Ελληνοτουρκικά: Σήμερα η συνάντηση Φραγκογιάννη με Ακτσαπάρ στην Αθήνα για τη «θετική ατζέντα συνεργασίας» – Σε τι προσβλέπουμε


 
Σήμερα ξεκινάνε οι συνομιλίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα αναμένεται σήμερα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπουράκ Ακτσαπάρ για τη Θετική Ατζέντα συνεργασίας.


«Είναι ο ένας από τους πυλώνες του διαλόγου. Η αποκαλούμενη “θετική ατζέντα” όπου οι δύο πλευρές θα αναζητήσουν θέματα όπου μπορούν να έχουν συγκλίσεις. Πρόκειται για θέματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία, το εμπόριο, την ενέργεια, την κλιματική κρίση. Είναι θέματα “χαμηλής διπλωματίας” που μπορούν ενδεχομένως να φέρουν τις δύο πλευρές πιο κοντά» επισήμανε.


Και όπως είπε στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, η συνάντησή αυτή γίνεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική στιγμή καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που είναι σε εξέλιξη.

Τι αναμένει η Αθήνα από την συναντήση

«Παρόλα αυτά υπάρχει αισιοδοξία για την εξέλιξη του διαλόγου. Στόχος είναι ότι ακόμη και στις 7/12 που θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να δούμε και ενδεχομένως και την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας, όπως στον τομέα της πολιτικής προστασίας» σημείωσε.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι αυτές οι συζητήσεις ξεκίνησαν το 2021, διακόπηκαν την περίοδο της ελληνοτουρκικής κρίσης και συνεχίστηκαν το Μάρτιο του 2023.

«Ενδεχομένως να περίμενε να δει κανείς πιο πολλά αποτελέσματα. Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο», τόνισε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ.

Πρόσθεσε επίσης ότι αύριο Τρίτη η υφυπουργός, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου υποδέχεται πάλι τον Μπουράκ Ακτσαπάρ σε μια πιο πολιτική συζήτηση.

«Σε συνέχεια των διερευνητικών επαφών ξεκινάνε οι πολιτικές διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές να συζητούν τα διμερή ζητήματα. Η Ελλάδα, από τη μία πλευρά, συζητά τη μία νομική διαφορά, όπως τη χαρακτηρίζει, με την Τουρκία, δηλαδή τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Η Τουρκία, και εκεί είναι το κλειδί της υπόθεσης, θα δούμε με τι ατζέντα θα κατέβει στο τραπέζι: αν θα δείξει διάθεση έμπρακτα για κάποιου είδους σύγκλιση ή θα έχουμε πάλι αυτή την πλούσια αναθεωρητική ατζέντα», ανέφερε.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο