Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμες αποφάσεις στην σημερινή συνεδρίαση




Κρίσιμη για την περαιτέρω πορεία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 το απόγευμα και θα ξεκινήσει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. 

Το κορυφαίο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να κάνει μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Παράλληλα υπό την πίεση των ασφυκτικών χρονικών ορίων για την επόμενη κάλπη να εκκινήσει τις διαδικασίες ώστε να διεκδικηθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Τα φώτα στρέφονται με πολλαπλό ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη διαδικασία. Εκεί θα καθοριστεί η εκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης οι όροι με τους οποίους θα ανασυνταχθεί μετά από ένα εξαιρετικά δυσμενές αποτέλεσμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας

O Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως μοναδική προτεραιότητα είναι η εκλογές της 25ης Μαΐου. Καλώντας τα μέλη του κόμματος να αντιδράσουν άμεσα κινητοποιώντας το σύνολο των δυνάμεων τους προκειμένου να υπάρξει ανασύνταξη και διεκδίκηση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. 

Θα επισημάνει ότι η προεκλογική περίοδος «αρχίζει σήμερα» τονίζοντας ότι η μάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει από μηδενική βάση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να χρησιμοποιήσει την φράση που ακούγεται συχνά από τα στελέχη του κόμματος σχετικά με το ότι «οι κάλπες είναι άδειες» σημειώνοντας τον διαφορετικό χαρακτήρα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης σε σχέση με την προηγούμενη.

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επαναφέροντας τα ζητήματα που αναδείχθηκαν και στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος. Δηλαδή την «αποτυχία της στρατηγικής αναλογικής» που είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί έναν θολό μήνυμα ως προς την κυβερνητική προοπτική που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Επίσης στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί την υφέρπουσα κατάσταση που επικρατούσε στην κοινωνία και δεν αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις. Επίσης θα εστιάσει και σε λάθη και αστοχίες της προεκλογικής καμπάνιας. Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει εκ νέου την ευθύνη για το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα επισημαίνοντας όμως πως η ανάληψη της ευθύνης αντιστοιχεί με το να βρεθεί επικεφαλής της εκλογικής μάχης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η οξύτητα της κριτικής που θα ασκήσει ο Αλέξης Τσίπρας στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως στο ΠΑΣΟΚ για την άρνησή τους στο προεκλογικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Παρότι θα υπάρξει αναφορά στην στάση τους, πιθανότατα θα επισημάνει ότι βασικός αντίπαλος είναι η Ν.Δ και η πολιτική Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνει το αν θα υπάρξει ηγεμονία του δεξιού χώρου. Είναι σαφές πάντως ότι στην προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποφεύγει τις απαντήσεις στις πολιτικές επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας – παρά το δυσμενές αποτέλεσμα – θα αναφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα που δεν σκοπεύει να απολέσει τον χαρακτήρα ενός κόμματος εξουσίας, έστω με την λογική της προοπτικής. Επίσης θα επισημάνει την ανάγκη η αριστερά να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

Ομοθυμία ενόψει κάλπης

Παρά το γεγονός ότι στην δημόσια σφαίρα έχουν καταγραφεί απόψεις σχετικά με την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Ανδρέα Ξανθό να σημειώνει ότι δεν αποτελεί «ταμπού» να συζητηθεί το ζήτημα της ηγεσίας, όπως και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα στελέχη του (π.χ κόντρα Δούρου – Παπαδημούλη) οι εκτιμήσεις λένε ότι το κλίμα αυτό δεν θα κυριαρχήσει στην Κεντρική Επιτροπή. Είναι σαφές ότι από καμία τάση δεν πρόκειται να τεθεί θέμα ηγεσίας στην παρούσα φάση και οι όποιες τοποθετήσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουν αόριστη αναφορά στην μετεκλογική περίοδο.

Παρόλα αυτά ερωτηματικό αποτελεί το αν στην Κεντρική Επιτροπή θα συζητηθεί το θέμα των «άμεσων αλλαγών» στις οποίες είχε αναφερθεί ο Αλέξη Τσίπρας στην δήλωσή του αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι ομόθυμη η απόφαση η συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του κόμματος να εστιάσει στην ανασύνταξη και την επικείμενη εκλογική μάχη.

Θέμα ηγεσίας 

Σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς Δούρου προκάλεσαν οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή του, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος ζήτησε να συνταχθούν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, στον ΣΥΡΙΖΑ, νέα στελέχη που διακρίθηκαν στις κάλπες, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Η Ρένα Δούρου, που εξελέγη στις εκλογές της 21ης Μαΐου στο Β2 του Δυτικού Τομέα Αθήνας, επέκρινε τις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη μιλώντας στον Alpha 989, δηλώνοντας "ξαφνιασμένη" με την εν λόγω παρέμβασή του.

"Εγώ ξαφνιάστηκα. Ο κ. Παπαδημούλης εδώ και πολύ καιρό θορυβωδώς είπε ότι δεν συμμετέχει και όντως δεν συμμετέχει στα συλλογικά όργανα και προτίμησε τον τηλεοπτικό χρόνο για να υποδείξει στα συλλογικά όργανα και στον Αλέξη Τσίπρα τι πρέπει να κάνει. Αυτά δεν τιμούν ούτε την πορεία του ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος τον έχει τιμήσει και τον έχει στείλει στην Ευρωβουλή αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια θα τα πούμε και αυτά"είπε σχετικά με το περιστατικό.

Στη συνέχεια, μιλώντας για μια πιθανή αλλαγή προσώπων στην πρώτη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου, σημειώνοντας πως: "Το θυμάστε εκείνο το Γιώργο άλλαξε τα όλα; Δεν πήγε και πάρα πολύ μακριά" και συνέχισε: "

Εγώ ισχυρίζομαι ότι βεβαίως τα πρόσωπα παίζουν ρόλο αλλά οι αιτίες του αποτελέσματος αυτού δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι και θέμα πολιτικών. Διότι τα καλύτερα πρόσωπα να έχεις τα πιο δημοφιλή, αν η πολιτική σου και αν αυτά τα οποία μάχεσαι δεν είναι αυτά τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας το να αλλάξεις τα πρόσωπα θα παίξεις τις μουσικές καρέκλες. Για αυτό επανέρχομαι στις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη που στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια. 

Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή στο μέσο της μάχης και στο μέσο μιας δύσκολης μάχης που έχουμε ένα διπλό μέτωπο όχι στενά για τό κόμμα αλλά για τον τόπο, δηλαδή να σταθούμε δυνατό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και να μην κάνουμε το χατίρι όσων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ να δουν τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρεται να μπαίνουν κάποιοι σε ονοματολογία. Θεωρώ ότι είναι ατυχείς αυτές οι δηλώσεις ιδίως όταν δεν γίνονται μέσα στα συλλογικά όργανα. 

Αύριο έχουμε Κεντρική Πολιτική αν κάποιος θεωρεί αυτό ότι είναι προς συζήτηση πρέπει να το βάλει στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, είτε παραφράζουμε και εξηγούμε και ερμηνεύουμε πολιτικές μας για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες όπως έκανε ο κ. Κατρούγκαλος, είτε θέλουμε αλλαγές σε πρόσωπα εγώ έχω μάθει τόσα χρόνια να τα λέω εκεί που πρέπει. Όχι για να τα κρατάω κρυφά από τον Ευγενίδη και τον Χατζή για να μην κάνω παραπολιτικό αλλά για να σέβομαι τους ανθρώπους που με ψήφισαν στην Κεντρική Επιτροπή ή που με ψήφισαν τώρα στον Δυτικό Τομέα. Δεν θα βάλουμε κάτω το κεφάλι και τα πόδια ψηλά".

Για την πιθανή αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα η κ. Δούρου είπε πως "ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει παρών στον αγώνα αυτό, και με τη δήλωσή του οριοθέτησε και την άμεση προοπτική". "Έθεσε έναν στόχο, είπε να αποτρέψουμε έναν παντοδύναμο ηγεμόνα πρωθυπουργό και να προστατέψουμε την πρωταγωνιστική παρουσία της Αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου" συνέχισε η κ. Δούρου, εξηγώντας πως "αυτή τη στιγμή είναι ο αρχιστράτηγος όπου μπορεί αρκετά χαρακώματα αυτή τη στιγμή να τα έχει ανακαταλάβει ο αντίπαλος και ο εχθρός αλλά δεν ξέρω εγώ αρχιστράτηγο επειδή χάνει δύο χαρακώματα να μην είναι στην επόμενη μάχη. Τη μάχη δεν τη δίνει κανένας ούτε με ημερομηνία λήξης".

Για το αν θα ενδιαφερθεί η ίδια στην περίπτωση που τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα, είπε: "Περιμένετε από έναν άνθρωπο που έχει δείξει πραγματικά ότι είναι στρατιώτης, ότι έχει παραιτηθεί τη βουλευτικής έδρας χωρίς δίχτυ ασφαλείας για να διεκδικήσει τότε τη μάχη της Περιφέρειας που οι δημοσκοπήσεις τότε μας φέρναν τρίτη δύναμη, να θεωρείτε ότι σε αυτή την ηλικία εγώ φιλοτεχνώ ένα προφίλ ηγετικό και το λέω κοροϊδεύοντας διότι δεν τις μπορώ πια αυτές τις λέξεις. 

Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει τεράστια προβλήματα, έχει το Ταμείο Ανάπτυξης και Σταθερότητας μπροστά της. Να μην ξεχνάμε την αφετηρία της καθεμιάς και του καθενός. Εγώ δεν έχω ξεκινήσει ούτε με πατέρα πρωθυπουργό ούτε από παλάτια και τζάκια. Και το γεγονός ότι ο κόσμος με τιμά και στέκεται δίπλα μου και στα δύσκολα θεωρώ ότι είναι ήδη πάρα πολύ σπουδαίο για να το τσαλακώνω, να μην το εκτιμώ και να το θεωρώ ως βατήρα για κάτι άλλο".

Η δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη

Ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, είχε αναφερθεί στην άποψή του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ μετά την ήττα στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Είπε πως αποτελεί "πρόκληση" για το κόμμα για τον "ένα μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής και βγάζοντας πιο μπροστά και νέα στελέχη, που διακρίθηκαν στις κάλπες αυτές, τις πολύ δύσκολες για εμάς όπως η Έφη Αχτσιόγλου, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους, να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση με μεγαλύτερη πολιτική και προγραμματική σαφήνεια για το σχέδιο που θέλουμε για την Ελλάδα και για την ατζέντα της αντιπολίτευσής μας".


Στο ίδιο πνεύμα, είχε πει στον ΣΚΑΪ πως "Πιστεύω ότι πρέπει να επενδύσουμε στη συλλογικότητα -το αρχηγικό πρότυπο δεν ταιριάζει στον χώρο μας.Χρειαζόμαστε περισσότερη συλλογικότητα. Επίσης θα ήταν χρήσιμο, κατά την προσωπική μου γνώμη, να αξιοποιήσουμε μερικά στελέχη της νέας γενιάς δίπλα στον Τσίπρα που τα ανέδειξε η λαϊκή ψήφος. Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος. Και να χτίσουμε ως αντιπολίτευση αξιοπιστία με ένα σχέδιο πιο σαφές γιατί στο 2023, δεν είναι 2015".


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη