Τσίπρας: Κυβέρνηση του πρώτου με το τρίτο κόμμα, από τις 21 Μαΐου




Την ανάγκη να υπηρετηθεί η λαϊκή βούληση για πολιτική αλλαγή με μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη της 21 Μαΐου επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα.

Με βάση αυτό κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της αριστεράς να τοποθετηθούν για τις προγραμματικές θέσεις που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις συνεργασίες

Αναφερόμενος συνολικά στις θέσεις που διατυπώνουν τα κόμματα στα οποία απευθύνει κάλεσμα συγκυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως οι εκλογές «είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία» και «διεκδικούμε τους ίδιους ψηφοφόρους».

Σημείωσε όμως πως «υπάρχει και ένας ξενοδόχος, μην λογαριάζουμε χωρίς αυτόν, ο ελληνικός λαός» που «θα διαμορφώσει τους συσχετισμούς δύναμης». Εκτίμησε πως φαίνεται ότι «στις 21 Μαΐου το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα είναι σε θέση να φτιάξει κυβέρνηση» και γι αυτό «το κρίσιμο είναι ποιος θα είναι πρώτο κόμμα».

Επισήμανε ότι με το πρόγραμμα των 11 σημείων που δημοσιοποιήθηκε χθες «εμείς απευθύναμε τους όρους» και «το απευθύνουμε στον κ.Ανδρουλάκη και θα θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα». Συνολικά μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «εγώ διεκδικώ την ισχυρότερη δυνατή εντολή του ελληνικού λαού γιατί αυτό που επιθυμώ είναι να έχουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής».

Ειδικά για το θέμα του ποιος θα είναι πρωθυπουργός σε μια τέτοια κυβέρνηση και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ είπε πως «ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει ποιος θα τον κυβερνά» προσθέτοντας πως «αν όμως τόσο πολύ επιμένει για πρόσωπα δεν θα έπρεπε να προτείνει και κάποιον; Ο άγνωστος Χ θα είναι;».
Κανείς δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στα σχόλια του Ν.Ανδρουλάκη περί «τυμβωρύχου του Ανδρέα Παπανδρέου». Όπως είπε ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας ανήκει στην ιστορία». Επισημαίνοντας πως «υπάρχουν χιλιάδες ανιδιοτελείς πολίτες που τον ακολούθησαν και σήμερα έχουν περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ». Διευκρίνισε όμως πως «αυτό πρέπει να μας ενώνει». Έθεσε μάλιστα το ερώτημα στον Ν.Ανδρουλάκη: «Με ποια από τα 11 σημεία που κατέθεσα διαφωνεί;» ζητώντας «αυτό το πρόγραμμα που καταθέσαμε να συζητήσουμε».

Το κόστος του προγράμματος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην κριτική που ασκείται από την Νέα Δημοκρατία σχετικά με το κόστος του προγράμματος που παράθεσε χθες. Είπε πως «οι δεσμεύσεις μας είναι απόλυτα κοστολογημένες και ρεαλιστικές» και «είναι το μισό από τις δεσμεύσεις του κ.Μητσοτάκη στους ημέτερους».

Μιλώντας με αριθμητικά δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως το κόστος «είναι γύρω στα 5,5 δις ευρώ σε ετήσια βάση». Διευκρίνισε μάλιστα πως «το κόστος της μείωσης του ΕΦΚ θα είναι μηδενικό» αφού ο προϋπολογισμός«είχε υπερ-έσοδα 4,5 δις ευρώ». Τόνισε ότι «σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είχαμε μείωση των ειδικών φόρων και απέδωσε» ενώ στην Ελλάδα «έχουμε την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη».

Είπε πως η Ν.Δ «διατηρεί υψηλά τον ΦΠΑ για να έχει υπερέσοδα για να δίνει επιδοτήσεις και να πληρώνουν το ρεύμα για να κρατάνε οι εταιρίες ψηλά τις τιμές» επισημαίνοντας ότι αυτός «είναι ένας μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος». Μάλιστα παρατήρησε πως «αυτά που προτείνουμε δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμο» αφού «ξέρουμε τι θα πει δημοσιονομική ισορροπία. Δεν είμαστε χθεσινοί».

Η δεξιά πολυκατοικία

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στους αποκλεισμούς κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ εκτιμώντας ότι «έχει πέσει βόμβα στην δεξιά πολυκατοικία» από την οποία πλήττονται «όσοι δεν είχαν δώσει υπόσχεση στήριξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη» και «είναι κόμματα ανταγωνιστικά της Ν.Δ».

Εκτίμησε πως «τέτοια χειραγώγηση της δικαιοσύνης σε προεκλογική περίοδο δεν έχει ξαναδεί ο τόπος» επισημαίνοντας πως «η ακροδεξιά δεν νικιέται με τέτοιου είδους διατάξεις. Έτσι γινόμαστε χορηγοί του Κασιδιάρη». Μάλιστα θύμισε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποκλείονται δίχως εμπλοκή του Αρείου Πάγου κόμματα που έχουν υποψήφιους καταδικασμένους.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν επέβαλλε την ελάχιστη βάση για να αυξήσει το επίπεδο στα πανεπιστήμια» αλλά «ο σκοπός ήταν πως ήθελαν με έναν έμμεσο τρόπο να μειώσουν τους εισακτέους» για να υπάρξει «δεξαμενή πελατείας στα ιδιωτικά κολλέγια». Αυτό επειδή «πιστεύουν σε ένα σύστημα που θα κυριαρχεί η ιδιωτική εκπαίδευση»

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο