Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: «Οι τρεις έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος – Οργή προκαλεί στους πολίτες η ομολογία για νέο κόμμα»



Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να παραπέμψει στην επιτροπή δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής τους κ.κ Βίτσα, Σκουρλέτη και Φίλη. Κάποιοι αντιπολιτεύονται στα κανάλια το ίδιο τους το κόμμα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος έκανε πράξη την προειδοποίησή του προς όσους τον αμφισβητούν στο εσωτερικό το ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν σήμερα ότι οι κ.κ Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης επέλεξαν οι ίδιοι να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποδεικνύοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας.


Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η δημόσια ομολογία για δημιουργία νέου κόμματος προκαλεί οργή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ:

Οι πολίτες βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα με την ακρίβεια να εξανεμίζει το εισόδημά τους από τις πρώτες μέρες του μήνα, ενώ η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παρακολουθούν απαθείς. 

Ένας πρωθυπουργός που αποδεικνύεται επικίνδυνος και για τα εθνικά συμφέροντα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, εγκαταλείποντας την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που παραδοσιακά ακολουθεί η χώρα μας, επιλέγοντας να συναντηθεί μόνο με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, χωρίς ανάλογη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης.

Κι ενώ οι τομείς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά τον διορισμό των νεών τομεαρχών εργάζονται πυρετωδώς και παράγουν πολιτική προς όφελος της κοινωνίας, δυστυχώς κάποιοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προτιμούν όχι να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αλλά το ίδιο τους το κόμμα και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρό τους. 

Αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλώς μια υπονόμευση του νέου προέδρου μας, Στέφανου Κασσελάκη, αλλά υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του κόσμου που συμμετείχε στις εκλογές μας. Δεν υπάρχει σεβασμός και αναγνώριση του εσωκομματικού εκλογικού αποτελέσματος, ούτε της ετυμηγορίας του κόσμου.

Και δεν γίνεται σεβαστή ούτε η καταστατική πρόβλεψη για την ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του. Η δε δημόσια ομολογία ότι είναι ήδη έτοιμη η δημιουργία νέου κόμματος, προκαλεί οργή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας.

Στην πρόσφατη εκλογή προέδρου πολλά μέλη αλλά και προβεβλημένα στελέχη του κόμματος ψήφισαν άλλους υποψήφιους και όχι τον κ. Κασσελάκη για την προεδρία του κόμματος. Την άλλη μέρα όμως σεβάστηκαν το αποτέλεσμα όπως επιτάσσει η δημοκρατική λειτουργία και στέκονται στο πλευρό του νέου προέδρου. 

Οι όποιες διαφωνίες και αντίθετες απόψεις είναι σεβαστές και θεμιτές. Αρκεί να κατατίθενται και να συζητούνται στα αρμόδια κομματικά όργανα. Άλλο πράγμα η θεμιτή κριτική εντός των οργάνων και άλλο η δημόσια υπονόμευση από την τηλεόραση. Η κριτική έχει όρια τα οποία κάποιοι τα έχουν υπερβεί προ πολλού, όπως σωστά ανέφερε η αντιπρόεδρος της βουλής Όλγα Γεροβασίλη.

Οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης επέλεξαν οι ίδιοι να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποδεικνύοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. 

Διακατεχόμενοι από έναν ιδιότυπο ελιτισμό και μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα, επιχειρούν την αποδόμηση όχι μόνο του νεοεκλεγέντος νέου προέδρου αλλά της ίδιας της δημοκρατικής διαδικασίας εκλογής του από τη βάση του κόμματος.

Ας γίνει αντιληπτό απ’ όλους: τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον κόσμο του, στη βάση του και αυτή η βάση έχει αποφασίσει να έχει νέα πολιτική ηγεσία. Αυτούς εκπροσωπούμε και σε αυτούς λογοδοτούμε. 

 Μοναδικός μας αντίπαλος είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και οι πολιτικές του. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανασυγκροτείται και ανανεώνεται με μοναδικό στόχο να καταστεί πολύ σύντομα η αξιόπιστη εναλλακτική προοδευτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαγραφές μελών

Τη διαδικασία που προβλέπεται από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τις διαγραφές μελών και στελεχών του κόμματος ανέπτυξε σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσακάς, στον απόηχο της παραπομπής με το ερώτημα της διαγραφής των κυρίων Βίτσα, Σκουρλέτη και Φίλη χθες από τον Στέφανο Κασσελάκη, και πρόσφατα και του κ. Τζουμάκα.

Ο κ. Κοτσακάς μιλώντας στο Action24 επισήμανε πως η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο, καθώς είναι το μόνο όργανο που εξελέγη από το Συνέδριο του κόμματος και αποτελείται από 15 μέλη και προσέθεσε ότι αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελόμενος/η, και διευκρίνισε πως η κρίση του προέδρου του κόμματος πως κάποιος είναι εκτός της γραμμής είναι αξιολογική και δεν δεσμεύει κανέναν, κάνοντας λόγο για εθιμική και όχι καταστατική πρακτική.

Η διαδικασία:

  1. Όταν γίνει μία καταγγελία εναντίον στελέχους ή οποιουδήποτε που είναι οργανικά ενταγμένος στο ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος.
  2. Άμεσα συστήνεται Τριμελές Γραφείο το οποίο προχωρά την προδικασία, και μιλά με τον καταγγέλλοντα και τον καταγγελόμενο. Η κάθε πλευρά έχει δυνατότητα να προτείνει δύο μάρτυρες ή τρεις αν χρειάζεται.
  3. Ακολουθεί η εισήγηση του Τριμελούς Γραφείου στην Ολομέλεια της Επιτροπής για το τι πρέπει να γίνει και ύψος της ποινής εάν αυτή πρέπει να επιβληθεί, πχ επίπληξη, παρατήρηση, αναφορά ή πιο αυστηρή αναστολή ιδιότητας για κάποιους μήνες έως και ένα χρόνο, με αυστηρότερη ποινή αυτή της διαγραφής.

«Στην προκειμένη περίπτωση έχουν γίνει καταγγελίες και την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουμε» είπε και προσδιόρισε τη σύσταση του Tριμελούς Γραφείου έως το τέλος της εβδομάδας ή στην αρχή της επόμενης.

Διευκρίνισε πως για το ερώτημα της διαγραφής χρειάζεται η ειδική πλειοψηφία των δυο τρίτων της Επιτροπής, δηλαδή οι δέκα στους 15 και ότι σε περίπτωση που αυτοβούλως ο ελεγχόμενος παραιτηθεί, αποχωρήσει από το κόμμα πριν την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, η διαδικασία αίρεται.

Τσακαλώτος: Δεν είναι εφικτή η ενότητα με αποκεφαλισμούς εξ αποστάσεως


Την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με το ερώτημα της διαγραφής, τον Νίκο Φίλη, τον Δημήτρη Βίτσα, και τον Πάνο Σκουρλέτη, σχολιάζει με ανάρτησή του στο Facebook και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

“Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως” τονίζει και προσθέτει:


“Όπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή. Ίδωμεν“.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη