Ναυάγιο στην Πύλο: Ξεκίνησαν για Μαλακάσα τα λεωφορεία με τους διασωθέντες- Συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες




Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά των διασωθέντων μεταναστών του ναυαγίου της Πύλου από το λιμάνι της Καλαμάτας στη δομή της Μαλακάσας.

Ανάμεσά τους είναι και ανήλικοι, οι οποίοι θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.


Τα δύο λεωφορεία ξεκίνησαν πριν από λίγη ώρα από το λιμάνι της Καλαμάτας.


Βαρύ κατηγορητήριο για τους 9 συλληφθέντες


Στην εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, οδηγήθηκαν χθες τα εννέα άτομα που φέρονται ως οι διακινητές των δεκάδων μεταναστών με αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα. Οχτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Καλαμάτας, ενώ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους με έως τώρα 78 νεκρούς και 104 διασώσεις.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και τρία παραπλέοντα πλοία.

Νέα φωτογραφία-ντοκουμέντο από το σκάφος


Μια νέα φωτογραφία του μοιραίου σκάφους που βυθίστηκε στα νερά της Μεσογείου ανοικτά της Πύλου με άγνωστο αριθμό αγνοουμένων έδωσε στην δημοσιότητα το Λιμενικό.

Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί νύχτα από κάποιο από τα παραπλέοντα σκάφη που είχαν προστρέξει για βοήθεια.



Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό, ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 78, ωστόσο υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι.

Οι έρευνες, όπως ο ίδιος τόνισε, συνεχίζονται απρόσκοπτα από τις 6:30 το πρωί με πλωτά και εναέρια μέσα του λιμενικού σώματος. Υπάρχει, παράλληλα, και συνδρομή της Frontex.

Οι διασωθέντες είναι άπαντες άνδρες αλλά η λεπτομερής καταγραφή των νεκρών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Ενδέχεται να απαγγελθούν κατηγορίες σε τρία άτομα εφόσον είναι διαπιστωθεί ότι ήταν οι διακινητές. Οι τρεις είχαν μεταφερθεί από το μεσημέρι της Τετάρτης, στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας για προανάκριση.

Οι 73 από τους διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Καλαμάτας και οι υπόλοιποι βρίσκονται στο χώρο των αποθηκών του λιμανιού.

Το ΕΚΑΒ διεκόμισε στα νοσοκομεία συνολικά 34 άτομα με διάφορα προβλήματα υγείας.

Ένταση μεταξύ Τσίπρα-Τουρνά: «Αν το πλοίο διακινεί ναρκωτικά γίνεται παρέμβαση και αν κινδυνεύουν άνθρωποι, όχι;»


Υψηλοί τόνοι επικράτησαν κατά τη διάρκεια του διαλόγου του Αλέξη Τσίπρα με τον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, κατά την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα, προκειμένου να ενημερωθεί για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου.

Η ένταση μεταξύ των δύο ξεκίνησε όταν ο υπηρεσιακός υπουργός σημείωσε ότι από το αλιευτικό αρνήθηκαν να δεχτούν βοήθεια, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει το χαρακτηριστικό ερώτημα: "Ποιοι αρνήθηκαν; Ο κυβερνήτης πιθανότατα είναι και ο διακινητής και ο διακινητής το τελευταίο που θέλει είναι να συλληφθεί".

Οι αξιωματικοί του Λιμενικού τόνισαν ότι "σε διεθνή ύδατα, τη βοήθεια πρέπει να την αιτηθεί ο κυβερνήτης του πλοίου. Δεν μπορούμε από μόνοι μας διότι, όπως είπαν, αυτό προκύπτει από το εγχειρίδιο έρευνας και διάσωσης και από τη σύμβαση για την έρευνα και διάσωση. Ότι η συνδρομή αιτείται από τον πλοίαρχο. Παρόλα αυτά, επειδή είδαμε ότι το πλοίο είναι υπερφορτωμένο και είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος, δεν το αφήσαμε. Δεσμεύσαμε παραπλέοντα και κρατήσαμε δυνάμεις κοντά του".

Τότε παρενέβη ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας: "Επειδή θέλω να καταλάβω λίγο το πλαίσιο. Όταν υπάρχει ένα πλοίο σε διεθνή ύδατα, όπου συντελείται αδίκημα, αν διακινεί ναρκωτικά για παράδειγμα, εκεί υπάρχει παρέμβαση ανεξαρτήτως αν ο κυβερνήτης δεχτεί ή δεν δεχτεί την παρέμβαση των αρχών. 

Έτσι δεν είναι; Όταν υπάρχει διακινδύνευση τόσων εκατοντάδων ανθρωπίνων ζωών και προφανής διάσταση της εκμετάλλευσης και της παρανομίας των διακινητών -εδώ πρόκειται για μία εξόφθαλμη εγκληματική πράξη- το αντίστοιχο πλαίσιο δεν υπάρχει;".



Όταν οι αξιωματικοί του είπαν ότι "υπάρχει, γι’ αυτό τον λόγο ήμασταν κοντά" ο κ. Τσίπρας αντέδρασε λέγοντας: "Αυτό είναι άλλο που μου λέτε τώρα. Είναι άλλο σε σχέση με το πρώτο επιχείρημα. Το πρώτο επιχείρημα ήταν ‘αν ο κυβερνήτης λέει μην έρθετε, εμείς δεν ερχόμαστε’. Ο κυβερνήτης προφανώς είναι εγκληματίας. Άρα τι θα σου πει; Μην έρθεις, γιατί αν έρθεις, θα μπω φυλακή έτσι και με συλλάβετε".

Συνέχεια στο επεισόδιο έδωσε ο κ. Τουρνάς, λέγοντας τα εξής: "Δεν θα ήθελα να κάνουμε μια προσπάθεια να διερευνήσουμε το ναυτικό ατύχημα, γιατί εκ του ρόλου τα όργανα δεν εξουσιοδοτούνται και δεν έχουν την νομιμοποίηση να κάνουν τέτοιο στην παρούσα φάση, αν μου επιτρέπετε", με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά: "Αν μου επιτρέπετε κι εμένα, όμως, είμαστε εδώ για να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε μια τραγωδία. 

Δεν είμαστε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες. Τις απαντήσεις δεν τις ζητάει κάποιος άλλος ή εγώ, τις ζητάει ο ανθρωπισμός μας. Να καταλάβουμε λίγο ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιχειρούμε, όχι μόνο εμείς, όλη η Ευρώπη, γιατί εδώ υπάρχει και η FRONTEX. Υπάρχει η FRONTEX, υπάρχει το ελληνικό λιμενικό το οποίο λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της FRONTEX και το τελευταίο που με απασχολεί εμένα τούτη την ώρα είναι να δώσω ευθύνες για τα αίτια. Αλλά όμως οφείλουμε να πάρουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις για κάτι το οποίο θα επαναληφθεί, αν δεν δώσουμε κάποιες απαντήσεις".

Στη συνέχεια, οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο υπηρεσιακός υπουργός επιχείρησε μέσω της ερώτησης που έκανε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρχε καμία άλλη λύση.

"Δηλαδή μας λέτε κύριε υπουργέ ότι όταν ένα πλοίο που ταξιδεύει υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα", ρώτησε με έντονο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας.

"Τι ρωτάτε; Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες! Ήρθα και κάνω ερωτήσεις, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς συνέβη. Κάνατε μια ερώτηση ότι όποιο είναι υπερφορτωμένο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει. Δεν το δέχομαι. Δεν το δέχομαι με την κοινή λογική", συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο