Διάγγελμα Νετανιάχου: «Περάσαμε στη β’ φάση του πολέμου – Όσοι μας κατηγορούν για εγκλήματα είναι υποκριτές»- Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

«Αυτή είναι η δεύτερη φάση του πολέμου. Ισραηλινοί στρατιώτες και διοικητές βρίσκονται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας», επιβεβαίωσε στην αρχή της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Θα κάνουμε τα παντά για να φέρουμε πίσω τους ομήρους», υπογράμμισε.

«Όσοι μας κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου είναι υποκριτές», τόνισε ενώ κάλεσε τον πληθυσμό της Γάζας να μετακινείται σε περιοχές που είναι ασφαλείς. «Ο πόλεμος μέσα στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι δύσκολος και μακρύς. Η Χαμάς χρησιμοποιεί τον λαό της ως ασπίδα».


Το Ισραήλ «πρόκειται να διαλύσει αυτό το κακό για να προχωρήσει μπροστά όλη η ανθρωπότητα» ενώ πρόσθεσε ότι κάνουν «ό,τι μπορούν» για να αποφύγουν τις απώλειες αμάχων.

«Θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε. Θα είναι η νίκη του καλού εναντίον του κακού».

Μαζί με το Νετανιάχου βρέθηκαν ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γιοάβ Γκαλάντ και ο υπουργός πολεμικού γραφείου Μπένι Γκαντζ.

Ο Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι ο στρατός επιφέρει βαριά πλήγματα στη Χαμάς, τονίζοντας ότι όση περισσότερη πίεση ασκείται στην παλαιστινιακή οργάνωση τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να απελευθερωθούν οι όμηροι. Επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει να διευρύνει τον πόλεμο. «Όμως είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα μέτωπα», συμπλήρωσε.

Την πεποίθησή του ότι η χερσαία επιχείρηση μπορεί να βοηθήσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι εξέφρασε και το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ.

Σε ερωτήσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ από δημοσιογράφους, δήλωσε ότι η Χαμάς χωρίς το Ιράν δεν θα υπήρχε.

«Υποκριτές όσοι κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου»

«Υποκριτές» όσοι κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, λέει ο Νετανιάχου την ώρα που η Γάζα «γονατίζει» από εναέρια και χερσαία χτυπήματα του ισραηλινού στρατού.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός όρισε ότι η εν εξελίξει χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας είναι η «δεύτερη φάση» του μαινόμενου πολέμου, καλώντας τους αμάχους να μετακινηθούν σε ασφαλείς περιοχές.

Ο ίδιος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προειδοποίησε πως έχουμε μπροστά μας έναν «δύσκολο και μακρύ» πόλεμο, χαρακτηρίζοντας «υποκριτές» όσους κατηγορούν τη χώρα του για εγκλήματα πολέμου.

Υποσχέθηκε επίσης στις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια» για την απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων.

Μια συλλογικότητα στην οποία μετέχουν οι οικογένειες των περίπου 220 ομήρων που κρατά η Χαμάς είχε ζητήσε να συναντηθεί με στελέχη του πολεμικού συμβουλίου. Τα μέλη της ήθελαν να ενημερωθούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχουν για τους ομήρους η χερσαία επιχείρηση που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής καθώς και οι βομβαρδισμοί στη Γάζα.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι ο στρατός επιφέρει βαριά πλήγματα στη Χαμάς, τονίζοντας ότι όση περισσότερη πίεση ασκείται στην παλαιστινιακή οργάνωση τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να απελευθερωθούν οι όμηροι. Επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει να διευρύνει τον πόλεμο. «Όμως είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε.

Την πεποίθησή του ότι η χερσαία επιχείρηση μπορεί να βοηθήσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι εξέφρασε και το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ.

Φυλλάδια του ισραηλινού στρατού έπεσαν στη Γάζα: «Η πόλη είναι πεδίο μάχης εκκενώστε προς τα νότια»

«Προς τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας: Η πόλη της Γάζας έχει γίνει πεδίο μάχης. Τα καταφύγια στη βόρεια Γάζα και στην επαρχία της Γάζας δεν είναι ασφαλή», αναφέρει ο στρατός σε φυλλάδια που έπεσαν από μαχητικά αεροσκάφη, ενώ παράλληλα προτρέπει τους κατοίκους να «εκκενώσουν αμέσως» προς τα νότια. Αυτό ήταν και ένα ακόμα «σημάδι» για το τι πρόκειται να συμβεί ακόμα ένα βράδυ στην Γάζα.

Για «νέα φάση» στον πόλεμο κάνει λόγο το Ισραήλ, το οποίο από χθες διευρύνει τις επιχειρήσεις του μέσα στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας από ξηράς, αέρος και θαλάσσης. 

Αρνείται να αποκαλέσει ακόμα ως μεγάλη χερσαία επιχείρηση τις επιθέσεις ενώ ισχυρίζεται πως επλήγησαν ήδη δεκάδες υπόγειοι στόχοι, σήραγγες επικοινωνίας, οπλοστάσια και στρατηγεία της Χαμάς. Από την πλευρά της η Χαμάς λέει πως απέτυχε η χτεσινή επιχείρηση, ενώ μέσα από το Telegram ανέφερε πως επιτέθηκε σε ισραηλινά οχήματα.

Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται ασταμάτητα με στόχο αρκετές τοποθεσίες στην επικράτεια. Την τελευταία ώρα διάφορες τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας βομβαρδίστηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στην πόλη Ασκελόν, Κώστα Καντούρη, οι βομβαρδισμοί ακόμα και τώρα είναι ισχυροί και συνεχίζονται με την ίδια ένταση από χτες το βράδυ, με βολές κυρίως από αέρα, προς την βόρεια Γάζα.

Καθώς η ένταση κλιμακώνεται κι εντείνονται οι ανησυχίες για γενίκευση των συγκρούσεων, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απέτρεψε επίθεση με πυραύλους εδάφους-αέρος από τη Χεζμπολάχ ενώ οι Αρχές του Λιβάνου βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση του αεροδρομίου της Βηρυττού.

Οι όμηροι

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας μίλησε και για το θέμα των ομήρων. «Είναι μια πολύ περίπλοκη προσπάθεια να τους φέρεις στο σπίτι», είπε.

Συνεχίζει προσθέτοντας: «Όσο περισσότερο τους χτυπάμε (τη Χαμάς), ξέρουμε ότι θα είναι πρόθυμοι να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία και θα είμαστε σε θέση να φέρουμε τους πολύ αγαπημένους μας ομήρους στο σπίτι».
«Τυφλή ζώνη» – Δεν υπάρχουν επικοινωνίες

Δημοσιογράφος του BBC που βρίσκεται στη Χλαν Γιουνις μίλησε για χάος και για άνευ προηγουμένου βομβαρδισμούς όλη τη διάρκεια της νύχτας και διαφορετικού τύπου απ ό, τι συνήθως. Στα νοσοκομεία, όπως είπε, επικρατεί πανικός, δεν υπάρχει καμία τηλεφωνική επικοινωνία, οπότε τα ασθενοφόρα κατευθύνονται προς τα σημεία πηγαίνουν από όπου ακούγονται εκρήξεις, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να ειδοποιηθούν για τραυματίες.

Το μπλακ άουτ έχει ανησυχήσει πάρα πολύ τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν παρουσία δίπλα στους πολίτες της Γάζας. Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασε ανησυχία γιατί δεν έχει καμία επικοινωνία με τους ανθρώπους του εκεί.

Ανέφερε λοιπόν ότι «η απομάκρυνση των τραυματιών δεν είναι δυνατή υπό αυτές τις συνθήκες, ούτε η εύρεση ασφαλούς καταφυγίου. Το μπλακ άουτ καθιστά αδύνατο το να φτάσουν τα ασθενοφόρα στους τραυματίες. Δεν έχουμε επικοινωνία με το προσωπικό μας και τις υγειονομικές μονάδες. Ανησυχώ για την ασφάλειά τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει έκκληση σε όλους όσοι έχουν τη δύναμη να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός και να αναλάβουν δράση τώρα.»

Ο Έλον Μασκ δήλωσε επίσης σήμερα ότι το δορυφορικό σύστημα Starlink της εταιρείας του, της SpaceX, θα παράσχει τηλεπικοινωνιακή σύνδεση στους «διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς αρωγής» που εργάζονται στη Γάζα.

ΟΗΕ: Φόβους για «χιλιάδες θανάτους», κυρίως αμάχων

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε σήμερα πως φοβάται πως μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα θα οδηγήσει σε «χιλιάδες θανάτους», κυρίως μεταξύ των αμάχων.

«Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο διεξήχθησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι τώρα, στο πλαίσιο μιας κατοχής 56 ετών, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες μεγάλης κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα και για την πιθανότητα να προκαλέσουν χιλιάδες θανάτους» κυρίως μεταξύ των «αμάχων», ανέφερε ο Φόλκερ Τουρκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στη Γενεύη.

«Όταν οι εχθροπραξίες λάβουν τέλος, εκείνοι που θα έχουν επιβιώσει θα βρεθούν απέναντι στα ερείπια των σπιτιών τους και στους τάφους των μελών της οικογένειάς τους», υπογράμμισε ο Τουρκ, που θεωρεί πως «η πρόκληση τραυματισμών και τραυμάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους δεν βοηθά κανέναν».

«Οι ανθρωπιστικές συνέπειες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι καταστροφικές και συνεχείς», σημειώνει ακόμη, καλώντας τις πλευρές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Η συνεχιζόμενη βία δεν είναι η λύση», είπε ο Φόλκερ Τουρκ, που καλεί «όλες τις πλευρές καθώς και τρίτα κράτη, ιδιαίτερα εκείνα που ασκούν επιρροή στις πλευρές της σύγκρουσης, να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποκλιμακώσουν τη σύγκρουση και να εργαστούν ώστε οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο εν ειρήνη».

Όπως και συνάδελφοί του από άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Τουρκ εξέφρασε ανησυχία για την τύχη της ομάδας του που βρίσκεται στο πεδίο και από την οποία δεν έχει νέα μετά τη διακοπή, χθες, Παρασκευή, του διαδικτύου και των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

«Δεν υπάρχει κανείς ασφαλής τόπος στη Γάζα και δεν υπάρχει κανένα μέσο να βγει κανείς από κει. Ανησυχώ πολύ για τους συναδέλφους μου, όπως και για όλους τους αμάχους της Γάζας», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Οι σφοδροί βομβαρδισμοί «άλλαξαν το τοπίο στη Γάζα»

Στη Γάζα εκατοντάδες κτίρια «καταστράφηκαν ολοσχερώς» κατά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη διάρκεια της νύχτας, όπως ανέφερε σήμερα η παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας.

Οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας «άλλαξαν το τοπίο στη Γάζα και στα κυβερνεία του βορρά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας στη Γάζα.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες που κατάφερε να συγκεντρώσει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι πιο σφοδροί νυχτερινοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν στις ζώνες γύρω από δύο νοσοκομεία, το αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας και το λεγόμενο «ινδονησιακό» νοσοκομείο, που αποκαλείται έτσι επειδή κατασκευάστηκε με δωρεές από την Ινδονησία, στον τομέα Τζαμπαλίγια, βορειότερα.

Οι επιδρομές κατέστρεψαν πολλά κτίρια και άνοιξαν τεράστιους κρατήρες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σάλος για την στάση της Ελλάδας στο ψήφισμα του ΟΗΕ


Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για την πρωτοφανή επιλογή να απέχει από ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητά «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα.

Η χώρα μας, ανάμεσα σε 45 χώρες, δήλωσε ότι απέχει από το ψήφισμα που συνέταξαν τα αραβικά κράτη και το οποίο ψήφισαν 120 κράτη. Κατά τάχθηκαν 14 χώρες: ΗΠΑ, Ισραήλ, Αυστρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Φίτζι Γουατεμάλα Ουγγαρία, Ισραήλ, Νήσοι Μάρσαλ, Μικρονησία, Ναούρου, Παπούα Νέα Γουινέα, Παραγουάη και Τόνγκα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άσκησε «πύρινη» κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «ντροπιάζει τον ελληνικό λαό και την ιστορία του».

«Στον αντίποδα της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, σειρά ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία επέλεξαν να στηρίξουν την απόφαση ειδικά σε μια στιγμή που χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τη χερσαία επίθεση που εξαπολύει το Ισραήλ, ενώ η Γάζα βυθίζεται στην ανθρωπιστική κρίση λόγω του αποκλεισμού της», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Θέση πήρε και ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για «ημέρα ντροπής τον ελληνικό λαό». «20 χώρες όπως οι Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία πήραν το μέρος της ειρήνης. Όχι η Ελλάδα του Μητσοτάκη. Απείχαμε», δήλωσε ο ίδιος μέσω Twitter.

