Σκάνδαλο υποκλοπών: Πυρά από ευρωβουλευτές κατά της ΕΕ - Αναφορές και στην Ελλάδα




Πυρά εξαπέλυσαν ευρωβουλευτές, κατά της ΕΕ, για τα παράνομα λογισμικά παρακολούθησης, κάνοντας αναφορές και στην Ελλάδα, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με τίτλο: 
«Επείγουσα ανάγκη για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απόκριση και ένα νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με το παρεμβατικό κατασκοπευτικό λογισμικό με βάση τις συστάσεις της εξεταστικής επιτροπής PEGA. Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής».

«Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από τότε που ήρθε εδώ η οριστική έκθεση και το ψήφισμα με τις συστάσεις της Επιτροπής PEGA και ψηφίστηκαν. 15 μήνες εντατικά ασχοληθήκαμε με τις καταχρήσεις κατασκοπευτικού λογισμικού στα κράτη-μέλη και προτείναμε και συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από το μαζικό φακέλωμα και την παρακολούθηση» είπε ο ευρωβουλευτής της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Χάνες Χάιντε.

Και πρόσθεσε ακόμα ότι «η εικόνα είναι πάρα πολύ ζοφερή για το πώς θάβονται αυτές οι έρευνες και βλέπουμε συνέχεια να εμφανίζονται νέες περιπτώσεις. Η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι η γαλλική Nexa πουλάει το Predator σε διάφορες αυταρχικές κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών και το Βιετνάμ.

Οι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι, όπως η πρόεδρος Μέτσολα, παρακολουθούνται από το Βιετνάμ. Επίσης server της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιστημονικές υπηρεσίες έχουν μολυνθεί με αυτά τα λογισμικά που βρέθηκαν και στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, πρώην συναδέλφου μας.

Θα πρέπει φυσικά αυτά να ελέγχονται με προσοχή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την έγκριση ενός ψηφίσματος είναι υποχρεωμένη να απαντήσει γραπτώς για συγκεκριμένα μέτρα. Η προθεσμία αυτή έληξε προχθές».

«Χρειάζεται οπωσδήποτε γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τώρα, όχι προσεχώς» ξεκαθάρισε, τονίζοντας ότι διακυβεύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο Κράτος Δικαίου.

Από πλευράς της η εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου Σόφι ιν'τ Βελντ, υπογράμμισε ότι θλίβεται που «δεν είναι εδώ όλοι οι υπεύθυνοι επίτροποι», με την ίδια να σημειώνει ότι «βλέποντας την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που χρειαστήκατε 4 μήνες να συντάξετε, θεωρώ ότι είναι σπατάλη χαρτιού. Απόλυτη. Και ακόμα χειρότερο, είναι πρόκληση».



Η Σόφι ιν'τ Βελντ συμπλήρωσε ότι «είναι χαστούκι σε εκείνους που ήταν αντικείμενο κατασκοπευτικού λογισμικού και χαστούκι στο πρόσωπο θυμάτων βίαιων καθεστώτων που αγόρασαν κατασκοπευτικό λογισμικό από την Ευρώπη κάτω από τη μύτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιατί δεν νομίζω να έχει εντυπωσιαστεί κανείς από όλα αυτά. 

Η φράση που συγκλονίζει περισσότερο στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι: “Περιμένουμε ότι οι εθνικές αρμόδιες αρχές θα χρησιμοποιήσουν την ισχύ τους για να διερευνήσουν καταγγελίες για οποιαδήποτε παράνομη διαδικασία παρακολούθησης”. Αυτά είναι μαντάτα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η παράνομη παρακολούθηση διενεργήθηκε από τις ίδιες αρμόδιες αρχές. Είναι σαν να ζητάς από έναν κλέφτη να ερευνήσει την κλοπή που έκανε. Γιατί η Επιτροπή εξακολουθεί το πρόσχημα της συμμόρφωσης. Είναι σαν επιστημονική φαντασία».

Η ευρωβουλευτής τόνισε παράλληλα ότι «μέχρι τώρα και δεν μας εκπλήσσει αυτό ούτε μία περίπτωση δεν έχει δικαιωθεί. Λοιπόν, τι έχει να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Τι λέτε στον δημοσιογράφο που θέτοντας τη ζωή του σε κίνδυνο συνεχώς ερευνούσε συνεχώς την υπόθεση, στους δημοσιογράφους, στις Ανεξάρτητες Αρχές, στον κύριο Ράμμο στην Ελλάδα, που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με τις εθνικές αρχές γιατί ερευνά με γενναιότητα;».

«Η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια πρωτοβουλία μη νομοθετικού περιεχομένου. Μην ασχοληθείτε, αφήστε το. Και νομίζω ότι οι παρεμβάσεις των συναδέλφων μου το έκαναν σαφέστατο, ότι είναι απαράδεκτο. Δεν είναι αποτυχία, είναι έλλειψη δράσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή είναι άρνηση δράσης» υπογράμμισε η Σόφι ιν'τ Βελντ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέλιος Κούλογλου, έκανε λόγο για «ειρωνικές, ιστορικές συμπτώσεις», με τον ίδιο να συμπληρώνει ότι «πριν μία ώρα Έλληνας δημοσιογράφος, ο Σταύρος Μαλιχούδης, μαζί με άλλους δημοσιογράφους, πήρε το βραβείο “Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια”, που απονέμουν στο Κοινοβούλιο»

Και πρόσθεσε ακόμα ότι «το ίδιο άτομο τελικά ήταν θύμα σκανδάλου κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα εδώ και έναν χρόνο. Το πρόσχημα ποιο ήταν; Τον κατασκόπευαν για λόγους εθνικής ασφαλείας. Και τώρα το Συμβούλιο θα προέβλεπε την εξαίρεση να επιτρέπει στα κράτη να κατασκοπεύουν δημοσιογράφους για λόγους εθνικής ασφαλείας».

Ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε επίσης ότι το Συμβούλιο «πρέπει να απαντήσει. Αυτές οι κυβερνήσεις, όπως η κυβέρνηση Ορμπάν, η ελληνική κυβέρνηση, που δεν ακολουθούν ηθικούς κανόνες, χρησιμοποιούν την εξαίρεση και κατασκοπεύσουν ειλικρινείς, αθώους δημοσιογράφους. 

Πώς μπορείτε αυτό να το αποφύγετε; Τι γίνεται με τις συστάσεις της Επιτροπής PEGA; Μία από αυτές ήταν να ενισχυθούν οι ανεξάρτητες Αρχές και τώρα στην Ελλάδα έχουμε ακριβώς το αντίθετο. Έχουμε παραβίαση της Ανεξάρτητης Αρχής, όσον αφορά την χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού».

«Δικαίωση και όχι συγκάλυψη στο θέμα των υποκλοπών» τόνισε από το βήμα ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου.

Επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά ανησυχητικό που η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν ακολούθησε τις προτάσεις της επιτροπής PEGA, εκείνες που αφορούσαν τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ενώ θύμισε ακόμα ότι θύμα των υποκλοπών ήταν και ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη.

Κίνησε η κυβέρνηση, επεσήμανε, γη και ουρανό έτσι ώστε μαζί με ακροδεξιό κόμμα να αλλάξουν τα μέλη της επιτροπής ακριβώς μια μέρα πριν τη συνεδρίαση για το θέμα των υποκλοπών. "Τέτοια ταχύτητα δεν έχει ξαναδεί”. «Είναι συγκάλυψη» υποστήριξε. Η επιλογή νέων μελών της Ανεξάρτητης αρχής έγινε με αμφίβολο τρόπο τόνισε έτσι ώστε να προστατευτεί η κυβέρνηση από τις συνέπειες των πράξεών της.,

Κλείνοντας ο ευρωβουλευτής έκανε έκκληση στο Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπισθεί μια πανευρωπαϊκή νομοθεσία με αναδρομική ισχύ, ώστε να μπορέσουν τα θύματα των υποκλοπών - πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και απλοί πολίτες να μάθουν επιτέλους, αν παρακολουθούνταν, από ποιους παρακολουθούνταν, γιατί παρακολουθούνταν ώστε να μπορούν να αναζητήσουν Δικαίωση.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο