Εκλογές στην Τουρκία: Προβάδισμα αλλά όχι νίκη για τον Ερντογάν - Ολοταχώς για β' γύρο με Κιλιτσντάρογλου




Οι δυο διεκδικητές της εξουσίας στην Τουρκία, ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσαν και οι δύο βέβαιοι για τη νίκη μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη χθες Κυριακή, καθώς η διεξαγωγή δεύτερου γύρου της αναμέτρησης, την 28η Μαΐου, μοιάζει ολοένα πιο αναμφίβολη.

Το HaberTurk μεταδίδει πως με βάση το 98,15% των ψήφων καταμετρημένο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει το 49,34% των ψήφων, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 44,99%. Ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογάν συγκεντρώνει ποσοστό 5,24% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 0,43%.

Πόλεμος ισχυρισμών κυβέρνησης αντιπολίτευσης για το ποιός προηγείται

Πηγές του Κιλιτσντάρογλου ανέφεραν στο Reuters ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης προηγείται με μικρή διαφορά του Ερντογάν. Ο Φάικ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, νωρίτερα την Κυριακή, δήλωσε ότι διαβλέπει μια θετική εικόνα στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η Τζανάν Καφταντζίογλου, επικεφαλής του CHP στην νομαρχιακή περιφέρεια Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε ότι στο 40% των εκλογικών τμημάτων ο Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται στο 51%, ενώ ο Ερντογάν περίπου στο 44%.

O Σινάν Ογάν, ο οποίος συγκεντρώνει περίπου το 5% των ψήφων και είναι πιθανός ρυθμιστής του αποτελέσματος σε περίπτωση δεύτερου γύρου, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι εκλογές θα πάνε πιθανώς σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.

«Βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα οι εκλογές να πάνε σε δεύτερο γύρο», καθώς κανένας από τους βασικούς υποψηφίους δεν είναι σε θέση να κερδίσει το 50% των ψήφων, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «οι Τούρκοι εθνικιστές και οι Κεμαλιστές είναι το κλειδί για αυτές τις εκλογές».

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται

«Το ANADOLU δεν εκπληρώνει τον θεσμικό ρόλο του», είπε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ύστερα από κοινή δήλωσή του μες τον δήμαρχο Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς. Οι δύο άντρες αμφισβήτησαν τη σειρά με την οποία δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, προτάσσοντας τις περιοχές που ψηφίζουν κατά κύριο λόγο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κάλεσαν επιπλέον τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης να ενημερώνονται έως αργά το βράδυ, τονίζοντας ότι το προβάδισμα του Ερντογάν θα ανατραπεί.

Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο «στρατόπεδο» του Κιλιτσντάρογλου, σημείωσε ότι είναι αρκετά αισιόδοξοι ότι το προβάδισμα του Ερντογάν θα ανατραπεί. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τα πρώτα αποτελέσματα που έβγαιναν επί του συνόλου, «άγγιζαν» ακόμη και το 80% υπέρ του Ερντογάν, γεγονός που«οπλίζει» τους ψηφοφόρους του Κιλιτσντάρογλου με υπομονή.

Ενθουσιασμός

Όλη μέρα χθες, οι κάλπες γέμιζαν με ταχύτητα από τους ενθουσιώδεις ψηφοφόρους, που σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να περιμένουν ώρες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η συμμετοχή στη διαδικασία εκτιμάται πως έσπασε ρεκόρ, έφθασε κοντά στο 90%, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την εφορευτική επιτροπή ακόμη.

Οι περίπου 64 εκατ. πολίτες με δικαίωμα ψήφου καλούνταν επίσης να αναδείξουν τα 600 μέλη της τουρκικής Βουλής με έδρα την Άγκυρα.

Ο κ. Ερντογάν είπε πως η παράταξή του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εξασφάλισε την πλειοψηφία μαζί με τον εταίρο του, το ακροδεξιό εθνικιστικό MHP.

Το 2018, στις πιο πρόσφατες προεδρικές εκλογές, ο κ. Ερντογάν κέρδισε στον πρώτο γύρο, με πάνω από το 52,5% των ψήφων. Η διεξαγωγή επαναληπτικού γύρου θα ήταν αφ’ εαυτής απογοητευτική εξέλιξη για τον αρχηγό του κράτους, που αρχικά πιστωνόταν πως ανέπτυξε τη χώρα του, της χάρισε ευημερία, προτού οι κρίσεις αρχίσουν να διαδέχονται η μια την άλλη και ο ίδιος κατηγορηθεί για αυταρχική παρέκκλιση. Ο αντίπαλός του, ο κ. Κιλιτσντάρογλου, λέει πως θέλει να επαναφέρει «τη δημοκρατία», πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές και να υπερασπιστεί τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

«Για να το πούμε απλά, θέλουμε τη γαλλική επανάσταση: ‘ισότητα, ελευθερία, αδελφοσύνη’, διότι τα τελευταία 20 χρόνια, όλα αυτά εξαφανίστηκαν», δήλωνε χθες σε πλούσια συνοικία της Κωνσταντινούπολης ο 58χρονος Ουλβί Αμιντζί, με μπλουτζίν και με τατουάζ στο χέρι.

«Εγώ λέω ‘συνεχίζουμε’ με τον Ερντογάν», έλεγε αντίθετα η Νουρτζάν Σογέρ, με μαντίλα στα μαλλιά, μπροστά σε εκλογικό κέντρο του AKP στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Στην μαρτυρική Αντάκια (Αντιόχεια), νότια, που μετατράπηκε σε σωρούς από συντρίμμια όταν χτύπησε ο σεισμός του Φεβρουαρίου, ο Μεμέτ Τοπάλογλου, που πήγε από τους πρώτους στο εκλογικό τμήμα, έλεγε «χρειάζεται αλλαγή», «φτάνει».

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου είναι υποψήφιος ετερόκλιτου μετώπου άνευ προηγουμένου έξι παρατάξεων της αντιπολίτευσης, στο φάσμα από την εθνικιστική δεξιά ως τη φιλελεύθερη κεντροαριστερά περνώντας από το πολιτικό ισλάμ, που ήλπιζε ότι του έδινε τη νίκη, και είχε επίσης την υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, της τρίτης πολιτικής δύναμης στη χώρα.

Ο κ. Ερντογάν έμοιαζε να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, με τη χώρα βυθισμένη σε οικονομική κρίση, το νόμισμα να έχει χάσει τη μισή αξία του, τον πληθωρισμό στα ουράνια, πάνω από το 85% το φθινόπωρο. Παρ’ όλ’ αυτά, «ο λαός επέλεξε τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε αυτές τις εκλογές», διαβεβαίωσε.

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες κρίνουν όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία, κράτος μέλος του NATO και -τουλάχιστον στη θεωρία- υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ, αλλά και το πώς θα την κυβερνήσει, την εξέλιξη της οικονομίας, καθώς και την εξωτερική πολιτική της, που σημαδεύτηκε από αρκετές απρόβλεπτες στροφές.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο