Νέες επιδρομές στη Γάζα: Πάνω από 10.000 οι νεκροί, εκτός λειτουργίας το 60% των ιατρικών υποδομών
Υπό ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται η πόλη της Γάζας, με τον στρατό του Ισραήλ να δηλώνει έτοιμος να επιχειρήσει εντός των συνοικιών μέσα σε 48 ώρες και τον Νετανιάχου να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι. “Καταστρέψαμε ισραηλινά άρματα μάχης” ισχυρίζεται από την πλευρά της η Χαμάς, που ανακοίνωσε 200 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο.
Ισραηλινό χτύπημα έπληξε την οροφή του νοσοκομείου Σίφα στη Γάζα, σκοτώνοντας έναν αριθμό εκτοπισμένων που είχαν βρει καταφύγιο στον τελευταίο όροφο του και καταστρέφοντας ηλιακούς συλλέκτες, δήλωσε ο γενικός διευθυντής όλων των νοσοκομείων στη Γάζα. Τα πάνελ βοηθούν στη διατήρηση της ισχύος στην εγκατάσταση, η οποία έχει περιοριστεί στη χρήση μιας γεννήτριας λόγω έλλειψης καυσίμων.
Παλαιστίνιοι που κατέφυγαν προς τα νότια τη Δευτέρα ανέφεραν σφοδρό ισραηλινό βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι. Είπαν ότι ο ισραηλινός στρατός σφυροκόπησε τον καταυλισμό και την περιοχή γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα κατά τη διάρκεια ενός μπλακ άουτ επικοινωνιών. «Σφυροκόπησαν τον καταυλισμό όλη τη νύχτα. Τα κτίρια του νοσοκομείου έτρεμαν όλη τη νύχτα και αρχίσαμε να δεχόμαστε πτώματα και τραυματίες. Ήταν φρικτό», είπε ένας γιατρός στο Associated Press.
Παράλληλα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος τόνισε ότι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν το βράδυ της Δευτέρας περιοχή κοντά στο νοσοκομείο Αλ Γκουντς στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με δήλωση της. «Το Ισραήλ στόχευσε την περιοχή του νοσοκομείου Αλ Γκουντς στη Λωρίδα της Γάζας με δύο πυραύλους, περίπου 50 μέτρα μακριά από την πύλη του νοσοκομείου», ανέφερε η οργάνωση.
Ο ισραηλινός στρατός είπε επίσης ότι έχει καταλάβει ένα συγκρότημα μαχητών και είναι έτοιμος να επιτεθεί σε μαχητές που κρύβονται σε μία υπόγεια σήραγγα. «Όσο περνούν οι μέρες οι μαχητές της Χαμάς θα ξεμένουν από τρόφιμα, από οπλισμό και οξυγόνο, θα αναγκαστούν να βγουν προς τα έξω και εκεί θα βρισκόμαστε εμείς. Γνωρίζουμε πού είναι τα τούνελ» είπε στην ΕΡΤ στέλεχος του ισραηλινού στρατού.
Από την επιδρομή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές σκότωσαν 1.400 ανθρώπους και έπιασαν 240 ομήρους, το Ισραήλ βομβάρδισε τον θύλακα σε μια επίθεση που σκότωσε περισσότερους από 10.000 Παλαιστίνιους. Πάνω από το 70% των νεκρών στη Γάζα είναι παιδιά (4.100), γυναίκες και ηλικιωμένοι, ενώ περίπου 24.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα.
Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν απορρίψει τις αυξανόμενες εκκλήσεις για διακοπή της μάχης. Το Ισραήλ λέει ότι οι όμηροι πρέπει πρώτα να απελευθερωθούν. Η Χαμάς λέει ότι δεν θα τους απελευθερώσει ούτε θα σταματήσει να πολεμά όσο είναι η Γάζα υπό πολιορκεία.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι μια γενική κατάπαυση του πυρός θα εμπόδιζε την πολεμική προσπάθεια της χώρας του, αλλά η διακοπή των μαχών για ανθρωπιστικούς λόγους, μια ιδέα που υποστηρίζεται από τον κορυφαίο σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα συνεχίσει να εξετάζεται με βάση τις περιστάσεις.
“Όσον αφορά τις μικρές τακτικές παύσεις – μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί – τις είχαμε και στο παρελθόν. Υποθέτω ότι θα ελέγξουμε την τις περιστάσεις προκειμένου να μπορέσουν τα ανθρωπιστικά αγαθά να εισέλθουν, ή οι όμηροί μας, μεμονωμένοι όμηροι, να φύγουν“, δήλωσε ο Νετανιάχου στο ABC News τη Δευτέρα. “Αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει γενική κατάπαυση του πυρός” σημείωσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε τέτοιες παύσεις και πιθανές απελευθερώσεις ομήρων σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου τη Δευτέρα, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του στο Ισραήλ ενώ τόνισε ότι πρέπει να προστατεύει τους αμάχους, είπε ο Λευκός Οίκος. Όπως το Ισραήλ, η Ουάσιγκτον φοβάται ότι η Χαμάς θα εκμεταλλευτεί μια πλήρη κατάπαυση του πυρός για ανασυγκρότηση.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι όταν τελειώσει η σύγκρουση πιστεύει ότι “το Ισραήλ θα έχει για αόριστο χρονικό διάστημα … τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια (στη Γάζα), επειδή έχουμε δει τι συμβαίνει όταν δεν έχουμε αυτή την ευθύνη για την ασφάλεια“.
Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν δηλώσει ότι τα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με τους τραυματίες, ενώ τα τρόφιμα και το καθαρό νερό τελειώνουν με τις παραδόσεις βοήθειας να μην επαρκούν σχεδόν καθόλου. “Χρειαζόμαστε μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Έχουν περάσει 30 ημέρες. Φτάνει πια. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα“, ανέφερε μια δήλωση από τους επικεφαλής πολλών οργάνων των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τερκ.
Νεκροταφείο για παιδιά
Ο ισραηλινός στρατός έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα βίντεο με τανκς που κινούνται σε βομβαρδισμένους δρόμους και ομάδες στρατευμάτων που κινούνται με τα πόδια. Λέει ότι έχει περικυκλώσει την πόλη της Γάζας, αποκόπτοντας τα βόρεια τμήματα της στενής παράκτιας λωρίδας από το νότο.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος αντιπτέραρχος Ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι τα στρατεύματα κυνηγούσαν διοικητές της Χαμάς. “Η εξουδετέρωση της διοίκησης πεδίου της Χαμάς σημαντικά υπονομεύει τις δυνατότητες της Χαμάς να πραγματοποιεί αντεπιθέσεις“, δήλωσε ο Χαγκάρι.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η Γάζα μετατρέπεται σε “νεκροταφείο για τα παιδιά“, καλώντας για μια επείγουσα κατάπαυση του πυρός.
“Οι χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και οι συνεχείς βομβαρδισμοί πλήττουν αμάχους, νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, τζαμιά, εκκλησίες και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ – συμπεριλαμβανομένων καταφυγίων. Κανείς δεν είναι ασφαλής“, δήλωσε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους. “Την ίδια στιγμή, η Χαμάς και άλλοι μαχητές χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες αδιακρίτως προς το Ισραήλ“, είπε.
Πάνω από το 60% των νοσοκομείων και των ιατρικών κέντρων της Γάζας είναι πλέον εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής Μάι αλ-Κάιλα. Ο Αλ-Κάιλα είπε ότι 16 από τα 35 νοσοκομεία και τα 51 από τα 72 ιατρικά κέντρα δεν λειτουργούν πλέον λόγω των ελλείψεων καυσίμων και ιατρικών προμηθειών καθώς και των ισραηλινών βομβαρδισμών.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών τη Δευτέρα. Το 15μελές σώμα εξακολουθεί να προσπαθεί να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα αποτυγχάνοντας τέσσερις φορές μέσα σε δύο εβδομάδες να αναλάβει δράση. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι ένα βασικό εμπόδιο είναι το αν θα ζητηθεί κατάπαυση του πυρός, παύση των εχθροπραξιών ή ανθρωπιστικές παύσεις για να επιτραπεί η πρόσβαση βοήθειας στη Γάζα.
Ένταση και στο βόρειο μέτωπο με νέα πλήγματα του ισραηλινού στρατού εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ. Οι σειρήνες του συναγερμού ήχησαν το απόγευμα της Δευτέρας (6/11) σε πολλές πόλεις του βόρειου Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τον Λίβανο την τελευταία ώρα.
Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, περισσότεροι από 140 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη βία και τις ισραηλινές επιδρομές. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από αυτούς στις 7 Οκτωβρίου. Περίπου 1.100 άτομα έχουν εγκαταλείψει τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα από την Τετάρτη στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Κατάρ με τη Χαμάς.
Ημέρα πένθους στο Ισραήλ
Οι Ισραηλινοί τιμούν σήμερα την “ημέρα πένθους” που διοργάνωσαν για να τιμήσουν την επέτειο ενός μήνα από την επίθεση σοκ της 7ης Οκτωβρίου από την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς, κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και περίπου 240 κρατήθηκαν όμηροι.
Στις 11:00 το πρωί θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε ολόκληρη τη χώρα και οι τοπικές αρχές θα κατεβάσουν τη σημαία ώστε να κυματίζει μεσίστια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα πραγματοποιούνται επίσης τελετές μνήμης σε σχολεία και πανεπιστήμια.
Αργότερα το απόγευμα, ο κόσμος θα συγκεντρωθεί στις πλατείες των πόλεων και σε άλλες κεντρικές περιοχές για να ανάψει κεριά στη μνήμη των πεσόντων στρατιωτών και των δολοφονημένων πολιτών.
Συγκλονίζει νοσοκόμα που έφυγε που έφυγε από τη Γάζα: «Είδα παιδιά με εκτεταμένα εγκαύματα – Ζουν ακρωτηριασμένα σε άθλιες συνθήκες»
Μια Αμερικανίδα νοσοκόμα που έφυγε από τη Γάζα την περασμένη εβδομάδα περιέγραψε τη φρίκη που έζησε στον πολιορκημένο θύλακα, αφού επέστρεψε σε ασφαλές μέρος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μιλώντας στο CNN, η Έμιλι Κάλαχαν, διευθύντρια της οργάνωσης αρωγής Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), δήλωσε ότι η ομάδα της είδε “παιδιά με τεράστια εγκαύματα στο πρόσωπο, στο λαιμό και σε όλα τα άκρα τους“.
“Επειδή τα νοσοκομεία είναι τόσο υπερφορτωμένα, παίρνουν εξιτήριο αμέσως“, είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι τα παιδιά στη συνέχεια στέλνονται σε καταυλισμούς προσφύγων χωρίς πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό. “Τους δίνουν νερό κάθε 12 ώρες“, είπε, προσθέτοντας ότι “υπήρχαν μόνο τέσσερις τουαλέτες” στο εκπαιδευτικό κέντρο Χαν Γιουνις της UNRWA στη νότια Γάζα.
Η εγκατάσταση φιλοξενεί περισσότερους από 22.000 εσωτερικά εκτοπισμένους και ο χώρος ανά άτομο είναι μικρότερος από 2 τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ.
Η Κάλαχαν είπε ότι υπήρχαν παιδιά με “εκτεταμένα εγκαύματα και πληγές και μερικούς ακρωτηριασμούς”που απλώς κυκλοφορούν σε αυτές τις συνθήκες”. “Οι γονείς φέρνουν τα παιδιά τους σε εμάς και λένε, “παρακαλώ μπορείτε να βοηθήσετε;” και εμείς δεν έχουμε προμήθειες.
Η Κάλαχαν δήλωσε ότι η ίδια και η ομάδα της έπρεπε να “ζητήσουν χάρες και να παρακαλέσουν φίλους” για τρόφιμα και νερό και πίστευε ότι κινδύνευαν να λιμοκτονήσουν εάν δεν είχαν πάρει βοήθεια.
“Όταν λέω ότι θα είχαμε πεθάνει από την πείνα χωρίς αυτούς, δεν υπερβάλλω“, είπε και πρόσθεσε: “Και στις στιγμές της απόλυτης απελπισίας των πολιτών, ήταν σταθεροί και ήρεμοι και απλώς τους μιλούσαν και τους έλεγαν ότι και αυτοί βρίσκονταν στην ίδια “βάρκα”, δεν είχαν προμήθειες, δεν είχαν επίσης φαγητό και νερό, κοιμούνταν επίσης έξω στο τσιμέντο“.
Πατέρας 8χρονης ομήρου της Χαμάς: «Με είχε ανακουφίσει η είδηση του θανάτου της, τώρα ελπίζω ότι είναι ζωντανή – Ικετεύω να την αφήσουν»
Συγκλονίζει η ιστορία του 8χρονου κοριτσιού από το κιμπούτς Μπέρι, που θεωρείτο νεκρή μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά τελικά πιστεύεται ότι είναι ζωντανή και μεταξύ εκείνων που κρατούνται όμηροι στη Γάζα.
Ο πατέρας της Έμιλι Χαντ κάνει έκκληση προς τους απαχθέντες να απελευθερώσουν όλα τα παιδιά. Μιλώντας στην εκπομπή “The Group Chat” της Virgin Media News, ο κ. Χαρντ απηύθυνε έκκληση σε όσους μπορεί να έχουν την κόρη του: “Σας ικετεύω γονατιστός να απελευθερώσετε τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της Έμιλι. Τουλάχιστον τα παιδιά… Για όνομα του Θεού, δείξτε λίγη ανθρωπιά, λίγο οίκτο, κάποια ανθρώπινα συναισθήματα οποιουδήποτε είδους, σας παρακαλώ“.
Αφού αρχικά είχε δηλώσει στο CNN ότι υπήρξε κάποια ανακούφιση από τις αναφορές ότι η Έμιλι ήταν νεκρή – επειδή φοβόταν μια μοίρα χειρότερη από τον θάνατο γι’ αυτήν – ο κ. Χαρντ δήλωσε ότι ήταν δύσκολο να δεχτεί τις νέες πληροφορίες. “Στην αρχή, όταν μου είπαν ότι μάλλον ήταν νεκρή, ήταν κατά κάποιο τρόπο ανακούφιση. Αλλά τώρα πρέπει να αλλάξω το μυαλό μου με αυτές τις νέες πληροφορίες και τώρα έχω ελπίδα, τώρα έχω ελπίδα ότι είναι ζωντανή, οπότε προσευχόμαστε να επιστρέψει“.
Είπε ότι τα ένατα γενέθλια της Emily είναι στις 17 Νοεμβρίου. “Απλά τη θέλουμε πίσω“, πρόσθεσε. “Είναι υπέροχο να ξέρω ότι υπάρχει πιθανότητα να είναι ζωντανή και καλά και ότι μια μέρα θα την πάρουμε πίσω και θα μπορώ να την αγκαλιάσω“.
Η ετεροθαλής αδελφή της Έμιλι, Νάταλι, δήλωσε ότι η οικογένεια ξαναβρήκε την ελπίδα. Δήλωσε στο ραδιόφωνο RTÉ: “Μας έχουν ενημερώσει ο στρατός και άλλες αρχές ότι έχει απαχθεί και είναι ζωντανή. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις λεπτομέρειες, αλλά ξέρουμε ότι έχει απαχθεί“.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.