Πυρκαγιές, πλημμύρες και στο βάθος... ανασχηματισμός




Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ρόδο, Μαγνησία, Έβρο και όχι μόνο, ήρθαν οι πλημμύρες, με την κακοκαιρία Daniel να χτυπά το Βόλο, το Πήλιο και ιδιαίτερα την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, όπου ο φόβος είναι πως όσο πέφτει η στάθμη του νερού θα ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός.

Μπροστά στη νέα τραγωδία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβαλε την επίσκεψη του στη ΔΕΘ και αυτή την ώρα βρίσκεται στη Λάρισα στο συντονιστικό κέντρο που “στήθηκε” εκτάκτως χθες στην περιφέρεια. Από εκεί, ανάλογα και με την εξέλιξη της κατάστασης, θα ξεκινήσει τις περιοδείες στις πληγείσες περιοχές, με έμφαση στις αποζημιώσεις.

Ήδη όπως τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη ξεκίνησαν από χθες οι οι αυτοψίες σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές, όπου φυσικά αυτό όταν δυνατόν, ενώ από τη Δευτέρα θα λειτουργήσει η πλατφόρμα αποζημιώσεων.

Αυτό βέβαια μάλλον ήταν μικρή παρηγοριά για τους εκατοντάδες ανθρώπους που παρέμεναν μέχρι χθες εγκλωβισμένοι, καταγγέλλοντας σε πολλές περιπτώσεις την απουσία συντονισμένου σχεδίου βοήθειας.

Από κυβερνητικής πλευράς ήδη ξεκίνησαν τα καρφιά για την τοπική αυτοδιοίκηση, ακόμη και όπου έχει “γαλάζιο” χρώμα, όπως πχ στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ το Μαξίμου επικαλείται και την κλιματική αλλαγή κάνοντας πάλι λόγο για πρωτοφανή φαινόμενα.

Ταυτόχρονα ξεκίνησαν και τα σενάρια ανασχηματισμού ως λύση στο επικοινωνιακό και πολιτικό αδιέξοδο της κυβέρνησης, μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Εφόσον τελικά πάει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, καθώς το γεγονός ότι αναβλήθηκε η ομιλία και συνέντευξη τύπου αλλά δεν ανακοινώθηκε νέα ημερομηνία δημιούργησε εν πολλοίς την αίσθηση πως όλα είναι ακόμη ρευστά.

Τη συζήτηση περί ανασχηματισμού πυροδότησε και η φημολογία περί αποπομπής του Μίλτιάδη Βαρβιτσιώτη μετά την ατυχή δήλωση του για το έγκλημα στο Blue Horizon, αν και η κυβέρνηση επισήμως στάθηκε στη συγνώμη του υπουργού Ναυτιλίας.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, σε σχετικό ερώτημα πως “Όλοι αξιολογούνται συνεχώς” ενέτεινε τη σεναριολογία. Εν τω μεταξύ πάντως καρατομήθηκε ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά και παραπέμπονται σε πειθαρχικό έλεγχο τέσσερα στελέχη του Λιμεναρχείου.

Τίθεται βεβαίως το ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει να κάνει αλλαγές σε πρόσωπα ή δομές και στα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Άμυνας.

Το Μαξίμου είχε καλύψει πάντως τον Βασίλη Κικίλια όταν ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, καθώς άλλωστε είχε αναλάβει μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου. Ενώ μετά την αποχώρηση του Νίκου Χαρδαλιά από το πόστο του υφυπουργού Άμυνας για να διεκδικήσει την περιφέρεια Αττικής, κάποιοι βλέπουν ως πιθανό τον ορισμό ενός αναπληρωτή υπουργού, που θα αποτελεί και σύνδεσμο με το Μαξίμου και ενδεχομένως να έχει ως αρμοδιότητα και το συντονισμό με την πολιτική προστασία.

Καθώς όμως είναι γεγονός ότι το αφήγημα του επιτελικού κράτους έχει πληγεί και η ίδρυση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας απεδείχθη εκ των πραγμάτων ότι δεν ήταν πανάκεια, η συζήτηση στρέφεται και σε ένα δομικό ανασχηματισμό. 

Μία ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να πάρει το κεντρικό κράτος αρμοδιότητες πίσω από δήμους και περιφέρειες, ιδίως όσον αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα και τον καθαρισμό ρεμάτων. Ενώ και πάλι γίνεται συζήτηση περί συντονισμού και με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο