Ακυρώνεται το ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ
Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, που αρχικά προγραμματιζόταν για αύριο Πέμπτη, τελικά ακυρώνεται καθώς, οι συνθήκες ασφαλείας δεν επιτρέπουν το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, ανέφεραν ειδικότερα κυβερνητικά στελέχη.
Η ακύρωση της επίσκεψης έρχεται πάντως μία ημέρα μετά το βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, η οποία έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Το Ισραήλ υποστήριζει ότι το νοσοκομείο επλήγη από ρουκέτα της Χαμάς.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ.Μητσοτάκης στην παρέμβαση του στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε μεν εκ νέου το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι και η απάντηση να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.
Δηλαδή δεν εκδήλωσε όπως τις προηγούμενες ημέρες άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ, αλλά επιχείρησε να κρατήσει μία ισορροπία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη η Ε.Ε. να μιλά με ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Υπενθυμίζεται ότι την έντονη αντίδραση Ευρωπαίων διπλωματών προκάλεσε το ταξίδι της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στο Ισραήλ. Η κ. Φον Ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε τονίσει πως “η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ. Και το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Μάλιστα έχει καθήκον να υπερασπιστεί τον λαό του”.
Σημειωτέον ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης είχε χθες συνάντηση με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, αλλά και με τους πρέσβεις των αραβικών χωρών, ενώ τη Δευτέρα επικοινώνησε με τον Παλαιστίνιο ομόλογο του Ριάντ Αλ Μαλίκι.
Η Αθήνα μιλά τώρα για την ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικών διαύλων και προστασίας των αμάχων και προσπαθεί να ισορροπήσει με τη στήριξη στο Ισραήλ από τη μία και τις παραδοσιακές καλές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο από την άλλη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.