Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Εργασία χωρίς πέναλτι, επίδομα αντί αύξησης για 750.000 συνταξιούχους




Εν μέσω κινητοποιήσεων των συνταξιούχων που διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις, αποκαλώντας «ψίχουλα» την ενίσχυση των εισοδημάτων τους με αυξήσεις που θα υπολείπονται του πληθωρισμού και δεν θα ξεπερνούν το 3% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το υπουργείο Εργασίας έθεσε σε διαβούλευση το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και προβλέπεται να ψηφιστεί πριν τις γιορτές. 

Εκτός νομοσχεδίου μένουν οι σοβαρές εκκρεμότητες που αφορούν περικοπές συντάξεων (χηρείας), αλλά και παροχών και επιδομάτων που δρομολογεί το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Εργασίας. Οι περικοπές σε χρήμα και επιδόματα θα επέλθουν με την εφαρμογή του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών, που θα εξισώσει προς τα κάτω τις παροχές για τους συνταξιούχους των ειδικών ταμείων.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Αναμόρφωση Επαγγελματικής Ασφάλισης και Εξορθολογισμός της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας» προβλέπει την κατάργηση του πέναλτι για τους συνταξιούχους που θα συνεχίσουν να εργάζονται μετά την 1η/1/2024, διατηρεί την προσωπική διαφορά και χορηγεί εφάπαξ επίδομα, αποκλείοντας έτσι από τις ετήσιες αυξήσεις περίπου 750.000 συνταξιούχους, ενώ προβλέπει καλύτερες προϋποθέσεις για τους συνταξιούχους που έχουν οφειλές στα ταμεία προκειμένου να λάβουν μέρος της σύνταξής τους.

Επίδομα μη αύξησης

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς, που αφορά τουλάχιστον 750.000 συνταξιούχους, οι οποίοι και δεν θα λάβουν την αύξηση του 3% που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αντί αύξησης οι συνταξιούχοι της συγκεκριμένης κατηγορίας θα λάβουν εφάπαξ επίδομα που θα κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ. Συγκεκριμένα, σε συντάξεις έως 700 ευρώ το εφάπαξ επίδομα θα είναι 200 ευρώ, σε συντάξεις από 700 έως 1.100 ευρώ το εφάπαξ επίδομα θα είναι 150 ευρώ, ενώ σε συντάξεις από 1.100 ευρώ έως 1.600 ευρώ το επίδομα θα είναι 100 ευρώ.

Τέλος το πέναλτι

Συγκεκριμένα, καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης και θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεχθείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιο πλαφόν του πόρου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το δωδεκαπλάσιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, συνταξιούχος που εργάζεται και δικαιούται σύνταξη ύψους 1.200 ευρώ σήμερα έχει παρακράτηση ύψους 360 ευρώ, ενώ από την 1η/1/2024 εάν αυτός ο συνταξιούχος εργάζεται ως μισθωτός, με μεικτό μηνιαίο μισθό 780 ευρώ, θα λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξή του, ενώ η παρακράτηση ύψους 360 ευρώ αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο ύψους 78 ευρώ. Επίσης, από 1ης/1/2024 θεσπίζεται πρώτη φορά ενιαίος κανόνας για την απασχόληση των συνταξιούχων αναπηρίας.

Σύνταξη με οφειλές

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα λήψης του 40% της σύνταξής τους σε όσους μη μισθωτούς οφείλουν στον ΕΦΚΑ μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ και σε όσους αγρότες χρωστούν αντίστοιχα μεταξύ 6.000 και 10.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα οφειλέτες με χρέη πάνω από 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για τους αγρότες) δεν μπορούσαν να λάβουν σύνταξη εάν δεν αποπλήρωναν εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό.

Με τη νέα διάταξη αυξάνονται τα ανώτατα όρια οφειλών για συνταξιοδότηση από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ και από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για οφειλές στον πρ. ΟΓΑ, υπό την προϋπόθεση ότι ο δυνάμει συνταξιούχος θα συναινέσει σε έλεγχο των καταθέσεών του, ώστε να μην υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ (ή τις 6.000 ευρώ για αγρότες).

Έως ότου το οφειλόμενο ποσό πέσει στα 20.000 ευρώ θα παρακρατείται τουλάχιστον το 60% του μηνιαίου ποσού της σύνταξης. Από τα 20.000 ευρώ και κάτω θα εφαρμόζεται συμψηφισμός της οφειλής με τμήμα της σύνταξης, σε 60 κατ’ ανώτατο όριο μηνιαίες δόσεις, όπως ισχύει και σήμερα. Το μηνιαίως συμψηφιζόμενο ποσό της σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της μηνιαίας δόσης.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο