Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Μην πυροβολείτε το επιτελικό κράτος»
Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία και η διαχείριση της κακοκαιρίας κυριάρχησαν στη συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, με τον πρωθυπουργό να υπερασπίζεται το επιτελικό κράτος, να υπόσχεται αλλαγές στην Πολιτική Προστασία, ενώ ταυτόχρονα μετέθεσε τον ανασχηματισμό και “δύσκολα” θέματα όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.
Ο κ. Μητσοτάκης ειδικότερα υποστήριξε ότι το επιτελικό κράτος λειτούργησε στη Θεσσαλία, επικαλούμενος ότι δημιουργήθηκε το συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα και μοιράστηκαν αρμοδιότητες. “Αν πιστεύει κανείς ότι οποιαδήποτε χώρα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο είναι βαθιά νυχτωμένος”, υποστήριξε και σχολίασε: “Ήταν ένα πέραν του ακραίου καιρικό φαινόμενο. Δεν καταλαβαίνω πως φταίει το επιτελικό κράτος για αυτό”, καταλήγοντας: “Μην πετροβολούμε το επιτελικό κράτος, ένα τρόπο λειτουργίας της κεντρικής κυβέρνησης”.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης: “Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό”, αλλά ταυτόχρονα είπε: “Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί, υπάρχουν αμετακίνητες πολιτικές”.
Υποστήριξε άλλωστε ότι η αποτελεσματικότητα του έκαστου υπουργού δεν μπορεί να κριθεί μέσα σε δύο μήνες, ενώ αντίθετα η κρίση όσον αφορά στη συμπεριφορά μπορεί να είναι στιγμίαια και ακαριαία.
“Δώστε μας λίγο χρόνο, να κριθεί η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου”, ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης. Επικαλέστηκε δε ότι: “Μέσα σε τρεις μήνες η χώρα πήρε επενδυτική βαθμίδα. Εάν δεν είχαμε τις φωτιές και τις πλημμύρες η επενδυτική βαθμίδα θα ήταν η πρώτη είδηση της ΔΕΘ”.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε: “Βλέπω κι εγώ τη δυσθυμία δεν είμαι εκτός κοινωνίας”, αλλά υποστήριξε: “Μία κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολο της και η προηγούμενη κυβέρνηση κρίθηκε συνολικά και αυξήσαμε το ποσοστό μας στο 41%”.
Δήλωσε επίσης ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης για προσωπικούς λόγους όταν συγκροτήθηκε η κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου, δεν ήθελε να συμμετάσχει, αλλά πως συζήτησε ο ίδιος μαζί του την επανοδό του στο υπουργικό σχήμα. Θέλησε έτσι να απαντήσει στην κριτική ότι επαναφέρει έναν υπουργό που είχε μείνει εκτός λόγω επιδόσεων στην πολιτική προστασία.
“Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του εφετινού καλοκαιριού”, είπε πάντως ο κ. Μητσοτάκης.
Αίσθηση προκάλεσε δε η ανακοίνωση πως στην Πολιτική Προστασία θα μεταφερθεί η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Και αυτό δεδομένου ότι ήταν οι επιστημονικοί φορείς που είχαν αμφισβητήσει το αφήγημα της κυβέρνησης στις πυρκαγιές ειδικά.
Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για “πιο πολλά αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων σε φυσικές καταστροφές, χωρίς γραφειοκρατία που η διαλειτουργικότητα συνεπάγεται”. Καθώς και για καλύτερη οργάνωση υπό την καθοδήγηση της Πολιτικής Προστασίας. “Οι δυνάμεις του στρατού που καλούνται να υποστηρίξουν τέτοιες επιχειρήσεις, θα πάνε υπό την Πολιτική Προστασία. Ο στρατός σε μία Δημοκρατία δεν κάνει του κεφαλιού του, πρέπει να έχει σαφή εντολή από την Πολιτική Προστασία ότι χρειάζεται δυνάμεις.”
“Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά μέσα από τη διαχείριση των υδάτων της”, τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας αποφασισμένος να λύσει το θέμα δραστικά, με την ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.
“Φανταστείτε μία εταιρεία σαν το Αττικό Μετρό για τη Θεσσαλία που θα ωριμάζει και θα υλοποιεί έργα”, εξήγησε. Σημείωσε ότι θα υπάρχει και τεχνική υποστήριξη από το εξωτερικό, αναφέροντας: έχω ζητήσει από Ολλανδία μία πρώτη προσέγγιση
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πολεμήσει την αισχοκέρδεια, που διαφαίνεται μετά τις πλημμύρες. “Θα ζητάμε εξηγήσεις από εταιρείες γιατί αυξάνουν το κόστος των προϊόντων τους. Δεν είναι εύκολος αγώνας, απαιτεί και συγκρούσεις τις οποίες είμαι διατεθειμένος να κάνω”, είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε όμως και μηνύματα όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, τόσο προς το εσωτερικό της ΝΔ, όσο και στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει της συνάντησης τους την Τετάρτη στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
“Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με εθνική κυριαρχία και ακαιραιότητα της χώρας δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εμένα. Ζητήματα που έχουν να κάνουν πχ με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και με αυτονόητα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία σε αυτά τα νησιά, δεν είμαι διατεθειμένος να τα συζητήσω με την Τουρκία. Η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει τη Δύση. Η προσέγγιση με την ΕΕ περνά μέσα απο τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα”.
Για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ
Σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία στο ΣΥΡΙΖΑ και τον ποιον θέλει ως αντίπαλό του, αλλά και για το ενδεχόμενο comeback του κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα μπορούσε να επικαλεστεί μια φράση του Μάο «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» αλλά δεν μπορεί να κάνει καμία τοποθέτηση όταν μια διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Είπε ότι «προσβλέπει σε μία αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θα έχει μάθει από τα λάθη της και η οποία θα δώσει έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία και στον ποιοτικό λόγο και όχι στην τοξικότητα. Αλλά από κει και πέρα, το θέμα αυτό δεν αφορά εμένα ούτε μπορώ να κάνω καμία κρίση για τον κ. Τσίπρα. Αυτά νομίζω ότι θα τα απαντήσει μόνο η ίδια η ζωή».
Για ενδεχόμενη αλλαγή του συστήματος εκλογής των ευρωβουλευτών, και πιθανή επαναφορά της λίστας ή διατήρησης της σταυροδοσίας αλλά και για την πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου και για τις εθνικές εκλογές ανεβάζοντας για παράδειγμα μεταξύ άλλων το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή ή την Ευρωβουλή από το 3% στο 5%, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ως προς τις εθνικές εκλογές δεν είναι στις προθέσεις του να κάνει καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο.
Αναφέρθηκε στην κακή εμπειρία του παρελθόντος και στην ταλαιπωρία στην οποία μπήκε η χώρα με το πείραμα της απλής αναλογικής.
Η αύξηση του ποσοστού εισόδου στο κοινοβούλιο είπε ότι θεωρεί πως δεν είναι απάντηση απέναντι στα ακραία ή πιο περιθωριακά κόμματα ή κομματίδια τα οποία εισήλθαν στη Βουλή. «Πιστεύω ότι η ίδια η ζωή θα απαντήσει κατά πόσο τα κόμματα αυτά θα έχουν διάρκεια. Έχω σοβαρές αμφιβολίες αν θα γίνει αυτό και τελικά οι πολίτες θα κρίνουν αν η επιλογή αυτή ήταν σωστή».
«Για τις ευρωεκλογές αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με σταυρό, χωρίς να προσδιορίσω περισσότερες λεπτομέρειες», τόνισε ως προς το άλλο σκέλος της ερώτησης.
Για την αναβάθμιση του ΕΣΥ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δήλωσε τα εξής: «Το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων έχει παρουσιαστεί από το Υπουργείο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα ζήτημα αποχώρησης του προσωπικού αλλά δεν φαίνεται να είναι χειρότερο από άλλες χρονιές. Οι πρώτες αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους αφορούσαν τους υπαλλήλους στην υγεία.
Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεν έχει να κάνει μόνο με προσλήψεις και μισθούς. Αναφέρθηκα χθες στην επίσκεψη στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Τέτοιες δράσεις θα δούμε εκατοντάδες να ξεδιπλώνονται σε δομές υγείας. Θα επιμείνω ιδιαίτερα στο σχεδιασμό μας για το ΕΚΑΒ».
Για τη σχέση των Σπαρτιατών με τον Ηλία Κασιδιάρη
Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για τη σχέση των Σπαρτιατών με τον Ηλία Κασιδιάρη και εάν χρειάζεται νέα νομοθετική παρέμβαση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές απάντησε τα εξής: «Αυτές οι κομματικές δράσεις απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών με μεγαλύτερη ταχύτητα. Η ΝΔ υπερασπίστηκε τη ρύθμιση που ψήφισε. Δεν κρίνουμε ότι απαιτείται μια αντίστοιχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές γιατί δεν κρίνει ο Άρειος Πάγος και υπάρχει πρόβλεψη.
Είμαι ανοικτός να συζητήσω στη Βουλή ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση κομμάτων που σχετίζονται με πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα που όλοι μας γνωρίζουμε. Υπάρχουν και υποθέσεις στο εκλογοδικείο που αφορούν τις εκλογές του Ιουνίου 2023 και κατά πόσο ο Άρειος Πάγος παραπλανήθηκε».
Για τις νέες ταυτότητες
Αναφορικά με τις αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως είναι πάντα ανοιχτός και πολύ υπομονετικός στο να εξηγεί τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αλλά του είναι λίγο δύσκολο να συνομιλεί με το παράλογο.
«Είναι απολύτως προφανές ότι μια ταυτότητα την οποία έχουμε από το 1962 δεν μπορεί να επιβιώσει στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο ούτε να είναι ένα αξιόπιστο ταξιδιωτικό έγγραφο όπως μας ζητά η Ευρώπη να έχουμε. Οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται πιο ασφαλείς και προστατευμένοι όταν θα έχουν μια ταυτότητα που δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί», τόνισε.
Εξήγησε πως δεν αισθάνεται ότι υπάρχει κάποια μαζικότητα στο κίνημα κατά των νέων ταυτοτήτων αλλά και ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω για μια διοικητική πράξη, για την οποία άλλωστε δεν απαιτείται διαβούλευση. Είπε επίσης πως τζάμπα κόπο κάνουν όσοι σπεύδουν να εκδώσουν ταυτότητες παλιού τύπου που θα πάψουν να ισχύουν οριστικά το καλοκαίρι του 2026.
Για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Αναφορικά με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: "Έχουν γίνει πολλά από την προηγούμενη τετραετία για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, θυμάστε ότι είχε εκπονηθεί μια εθνική στρατηγική με πρόεδρο της επιτροπής την οποία εισηγήθηκε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τον κύριο Σισιλιάνο και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα την προηγούμενη τετραετία.
Δεν έμειναν στα λόγια και στα χαρτιά αυτές οι προτάσεις, κωδικοποιήθηκαν, συμπεριλήφθηκαν σε ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων. Έχουμε υλοποιήσει σχεδόν 20 δράσεις που απορρέουν ακριβώς από αυτή την εθνική στρατηγική.
Θέλω λοιπόν να είμαι απόλυτα σαφής. Η ισότητα στο γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης για αυτή την τετραετία. Ο χρόνος τον οποίο θα επιλέξουμε να φέρουμε αυτή τη σχετική ρύθμιση προς ψήφιση στο κοινοβούλιο προφανώς είναι μια δική μου απόφαση, όμως ισχύει στο ακέραιο όπως έχω πει προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μέσα στην τετραετία αυτή η κυβέρνηση θα το έχει επιλύσει".
Για την επενδυτική βαθμίδα
Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την επενδυτική βαθμίδα και τι σημαίνει στη ζωή των πολιτών αλλά και σχετικά με το μετρό της Θεσσαλονίκης απάντησε τα εξής: «Φαίνεται ότι θα πάμε στο β' εξάμηνο του επόμενου έτους για να εγκαινιάσουμε το Μετρό. Πιστεύω ότι το έργο θα αποζημιώσει τους Θεσσαλονικείς και με το παραπάνω.
Είναι σημαντική η επενδυτική βαθμίδα γιατί ανοίγει για τη χώρα νέες πηγές χρηματοδότησης και για τη μείωση του κόστους δανεισμού σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων. Το επιτόκιο αναφοράς έχει τη σημασία του αλλά έχει και το σπρέντ. Σήμερα η Ελλάδα έχει πετύχει να δανείζεται πιο φτηνά από τη Γαλλία.
Όσο θα μειώνεται το κόστος δανεισμού, τόσο μεγαλύτερο όφελος θα έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το ζήτημα είναι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός. Δεν κρυβόμαστε πίσω από την επενδυτική βαθμίδα. Το κύριό μας μέλημα για τους επόμενους μήνες είναι να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από την παγκόσμια έκρηξη τιμών».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.