Σήμερα η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κι η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη- Τα ονόματα που ακούγονται για το υπουργικό συμβούλιο




Με την παράδοση των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει σήμερα, Δευτέρα 26 Ιουνίου, η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου.

Βασικοί σταθμοί της είναι η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να γίνει το απόγευμα (Δευτέρα 26 Ιουνίου), η ορκωμοσία της νέας Βουλής την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου, και η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Τα επόμενα βήματα

Σήμερα στις 9:00 το πρωί, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα μεταβεί στο Μέγαρο της Βουλής όπου θα επιδώσει τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα. Αυτός, με τη σειρά του, θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει σχετικώς, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

Στις 11:00 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Δυο ώρες αργότερα, στις 13:00 θα γίνει και η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το απόγευμα αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11:00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Τα ονόματα που ακούγονται στο νέο υπουργικό συμβούλιο

Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που έχουν ράψει υπουργικά κοστούμια, αναμένουν με αγωνία ένα τηλεφώνημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τη Δευτέρα “κλειδώνει” την τελική μορφή της νέας κυβέρνησής του, μετά τη νίκη και στις δεύτερες εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ και εκ νέου πρωθυπουργός οριστικοποιεί τις αποφάσεις του έχοντας μία άνετη αυτοδυναμία με ισχυρή εντολή στην κάλπη, όπως επιθυμούσε, αλλά και νέες απειλές εκ ακρο- δεξιών.

Οι ανακοινώσεις αναμένονται Δευτέρα απόγευμα, με τη νέα κυβέρνηση να ορκίζεται την Τρίτη και να συνεδριάζει πρώτη φορά την Τετάρτη, ενώ Πέμπτη και Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία θα τεθεί και το μεταναστευτικό.

Χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει και να προβλέψει τις “καραμπόλες” της τελευταίας στιγμής, τα επικρατέστερα σενάρια ως προς τη νέα κυβέρνηση είναι τα εξής:

Ξεκινώντας από το νέο Μαξίμου, υπουργός Επικρατείας με ρόλο στο επιτελικό κράτος θα παραμείνει ο Άκης Σκέρτσος. Ενδέχεται να ορκιστεί δεύτερος υπουργός Επικρατείας με “ειδική αποστολή” το κοινοβουλευτικό έργο (και πραγματική αρμοδιότητα την προσέγγιση του ακραία δεξιού κοινού) ο Μάκης Βορίδης. Υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργό αναμένεται να είναι ο Γιάννης Μπρατάκος, ενώ ο Σταύρος Παπασταύρου θα αναλάβει και επισήμως ρόλο στο μηχανισμό του Μαξίμου.

Νέος υπουργός Εξωτερικών, που θα επιδιώξει νέα προσέγγιση με την Τουρκία, φέρεται ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με το Νίκο Δένδια να μετακινείται στο υπουργείο Άμυνας.

Η Νίκη Κεραμέως φέρεται πιθανόν να μετακινηθεί στο Εσωτερικών (με αποστολή την αλλαγή του ΑΣΕΠ και με υφυπουργούς το Θοδωρή Λιβάνιο και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποιος εκλέγεται στη Ροδόπη) και στο υπουργείο Παιδείας θα τη διαδεχθεί ενδεχομένως ο Κυριάκος Πιερρακάκης με αναπληρωτή αρμόδιο για τον αθλητισμό τον Γιάννη Οικονόμου.

Διάδοχος δε του κ. Πιερρακάκη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φέρεται η Άννα Διαμαντοπούλου, σε μία νεα κίνηση ανοίγματος στο (σημιτικό) ΠΑΣΟΚ, με υφυπουργό το δήμαρχο Τρικάλων, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ένα ακόμη πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Φλωρίδης ακούγεται για το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ενώ πιθανή θεωρείται η επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην κυβέρνηση και δη στον κρίσιμο θώκο του υπουργείου Υγείας, με αναπληρώτρια την Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Σχεδόν κλειδωμένη θεωρείται η επιλογή του Κωστή Χατζηδάκη για το υπουργείο Οικονομικών με αναπληρωτή το Νίκο Παπαθανάση. Ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται να αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας και ο Θοδωρής Σκυλακάκης το υπουργείο Ενέργειας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας φέρεται ως πιθανός υποψήφιος για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ενώ ο Κώστας Σκρέκας για το Ανάπτυξης.

Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ένα όνομα που έχει ακουστεί είναι αυτό του Μίλτου Βαρβιτσιώτη. Ενώ ο Χρήστος Στυλιανίδης αναμένεται να μετακομίσει στο Μετανάστευσης και ο Νότης Μηταράκης στο Ναυτιλίας. 'Αλλο σενάριο θέλει τον κ.Μηταράκη στο Προστασίας του Πολίτη και στο Μετανάστευσης τον Δημήτρη Καιρίδη. Για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχουν ακουστεί τα ονόματα του Βασίλη Κικίλια και του Χρήστου Τιραντόπουλου. Για το Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Το νέο υπουργείο Οικογένειας και Στεγαστικής Πολιτικής, που θα προκύψει από το “σπάσιμο” του Εργασίας, φέρεται ως πιθανότερο να αναλάβει η Σοφία Ζαχαράκη. Ενώ στη νέα κυβέρνηση αναμένεται να μπει και η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενδεχομένως στο υπουργείο Τουρισμού, με υφυπουργό την Ελενα Ράπτη ως μία ακόμη εκπρόσωπο και των γυναικών αλλα και της Θεσσαλονίκης. Στο υπουργείο Πολιτισμού ενδέχεται πάντως να μη φύγει η Λίνα Μενδώνη, που φαίνεται να είναι το μόνο πρόσωπο της κυβέρνησης που θα γλυτώσει από το rotation.

Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος φέρεται τέλος ο Παύλος Μαρινάκης. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να εκλεγεί και νέος γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ, ο οποιος μάλιστα θα πρέπει να τρέξει και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Πολλοί θα έβλεπαν σε αυτό το κομματικό πόστο το Νίκο Χαρδαλιά, που είχε αναλάβει και το συντονισμό της προεκλογικής εκστρατείας των εθνικών εκλογών και ο οποιος ως γνωστόν θέλει σε ένα χρόνο να διεκδικήσει μία θέση στην Ευρωβουλή. Ωστόσο φαίνεται πως τελικά θα παραμείνει υφυπουργός Άμυνας.

Σημειωτέον δε ότι αναμένεται να παραμείνει πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας, ο οποίος θα έχει μία δύσκολη αποστολή την επόμενη τετραετία.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο