Κερδισμένοι και χαμένοι σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ




Ανακατατάξεις στους βουλευτές που εκλέγονται στη Βουλή με το κόμμα ης ΝΔ παρατηρείται σε αυτές τις εκλογές σε σχέση με τις προηγούμενες.

Το κόμμα με ποσοστό 40,45% καταλαμβάνει 158 έδρες, 12 περισσότερες σε σχέση με την εκλογική διαδικασία του Μαΐου, ωστόσο σε εκλογικές περιφέρειες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης χάνει έδρες με αποτέλεσμα υποψήφιοι που εκλέχθηκαν τον Μάιο να μην επανεκλέγονται.

Από δύο έδρες χάνει το κόμμα στον Νότιο (9 από 11) και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (7 από 9) και στην Ανατολική Αττική (5 από 7).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν εκτός Βουλής ο Τάσος Γαϊτάνης και η Ιωάννα Γκελεστάθη από τον Νότιο Τομέα Αθηνών, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και η Άρια Αγάτσα από τον Βόρειο Τομέα Αθηνών, καθώς και η Βάσω Κόλλια και η Αικατερίνη Κατσανδρή από την Ανατολική Αττική.

Από έναν βουλευτή λιγότερο (8 από 9) εκλέγει σε Α' Θεσσαλονίκης (εκτός ο Δημήτρης Βενιέρης - Βελόπουλος, αδελφός του προέδρου της Ελληνικής Λύσης), στη Β' Θεσσαλονίκης (3 από 4 - εκτός ο Σάββας Αναστασιάδης), στην Α' Αθηνών (6 από 7 - εκτός η Φωτεινή Πιπιλή), και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών (4 από 5 εκτός η Μαρία Συρεγγέλα).

Αντίθετα, η ΝΔ κερδίζει δύο επιπλέον έδρες στις Σέρρες (4 από 2 - εκλέγονται οι Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλος Λεονταρίδης), στα Ιωάννινα (3 από 1 - εκλέγονται οι Μαρία - Αλεξάνδρα Κεφαλά, Γιώργος Αμυράς), καθώς και σε Τρίκαλα και Φθιώτιδα (3 από 1) με συνέπεια να εκλέγονται οι Αθανάσιος Λιούτας και Κατερίνα Παπακώστα - Παλιούρα, καθώς και οι Γιάννης Οικονόμου και Γιώργος Κοτρωνιάς αντίστοιχα.

Δύο επιπλέον βουλευτές εκλέγει η ΝΔ και στην Ημαθία (4 από 2) με ευνοημένους τους Αναστάσιο Μπαρτζώκα και Λάζαρο Τσαβδαρίδη καθώς και σε Καρδίτσα (4 από 2 - εκλέγονται οι Ασημινα Σκόνδρα και Τέλης Σπανιάς) και Μεσσηνία (4 από 2 - εκλέγονται οι Ιωάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς).

Τέσσερις βουλευτές από τρεις σε σχέση με τον Μάιο εκλέγονται στη Β' Πειραιώς με την επιπλέον έδρα να κερδίζει ο Γιάννης Τραγάκης, στα Δωδεκάνησα (Νικόλαος - Βασίλειος Υψηλάντης), στην Καβάλα (Αγγελική Δεληκάρη), στις Κυκλάδες (Μιχάλης Καφούρος),

Τελος, τρεις βουλευτές από δύο εκλέγει στη Δυτική Αττική (Ευάγγελος Λιάκος), στον Έβρο (Σταύρος Κελέτσης), και στα Χανιά (Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης).

Στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες το κόμμα διατήρησε την κοινοβουλευτική του δύναμη με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου αναφορικά με τους υποψηφίους που εκλέγονται στη νέα Βουλή.

Ποιοί εκλέγονται στον ΣΥΡΙΖΑ

Με μειωμένη δύναμη κατά 24 έδρες από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ανά την Επικράτεια, με ποσοστό 17,84% και 47 έδρες έναντι του 20,07% και 71 έδρες στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, με συνέπεια σημαντικά στελέχη του κόμματος να μένουν εκτός Βουλής.

Στο 96,38% της ενσωμάτωσης των εκλογικών τμημάτων η εικόνα των εδρών έχει ως εξής:

Συγκεκριμένα σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης χάνει από μια έδρα, εκτός από την Α' Πειραιά όπου διατηρεί τη δύναμη της 1 έδρας.

Ειδικότερα στην Α' Αθηνών από τις τρεις έδρες χάνεται η μία έδρα και μένει εκτός ο Νίκος Βούτσης.

Στον Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών από τις 3 έδρες χάνει τη μία η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Στον Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών πάλι από τις 3 έδρες χάνει μία έδρα και μένει εκτός η Ρένα Δούρου εάν επιλέξει αυτήν ως περιφέρεια εκλογής του ο Αλέξης Τσίπρας.

Στον Β3 Νότιο Τομέα από τις 4 έδρες χάνεται η μία αυτή του Γιάννη Μουζάλα.

Στην Α' Πειραιώς διατηρείται η μια έδρα με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα και δεύτερο τον Θ. Δρίτσα.

Στην Β' Πειραιώς από τις δύο χάνει τη μία, αυτή του Γιάννη Ραγκούση.

Στην Ανατολική Αττική από τις δύο χάνει τη μία και μένει εκτός ο Χρήστος Σπίρτζης.

Στη Δυτική Αττική την 1 έδρα χάνει τελικά ο Γιώργος Τσίπρας.

Στην Α' Θεσσαλονίκης από τις 4 έδρες την έδρα χάνει ο Γιάννης Αμανατίδης και στην Β' Θεσσαλονίκης μένει με μία έδρα και μένει εκτός η Δώρα Αυγέρη.

Στην Αιτωλοακαρνανία από τις δύο έδρες την μία χάνει ο Γρηγόρης Θεοδωράκης.

Στην Αχαΐα από τις 3 έδρες χάνεται μια αυτή του Γιώργου Κυριακόπουλου.

Στα Δωδεκάνησα τη μια έδρα χάνει η Χρύσα Καραγιάννη.

Στον Έβρο επίσης την 1 χάνει ο Μενέλαος Μαλτέζος.

Στο Ηράκλειο από τις 2 την χάνει ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Στα Ιωάννινα από τις 2 έδρες την μια χάνει ο Γιάννης Στέφος.

Στην Καβάλα την μια χάνει η Τάνια Ελευθεριάδου.

Στην Καρδίτσα επίσης την μια χάνει ο Νίκος Μηχαλάκης.

Στη Λάρισα από τις 2 την χάνει ο Γιάννης Καριπίδης.

Στη Λέσβο την μια έδρα χάνει τελικά Γιάννης Μπουρνούς.

Στην Πιερία την μια χάνει ο Σάκης Γκούνας.

Στις Σέρρες την μια έδρα χάνει ο Κωνσταντίνος Καρπουχτσής.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο