Λογαριασμοί ρεύματος: Ανακοινώσεις για τιμές Ιουνίου




Με βάση την κείμενη νομοθεσία στις 20 Μάη ανακοινώνουν οι εταιρείες προμήθειας τα νέα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιούνιο. Ουσιαστικά, “πάνω στη κάλπη” θα δώσουν τις νέες τιμές για το ρεύμα, που εκτιμάται ότι θα είναι οριακά χαμηλότερες σε σχέση με τον Μάιο. Βέβαια, ήδη οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης για τον Ιούνιο έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Το “κούρεμα”, συγκεκριμένα, των τιμών εκτιμάται ότι θα είναι λίγα λεπτά με τις τιμές να κυμαίνονται μέχρι τα 0,15 ευρώ/MWh περίπου, με αφετηρία, ανάλογα του προγράμματος, μονοψήφια χρέωση.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο για τη ΔΕΗ στα 0,159 ευρώ/kWh ή 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα υποχώρησαν τα τιμολόγια για καταναλώσεις κάτω από 500 kWh σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έναντι 0,165 ευρώ/kWh τον Απρίλιο.

Παράλληλα για καταναλώσεις πάνω από 500 kWh τα τιμολόγια πήγαν στα 0,171 ευρώ/kWh από 0,177 ευρώ.

Επίσης οι χρεώσεις για την νυχτερινή ζώνη μειώνονται στα 0,118 ευρώ/kWh από 12,4 ευρώ/kWh.

Σε γενικές γραμμές οι τιμοκατάλογοι που έδωσαν οι πάροχοι για το Μάιο ακολούθησαν την τάση μείωσης που είχε καταγραφεί και τους προηγούμενους μήνες οδηγώντας τις τιμές σε επίπεδα προ της έντασης της κρίσης, αλλά σίγουρα πιο ψηλά από ό,τι ήταν το 2021. Ανάλογη αναμένεται να είναι η τάση και τον Ιούνιο.

Σημειώνεται, ότι πτώση καταγράφει και η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων ΡΑΑΕΥ οι τιμές στην Αγορά της Επόμενης Μέρας κινούνται, σε μηνιαία βάση, στα επίπεδα των 116 -118 ευρώ/MWh ελαφρώς μειωμένες από τις αντίστοιχες καταγραφές για τον Απρίλιο.

Πάντως, η τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα 19/5/2032 είχε μια μικρή άνοδο της τάξης του 2% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Διαμορφώθηκε στα 113,14 ευρώ/MWh με την υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου να διαμορφώνεται στα 145 ευρώ/MWh και το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 88,01 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 241,73 GWh.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 4,1%, το φυσικό αέριο 32,3% τα υδροηλεκτρικά 4,5% οι εισαγωγές 19,6% και οι ανανεώσιμες 35,1%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 4,598 MWh και οι εισαγωγές στις 23,726 MWh.

Παράταση των μέτρων

Στο μεταξύ, μέχρι και τον Σεπτέμβριο συνεχίζονται τα έκτακτα μέτρα για την αγορά ρεύματος, δηλαδή, με παράταση της κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά και τους παρόχους ενέργειας να ανακοινώνουν στις 20 κάθε μήνα τις χρεώσεις ρεύματος.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε την Πέμπτη το ΥΠΕΝ, με βάση Υπουργική Απόφαση, παρατείνονται οι θεσμικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, με βάση ανακοίνωση, “ο Μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που εφαρμόζεται με εξαιρετική επιτυχία από τον Ιούλιο 2022, έχοντας ήδη συνεισφέρει πάνω από €3,25 δισ. έως σήμερα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους της αύξησης κόστους για τους καταναλωτές λόγω της ενεργειακής κρίσης, παρατείνεται έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2023.

Παράλληλα στην ίδια Υπουργική Απόφαση προβλέπεται και η παράταση, έως την 30η Σεπτεμβρίου 2023, της αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

«Συνεχίζεται με αυτό τον τρόπο και για το μεταβατικό διάστημα ανάδειξης της νέας Κυβέρνησης, που θα προκύψει από την επικείμενη εκλογική διαδικασία, η ενίσχυση του ΤΕΜ μέσω των ποσών που προέρχονται από το μηχανισμό επιβολής πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς. 

Επίσης, διασφαλίζεται μεταβατικά η προσήκουσα ενημέρωση των καταναλωτών, μέσω του μέτρου αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, καθώς οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν και τους επόμενους μήνες να ανακοινώνουν έως την 20ηημέρα του προηγούμενου μήνα τιμολόγησης, τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύουν για τον επόμενο μήνα, τηρώντας τη διαφάνεια και τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμολογίων για τους καταναλωτές» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε από την πλευρά του: «Συνεχίζουμε τις επιτυχημένες θεσμικές παρεμβάσεις για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, παρατείνοντας τη λειτουργία του μηχανισμού παρακράτησης των υπερεσόδων, που έχει ήδη αποφέρει πάνω από €3,25 δις. προς όφελος των καταναλωτών. 

Παράλληλα παρατείνουμε την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, με σκοπό την στήριξη των συμπολιτών μας αλλά και τη διευκόλυνση της νέας Κυβέρνησης, που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, ώστε να υπάρχει ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Όπως έχουμε αποδείξει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, στεκόμαστε δίπλα στους καταναλωτές και τους στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο, με το πλέγμα μέτρων που έχουμε θεσπίσει, διασφαλίζοντας προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για όλους».
Οι επιδοτήσεις

Στο μεταξύ οι επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου για το Μάιο και τον Ιούνιο, με βάση τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει αρχές Μαΐου, διαμορφώνονται ως εξής.

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 50 ευρώ/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15ευρώ/MWh.

Ουσιαστικά οι επιδοτήσεις οδηγούν, κατά πάσαν πιθανότητα, το ρεύμα τον Ιούνιο σε μείωση της τάξης των 3 λεπτών περίπου ανά κιλοβατώρα.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο