Ο Μητσοτάκης τρέχει να προλάβει αλαζονεία, χαλαρότητα, διαρροές




Η Νέα Δημοκρατία κινδύνευει στις δεύτερες εκλογές να πέσει… θύμα της επιτυχίας της στις κάλπες της 21ης Μαϊου, όσο παράδοξο και να φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Τις παγίδες όμως στο δρόμο προς την 25η Ιουνίου φαίνεται πως έχει δει και σπεύδει να αποφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κυριότερος κίνδυνος για τη ΝΔ είναι η χαλαρότητα, τόσο από πλευράς ψηφοφόρων, όσο και σε επίπεδο στελεχών, καθώς οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα. Για αυτό ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε χθες στο αφήγημα της σταθερής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι το ζητούμενο και στις δεύτερες εκλογές είναι η αυτοδυναμία. Υπενθύμισε δε ότι με την ενισχυμένη αναλογική, που θα ισχύσει στις 25 Ιουνίου, ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει, ώστε να κινητοποιήσει τη βάση της ΝΔ να προσέλθει ξανά στις κάλπες.

Εκτός όμως από τη χαλαρή ψήφο, η ΝΔ κινδυνεύει και από το φαινόμενο του “χαλαρού βουλευτή”. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα προανήγγειλε “μηχανισμό παρακολούθησης” της δραστηριότητας των γαλάζιων στελεχών κατά τη δεύτερη προεκλογική περίοδο.

“Αν νομίζουν κάποια στελέχη μας ότι έβγαλαν την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους εκλεγόμενοι πολύ καλά με σταυρό και τώρα μπορούν να κάτσουν να απολαύσουν την εκλογική τους νίκη και να μην συνταχθούν με το συλλογικό αγώνα, θα τους περιμένει μια πολύ μεγάλη απογοήτευση μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στον Alpha και πρόσθεσε:

“Θα αξιολογήσω πάρα πολύ προσεκτικά τη δουλειά που θα κάνουν όλα τα στελέχη και έχω την απαίτηση να τρέξουν εξίσου πολύ για το κόμμα, όπως έτρεξαν για τους εαυτούς τους.” Διαμήνυσε επίσης προς ενδιαφερόμενους για υπουργικές θέσεις, ότι θα μετρήσει λιγότερο η σειρά εκλογής και περισσότερο πόσο θα τρέξουν στις δεύτερες κάλπες.

Οι εκ νέου υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ λοιπόν, είτε είναι στις πρώτες εκλόγιμες θέσεις της λίστας, είτε σε σειρά τέτοια που μπορεί να εκλεγούν με την ενισχυμένη αναλογική, θα συνδράμουν στο πρόγραμμα εξορμήσεων της ΝΔ. Ενώ και ο ίδιος κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει περιοδείες από την επόμενη εβδομάδα, αρχής γενομένης απο την Κρήτη την επόμενη Τρίτη, αλλά με έμφαση στη συνέχεια στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η ΝΔ είχε απώλειες παρά τα συνολικά υψηλά ποσοστά της.

Πλέον μάλιστα η ΝΔ αντιμετωπίζει εκ δεξιών όχι μόνο τον Κυριάκο Βελόπουλο, αλλά και το ακρο- δεξιό μόρφωμα Νίκη. Στις δεύτερες εκλογές διεκδικούν εκ νέου να κατέβουν και μικρότερα δεξιά κομματίδια που είχαν μείνει εκτός στις πρώτες, όπως τα σχήματα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου – Προδρόμου Εμφιετζόγλου και της Αφροδίτης Λατινοπούλου, με νέα ονόματα για να αποφύγουν νέα προβλήματα με τον Άρειο Πάγο.

Η ΝΔ στην πραγματικότητα θα ήθελε πολλά μικρά κομματίδια εκ δεξιών, που να μην μπουν όμως στη Βουλή και άρα να ρίξουν τον πήχη της αυτοδυναμίας. Ενώ εάν για παράδειγμα η Νίκη αυτή τη φορά σπάσει το φράγμα του 3%, θα ανεβάσει τον πήχη της αυτοδυναμίας κατά 10 έδρες.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες που τοποθετούνται σε κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ “να αναλογιστούν αν αξίζει πραγματικά να δώσουν την ψήφο τους σε κόμματα τα οποία μπορεί να μην έχουν δοκιμαστεί, κόμματα διαμαρτυρίας που ουσιαστικά δεν έχουν να εισφέρουν πολλά στη διακυβέρνηση της χώρας, ή αν θέλουν να συνταχθούν με ένα μεγάλο πατριωτικό προοδευτικό μέτωπο, το οποίο έχει αποδείξει στην πράξη πώς αντιλαμβάνεται τον υπεύθυνο πατριωτισμό.”

Απευθύνθηκε όμως εκ νέου και στους πασοκογενείς ψηφοφόρους, που εν τέλει έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και σε αυτές τις εκλογές, καθώς ένα κρίσιμο ποσοστό μετακινήθηκε στη ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι το αφήγημα της κυβερνητικής σταθερότητας θα πιάσει σε αυτό το κοινό και στις δεύτερες κάλπες, ενώ συνεχίζει να καταγγέλει τον Νίκο Ανδρουλάκη ως παλιό ΠΑΣΟΚ, αφού ο ίδιος ενδιαφέρεται άλλωστε να κρατήσει ψήφους του σημιτικού ΠΑΣΟΚ.

“Η εντύπωση που εξακολουθεί να μου δίνει το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι θέλει να γυρίσει πίσω στις μεγάλες «δόξες» της δεκαετίας του ’80, του ΠΑΣΟΚ του ’80. Μόνο που είμαστε στο 2023 και νομίζω αυτού του είδους ο πολιτικός λόγος δεν έχει σημαντική αντανάκλαση στην κοινωνία”, δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης και σχολίασε ειρωνικά:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 12 μονάδες, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε δύο. Καταλαβαίνω γιατί μπορεί να υπάρχει μία ικανοποίηση για το διψήφιο ποσοστό. Ε, δεν το λες και θρίαμβο.”

Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε όμως να βάλει φρένο και σε φαινόμενα αλαζονείας, αλλά και να αποτρέψει το ενδεχόμενο αντισυσπείρωσης απέναντι στην “απειλή” μίας παντοδύναμης και ανεξέλεγκτης κυβέρνησης της ΝΔ με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία. Άδειασε στο πλαισιο αυτό μεγαλοπρεπώς τον Άδωνι Γεωργιάδη (τον οποίο ήδη είχε καρφώσει ο Νίκος Δένδιας), ο οποίος είχε θέσει ως στόχο η ΝΔ να εκλέξει 180 βουλευτές ώστε να μπορεί μόνη της να ορίσει στην επόμενη Βουλή τα άρθρα του Συντάγματος που θα αναθεωρηθούν στη μεθεπόμενη Βουλή, μετά το 2024.

Ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες αριστερών και κεντροαριστερών πολιτών πως σχεδιάζει ιδιωτικά ΑΕΙ, ιδιωτικοποιήση του νερού και κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε μάλιστα ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να φτάσει έτσι κι αλλιώς τους 180 βουλευτές και διέψευσε ότι θα επιχειρήσει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα χωρίς ευρύτερες συναινέσεις.

Η ΝΔ πλέον απαντά βέβαια σε οποιαδήποτε κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ πλέον με απαξιωτικό τρόπο και με το “επιχείρημα” ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην κινδυνολογία και την τοξικότητα, παρότι αυτή καταδικάστηκε στις κάλπες.

Για παράδειγμα, ο Άκης Σκέρτσος (που μετά την ορκομωσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα συνεχίσει ως εκπρόσωπος της ΝΔ πλέον μεταξύ των δύο εκλογών) έκανε λόγο για fake news του “πινόκιο ΣΥΡΙΖΑ” όσον αφορά πάγωμα των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό, επικαλούμενος ότι η επίμαχη έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται στη μνημονιακή υποχρέωση για πάγωμα των τριετιών, οι οποίες όμως θα επέφεραν μεγαλύτερη αύξηση εάν ξεπάγωναν.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο