ΝΑΤΟ: "Φρένο" στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για άμεση ένταξη - Γιατί αντιδρούν ΗΠΑ και Γερμανία
«Ταφόπλακα» στις όποιες φιλοδοξίες της Ουκρανίας να λάβει άμεσα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το οποίο θα ακολουθείται από ένα σαφές σχετικό χρονοδιάγραμμα, έβαλαν τα 31 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεγκ, το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στη συμμαχία «όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις».
Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, μάλιστα, αναφέρεται ότι το «μέλλον του Κιέβου είναι στο ΝΑΤΟ», χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται κάποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, εξέλιξη που έφερε νωρίτερα την έντονη αντίδραση του ουκρανού προέδρου.
Οι διαδικασίες ένταξης δεν έχουν χρονοδιαγράμματα, είπε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ενώ ερωτηθείς για την ανάρτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι κάτι τέτοιο είναι παράλογο, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. «Οι σύμμαχοι παρέχουν ένα πολύ ουσιαστικό πακέτο, με πολλά διαφορετικά στοιχεία, που βοηθά την Ουκρανία να προχωρήσει προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ».
Πρόσθεσε, δε, πως δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε ισχυρότερο μήνυμα από το ΝΑΤΟ. «Αν κοιτάξετε όλες τις διαδικασίες ένταξης δεν βασίζονται σε χρονοδιαγράμματα, βασίζονται σε όρους, όπως ήταν πάντα».
Το «βέτο» ΗΠΑ και Γερμανίας
Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόταση του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά το τέλος των εχθροπραξιών συγκεντρώνει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των μελών της συμμαχίας, αλλά έχει συναντήσει την αντίσταση της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ενώ όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν επισήμως ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος κάποια στιγμή, το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον διστάζουν να προσφέρουν στην Ουκρανία ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη την ένταξη, προτιμώντας να επικεντρωθούν στις άμεσες ανάγκες του Κιέβου για την απόκρουση της ρωσικής εισβολής.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να φέρουμε την Ουκρανία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ τώρα, αυτή τη στιγμή, εν μέσω πολέμου» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο CNN σε συνέντευξη που προβλήθηκε την Κυριακή. Πρόσθεσε ότι, αν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, «θα βρισκόμασταν σε πόλεμο με τη Ρωσία».
Ένας ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε, από την πλευρά του, πως «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, για μια πρόσκληση προς την Ουκρανία, για συγκεκριμένα βήματα προς την ένταξη. Ούτε μεταξύ των συμμάχων υπάρχει συναίνεση σε αυτό».
Ιδρύεται Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας
«Η ασφάλεια της Ουκρανίας έχει μεγάλη σημασία για τους Συμμάχους και τη Συμμαχία» σημειώνουν οι νατοϊκές ηγεσίες στη σημερινή τους διακήρυξη και προσθέτουν:
«Για να υποστηρίξουμε την περαιτέρω ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σήμερα συμφωνήσαμε ένα ουσιαστικό πακέτο διευρυμένης πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης. Αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, ένα νέο κοινό όργανο όπου οι Σύμμαχοι και η Ουκρανία θα συμμετέχουν ως ισότιμα μέλη για να προωθήσουν τον πολιτικό διάλογο, τη συνεργασία και τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ».
«Η συνέχιση της παροχής της επειγόντως αναγκαίας μη θανατηφόρας βοήθειας στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ μέσω του πακέτου βοήθειας Comprehensive Assistance Package – CAP παραμένει προτεραιότητα. Από τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης και έπειτα, Σύμμαχοι και εταίροι έχουν ενισχύσει με πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ το CAP. Για να υποστηρίξουμε την αποτροπή και την άμυνα της Ουκρανίας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, συμφωνήσαμε σήμερα να αναπτύξουμε περαιτέρω το πακέτο βοήθειας CAP σε ένα πολυετές πρόγραμμα για την Ουκρανία».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.