Τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων υποδέχεται ο Μητσοτάκης - Συνάντηση και με τον Κροάτη πρωθυπουργό
Τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής, καθώς και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, θα υποδεχθεί αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα άτυπο δείπνο για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού και το άτυπο δείπνο το βράδυ της Δευτέρας, σηματοδοτούν, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Παράλληλα αναδεικνύουν και την δυναμική επιστροφή της στα Βαλκάνια από το 2019 καθώς έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις.
Η κίνηση έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ε.Ε.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός, έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αύριο Δευτέρα 21 Αυγούστου και την Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 έχει ως εξής:
Δευτέρα 21 Αυγούστου
- 11:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Borjana Krišto,
- 13:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ion-Marcel Ciolacu,
- 15:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković,
- 20:15 'Ατυπο δείπνο με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».
Τρίτη 22 Αυγούστου
- 9:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu,
- 10:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatović,
- 10:45 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Albin Kurti.
Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία, η οποία προσκλήθηκε σε επίπεδο Προέδρου, δεν θα εκπροσωπηθεί, ενώ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά και ο ηγέτης της Σλοβενίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Οι αντιφάσεις της πολιτικής Μητσοτάκη για τα δυτικά Βαλκάνια
Τις αντιφάσεις αλλά και την έλλειψη σαφούς στρατηγικής και προοπτικής της εξωτερικής πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του άτυπου δείπνου με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και τους βαλκάνιους ηγέτες με αντικείμενο την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.
Θυμίζουμε ότι η σχετική πρωτοβουλία έχει καθορισθεί για σήμερα στις 20:15 το βράδυ ενώ νωρίτερα θα υπάρξουν συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με τους πρωθυπουργούς Ρουμανίας και Κροατίας. Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει την απουσία από τις κυβερνητικές διακηρύξεις οποιασδήποτε αναφοράς στην Συμφωνία των Πρεσπών, παρά την προωθητική συμβολή της στις σχέσεις δυτικών Βαλκανίων και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εκτιμούν πως η κυβερνητική πολιτική για τα βαλκάνια εν πολλοίς δεν καθορίζεται από τα συμφέροντα της χώρας αλλά από τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Θυμίζουν μάλιστα σε ανακοίνωσή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι ο μόνος ευρωπαίος Πρωθυπουργός που από τη μία καλεί την ΕΕ να προχωρήσει στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας (και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων) σε λιγότερο από δέκα χρόνια, ενώ από την άλλη αρνείται να κυρώσει ακόμα και 3 τεχνικές συμφωνίες με τη γειτονική χώρα» όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η οι τρείς αυτές συμφωνίας, των οποίων εκκρεμεί η ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο εδώ και 3 χρόνια, αφορούν: Την φύλαξη του FIR της Βόρειας Μακεδονίας από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όπως και την οικονομική συνεργασία και την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μάλιστα ατύπως …γνωστό πως η κύρωση των συμφωνιών έχει «κολλήσει» στην άρνηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να τις υπερψηφίσει η οποία είναι εξαιρετικά πιθανό να συμπαρασύρει σημαντικό αριθμό βουλευτών της Ν.Δ. Ιδίως μάλιστα στην τρέχουσα σύνθεση και τους συσχετισμούς του κοινοβουλίου που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές.
Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η κυβέρνηση αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών βαλκανίων αποσιωπά πως «ξεπάγωσε το 2018 και υπάρχει σήμερα χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών». Γεγονός που πιστώνουν στις επικοινωνιακές προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη άλλά και στην απουσία μιας «συνεκτικής στρατηγικής για τα Βαλκάνια προς όφελος των συμφερόντων της Ελλάδας».
Μια ακόμη αντίφαση που εντοπίζει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως ο πρωθυπουργός «από τη μία, σήμερα, δεν προσκαλεί τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας λόγω της υπόθεσης Μπελέρη αλλά από την άλλη, πριν λίγους μήνες, έκανε φιέστες μαζί του στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας, ανταλλάσσοντας προεκλογικές φιλοφρονήσεις».
Στην βάση αυτή στην Κουμουνδούρου τονίζουν για το σημερινό άτυπο δείπνο την ελπίδα να μην «αποτελέσει άλλη μια ευκαιρία δημοσίων σχέσεων» αλλά αντίθετα «να παρουσιαστούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Ελλάδας υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων σε συνέχεια της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης και της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπό τις προϋποθέσεις που τέθηκαν τον Ιούνιο 2019 από την ΕΕ με παρέμβαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Επίσης προειδοποιούν για την περίπτωση που στο δείπνο παραστεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, να αξιοποιηθεί η ευκαιρία αυτή προκειμένου να «δοθούν μηνύματα και για το κυπριακό» στην λογική του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητες και του διεθνούς δικαίου αλλά και στην «ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στα κράτη όπου οι πάγιες αρχές αυτές παραβιάζονται».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.