Γάζα ώρα μηδέν: Ξεκίνησε η μεγάλη χερσαία εισβολή του Ισραήλ


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να διαμηνύει σε διάγγελμά του πως ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για τη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Τη νύχτα ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις πραγματοποίησαν σχετικά μεγάλη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, τη μεγαλύτερη από όσες είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν. Στην ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ επισημαίνεται ότι ο στρατός διεξήγαγε στοχευμένη επιδρομή με άρματα μάχης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τα επόμενα στάδια της μάχης.

Το Ισραήλ συνέχισε να χτυπά στόχους στη Λωρίδα της Γάζας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας χθες, καθώς αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξακολουθούν να προετοιμάζονται για μια επερχόμενη χερσαία εισβολή, χωρίς να δώσουν χρονοδιάγραμμα. 

Η Χαμάς εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών προς το κεντρικό και νότιο Ισραήλ το βράδυ της Τετάρτης, τραυματίζοντας ελαφρά έξι ανθρώπους, μετά από αρκετές ημέρες με λιγότερους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα.


Ένας πύραυλος έπεσε σε ένα σπίτι στο Ρισόν Λε Ζιόν, τραυματίζοντας ελαφρά τρία άτομα – μια γυναίκα γύρω στα 40 τραυματίστηκε από γυαλιά, ένας άνδρας γύρω στα 80 τραυματίστηκε από θραύσματα και μια γυναίκα 75 ετών νοσηλεύεται με αναπνευστικά προβλήματα. 

Στο Κφαρ Σιρκίν, μια πόλη κοντά στο Πετάχ Τίκβα, ένα 13χρονο αγόρι τραυματίστηκε ελαφρά μετά από έκρηξη, ενώ σε κοντινή απόσταση μια 20χρονη γυναίκα και ένα 14χρονο κορίτσι τραυματίστηκαν ενώ έτρεχαν για καταφύγιο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη του εξαπέλυσαν πλήγμα στον Λίβανο, σε αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλου εδάφους – αέρος. «Το δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας του ισραηλινού στρατού αναχαίτισε πύραυλο εδάφους-αέρος ο οποίος βλήθηκε από τον Λίβανο εναντίον drone του ισραηλινού στρατού», σύμφωνα με ανακοινωθέν του γενικού επιτελείου. «Σε ανταπόδοση, αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν το σημείο από όπου έγινε η εκτόξευση».



Μετά την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, εκτυλίσσονται καθημερινά συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατιωτικό βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και τον στρατό του Ισραήλ στα νότια σύνορα του Λιβάνου. 

Έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 52 ανθρώπους στη λιβανέζικη πλευρά, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αμάχων, 39 μαχητών της Χεζμπολάχ και 9 οργανώσεων που έχουν συμμαχήσει μαζί της, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Χθες Τετάρτη, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τους θανάτους άλλων δυο μελών της. Στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων έχουν σκοτωθεί τέσσερις άνθρωποι.

Αίσθηση προκαλεί την ίδια ώρα δημοσίευμα στη Wall Street Journal που αναφέρει ότι εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τρομοκράτες υποβλήθηκαν σε «εξειδικευμένη εκπαίδευση μάχης» στο Ιράν εβδομάδες πριν από τη δολοφονική επίθεση της ομάδας εναντίον του Ισραήλ. 

Η εφημερίδα, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, γύρω από τη βάναυση σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε ότι 500 μέλη τόσο της Χαμάς όσο και της Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ συμμετείχαν σε εκπαίδευση τον περασμένο μήνα υπό την καθοδήγηση του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Αλ Ακσά, που πρόσκειται στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι η δημοσιογράφος του Ντοάα Ασράφ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα. Ο στρατός του Ισραήλ περιορίστηκε να αναφέρει πως δεν έχει κανένα σχόλιο.

Εξάλλου, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι περισσότεροι από τους 220 αιχμαλώτους που η Χαμάς κρατά ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας είναι υπήκοοι άλλων χωρών. 

Ειδικότερα, ανέφερε πως 138 όμηροι έχουν διαβατήρια από 25 χώρες του κόσμου. Εξ αυτών, 54 είναι Ταϊλανδοί, 15 Αργεντινοί, 12 Γερμανοί, 12 Αμερικανοί, έξι Γάλλοι, έξι Ρώσοι και πέντε Νεπαλέζοι. Αρκετοί έχουν διπλή υπηκοότητα, επισημαίνεται. Στη λίστα των ομήρων της Χαμάς περιλαμβάνονται επίσης δύο Τανζανοί, δύο Φιλιππινέζοι, ένας Κινέζος και ένας υπήκοος Σρι Λάνκα, σύμφωνα με την ενημέρωση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, το εγκατεστημένο στην ανατολική Λιβύη κοινοβούλιο απαίτησε χθες Τετάρτη την «άμεση» αποχώρηση των πρεσβευτών χωρών που υποστηρίζουν το Ισραήλ στον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αναφερόμενο ονομαστικά στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία. 

Με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του χθες, ο θεσμός, προσκείμενος στο στρατόπεδο του ισχυρού στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, απαίτησε ακόμη να ανασταλεί ο εφοδιασμός των χωρών αυτών με λιβυκούς υδρογονάνθρακες αν δεν σταματήσουν «οι σφαγές» Παλαιστινίων.



Έναυσμα αυτού του πολέμου ήταν η επίθεση άνευ προηγουμένου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, με απολογισμό πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους. Τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα στον οποίο κυβερνά η Χαμάς, έχουν απολογισμό μέχρι στιγμής 6.500 νεκρούς, επίσης στην πλειονότητά τους αμάχους.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε χθες Τετάρτη ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενδέχεται να επεκταθεί πολύ μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή, ενώ καταδίκασε τους βομβαρδισμούς αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας πως είναι λάθος να τιμωρούνται αθώοι – γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι – για εγκλήματα άλλων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα (25/10) ότι το Ισραήλ έχει όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και “την ευθύνη” στην αυτοάμυνα μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει “να κάνει τα πάντα για να προστατευθούν οι άμαχοι”.

Οι πρώτες εικόνες από την χερσαία επιχείρηση- Άρματα μάχης εκτοξεύουν οβίδες

Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επιχείρησαν στο εσωτερικό του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας χθες το βράδυ και επιτέθηκαν σε πολλούς στόχους της Χαμάς προτού αποσυρθούν, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, με τον ραδιοφωνικό σταθμό των ενόπλων δυνάμεων να κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη διείσδυση στον θύλακα μέχρι στιγμής.

Στο βίντεο από τη νυκτερινή επιχείρηση που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός φαίνονται τεθωρακισμένα οχήματα να προχωρούν σε μια αμμώδη περιοχή στη μεθόριο. Ένας εκσκαφέας ισιώνει το χώμα ενός αναχώματος, άρματα μάχης εκτοξεύουν οβίδες και φαίνονται εκρήξεις κοντά ή εν μέσω μιας σειράς κατεστραμμένων σπιτιών.


Στην ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο επισημαίνεται ότι “στη διάρκεια της νύκτας ο στρατός διεξήγαγε στοχευμένη επιδρομή με άρματα μάχης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τα επόμενα στάδια της μάχης“, μια πιθανή αναφορά στην ευρεία χερσαία εισβολή που έχουν απειλήσει ότι θα πραγματοποιήσουν οι Ισραηλινοί στον παλαιστινιακό θύλακα με στόχο την εξόντωση της Χαμάς.

“Οι στρατιώτες έχουν πλέον εξέλθει από την περιοχή και έχουν επιστρέψει στο ισραηλινό έδαφος”, πρόσθετε η ανακοίνωση.

Αντιδράσεις από τον διεθνή τύπο

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «O Νετανιάχου αψηφά τον Μπάιντεν πιέζοντας για εισβολή». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός επέμενε την Τετάρτη ότι θα γίνει χερσαία επίθεση παρά τις αναφορές στον Τύπο ότι ο Μπάιντεν τον προέτρεψε να την καθυστερήσει. Ο Guardian έχει τίτλο: «Φόβοι για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα καθώς τα καύσιμα τελειώνουν». 

Η υπηρεσία προειδοποιεί ότι η βοήθεια θα σταματήσει αν δεν αναπληρωθούν τα αποθέματα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ετοιμαζόμαστε για μια χερσαία επίθεση… Η Χαμάς είναι καταδικασμένη». Ο Νετανιάχου αρνείται να κάνει λόγο για κατάπαυση πυρός σε διάγγελμα ενώ παραδέχεται λάθη στην ασφάλεια.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο Ερντογάν είναι με τη Χαμάς». Ο τούρκος πρόεδρος απομακρύνεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για τους φονταμενταλιστές: «Δεν είναι τρομοκράτες αλλά πατριώτες». Και αναβάλει την επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ. Στη La Stampa διαβάζουμε: 

«Ο Ερντογάν είναι με τη Χαμάς». Ο τούρκος πρόεδρος σημειώνει ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά απελευθερωτές. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ισραήλ: ‘Θα μπούμε στη Γάζα’». Ο Νετανιάχου αναφέρει ότι «η ημερομηνία είναι ήδη αποφασισμένη», ενώ αφήνει την αυτοκριτική για μετά. Το Τελ Αβίβ αναμένει την προμήθεια πυραύλων από τις ΗΠΑ. Τέλος, η Corriere della Sera: «Το Ισραήλ ετοιμάζει την εισβολή». Ο Νετανιάχου αναφέρει ότι προτεραιότητα είναι οι όμηροι.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο, δίνει τέλος στο τέλμα των Ρεπουμπλικάνων». Ο Μάικ Τζόνσον, ένας ακραίος συντηρητικός, κερδίζει στην πρώτη ψηφοφορία ενώ τρεις άλλοι υποψήφιοι απέτυχαν. Τέλος η Washington Post: «Αυξάνονται οι εκκλήσεις για μια παύση στη βία». Το Ισραήλ δεν ακούει τη διεθνή κοινότητα που καλεί για ειρήνευση και προειδοποιεί για ανθρωπιστική κρίση.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Οι αδιάλλακτοι του Νετανιάχου». Προσωπικότητες από τη Γαλλία δημιουργούν ένα μπλοκ πίσω από το Τελ Αβίβ, δικαιολογώντας τα πάντα υπό τη δικαιολογία της αυτοάμυνας.

Στη Libération διαβάζουμε: «Ισραήλ-Λίβανος: το άλλο μέτωπο». Από τις δυο πλευρές των συνόρων οι πολίτες φοβούνται μια κλιμάκωση των συγκρούσεων, που έχουν ήδη αρκετούς νεκρούς. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ισραήλ-Χαμάς: Η ριψοκίνδυνη πρόταση Μακρόν».

Η πρόταση της επέκτασης της συμμαχίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και στη Χαμάς, στην οποία συμμετέχουν 60 χώρες, θεωρείται ανεδαφική από πολλούς παρατηρητές αλλά και επικίνδυνη για τα αραβικά κράτη. Τέλος, η Le Figaro: «Χερσαία επίθεση στη Γάζα: Ώρα αποφάσεων για τον Νετανιάχου». Η διεθνής πίεση και η αξιολόγηση των κινδύνων για τα στρατεύματα έχουν υπολογιστεί για την ετοιμασία της ανακοινωμένης επίθεσης.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ανεπάρκεια καυσίμου εμποδίζει τη βοήθεια του ΟΗΕ στη λωρίδα της Γάζας». Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι: «Πρέπει να είναι στην υποστήριξή μας» η πολιορκούμενη περιοχή της Γάζας. Παράλληλα το Ισραήλ επιμένει ότι για όλα αυτά είναι ένοχη η Χαμάς. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: 

«Η ΕΕ θέλει να ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει το πυρ». Η Ιερουσαλήμ υποτίθεται ότι θα διακόψει τη στρατιωτική δράση κατά της Χαμάς με περιορισμένο τρόπο, ώστε να μπορεί να παρασχεθεί η ανθρωπότητα. Δηλώσεις από το Γκουτέρες προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από το Ισραήλ. Τέλος, η Die Welt: 

«Η Γερμανία και το Ισραήλ σκοντάφτουν πάνω από τον Γκουτέρες». Διαφορές σχετικά με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα και των δηλώσεων του ΟΗΕ από τον πρώην σύμβουλο της Μέρκελ, Χόισγκεν.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο ΟΗΕ πιάνει τον παλμό του Ισραήλ για την κατοχή της Γάζας». Ο Γκουτέρες επιμένει στη θέση του σχετικά με τον αποκλεισμό της Γάζας, ενώ ο Νετανιάχου αναφέρει ότι μόνο το Ισραήλ θα αποφασίσει πότε θα εισβάλει στη Λωρίδα. Και η El Mundo: «Το Ισραήλ βάζει τη Γάζα σε μια οριακή κατάσταση και επιτίθεται στον ΟΗΕ». Οι βομβαρδισμοί προκαλούν χιλιάδες θύματα σε έναν παγιδευμένο πληθυσμό.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη