Ο ξένος τύπος για τις Ελληνικές εκλογές- Τέμπη παρακολουθήσεις και στο βάθος η επιστροφή της αριστεράς στην εξουσία


Θέμα και στον ξένο τύπο έχουν γίνει οι εθνικές εκλογές της κυριακής στην χώρα μας με τα ξένα μέσα να βάζουν στο στόχαστρο πολλά από τα γεγονότα που σημάδεψαν την τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών και το τραγικό δυστήχημα των Τεμπών που στοιχίσε την ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους. 


Wall Street Journal: Ο Μητσοτάκης πάει σε εκλογές εν μέσω σκανδάλων


Στις εκλογές της 21η Μαΐου στην Ελλάδα, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το σκάνδαλο των υποκλοπών και την ανησυχία για το κράτος δικαίου αναφέρεται η Wall Street Journal σε δημοσίευμα της.

Όπως σημειώνει, τα προγνωστικά είναι υπέρ της επικράτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά ο έλληνας πρωθυπουργός "βρίσκεται κάτω από ένα σύννεφο: Ένα σκάνδαλο σχετικά με την παρακολούθηση πολιτικών φίλων και εχθρών έχει εντείνει τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου σε μια χώρα που εξακολουθεί να προσπαθεί να θεραπευτεί από την τραυματική κρίση χρέους".

«Τον τελευταίο χρόνο, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μητσοτάκη αγωνίστηκε να συμμαζέψει τις αποκαλύψεις ότι η ΕΥΠ, η οποία αναφέρεται στο γραφείο του πρωθυπουργού, κατασκόπευε άτομα από τις τάξεις της ίδιας της κυβέρνησης, βουλευτές της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και αρχηγούς του στρατού. Η υπόθεση ονομάστηκε "ελληνικό Watergate" συνεχίζει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις όπου η Νέα Δημοκρατία φέρεται να τερματίζει πρώτη στις εκλογές της Κυριακής με περίπου 35% "αλλά θα υπολείπεται της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε δεύτερες κάλπες" όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως "η διαχείριση της εξουσίας από τον ίδιο έχει προβληματίσει πολλούς από τους φιλελεύθερους που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους σε αυτόν πριν από τέσσερα χρόνια" δίνοντας ως παράδειγμα την ψήφιση νόμου προς όφελος τραπεζιτών και στελεχών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δίκες για οικονομικά εγκλήματα.

Παράλληλα, σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν επισημάνει καταγγελίες για παράνομες απελάσεις προσφύγων και άλλων μεταναστών από ελληνικά ύδατα ή εδάφη ενώ ξεχωριστή μνεία κάνει για την ελευθερία των ΜΜΕ, όπου η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ για δύο συνεχόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. Αναφέρεται επίσης σε επιχειρηματίες, "οι περισσότεροι με κυβερνητικούς δεσμούς, κυριαρχούν στην ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης, ενώ οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν εκφοβισμό από την παρακολούθηση της κυβέρνησης, τις μηνύσεις, τη σκληρή αστυνόμευση και τη βία από πολιτικούς εξτρεμιστές".

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ερωτηθείς για την υπόθεση των παρακολουθήσεων εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε: "Αυτό το θέμα έχει συζητηθεί επανειλημμένα δημόσια και στη Βουλή από την κυβέρνηση και δεν έχουμε τίποτε άλλο να προσθέσουμε".

Το δημοσίευμα στέκεται επίσης στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες παρακολούθησαν πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλους. "Πολλά από τα ίδια άτομα στοχοποιήθηκαν επίσης με ισχυρό λογισμικό παρακολούθησης που ονομάζεται Predator, συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Ανδρουλάκη, αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι ιδιωτικοί παράγοντες λειτουργούσαν το Predator. Οι στόχοι παρακολούθησης λένε ότι πιστεύουν πως οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν, κοινοποιήθηκαν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι εισαγγελείς ερευνούν. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν γνώριζε για τις υποκλοπές ή τη χρήση spyware εναντίον πολιτικών και δημοσιογράφων." υπογραμμίζει.

Αναφέρεται δε και στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του debate, ότι δηλαδή ο Ανδρουλάκης δεν έπρεπε να ήταν υπό παρακολούθηση και στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι "αυτή η υπόθεση είναι σκιά για την κυβέρνησή μας.

"Η τραγωδία στα Τέμπη τον Φεβρουάριο, που κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων, αποκαλύπτοντας τα συνεχιζόμενα προβλήματα πατρωνίας και κακοδιαχείρισης στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας, έχει επίσης πλήξει το αφήγημα της κυβέρνησης για ανανέωση" σημειώνει επίσης η εφημερίδα.

Τέλος, το δημοσίευμα καταλήγει πως "η Ελλάδα είναι μία από τις πολλές χώρες της ΕΕ όπου οι ανησυχίες για το κράτος δικαίου έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Αν και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ παραμένουν δημοκρατίες με ανταγωνιστικές εκλογές, σε πολλά μέρη οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να εδραιώσουν την εξουσία τους ελέγχοντας τα μέσα ενημέρωσης, το δικαστικό σώμα, τις ανεξάρτητες αρχές και άλλους θεσμούς".

Τέμπη και οικογενειοκρατία στο "κάδρο" του BBC


Παραμονές των εκλογών στην Ελλάδα, το BBC δημοσιεύει ένα εκτενές ρεπορτάζ, μεταφέροντας το συναίσθημα που κυριαρχεί πριν οι Έλληνες ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν την επόμενη κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της ανάλυσης του, το κορυφαίο βρετανικό Μέσο δίνει το στίγμα αυτών των εκλογών που θα διεξαχθούν στη σκιά του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών. Αυτό είναι που "κρέμεται πάνω από την κάλπη", στην οποία ωστόσο "κυριαρχούν οι δυναστείες".

Οι δύο παραπάνω φράσεις συνθέτουν και τον τίτλο του άρθρου, με τον συντάκτη να μεταφέρει την οδύνη των συγγενών θυμάτων την οποία και αντίκρισε ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στο Καστράκι Καλαμπάκας, αλλά και να περιγράφει το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, εστιάζοντας στο διαχρονικό ίδιον της οικογενειοκρατίας.

"Τρία από τα πιο λαμπερά αστέρια τους, που θα έπρεπε τώρα να ψήφιζαν για πρώτη φορά, σκοτώθηκαν τον Φεβρουάριο στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας", αναφέρει ο αρθογράφος σχετικά με τους συγγενείς της Θώμης, της Χρύσας και της ξαδέλφης τους Αναστασίας, που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη.


"Είμαι τυχερός που την είχα ως κόρη, έστω και για λίγο. Θα είμαι πάντα περήφανος. Ήταν ένα σπάνιο κορίτσι και είχε μόνο αγάπη να δώσει", λέει ο πατέρας της Αναστασίας. "Εμείς, οι συγγενείς το αποκαλούμε κρατική δολοφονία των παιδιών μας και όλων των ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό το τρένο. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα μπορούσε να γίνει αυτό;", αναρωτιέται στο BBC, με το άρθρο να σχολιάζει το αίσθημα αγανάκτησης αρκετών ψηφοφόρων, το οποίο επιδεινώνεται από την επανάληψη των ίδιων επωνύμων που φιγουράρουν στα ψηφοδέλτια:

"Ισχυρά οικογενειακά δίκτυα εξακολουθούν να κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή, κατά μήκος του ιδεολογικού φάσματος. Ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν κι ο ίδιος πρωθυπουργός, η αδερφή του ήταν υπουργός Εξωτερικών και ο ανιψιός του είναι ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων", γράφει ο συντάκτης, ο οποίος εστιάζει στο φαινόμενο της οικογενειοκρατίας των τελευταίων δεκαετιών, ορμώμενος από ένα άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε ένα διπλανό χωριό:

"Αν και ο Καραμανλής αναγνωρίζεται μετά θάνατον πέρα από κομματικές γραμμές, ο Κώστας Καραμανλής, ξάδελφος ενός άλλου πρώην πρωθυπουργού με το ίδιο επώνυμο, αντιμετωπίζει εθνική οργή. Την επομένη του μοιραίου δυστυχήματος, ο Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε από υπουργός Μεταφορών, παραδεχόμενος ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο για το οποίο ήταν υπεύθυνος δεν ήταν κατάλληλο. Ωστόσο, τα δάκρυα που έχυσε δημόσια δεν τον εμπόδισαν από το να διεκδικήσει επανεκλογή του, γεγονός που έχει εξοργίσει πολλές από τις θλιμμένες οικογένειες".


Νεποτισμός από τη μία, υψηλό κόστος ζωής και υποκλοπές από την άλλη

Το ρεπορτάζ του BBC μεταφέρει στην Αθήνα, με τον συντάκτη να σημειώνει πως "ο νεποτισμός οι πελατειακές σχέσεις τροφοδοτούν την οργή πολλών ψηφοφόρων" , πριν στραφεί σε άλλα ζητήματα οικονομίας και δημοκρατίας που έχουν διαμορφώσει την ισχύουσα κατάσταση της χώρας, παραμονές της κάλπης.

Το άρθρο εστιάζει στο υψηλό κόστος ζωής που έχει δυσχεράνει την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων: "Παρά την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, περισσότερο από το ένα τρίτο των Ελλήνων λένε ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους κάθε μήνα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση", πριν περάσει στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα, η οποία "είναι η χειρότερη της Ε.Ε. για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά", αλλά και στο "ελληνικό Watergate, με την παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων".


El Pais: «Ο Τσίπρας είναι η μόνη ελπίδα για να επιστρέψει η αριστερά στην εξουσία»


Στην πολιτική διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα και την ελπίδα για την αριστερά να ξαναέρθει στην εξουσία στην Ελλάδα αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ της η ισπανική εφημερίδα El Pais.

"Ακόμη και πολλοί επικριτές του αριστερού ηγέτη τείνουν να συμφωνούν: Ο Τσίπρας είναι η σημαντικότερη πολιτική προσωπικότητα της γενιάς του, ο πιο ικανός και χαρισματικός ομιλητής" αναφέρει στο δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα.

Το δημοσίευμα περιγράφει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα ως μια πολιτική δύναμη της αριστεράς που εκτοξεύτηκε από το 4% και έφτασε να ηγείται της διακυβέρνησης της χώρας ως πολέμιος της λιτότητας και της τρόικας που την επέβαλε. 

Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολιάζει ότι ο Τσίπρας ανέλαβε ένα τεράστιο βάρος το 2015, κάτι που ήταν αδύνατο να πράξει η Δεξιά, ενώ στη συνέχεια αναφέρει ότι "ο Τσίπρας δεν πρέπει ποτέ να αφεθεί να πεθάνει", ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στην υπογραφή του μνημονίου από πλευράς του και παραθέτει σχόλια από νέους που ένιωσαν διάψευση των προσδοκιών τους από τον συμβιβασμό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και νέων που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ για να ανατραπεί η κυβέρνησ Μητσοτάκη.

"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει να επιδείξει μία τετραετία με σειρά προκλητικών σκανδάλων, αντικοινωνικών πολιτικών, δραματικών αποτυχιών και καταστροφών, πριν την τελευταία σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Μεταξύ τους, το σκάνδαλο των υποκλοπών εις βάρος πολιτικών, δημοσιογράφων, στρατιωτικών, ακόμη και υπουργών, οι καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια, το τεράστιο κύμα ακρίβειας σε ενοίκια, τρόφιμα και αλλού, η σοκαριστική απαξίωση του καλλιτεχνικού κόσμου και του Πολιτισμού, οι εκτός διεθνούς νομιμότητας πρακτικές απώθησης των προσφύγων" σημειώνει μεταξύ άλλων η El Pais για την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, επισημαίνει την αποφυγή του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποδεχθεί ένα debate με τον Αλέξη Τσίπρα καθώς επίσης και την απουσία αμφισβήτησης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από το εσωτερικό του κόμματος.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη