Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Η κρίσιμη ψηφοφορία και οι διακριτές πλατφόρμες των υποψηφίων



Με μία κρίσιμη ψηφοφορία μετά τις 14.00 το μεσημέρι σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την διεξαγωγή συνεδρίου και την εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτέμβρη αναμένεται να κλείσει τις εργασίες της η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε το πρωί του Σάββάτου. Αυτά ενώ ήδη έχουν κατατεθεί 4 υποψηφιότητες (Έ.Αχτσιόγλου, Ν.Παππάς, Ευ.Τσακαλώτος, Στ.Τζουμάκας) και έχουν καταστεί διακριτές οι πολιτικές πλατφόρμες των διεκδικητών της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία αναμένεται να προκύψει εξ’ αιτίας της αμφισβήτησης από μερίδα στελεχών της εισήγησης που κατέθεσε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και προβλέπει διενέργεια εκτάκτου συνεδρίου τέλη Αυγούστου και εκλογή προέδρου στις 3 και 10 Σεπτέμβρη. 

Μια αμφισβήτηση που από κάποιες πλευρές πιθανά αντικατοπτρίζει μια διαφορετική προσέγγιση για την διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, όμως φαίνεται να ενσωματώνει και την πρόθεση μερίδας στελεχών να διατηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες της προηγούμενης περιόδου. Παρά το γεγονός ότι εδώ και εβδομάδες – και σίγουρα μετά την παραίτηση του Α.Τσίπρα- οι μέχρι σήμερα τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν «ρευστοποιηθεί».

Στον πλέον διαπρύσιο υποστηρικτή του να μετακινηθούν χρονικά οι διαδικασίες έχει αναδειχθεί ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος – θυμίζουμε – έχει ζητήσει παραίτηση και συνολικά των εκλεγμένων στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια θέση διατύπωσε και ο Παύλος Πολλάκης θέτωντας μάλιστα αυτή την εξέλιξη ως προϋπόθεση για μια πιθανή υποψηφιότητά του. 

Την ίδια αντίληψη φαίνεται να συμμερίζεται και ο Νίκος Παππάς αν και δεν έχει δημόσια ταχθεί υπέρ αυτής της πρότασης, ούτε όμως και την έχει αποκηρύξει. Διακριτή πρόταση με ανάλογο όμως περιεχόμενο έχει καταθέσει και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Με την διαφοροποίηση όμως ότι προτείνει Έκτακτο (και όχι Διαρκές) συνέδριο τον Νοέμβριο, έτσι ώστε να εκλεγούν νέοι σύνεδροι και να επαναδιαταχθούν εξαρχής οι εσωτερικές ισορροπίες.

Πάντως η γενική αίσθηση που καταγράφεται είναι πως η Κ.Ε. τελικά θα εγκρίνει την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, έστω κι αν χρειαστεί να καταμετρηθούν πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Σε σημαντικό ποσοστό (ίσως και περισσότερο από τα 2/3 του σώματος) φαίνεται να αντιλαμβάνεται ως σημαντική αναγκαιότητα το να εκπροσωπηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του νέου/νέας προέδρου του στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης στις 16-17 Σεπτεμβρίου καθώς και να έχει σαφές στίγμα ενόψει των εκλογών της αυτοδιοίκησης. Ειδικά μάλιστα για τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες η Κ.Ε αναμένεται να εξουσιοδοτήσει την Π.Γ. για την ανάδειξή τους την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι πολιτικές θέσεις των υποψηφίων

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως παρά το ότι στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής διαμορφώνονται νέοι συσχετισμοί, η χθεσινή διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο και σε σημαντικό βαθμό ενωτικό κλίμα. 

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό είχε η Έφη Αχτσιόγλου που στην δημόσια δήλωσή της επισήμανε για τις υποψηφιότητες στον ΣΥΡΙΖΑ πως «είχαμε διαφορετικές αποχρώσεις προφανώς, αλλά είναι συντεταγμένες σε μια προσπάθεια να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πιο δυνατός απ’ όλη αυτή τη διαδικασία και νομίζω ότι θα βγει στο τέλος, για να είμαστε χρήσιμοι για την κοινωνία, όχι για τους εαυτούς μας». Εκτίμησε πως «έχουμε προσέλθει σε αυτή την πορεία με διάθεση ενωτική και με διάθεση δημιουργική».

Παράλληλα η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ με την ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή ξεκαθάρισε την πρόθεσή της να «υπερβεί» το δίλλημα «Αριστερά η Κέντρο» για την περαιτέρω πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές του φαίνεται να εκφράζονται από τις υποψηφιότητες του Νίκου Παππά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. 

Τόνισε ότι «αυτή η εν πολλοίς στρεβλή αντιπαράθεση που διεξάγεται μάλιστα με αυτούς τους γεωγραφικούς όρους δεν φωτίζει τα ζητήματα στρατηγικής. Ενώ παράλληλα συγχέει την ταυτότητα με την απεύθυνση και το μόνο στο οποίο τελικά συμβάλλει είναι σε έναν πληθωρισμό πολιτικών ταυτοτήτων, σε μια πλειοδοσία αυτοδικαιωτικών τοποθετήσεων. Σε μια άγονη σύγκρουση».

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς υποστήριξε πως έως σήμερα το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφές. Τόνισε πως «εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο» και «κάθε αναδίπλωσή μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος». Είπε επίσης ότι «η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές».

Αντίστοιχα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε πως «δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια» αλλά «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα». Γι’ αυτό πρέπει να έχιε «σαφείς και γνωστές προτεραιότητες».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο