Αργεντινή: Νέος πρόεδρος ο ακροδεξιός Χαβιέρ Μιλέι–Το αλυσοπρίονο και η «θεραπεία σοκ» που εξαγγέλλει




Ο ακροδεξιός Χαβιέρ Μιλέι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αργεντινής, αφού κατήγαγε καθαρή νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών χθες Κυριακή, εγκαινιάζοντας περίοδο αβεβαιότητας για την τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, στην οποία εξαγγέλλει πως θα εφαρμόσει θεραπεία σοκ.

Ο 53χρονος Μιλέι επικράτησε του απερχόμενου περονιστή υπουργού Οικονομίας Σέρχιο Μάσα με διαφορά έντεκα και πλέον μονάδων. Εξασφάλιζε το 55,6% των ψήφων, έναντι 44,3% του κεντρώου αντιπάλου του, με το 99% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, κατά τα επίσημα αποτελέσματα.

Στην επινίκια ομιλία του, ο εκλεγμένος πρόεδρος, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη 10η Δεκεμβρίου, υποσχέθηκε «το τέλος της παρακμής» και την «ανοικοδόμηση της Αργεντινής», διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως δεν θα υπάρξουν «ημίμετρα». Έκανε λόγο για «ιστορική βραδιά για την Αργεντινή» μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς του μπροστά στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του, στο Μπουένος Άιρες.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μνημειώδη προβλήματα: τον πληθωρισμό, τη στασιμότητα, την έλλειψη αληθινών θέσεων εργασίας, την ανασφάλεια, τη φτώχεια και τη μιζέρια», είπε.

«Δεν υπάρχει θέση για χλιαρότητες και ημίμετρα», προειδοποίησε ο Μιλέι, που εδώ και δυο χρόνια εξαγγέλλει πως θα πετσοκόψει με το «αλυσοπρίονο» τις δημόσιες δαπάνες, για να αλλάξει πορεία το υπερχρεωμένο κράτος όπου το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Επανέλαβε πως είναι αποφασισμένος να «βάλει σε τάξη» τα δημοσιονομικά και να λύσει τα προβλήματα της κεντρικής τράπεζας, θεσμό στον οποίο έχει πει πως θέλει να βάλει «δυναμίτιδα», να τον καταργήσει.

«Η (σ.σ. πολιτική) κάστα φοβάται», και «ζήτω η ελευθερία ρε γαμώτο», συνθήματα-φετίχ του Μιλέι, επαναλαμβάνονταν έξω από τα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το εύρος της νίκης του εξέπληξε. Οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ελαφρύ προβάδισμα, ενώ αναλυτές ανέμεναν πως το αποτέλεσμα θα κρινόταν στο νήμα, καθώς η χώρα έμοιαζε διχασμένη όσο ποτέ μετά την επιστροφή της στη δημοκρατία πριν από 40 χρόνια.

Στο εκλογικό σώμα προτάθηκαν δυο διαμετρικά αντίθετα οράματα. Από τη μια ο Μάσα, υπουργός Οικονομίας τους τελευταίους 16 μήνες, υποσχόταν «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» και σταδιακή θεραπεία της οικονομίας, με υπεράσπιση του κράτους πρόνοιας, παράγοντα απόλυτα κρίσιμου για πολλούς στην Αργεντινή.


Απέναντί του, ο Μιλέι υποσχόταν να «κομματιάσει» το «κράτος-εχθρό» και να δολαριοποιήσει την οικονομία. Είπε πως θα τείνει το χέρι σε «όλους τους πολίτες και τους πολιτικούς ηγέτες» που θέλουν να βαδίσουν μαζί του, αλλά προειδοποίησε εναντίον των πιθανών κοινωνικών αντιστάσεων στις μεταρρυθμίσεις που εννοεί να προωθήσει.

«Ο Μιλέι έκανε εκστρατεία υποσχόμενος αποτελέσματα γρήγορα. Βλέπουμε όλοι πως αυτό δεν είναι δυνατό, όμως η ιδέα έπεισε το εκλογικό του ακροατήριο: γρήγορη αλλαγή, το αλυσοπρίονο. Δεν πιστεύω πως θα έχει μεγάλη περίοδο χάριτος», συνόψισε η Λάρα Γοϊμπούρου, πολιτικός επιστήμονας του πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες.

Για τον πολιτικό επιστήμονα Γκαμπριέλ Βομάρο, του πανεπιστημίου του Σαν Μαρτίν, ο Χαβιέρ Μιλέι, με τον πολεμοχαρή λόγο του, ειδικά έναντι τομέων που αναμένεται να ξεσηκωθούν, ιδίως έναντι των δημοσίων υπαλλήλων, εγείρει κίνδυνο «πολιτικοκοινωνικής σύγκρουσης».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος τάσσεται σθεναρά εναντίον των αμβλώσεων, υπέρ της χαλάρωσης της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, ενώ έχει καταφερθεί με βαριές εκφράσεις εναντίον του –συμπατριώτη του– Πάπα Φραγκίσκου.

Πήγαινε συχνά σε προεκλογικές συγκεντρώσεις με αλυσοπρίονο στα χέρια. Το άφησε στο ράφι τις τελευταίες εβδομάδες της εκστρατείας.

Στο εξωτερικό, πολιτικοί με τους οποίους ο Μιλέι έχει ιδεολογικές συγγένειες τον συνεχάρησαν θερμά: «περήφανος γι’ αυτόν», ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε βέβαιος πως θα «μεταμορφώσει» την Αργεντινή, θα «της ξαναδώσει το μεγαλείο της». Για τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, «η ελπίδα λάμπει ξανά» στη Λατινική Αμερική.

Η αμερικανική κυβέρνηση επίσης «συνεχάρη» τον Χαβιέρ Μιλέι για τη νίκη του, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να χαιρετίζει τη «μεγάλη συμμετοχή» και την «ειρηνική διεξαγωγή» της διαδικασίας και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν να διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «ανυπομονεί» να οικοδομήσει σθεναρή σχέση με την επόμενη κυβέρνηση της Αργεντινής, βασισμένη «στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις δημοκρατικές αξίες και στη διαφάνεια».

Από την άλλη ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα – τον οποίο ο Χαβιέρ Μιλέι έχει χαρακτηρίσει «διεφθαρμένο κομμουνιστή», απειλώντας να διακόψει τις σχέσεις με την κυβέρνησή του, όπως και με αυτή της Κίνας – ευχήθηκε «καλή τύχη και καλή επιτυχία» στην επόμενη κυβέρνηση της Αργεντινής, αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά στον εκλεγμένο ομόλογό του.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο από την πλευρά του προτίμησε να αφήσει κατά μέρος τις ευγένειες: «Η άκρα δεξιά κέρδισε στην Αργεντινή (...) Λυπηρό για τη Λατινική Αμερική και θα δούμε», τόνισε.

Πώς καταγράφει ο διεθνής Τύπος τη νίκη του

Στις ΗΠΑ, η Washington Post αναφέρει: «Η οργή οδηγεί σε νίκη της ακροδεξιάς». Η Αργεντινή εκλέγει τον Χαβιέ Μιλέι σαν πρόεδρο της χώρας. Ο ακραία νεοφιλελεύθερος υπόσχεται να βάλει τέλος στις πολιτικές ελίτ. Η Wall Street Journal γράφει: «Το Ισραήλ και η Χαμάς κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση μερικών ομήρων στη Γάζα». 

Οι εύθραυστες διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ, φέρνουν πιο κοντά την κατάπαυση πυρός. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η καμμένη Γάζα γίνεται νεκροταφείο παιδιών». Χιλιάδες σκοτώνονται στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ζοφερές επιλογές για την Αργεντινή». Οι δύο υποψήφιοι των εκλογών προσέφεραν δυο πολύ διαφορετικές ατζέντες στους πολίτες.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το Κατάρ πιστεύει ότι είναι δυνατή μια έγκαιρη ανταλλαγή ομήρων». Ο υπουργός Εξωτερικών πιστεύει ότι μόνο υλικοτεχνικά ερωτήματα μένει να διευθετηθούν. Ο Νετανιάχου αρνείται την αναφορά. 

Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η ελπίδα για κατάπαυση του πυρός μεγαλώνει». Γίνεται λόγος για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 87 ομήρων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν καταδικάζει τις βίαιες ενέργειες εξτρεμιστών εποίκων στη Δυτική Όχθη. Τέλος, η Die Welt: «Ελπίδα για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα». Η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς φαίνεται εφικτή. Η εκκένωση της κλινικής Αλ Σίφα βρίσκεται σε εξέλιξη.


Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Στο Λονδίνο, το επίκεντρο της αλληλεγγύης στη Γάζα». Στην αγγλική πρωτεύουσα όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, πολλές χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν, το περασμένο Σάββατο, για να ζητήσουν το τέλος του πολέμου. Στη Libération διαβάζουμε: «Εθνικός Συναγερμός: δέλεαρ των γυναικών». 

Το ακροδεξιό κόμμα με την κατάθεση νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης δείχνει ότι τοποθετεί τα γυναικεία δικαιώματα ψηλά στην ατζέντα του. Κάτω από το λούστρο, συνεχίζει να υπερασπίζεται μια πολιτική κόντρα στην ισότητα, εκτιμά η εφημερίδα. 

Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Γάζα: πώς η Χαμάς επέβαλε την ηγεμονία της». Οι ηγέτες της εκμεταλλεύτηκαν την αποτυχία των αντιπάλων τους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την ενσάρκωση της παλαιστινιακής υπόθεσης. Τέλος, η Le Figaro: «Η μεγάλη ανησυχία των δημάρχων της Γαλλίας». Η ένωση δημάρχων ξεκινά το 105ο συνέδριό της αυτή τη Δευτέρα στο Παρίσι, μετά από ένα χρόνο γεμάτο με επιθέσεις σε τοπικούς αιρετούς.


Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο Σούνακ αντιμέτωπος με κυβερνητική ταραχή για το νέο σχέδιο για τη Ρουάντα». Προειδοποίηση ότι η στρατηγική θα κάνει έξαλλα τα δικαστήρια. 

Στον Independent διαβάζουμε: «Τα πρόωρα μωρά εκκενώθηκαν από το νοσοκομείο της Γάζας». Οι συνομιλίες για την κατάπαυση πυρός συνεχίζονται. Τέλος, η Daily Telegraph: «Το Ισραήλ στο χείλος της συμφωνίας για τους ομήρους». Ο Λευκός Οίκος είναι αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για τους ομήρους που θα οδηγήσει σε πενθήμερη εκεχειρία.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Αλλαγή στην Αργεντινή». Ο υπερ-λαϊκιστής Μιλέι είναι ο νέος πρόεδρος. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Κορίτσια, κάντε αναφορά για να σώσετε τον εαυτό σας». Τελειώνει στη Γερμανία το ανθρωποκυνηγητό του δολοφόνου της Τζούλια, ο πατέρας και η αδερφή της οποίας κάνουν την έκκληση του τίτλου στις νεαρές Ιταλίδες. 

Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Πόλεμος στη Γάζα, κοντά σε συμφωνία». ΗΠΑ και Κατάρ είναι αισιόδοξα για τους ομήρους, ενώ το Αλ Σίφα εκκενώνεται. Τέλος, η Corriere della Sera: «Όμηροι, η συμφωνία είναι πιο κοντά». Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο ακροδεξιός Μιλέι κερδίζει τις εκλογές στην Αργεντινή». Ο νέος πρόεδρος άφησε πίσω τον περονιστή Μάσα περισσότερο από 11 ποσοστιαίες μονάδες. Υπόσχεται να «δολαροποιήσει» την οικονομία, να περιορίσει το κράτος και να ποινικοποιήσει την άμβλωση. 

Και η El Mundo: «Η Αργεντινή ξεριζώνει τον περονισμό και εμπιστεύεται τον υπερφιλελεύθερο Μιλέι». Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει τον περιορισμό της πολιτικής κάστας, τη μείωση του κράτους, την καθιέρωση του δολαρίου και τη χαλιναγώγηση της Κεντρικής Τράπεζας.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη