Τσίπρας: Ζήτημα ζωής η θανάτου για την μεσαία τάξη η πολιτική αλλαγή-Το σχέδιο για την προσβαση στα ΑΕΙ - Πόσοι μαθητές θα μπουν χωρίς εξετάσεις




Την πρόθεσή του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει στην προεκλογική περίοδο το κόμμα-εκφραστή της μεσαίας τάξης, επιβεβαίωσε εμφατικά με την χθεσινή του διακαναλική συνέντευξη σε περιφερειακά μέσα ο Αλέξης Τσίπρας. 

Είναι ενδεικτικό μάλιστα το δίλλημα που έθεσε σημειώνοντας ότι η μεσαία τάξη έχει να επιλέξει ανάμεσα στην πολιτική στήριξης που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ ή στον αφανισμό της με κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε ιδιαίτερα στο ότι μια πολιτική στήριξης της μισθωτής εργασίας κάθε άλλο παρά αντιτίθεται στα συμφέροντα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Τονίζοντας ότι πραγματικός εχθρός της είναι μια πολιτική στήριξης του μεγάλου πλούτου.
Δεν θα υπάρχουν μεσαίοι με την Ν.Δ

Είναι χαρακτηριστική η φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που επισήμανε ότι αν παραμείνει στην εξουσία η Ν.Δ «δεν θα υπάρχουν στη χώρα μας μεσαίοι, θα υπάρχουν πολύ πλούσιοι και πολύ φτωχοί». Τόνισε επιπρόσθετα πως «το ζήτημα των εκλογών που έχουμε μπροστά μας, δεν έχει να κάνει με το αν κανείς είναι Αριστερός, Δεξιός ή Κεντρώος. Η πολιτική Μητσοτάκη είναι μια πολιτική που θα διαλύσει και τους Αριστερούς και τους Δεξιούς και τους Κεντρώους, τη μεσαία τάξη» επισημαίνοντας ότι «αν έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια Μητσοτάκη, δεν θα έχουμε μεσαία Τάξη». 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε πως «αυτό το οποίο επέρχεται είναι μια λαίλαπα, ένα τσουνάμι γι' αυτό που έγινε σημαία του κ. Μητσοτάκη στις προηγούμενες εκλογές, τη λεγόμενη μεσαία Τάξη και άρα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αν δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή στις 21 του Μάη και επανεκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης, όλα αυτά τα οποία είδαμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, θα γίνουν διπλάσια, τριπλάσια και δεκαπλάσια το επόμενο διάστημα. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να έχουμε μια αλλαγή πολιτικής».


Οι προτάσεις στήριξης της μεσαίας τάξης

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε συγκεκριμένες πτυχές της πολιτικής πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας πως αυτές θα ευνοήσουν την μεσαία τάξη. Ειδικά για την φορολογική πολιτική είπε ότι «είναι αλλιώς να θέλεις να κόβεις φόρους στους πλούσιους και αλλιώς να θέλεις να έχεις μια χαμηλότερη φορολογία των έμμεσων φόρων για να μη λεηλατείται το εισόδημα των καθημερινών ανθρώπων, της μεσαίας τάξης που έχει γίνει πια ένας εφιάλτης το σούπερ μάρκετ.Είναι ζήτημα προτεραιοτήτων να θέλεις να προστατεύσεις τη μεσαία τάξη από το τσουνάμι των πλειστηριασμών που έρχεται». 

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «έχουμε και μια σειρά από μέτρα προστασίας της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Έχουμε την αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 €, έχουμε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, στις προγραμματικές μας θέσεις εννοώ. 

Έχουμε μια άλλη στρατηγική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να μπορούν να έχουν χρηματοδοτικά εργαλεία. Το 96% των επιχειρήσεων στη χώρα μας δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό». Μάλιστα στο συγκεκριμένο θέμα, αυτό της χρηματοδότησης, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ιδιαίτερα λέγοντας ότι «από τα 620 πρώτα εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για δανεισμό -σε δάνεια εννοώ- ξέρετε που έχουν πάει αυτά τα 620; 

Είδα δημοσίευμα στον ευρωπαϊκό διαδικτυακό τόπο Euractiv: σε 13 μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πρόσβαση σε δανεισμό στις συστημικές Τράπεζες με μεγαλύτερο επιτόκιο και πάνε και παίρνουν το σύνολο των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης με μικρότερο επιτόκιο για να βγάλουν κέρδος και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν μπορεί να περάσει έξω από τις Τράπεζες!».
Οι μισθοί

Κατηγορηματικός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με το ότι οι πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αυξήσεις στους μισθούς δεν κινούνται αντίθετα από τα συμφέροντα των μικρομεσαίων. Όπως δήλωσε «κινήθηκα πάρα πολύ, συνομίλησα με πάρα πολλούς μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. 

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των δράσεών μας. Δεν έχω βρει κανένα μικρομεσαίο επιχειρηματία που να μου πει ότι το πρόβλημά του είναι ο μισθός. Ούτε έναν. Διότι οι περισσότεροι έχουν υπαλλήλους που δεν τους δίνουν τον κατωτάτο μισθό. 

Διότι στηρίζονται σε αυτούς, διότι αυτοί είναι οι συνεργάτες τους. Ξέρετε ποιοι έχουν πρόβλημα με τον κατώτατο μισθό; Κάποιοι κύριοι σαν αυτούς που εκβίαζαν δίπλα στον Άδωνι Γεωργιάδη τους υπαλλήλους τους, ότι αν δεν ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, θα απολυθούν. Κάτι τέτοιοι τύποι έχουν πρόβλημα με τον κατώτατο μισθό».

Επιπρόσθετα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως οι μικρο-μεσαίοι γνωρίζουν ότι «αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και γενικά ο μισθός, θα αυξηθεί ο τζίρος του, θα αυξηθεί η ζήτηση, θα μπορεί να πάει να αγοράσει ο πολίτης αν αυξηθούν τα εισοδήματα και αυξηθούν οι μισθοί. Άρα είναι ωφέλεια για το μικρό και μεσαίο επιχειρηματία η αύξηση του μισθού».
Ο ορισμός

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να είναι πολύ συγκεκριμένος στον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται τον όρο «μεσαία τάξη». Όπως ανέφερε «εμείς θεωρούμε ότι ένα νοικοκυριό το οποίο έχει ένα εισόδημα σε ετήσια βάση ως 50.000 ευρώ, ως 60.000 ευρώ, δε θεωρούμε ότι είναι άρχουσα τάξη, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Και το γεγονός ότι βρεθήκαμε στην ανάγκη, στην υποχρέωση αν θέλετε, την περίοδο των μνημονίων να αδικήσουμε αυτές τις κοινωνικές κατηγορίες, δεν έγινε από επιλογή. Έγινε από υποχρέωση».
Το σχέδιο για την προσβαση στα ΑΕΙ - Πόσοι μαθητές θα μπουν χωρίς εξετάσεις


Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και εφόσον σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση με βάση τις δικές του δυνάμεις μετά τις εκλογές της 21ης Μαϊου, φιλοδοξεί να εφαρμόσει άμεσα το σχέδιό του για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που η εκλογική του ήττα τον Ιούλιο του 2019 δεν του επέτρεψε να εφαρμόσει.

Βασική πτυχή του σχεδίου αυτού δεν θα είναι μόνο η άμεση κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αλλά και η εφαρμογή πλάνου με το οποίο 15000 μαθητές θα εξασφαλίζουν την είσοδό τους σε "αντιδημοφιλείς", είτε ως προς την έδρα είτε ως προς το γνωστικό αντικείμενο, σχολές μόνο με το βαθμό απολυτηρίου του Λυκείου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το προγραμματικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, κάθε Οκτώβριο οι μαθητές της Γ' Λυκείου θα συμπληρώνουν ένα πρώτο μηχανογραφικό με 10 σχολές της αρεσκείας τους.

Αν για κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα δεν συγκεντρωθούν περισσότερες από 100 προτιμήσεις πανελληνίως, τότε το τμήμα αυτό θα γίνεται "πράσινο", θα επιτρέπεται δηλαδή η πρόσβαση στις τάξεις τους χωρίς εξετάσεις και μόνο με το απολυτήριο του Λυκείου.

Αντιθέτως οι σχολές που θα ξεπερνούν τις 100 προτιμήσεις θα γίνονται "κόκκινες" και η πρόσβαση σ' αυτές θα εξασφαλίζεται μόνο μέσω της διαδικασίας των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Οι υπολογισμοί προβλέπουν ότι με την εφαρμογή της παραπάνω μεθόδου θα εισάγονται κάθε χρόνο περίπου 15000 άτομα σε πανεπιστημιακές σχολές χωρίς να περνούν από την αγχόνη των εξετάσεων. Εννοείται βέβαια ότι ο χαρακτηρισμός κάθε σχολής σε πράσινη ή κόκκινη δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα ποικίλει από χρονιά σε χρονιά ανάλογα με τις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Επιπρόσθετα η εφαρμογή του σχεδίου θα ενισχύσει τις σχολές της περιφέρειας και θα αναβαθμίσει το επίπεδο του συνόλου των ΑΕΙ της χώρας.

"Κλειδί" για να δουλέψει αποτελεσματικά το μέτρο θα είναι η επιχείρηση αναβάθμισης του απολυτηρίου του Λυκείου που παραμένει εν πολλοίς απαξιωμένο στα μάτια των μαθητών. Η προσπάθεια αυτή, βάσει πλάνου, θα αρχίσει άμεσα, από την επόμενη σχολική σεζόν, και θα έχει στόχο την άνοδο του επιπέδου των προσφερόμενων γνώσεων στην τελευταία τάξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αναμόρφωση της εκπαίδευσης στη χώρα συγκαταλέγονται επίσης η καθιέρωση της υποχρεωτικής 14χρονης εκπαίδευσης, η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη στους 20 μαθητές από την Α' Δημοτικού και η ριζική αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα των Ειδικών Σχολείων.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη