελθόντος”.

Ανέφερε ειδικότερα πως όταν περνούσε κρίση ο γάμος του με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι ζήτησε βοήθεια, καθώς όπως είπε: “Αισθάνεται κανείς την ανάγκη να μιλήσει με έναν άνθρωπο για να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση”.

Όσον αφορά στα Τέμπη, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως “ο θυμός, η οργή, η θλίψη ήταν κατανοητά συναισθήματα μετά από μία τραγωδία”

Ενώ απευθυνόμενος στους νέους, είπε ότι: “Η απόλυτη άρνηση δεν οδηγεί πουθενά, η συμμετοχή στις εκλογές είναι μία απάντηση”.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι “έχουμε λόγους να είμαστε αισόδοξοι” και δήλωσε “Εγώ βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο.

Παραδέχθηκε ότι: “Δεν κατάφερα να αλλάξω το κράτος όσο πολύ θα ήθελα”, ενώ χαρακτήρισε “μεγάλη κατάκτηση για χώρα το ΑΣΕΠ” και δήλωσε: “Πρέπει να το επιταχύνουμε. Θέλουμε να προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές, πρέπει να τους προσλάβουμε πιο γρήγορα από τις διαδικασίες”. 

Σημειωτέον πάντως ότι οι γιατροί του ΕΣΥ εξαιρούνται από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ ούτως ή άλλως. Ο κ. Μητσοτάκης όμως έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές το συγκεκριμένο παράδειγμα, δημιουργώντας ερωτήματα όσον αφορά τις προθέσεις του για “πριόνισμα” του ΑΣΕΠ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης: “Θέλω να απορρίψω κατηγορηματικά τις θεωρίες συνομωσίας, δεν υπάρχουν σκοτεινοί κύκλοι που καθορίζουν τις τύχες μας”.

Παρέφρασε μάλιστα τον ΓΓ του ΚΚΕ λέγοντας “όπως λέει ο φίλος μου ο Κουτσούμπας, ο λαός θα κρίνει την τύχη του”

Ενώ σχολίασε την ατάκα του Δημήτρη Κουτσούμπα που έχει γινει viral “αυτοί είστε”, αναφέροντας ότι η κόρη του τη λέει συνέχεια.

Δηλωσε επίσης ότι εάν η κόρη του μπει στην πολιτική ή σε όποιο νέο παιδί ενδιαφερθεί να μ΄πει στην πολιτική, θα της πει να φροντίσει πρώτα να έχει δουλέψει και να έχει κολλήσει ένσημα.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ριζικές αλλαγές στο ΕΣΥ, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η δημόσια υγεία δεν θα γίνει όπως στις ΗΠΑ. “Ντρέπομαι που υπάρχουν ράντζα στα νοσοκομεία”, δήλωσε και προανήγγειλε ότι την επόμενη τετραετία πρέπει να γίνουν άλματα στην υγεία.

“Ζούμε σε ένα κόσμο πολύ ταραγμένο και ποιος κρατά το τιμόνι της χώρας έχει σημασία”, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζουμε τι θα προκύψει μετά τις εκλογές στην Τουρκία. “Έλεγε κάποιος σοφός πολιτικός ότι στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν φιλίες παρά μονο συμφέροντα και αυτό ισχύει”, σχολίασε.

Δήλωσε πως “με τον Ερντογάν έχουμε μιλήσει πολύ ανοιχτά” και πρόσθεσε: “Ο, τι έπρεπε να του πω, του τα έχω πει χωρίς να μασήσω τα λόγια μου”.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε επίσης ότι με τον Νίκο Ανδρουλάκη “δεν έχουμε γνωριστεί ποτέ, έχω απορία πως είναι σαν άνθρωπος” και σημείωσε: “Έχουμε κοινά ενδιαφέροντα - αγαπάμε και οι δυο το μπάσκετ - αλλά έχουμε μεγάλες διαφορές στις πολιτικές μας τοποθετήσεις”.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός πήρε και την κόρη του Δάφνη μαζί, για να δει πως ειναι τα στούντιο, όπως είπε. Για το TikTok δήλωσε: “Πρέπει να αυτοσαρκαζόμαστε, άνθρωποι είμαστε” και πρόσθεσε: “Το διασκεδάζω και θα το συνεχίσω”.

Στον πρωθυπουργό προσέφεραν μάλιστα τούρτα ντολμαδάκια, προφανώς όχι με αντίστοιχη γεύση. Δήλωσε ότι έχει δει το Μαέστρο, αλλά πως όταν θέλει πραγματικά να χαλαρώσει βλέπει τη σειρά Emily in Paris μαζί με τη γυναίκα του.

Στο κλείσιμο της εκπομπής στον πρωθυπουργό έκανε ερωτήσεις ο μικρός Σπυρος. "Δεν θα φας την τούρτα" του είπε ο πρωθυπουργός και ο μικρός τον ρώτησε τι θα ήθελε να ήταν, με τον κ.Μητσοτάκη να απαντά πως θα ήθελε να ήταν επαγγελματίας μπασκετμπολίστας ή καθηγητής στο Πανεπιστήμιο.

Στο ερώτημα ποια υπερδύναμη θα ήθελε να είχε απάντησε πως θα ήθελε να μπορούσε να ταξιδέψει στο χρόνο. Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε επισης ότι αγαπημένος του υπερήρωας ειναι ο Μπάτμαν.

Τσίπρας: «Προοδευτική κυβέρνηση σταθερή και μακράς πνοής»





Την βούληση του να υπάρξει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου μια σταθερή προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας για τις μετεκλογικές εξελίξεις, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» σε συνέντευξη με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Αναφερόμενος στις μετεκλογικές εξελίξεις ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε αναφορικά με την πρότασή του για προοδευτική διακυβέρνηση πως «αυτό το οποίο λέμε βασίζεται στην πραγματικότητα: Το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορούν να κάνουν κυβέρνηση». Είπε παράλληλα ότι «θέλω μια κυβέρνηση σταθερή, μακράς πνοής» που να βασίζεται «σε μια σαφή προγραμματική βάση».

Με βάση αυτά απευθύνθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη αναρωτώμενος «με ποιόν θα κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Με την Νέα Δημοκρατία» ενώ παράλληλα τόνισε αναφορικά με το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των παρακολουθήσεων ότι «είναι φανερό ότι λογοδοσία των υπαιτίων του παρακράτους με Ν.Δ δεν θα υπάρξει». Με βάση αυτά απευθύνθηκε στο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «πρέπει να αρχίσει να παραδέχεται ότι σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και λογοδοσία μπορεί να υπάρξει μόνον με προοδευτική κυβέρνηση».

Παράλληλα σε μία συνολική αναφορά του στα κόμματα του προοδευτικού τόξου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι την επόμενη των εκλογών «θα λειτουργήσουμε όλοι με βάση την ευθύνη η χώρα να έχει κυβέρνηση και το αίσθημα της επιβίωσης του κάθε χώρου ξεχωριστά» σημειώνοντας πως «όλα τα κόμματα που βρίσκονται ανάμεσα από τους δύο που διεκδικούν την εξουσία συντρίβονται».

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρνητικά για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την Ελληνική Λύση. Σημείωσε όμως πως «αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να συνεργαστεί με τον Βελόπουλο είναι ο Μητσοτάκης». Θυμίζοντας την συμπόρευση της Νέας Δημοκρατίας με ακροδεξιά κόμματα το 2019 όταν ψηφίζονταν η συμφωνία των Πρεσπών.

Ενδιαφέρον ήταν και το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την μετεκλογική διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών. Σημειώνοντας ότι αυτή θα αγγίξει και πολιτικά πρόσωπα. Επισήμανε ότι «όταν αυτό μπαίνει στο τραπέζι στην συζήτηση το πολιτικό σύστημα έχει συγκεκριμένες διαδικασίες για την ποινική ευθύνη των πολιτικών προσώπων». Τόνισε επίσης πως οι υποκλοπές ήταν το πρώτο έγκλημα προσθέτοντας πως «ένα δεύτερο έγκλημα ήταν η συγκάλυψη». 

Όπως σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι ο Μητσοτάκης παρακολουθεί τους υπουργούς του. Ότι παρακολουθεί τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα επιβάλει «μπλόκο» στον κ. Ράμμο για να μη βρει τα στοιχεία. Ότι θα επικαλεστούν το Εθνικό απόρρητο για να συγκαλύψουν το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης. Πολλά δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε σ’ αυτήν τη χώρα αυτά τα 4 χρόνια και πολλά «φάγαμε αμάσητα» ακριβώς επειδή δεν μπορούσαμε να τα διανοηθούμε!»

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τις δημοσκοπήσεις λέγοντας πως «οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει πάρα πολλές φορές έξω» θυμίζοντας πως «το 2019 δίνανε 26 στον ΣΥΡΙΖΑ και πήρε 32». Σχολίασε μάλιστα ότι ενώ οι πολιτικοί έχουν κυρώσεις εάν χάσχουν «οι δημοσκόποι ότι και να πούνε δεν τρέχει τίποτε».

Παράλληλα ασκώντας κριτική στην Ν.Δ όσο και συνολικά στο πολιτικό σκηνικό επισήμανε ότι υφίσταται θέμα για «απαξίωση του δημόσιου χώρου» λέγοντας πως «το νερό δεν μπορεί να είναι ιδιωτικό» και «δεν μπορεί η ΔΕΗ να είναι ο λαγός στην κούρσα της κερδοφορίας». 

Τονίζοντας πως πρέπει «να ξαναδούμε κάποια πράγματα που τα απεμπολήσαμε την περίοδο της ηγεμονίας της νεοφιλελεύθερης».Σε αυτή την λογική επισήμανε πως η απλή αναλογική «θα ήταν μεγάλη ευκαιρία να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας» και «να πάμε σε ένα πλαίσιο που η λογοδοσία θα γίνει κανόνας».

Από την συνέντευξη δεν έλλειψαν και οι αναφορές στο δυστύχημα των Τεμπών με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει ότι σε αυτό«αποτυπώνεται όλη η αδιαφορία, η απαξίωση, η κομματική μούχλα του κράτους που το βάφτισαν επιτελικό. Και αντί για επιτελικό κράτος είδαμε ένα κράτος - κομματικό φέουδο. Και μετά την οικογενειοκρατία. Αν ο Καραμανλής λεγόταν Θεοδωράκης ή όπως αλλιώς, δε θα υπήρχε περίπτωση να είναι ξανά υποψήφιος»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της Παιδείας. Για την κατώτατη βάση εισαγωγής είπε πως «ήταν μια ανακάλυψη του Μητσοτάκη που δεν είχε να κάνει με το γνωστικό επίπεδο των παιδιών» αλλά στόχευε στο «να κόψει εισακτέους για να κόψει δαπάνες από τα πανεπιστήμια» και για «να τους σπρώξει στην ιδιωτική εκπαίδευση».Επισήμανε ότι «θα έπρεπε για τις σχολές χαμηλής ζήτησης να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση» τονίζοντας πως «έχουμε 6 πανεπιστήμια της χώρας που συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κόσμου» και «πρέπει ως χώρα να αποφασίσουμε να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο» αφού «ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 5% και εμείς στο 3,5%».


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη