Σκάνδαλο υποκλοπών: Αυτά είναι τα 11 πρόσωπα που μολύνθηκαν από τον τηλεφωνικό αριθμό του Δημητριάδη
«Predator- Από το κινητό του Γρηγόρη... με αγάπη» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της «Εφημερίδας των Συντακτών» με τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών και το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ και Predator.
Τις νέες αποκαλύψεις φέρνει στο φως η δημοσιογραφική έρευνα των Reporters United, ΕφΣυν, Spiegel, Mediapart και Le Soir.
Οι αποκαλύψεις έχουν να κάνουν με την αποστολή μηνυμάτων μολυσμένων με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator σε έντεκα πρόσωπα- στόχους, ανάμεσά τους πολιτικοί, εκδότες, επιχειρηματίες και μία δικαστικός.
Και συγκεκριμένα:
1. Ελίνα Κυπραίου, υποδιευθύντρια του γραφείου του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. (20:05:52)
2. Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε. (20:08:01)
3. Ευάγγελος Πιττερός, ιδιοκτήτης καφέ στο Κολωνάκι όπου συχνάζουν πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι. (20:13:18)
4. Γιώργος Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής. (20:15:18)
5. Σπύρος Καρανικόλας, πολιτευτής ΠΑΣΟΚ, πλέον Ν.Δ. (20:15:51)
6. Νίκος Παπαθανάσης, υφυπουργός Ανάπτυξης. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκει στην εταιρεία Νίκος Παπαθανάσης και ΣΙΑ ΕΕ. (20:35:51)
7. Αντώνης Δελατόλας, εκδότης του «Ποντικιού». Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκει στην εταιρεία D.A. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (20:36:15).
8. Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέας ΕΥΠ. (20:46:15)
9. Γεώργιος Πολίτης, διευθύνων σύμβουλος της Euroxx. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκει στη Euroxx Χρηματιστηριακή. (20:46:37)
10. Μιχάλης Καραμαλάκης, αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. (20:53:58)
11. Γιώργος Πατεράκης, επιχειρηματίας, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκει στην εταιρεία MCI του κ. Πατεράκη. (20:54:22)
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έντεκα πρόσωπα - στόχοι έλαβαν τα κακόβουλα μηνύματα στις 26 Ιανουαρίου 2021, την επομένη του Αγίου Γρηγορίου, από το κινητό τηλέφωνο του Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη και πανίσχυρου πολιτικού προσώπου καθώς ήταν γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού.
Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα Παρασκευή (3/11) η ΕφΣυν: «Στις αρχές του 2021, ο αριθμός του (τότε) πολιτικά υπεύθυνου για την ΕΥΠ και γενικού γραμματέα του τότε πρωθυπουργού χρησιμοποιήθηκε για να παραπλανήσει και να παγιδεύσει στόχους παρακολούθησης με το (παράνομο) Predator».
Τα μηνύματα παρουσιάζονταν ως απάντηση σε ευχές προς τον Γρηγόρη Δημητριάδη για την ονομαστική του εορτή.
«Σας ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σας και αντεύχομαι τα καλύτερα!», ήταν το μήνυμα που έλαβαν τα έντεκα πρόσωπα-στόχοι, το οποίο είχε παράλληλα και ένα σύνδεσμο που θεωρητικά οδηγούσε σε κάρτα ευχαριστιών με το λίνκ www.thankyou.ewish.cards/gregory-card.
Τα μηνύματα έχουν αποσταλεί μέσω υπηρεσιών διαδικτύου και διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία του αποστολέα υπήρξαν τροποποιημένα και ότι δεν αντιστοιχούν στον πραγματικό αποστολέα προκειμένου να παραπλανάται ο παραλήπτης.
«Δηλαδή, οι παραλήπτες των 11 κακόβουλων μηνυμάτων είδαν στην οθόνη τους τον αριθμό και το όνομα του κ. Δημητριάδη (εφόσον το είχαν αποθηκευμένο στις επαφές τους) θεωρώντας ότι το μήνυμα το έστελνε εκείνος, ενώ προερχόταν από μια υπηρεσία αποστολής SMS μέσω διαδικτύου», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως «μόνο ο Γρηγόρης Δημητριάδης θα μπορούσε να γνωρίζει ποιοι του είχανε στείλει ευχές μια μέρα νωρίτερα. Διαφορετικά και ο ίδιος ο κ. Δημητριάδης είχε τεθεί υπό παρακολούθηση κάτι που ο ίδιος δεν έχει καταγγείλει».
Τι απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Οι συντάκτες του ρεπορτάζ απευθύνθηκαν στον πρωθυπουργό και ρώτησαν αν συμμετείχε στην αποστολή των μηνυμάτων Predator ή εάν είχε γνώση τους. «Το γραφείο του μας απάντησε: “Η υπόθεση βρίσκεται στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο”. Ο κ. Μητσοτάκης δεν διαψεύδει ότι είχε γνώση των κακόβουλων μηνυμάτων», αναφέρει η ΕφΣυν.
Ο Δημητριάδης απαντά ότι δεν συμμετείχε στην αποστολή των sms
Οι δημοσιογράφοι που πραγματοποίησαν σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του Γρηγόρη Δημητριάδη ότι δεν ήταν ο αποστολέας των κακόβουλων μηνυμάτων, κάνουν τρεις επισημάνσεις που αποτελούν και κρίσιμα ερωτήματα.
1. Πώς οι χειριστές του Predator γνώριζαν από ποια πρόσωπα είχε ενδεχομένως δεχτεί ευχές την προηγουμένη; Μόνο αν ο κ. Δημητριάδης βρισκόταν υπό παρακολούθηση μέσω επισύνδεσης ή λογισμικού υποκλοπών, κάτι που δεν έχει μέχρι σήμερα αυτός καταγγείλει.
2. Σε αντίθετη περίπτωση ο ιθύνων νους του Predator θα διέτρεχε τον κίνδυνο να στείλει ευχαριστήρια μηνύματα σε παραλήπτες που δεν είχαν στείλει ευχές στον κ. Δημητριάδη και έτσι να κινήσει υποψίες.
3. Τα 11 πρόσωπα ή κάποια από αυτά που έλαβαν το ευχαριστήριο μήνυμα από τον άγνωστο δράστη στις 26 Ιανουαρίου είναι αρκετά πιθανό να απαντούσαν περαιτέρω σ’ αυτά τα μηνύματα. Τότε ο κ. Δημητριάδης θα λάμβανε μηνύματα από κάποια από αυτά τα 11 πρόσωπα που θα του φαίνονταν ακατανόητα, γεγονός που θα έπρεπε να τον βάλει σε υποψίες. Όπως και τις μυστικές υπηρεσίες, των οποίων ήταν πολιτικά υπεύθυνος.
Τα 11 ευρήματα
1. Τα πρώτα 11 μηνύματα Predator, για τα οποία οι δικαστικές αρχές έχουν αποδείξεις, επιτέθηκαν σε στόχους (από τον πολιτικό, οικονομικό, δημοσιογραφικό, δικαστικό χώρο) κάνοντας τους 11 παραλήπτες τους να νομίζουν ότι δέχονται SMS από τον τηλεφωνικό αριθμό του Γρηγόρη Δημητριάδη.
2. Πρόκειται για κακόβουλα μηνύματα που φαίνεται να απαντούν σε ευχές προς τον κ. Δημητριάδη για τη γιορτή του την προηγούμενη μέρα. Τα μηνύματα συνοδεύονται από μια ηλεκτρονική ευχετήρια κάρτα (gregorys-card). Οποιος πάτησε το λινκ, μολύνθηκε.
3. Τα ευρήματα προέρχονται από την πολύμηνη έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων (ΑΠΔ). Ολα έχουν διαβιβαστεί στους εισαγγελείς, οι οποίοι τα ερευνούσαν, όταν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη τους ζήτησε να της διαβιβάσουν όλη τη δικογραφία και ανέθεσε την έρευνα της υπόθεσης σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
4. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα μηνύματα τα έστειλε ο κ. Δημητριάδης. Τα μηνύματα στάλθηκαν μέσω μιας υπηρεσίας Web to SMS, ο χρήστης της οποίας (cahaina@protonmail.com) παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστος παρά τις προσπάθειες των εισαγγελέων.
5. Ο κ. Δημητριάδης απάντησε στα ερωτήματά μας με εξώδικο - το οποίο δημοσιεύουμε. Ο κ. Μητσοτάκης, ερωτώμενος αν είχε γνώση των μηνυμάτων, δεν σχολίασε ούτε διέψευσε.
6. Αμέσως μετά την επίθεση στους 11 στόχους, η Intellexa τετραπλασίασε τη χωρητικότητα των σέρβερ της στην Ελλάδα.
7. Το Predator έτρεξε σε πλήρη ισχύ για 11 μήνες. Μέχρι την ημέρα που CitizenLab και Meta δημοσίευσαν τις πρώτες εκθέσεις τους για το Predator (16.12.2021). Την ίδια μέρα, υπάλληλοι της Intellexa κατέβασαν τους σέρβερ τους και απέσυραν όλα τα μηχανήματά τους από data center στο Μαρούσι.
8. Ανάμεσα στους 11 στόχους ήταν η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου και ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης.
9. Εντοπίσαμε κι άλλα πρόσωπα ανάμεσα στους 88 στόχους που έχει ειδοποιήσει η ΑΠΔ. Πρόκειται για τουλάχιστον τέσσερις πράκτορες της ΕΥΠ, γεγονός που ενδεχομένως στοιχειοθετεί εναντίον των δραστών την κατηγορία της κατασκοπίας.
10. Ανάμεσα στους 88 στόχους είναι και ο τότε οικονομικός εισαγγελέας (υπεύθυνος για τις υποθέσεις διαφθοράς) Χρήστος Μπαρδάκης.
11. Η θεωρία του κοινού κέντρου επιβεβαιώνεται ξανά: Στόχος του Predator ήταν και ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Αριστείδης Αλεξόπουλος, για τον οποίο γνωρίζουμε ήδη πως παρακολουθήθηκε με επισύνδεση από την ΕΥΠ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.