Στον «χορό» των αντιδράσεων μπήκε και το ΠΑΣΟΚ, με το Νίκο Ανδρουλάκη να αναφέρεται στην αποχή της Ελλάδας από το ψήφισμα του ΟΗΕ στο πλαίσιο των δηλώσεών του για την 28η Οκτωβρίου.

Χαρακτήρισε το γεγονός «αδιανόητο», σχολιάζοντας ότι «η Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που στέκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανθρωπιάς. Θεωρώ αδιανόητο το ότι χθες η κυβέρνησή μας δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή. Δεν πρέπει η ανθρωπιά να μπαίνει σε κανένα γεωπολιτικό ζύγι».

«Αυτή ήταν η στάση του ελληνικού λαού. Αυτή πρέπει να είναι και η στάση της κυβέρνησης και της χώρας μας σε τέτοια κορυφαία ζητήματα, που αφορούν τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Παντού και πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας βρίσκονται οι λαοί που αντιστέκονται και αγωνίζονται για τη λευτεριά και το δίκιο τους, που υψώνουν ανάστημα στη βία των κατακτητών και των εκμεταλλευτών», ξεκαθάρισε από πλευράς του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, «αυτό κρίνεται σήμερα με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, αυτό θα κριθεί αύριο στους μεγάλους αγώνες που έχουν όλοι οι λαοί μπροστά τους».

Εξοργιστικές δικαιολογίες από την κυβέρνηση

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικαλέστηκε τη «δημιουργικότητα» της σχετικά με την απόφασή της να απέχει από το ψήφισμα.

Συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνουν ότι «η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών» και βαφτίζουν την κυβερνητική αποχή «ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών».

«Με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», εξηγούν οι πηγές του ΥΠΕΞ, «η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση».

Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει την ηχηρή αποχή του «δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων».

«Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν» προσθέτουν οι διπλωματικές πηγές και επιμένουν ότι «η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία».

«Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά)», αναφέρεται επίσης.

Το Ισραήλ ζητά από τους διπλωματικούς του συμβούλους να εγκαταλείψουν την Τουρκία


Την ίδια ώρα σε ιδιαίτερα τεταμένη μετατρέπεται η σχέση του Ισραήλ με την Τουρκία, με το πρώτο να καλεί τους διπλωματικούς του συμβούλους να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

Ειδικότερα, ο Ισραηλινός επικεφαλής της διπλωματίας διέταξε όλους τους διπλωματικούς συμβούλους να εγκαταλείψουν την Τουρκία, αφήνοντας αιχμές για «επανεκτίμηση» των σχέσεων των δύο χωρών.

Αφορμή στάθηκαν «οι σοβαρές δηλώσεις που προέρχονται από την Τουρκία», όπως ενημερώνει ο υπουργός Κοέν.


Σημειώνεται πως ο Ερντογάν κάλεσε μέσω X (πρώην Twitter) το Ισραήλ «να σταματήσει αμέσως αυτή την τρέλα», να βάλει τέλος «στις επιθέσεις του» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, οι οποίοι κλιμακώθηκαν χθες το βράδυ στη Γάζα, έβαλαν για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο γυναίκες, παιδιά και αθώους πολίτες, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση. 

Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτή την τρέλα, να βάλει τέλος στις επιθέσεις του», τόνισε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, καλώντας τους συμπολίτες του να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση υποστήριξης στους Παλαιστινίους που οργανώνει το κόμμα του σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.


Ο κ. Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες σκλήρυνε και ανέβασε θεαματικά τους τόνους όσον αφορά τους βομβαρδισμούς του
Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, με πάνω από 1.400 νεκρούς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Την Τετάρτη, ανακοίνωσε πως ακυρώνει όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια στελεχών της κυβέρνησής του στο Ισραήλ και στηλίτευσε την ανικανότητα της Δύσης να σταματήσει τον
πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς.

«Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση», πρόκειται για «απελευθερωτική οργάνωση που προστατεύει τη γη της», είπε, πυροδοτώντας την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Δεδομένων των σοβαρών δηλώσεων που προέρχονται από την Τουρκία, διέταξα την επιστροφή των διπλωματικών αντιπροσώπων εκεί, προκειμένου να γίνει επαναξιολόγηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.


Συγκλονιστικό βίντεο: Οι προσπάθειες ενός άνδρα να επικοινωνήσει με την οικογένειά του

«Κρύφτηκε» η ανθρωπιά στη Γάζα, με το Ισραήλ να εντείνει τις επιθέσεις του, όχι μόνο με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, αλλά και με χερσαίες επιθέσεις του στρατού στο εσωτερικό της περιοχής.


Οι εικόνες που έρχονται από το μέτωπο είναι ένα μικρό δείγμα του εφιάλτη δίχως τέλος που βιώνουν όσοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Γάζα ενώ οι νεκροί φτάνουν τους 7.703 σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, ανάμεσα στους οποίους τουλάχιστον 3.500 παιδιά από την αρχή των πολεμικών επιθέσεων στις 7 Οκτωβρίου.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και οι οργανισμοί παροχής βοήθειας έχουν ενημερώσει ότι έχασαν την επαφή με το προσωπικό τους στη Γάζα εν μέσω ενός σχεδόν ολοκληρωτικού μπλακ-άουτ στις επικοινωνίες.

Σε αυτό το πλαίσιο απελπισίας, βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα το Al Jazeera μέσω TikTok συγκλονίζει. Κατά την διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου, ένας άνδρας εμφανίζεται στο καρέ. Κοιτάει την κάμερα, χαιρετά, προσεύχεται, δείχνει τον ουρανό…

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για έναν άνδρα που προσπαθεί να δείξει στην οικογένειά του, η οποία δεν βρίσκεται μαζί του, ότι είναι καλά στην υγεία του, αφού δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να επικοινωνήσει μαζί τους.


 


Λονδίνο: Μαζικές διαδηλώσεις - «Ποτάμι» στα χρώματα της Παλαιστίνης στους δρόμους της πόλης


Ποτάμι «βαμμένο» με τα χρώματα της Παλαιστίνης ξεχύθηκε στο Λονδίνο. Χιλιάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν κοντά στην γέφυρα Golden Jubilee, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Σταματήστε τη σφαγή στη Γάζα» και «Ελευθερία στην Παλαιστίνη, βάλτε τέλος στην ισραηλινή κατοχή».

 



Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν από τον κόσμο ήταν «Σταματήστε να εξοπλίζετε το Ισραήλ – Σταματήστε να βομβαρδίζετε τη Γάζα» και «Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι».

Μάλιστα, ορισμένοι από το πλήθος φώναζαν: «Από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα», αναφερόμενοι στη γη μεταξύ του Ιορδάνη ποταμού και της Μεσογείου. Πρόκειται για ένα άσμα που η υπουργός Εσωτερικών της Μ. Βρετανίας Suella είχε παροτρύνει τους αρχηγούς της αστυνομίας να εξετάσουν το ενδεχόμενο να θεωρηθεί «έκφραση βίαιης επιθυμίας να δουν το Ισραήλ να διαγράφεται από τον κόσμο».



Εβραϊκές κοινότητες και Ισραήλ συμφωνούν με τα λόγια της υπουργού. Ωστόσο, η Παλαιστινιακή Εκστρατεία Αλληλεγγύης και άλλοι ακτιβιστές το αμφισβητούν, λέγοντας ότι το σύνθημα αναφέρεται στο «δικαίωμα όλων των Παλαιστινίων στην ελευθερία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη».

 



Ισχυρή και η παρουσία της αστυνομίας, αφού περισσότεροι από 1.000 άνδρες της Μητροπολιτικής Αστυνομίας ανέπτυξαν δυνάμεις σε όλο το Λονδίνο.

Η αστυνομία έχει θέσει σε εφαρμογή πρόσθετες ρυθμίσεις μέχρι τα μεσάνυχτα, επιτρέποντας στους αστυνομικούς να ελέγχουν ένα άτομο ή ένα όχημα για όπλα ή επικίνδυνα όργανα και να απαιτούν από τους ανθρώπους να αφαιρέσουν κάτι που φοράνε «με σκοπό να αποκρύψουν πλήρως ή εντελώς την ταυτότητά τους».



Σύμφωνα με το BBC, κοντά στην Downing Street, η αστυνομία συγκρούστηκε με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές.

Μια θάλασσα από παλαιστινιακές σημαίες ήταν ορατή και στη Γλασκώβη, με χιλιάδες συγκεντρωμένους στην πλατεία George Square στην καρδιά της πόλης να ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη