Συνάντηση Γεραπερίτη Φιντάν με φόντο την... Χάγη




Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Άγκυρα, που σήμερα θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν. Μία συνάντηση κρίσιμη και με φιλόδοξους στόχους, αφού θα προετοιμάσει το έδαφος για τα επόμενα τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όπως προσδοκά το Μαξίμου, θα δρομολογήσει νέο διάλογο στα ελληνοτουρκικά, ο οποιος δυνητικά και ιδανικά θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τη Χάγη.

Όπως σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu, θα προετοιμάσει με τον Τούρκο ομόλογο του ειδικότερα το έδαφος για δύο συναντήσεις Μητσοτάκη- Ερντογάν: Πρώτα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στα μέσα Σεπτεμβρίου. Δεύτερον, στο πλαίσιο πρώτης συνόδου του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου (ΣΣΥΕ) που θα διεξαχθεί μετά από επτά χρόνια στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο Βίλνιους ειχε συμφωνηθεί οι δύο ΥΠΕΞ να αναλάβουν και τα καυτά πολιτικά θέματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, δηλαδή να εξετάσουν τη δυνατότητα συζήτησης για τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Εν τω μεταξύ όμως θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι το καλό κλίμα στα ελληνοτουρκικά δεν αποτελεί απλό διπλωματικό πυροτέχνημα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Αυγούστου Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ που επιχείρησαν να εμποδίσουν παράνομες κατασκευαστικές εργασίες εντός της νεκρής ζώνης.

Η τουρκική κυβέρνηση πήρε το μέρος του κατοχικού καθεστώτος κατηγορώντας την UNFICYP, με τον Ερντογάν να δηλώνει πως η Τουρκία δεν θα δεχθεί επιβολές στην Κύπρο. Ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε απόπειρα παραβίασης του status quo με τον πρωθυπουργό να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η Άγκυρα έκτοτε επιμένει πως η συζήτηση στα ελληνοτουρκικά θα πρέπει να γίνει σε διμερές επίπεδο, χωρίς την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και απαιτεί ουσιαστικά από την Αθήνα να... μην επικαλείται το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν προέβη σε νέες “εμπρηστικές” δηλώσεις, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ.

Ο πρωθυπουργός από τη Λευκωσία όπου βρέθηκε χθες για την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου – Ισραήλ και στο πλαίσιο της συνάντησης του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νικο Χριστοδουλίδη, έστειλε για άλλη μία φορά μήνυμα στην Άγκυρα. Συμφώνησε με τον κ.Χριστοδουλίδη ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κρίσιμοι για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά και τόνισε εν όψει της σημερινής συνάντησης Γεραπετρίτη- Φιντάν ότι απαιτείται η Τουρκία να αναθεωρήσει την επιθετική στάση, την οποία τήρησε απέναντι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σήμερα την καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και δεν αποκλείεται να αναφερθεί εκ νέου στα εθνικά θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει διατεθειμένος να συζητήσει μία “τολμηρή ατζέντα” με την Τουρκία, η αναφορά του όμως σε “κάποιες υποχωρήσεις” προκάλεσε αίσθηση και δημιούργησε την εντύπωση ότι προετοιμάζει την κοινή γνώμη και τη βάση της Νέας Δημοκρατίας για μία συμφωνία- συμβιβασμό με τη γείτονα. Η κυβέρνηση βεβαίως διαβεβαιώνει ότι όποιες αποκλίσεις από μία αρχική γραμμή δεν σημαίνουν παραχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας.

“Είναι ουσιαστικά μία και μοναδική η διαφορά η οποία συζητείται με την Τουρκία, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, και καμία άλλη. Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα τα οποία είχαν αναφερθεί, σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών, σχέσεις συνεργασίας, οικονομικής συνεργασίας, πολιτικής προστασίας και όλο το πλαίσιο το οποίο είχε τεθεί, είναι προφανώς το αντικείμενο των επικείμενων συζητήσεων, τόσο σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών όσο και στην επικείμενη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών”, επανέλαβε χθες στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο