Τα 7 μηνύματα Τσίπρα που θέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε προεκλογικό συναγερμό



Μηνύματα με αποδέκτες την κοινωνία, το εκλογικό σώμα, τα επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, κηρύσσοντας την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για την κάλπη της 25ης Ιουνίου. 

Το κεντρικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε χθες μια και μόνη απόφαση με συνοπτικές διαδικασίες, που είναι όμως καθοριστική για τον μέλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Να δώσει την εκλογική μάχη με ενότητα και διάθεση ανατροπής των συσχετισμών, έχοντας ως κύριο αντίπαλο την Δεξιά.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να έχει ήδη λειτουργήσει τονωτικά, όσο και ενωτικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αποκωδικοποίησή της οδηγεί σε 7 σαφέστατα μηνύματα που, όπως αναφέραμε, έχουν πολλούς αποδέκτες.

Τέρμα στο «πένθος»

Το πρώτο και βασικό μήνυμα που έδωσε με την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον σε προεκλογικό συναγερμό. Οπότε προσπερνά το σοκ του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου και μπαίνει στην εκλογική μάχη από μηδενική βάση. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «είμαστε ήδη στις πρώτες μέρες της νέας προεκλογικής περιόδου» τονίζοντας ότι «μετά από τρεις μέρες θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης»

Αναμέτρηση με την Δεξιά: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα κατέβει φιλόδοξα και όχι μεμψίμοιρα στον προεκλογικό στίβο. Όπως δήλωσε δεν «πάμε για να χάσουμε, για να κρατήσουμε τα ποσοστά μας» αλλά «για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά και να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε όχι για να χάσουμε».

Κόμμα εξουσίας: Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής για το ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική σκακιέρα, ούτε «πέφτει επίπεδο». Δήλωσε σαφώς πως είναι «κόμμα εξουσίας. Ούτε συμπλήρωμα της Δεξιάς ούτε κόμμα διαμαρτυρίας». 

Επίσης πώς είναι «ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής Παράταξης». Επίσης ήταν σαφής ως προς το ότι δεν απαιτείται πολιτική μετακίνηση. Είπε χαρακτηριστικά πως «δεν λέω να αλλάξουμε ούτε προς το κέντρο, ούτε προς τα αριστερά, αλλά προς τη σοβαρότητα, προς την υπευθυνότητα, προς τη συλλογικότητα».

Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ: Η ομιλία Τσίπρα προσδιόρισε ως βασικό αντίπαλο την Ν.Δ και υπό αυτό το πρίσμα καθόρισε και την σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σημείωσε πως «το μέτωπό μας και στις νέες αυτές συνθήκες είναι η δεξιά και η πολιτική της». 

Όσον αφορά την πολιτική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ είπε πως «δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι» αφού «σε μικροκομματικούς εμφυλίους που ευνοούν μόνο τη Δεξιά δεν πρόκειται να εμπλακούμε». Παρόλα αυτά δήλωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι κάθε φορά που θα μας δίνουν μια από το ένα μάγουλο, θα γυρνάμε και το άλλο μάγουλο» αλλά «θα απαντάμε πολιτικά».

Το σχέδιο του αντίπαλου

Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στην στόχευση που έχει η Ν.Δ λέγοντας πως δεν θέλει «την αυτοδυναμία» αλλά «την παντοδυναμία». Όπως επίσης και «να ξεμπερδέψει με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ο μόνος πολιτικός αντίπαλος που μπορεί να τον εμποδίσει και που μπορεί να δώσει μάχες για να υπερασπιστεί το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία, τα εργασιακά δικαιώματα».

Τέρμα στην εσωστρέφεια

 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε και ένα σαφέστατο, αυστηρό θα έλεγε κανείς, μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος. Ζητώντας να λήξουν άμεσα όποιες αντιπαραθέσεις καταγράφονται για την ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος. Είπε πως «δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις που ακόμα και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι δεν τις αποφεύγουν, αλλά το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτα από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας».

Για τα μεγάλα συμφέροντα: Ενδιαφέρουσα πτυχή της παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ήταν το μήνυμα που έστειλε προς επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν κατονόμασε. Σημείωσε πως αποστέλλει «ένα μήνυμα στις ελίτ και στα μεγάλα συμφέροντα που 10 χρόνια τώρα δεν έχουν κουραστεί να μας πολεμάνε και να με πολεμάνε». Πρόσθεσε πως «δεν μπορούν να κρύψουν τη μεγάλη τους χαρά και τη μεγάλη τους συγκίνηση. Τους απαντάω: μη βιάζεστε. Δεν θα πετύχετε τον στόχο σας». Τόνισε μάλιστα πως τα συμφέροντα αυτά επιθυμούν «τη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού».



Οι αιτίες της ήττας

Παρά την έμφαση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην επερχόμενη εκλογική μάχη δεν απέφυγε να αναφερθεί στους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην ήττα της 21ης Μαίου. Ξεκαθαρίζοντας ότι η όλη υπόθεση είναι πολυπαραγοντική και θα εξεταστεί με λεπτομέρεια μετεκλογικά.

Αναφέρθηκε σε τρείς βασικούς λόγους. Σημείωσε πως «η πρώτη αιτία, είναι ότι τελικά η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την δική της ατζέντα στην προεκλογική αντιπαράθεση: την ατζέντα του φόβου». Υποστηρίζοντας ότι φάνηκε πως «η μιντιακή υπεροπλία που είχαν οι αντίπαλοί μας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιβολή της προεκλογικής ατζέντας». 

Επισήμανε ότι προεκλογικά δεν έγινε συζήτηση για τα προβλήματα του σήμερα αλλά «για το ευρώ και για τους δύσκολους καταναγκασμούς των μνημονίων. Καταστάσεις όμως που έχουμε αφήσει πίσω οριστικά χάρη στα επιτεύγματα τα δικά μας και αυτό είναι το οξύμωρο».

Επίσης επανέλαβε την εκτίμηση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ για την «στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής» σημειώνοντας πως ήταν «μια ήττα της στρατηγικής μας για την απλή αναλογική». Επισήμανε ότι «η διαρκής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης. Μιας αμήχανης πρότασης που οδηγεί εν τέλει σε μια ασταθή διακυβέρνηση».

Τέλος αναφέρθηκε στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι μία από τις αιτίες ειναι «οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις ακόμα και τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης του πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο».

Συναίνεση

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε την μικρότερη διάρκεια από οποιαδήποτε άλλη ανάλογη διαδικασία του οργάνου στο παρελθόν. Με την συναίνεση μάλιστα των μελών της. 

Γεγονός που αντανακλά προφανώς την ομοθυμία όλων των εσωκομματικών τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα που απαιτεί γρήγορους ρυθμούς προκειμένου να «σηκωθούν τα μανίκια» ενόψει της εκλογικής μάχης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έγινε αποδεκτή με σχεδόν καθολική αποδοχή η πρόταση που κατέθεσε η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου ώστε να μην υπάρξουν τοποθετήσεις των μελών της Κ.Ε αλλά αυτές να κατατεθούν με την μορφή υπομνήματος. Παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αντιπρότεινε να τοποθετηθούν όσα στελέχη το επιθυμούν.


 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο