ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι τέσσερις προτεραιότητες του Στέφανου Κασσελάκη


 
Μετά τις σεισμικές δονήσεις που προκλήθηκαν στην Κουμουνδούρου από μια «προαναγγελθείσα», όπως τη χαρακτηρίζουν οι παροικούντες την κομματική Ιερουσαλήμ, διάσπαση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ο Στέφανος Κασσελάκης σχεδιάζουν τα άμεσα βήματα ανασυγκρότησης και αναδιάταξης των κομματικών δυνάμεων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε κατά τη συνεδρίαση της προηγούμενης Πολιτικής Γραμματείας ότι ο κύκλος της εσωστρέφειας κλείνει, ενώ την Παρασκευή επιχείρησε να «τελειώσει τη συζήτηση», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν πρόσωπα από το περιβάλλον του, δίνοντας «μια οφειλόμενη απάντηση» στους αποχωρήσαντες.

Σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επιχειρήσει να εστιάσει στην παραγωγή πολιτικών θέσεων με το βλέμμα στραμμένο, όπως λένε, στα προβλήματα των πολιτών. Ήταν κάτι στο οποίο αναφέρθηκε άλλωστε ο Στ. Κασσελάκης κατά την εισήγησή του προς τα μέλη της Π.Γ.

Αντιπολίτευση με αιχμή το φορολογικό

Πρώτος κρίσιμος πολιτικός κόμβος για την Κουμουνδούρου είναι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήδη επιχειρούν να εντείνουν το αντιπολιτευτικό «πρέσινγκ» με αιχμή του δόρατος το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πυκνώσουν οι συσκέψεις για τον προϋπολογισμό μεταξύ βουλευτών και ηγεσίας προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες για την επικείμενη κοινοβουλευτική μάχη απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, μεγάλο βάρος θα δοθεί και στη διαμόρφωση συνολικών προτάσεων που αφορούν τέσσερα κεντρικά θέματα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Ακρίβεια, στέγαση, κόκκινα δάνεια και λειτουργία των θεσμών αποτελούν για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. άμεσες προτεραιότητες.

Ενδεχομένως δε να υπάρξουν και εκδηλώσεις επί των συγκεκριμένων θεματικών και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι συναντήσεις του Στ. Κασσελάκη με εκπροσώπους φορέων.

Προετοιμασία της αυτοδιοικητικής παρουσίας

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να εξειδικεύσει τον οδικό χάρτη ενόψει συνεδρίου. Εκεί θα αποφασιστεί η πορεία των αναπτυξιακών συνεδρίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο από τα δεκατρία αναπτυξιακά συνέδρια θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα εντός του Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Στ. Κασσελάκης είχε αναφέρει ότι ενδεχομένως αφετηρία των δεκατριών αναπτυξιακών συνεδρίων θα είναι η Θεσσαλία. Μέσα στις επόμενες μέρες είναι πιθανόν να «κλειδώσουν» τόσο η τελική ημερομηνία όσο και ο τόπος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γνωστοποίησε ότι η Πολιτική Γραμματεία θα γίνει το Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χωρίς να δημιουργηθεί άλλο άτυπο όργανο και θα συγκαλείται ανά δύο εβδομάδες. Σημειωτέον ότι αναπληρώσεις μετά τις αποχωρήσεις δεν θα γίνουν, ενώ στην επόμενη συνεδρίαση πιθανότατα θα γίνει κατανομή χρεώσεων στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Επίσης, μέσα στον Δεκέμβριο προγραμματίζεται πανελλαδική σύσκεψη των αιρετών αυτοδιοικητικών στελεχών του κόμματος. Η απόφαση αυτή ελήφθη στην προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή και, όπως σημειώνουν πηγές που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία, στόχος είναι να ξεκινήσει η προετοιμασία της αυτοδιοικητικής παρουσίας των κομματικών δυνάμεων ήδη από τώρα, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Νέα Κ.Ε. με το βλέμμα στο Συνέδριο

Επίσης, μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με το βλέμμα στραμμένο στο Συνέδριο. Κατά τη συνεδρίαση της προηγούμενης Π.Γ. κατατέθηκαν προτάσεις από στελέχη για τη διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου με σκοπό την πολιτική και προγραμματική αναδιάταξη των κομματικών δυνάμεων ενόψει ευρωεκλογών.

Πάντως, απόφαση ως προς αυτό δεν έχει υπάρξει. Μετά την Κεντρική Επιτροπή, λόγω των πρόσφατων αποχωρήσεων, αλλαγές σε επίπεδο προσώπων θα υπάρξουν και ως προς τη συγκρότηση των τμημάτων, ενώ θα οριστούν νέοι συντονιστές.

Προοδευτικές προτάσεις

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση των βιογραφικών των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που δήλωσαν συμμετοχή στα 27 think tanks που ανακοίνωσε ο Στ. Κασσελάκης. Σύμφωνα με πηγές, η Διάνα Βουτυράκου ήδη έχει ξεκινήσει «συνεντεύξεις» με τους ενδιαφερόμενους. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι εντός Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις «δεξαμενές σκέψης».

Καθεμία εξ αυτών θα απαρτίζεται από τέσσερα-πέντε άτομα, πλην αυτών της Οικονομίας, της Εργασίας και πιθανόν της Παιδείας, όπου θα χρειαστούν περισσότερα μυαλά και χέρια. Τα δύο από τα άτομα που θα συμμετέχουν θα είναι μέχρι 45 ετών, ενώ τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις εν λόγω δομές θα προέρχονται τόσο από τον ακαδημαϊκό χώρο όσο και από την αγορά. Δηλαδή θα έχουν εμπειρία στην παραγωγή, στην οικονομική και στην κοινωνική ζωή.

Σε αρχικό επίπεδο τα μέλη των think tanks θα συλλέξουν τις επεξεργασίες που έχουν γίνει ήδη στα τμήματα, ενώ ταυτόχρονα θα μελετήσουν τις «βίβλους» των υπουργείων για να διαπιστώσουν ελλείμματα, «ρωγμές» και κενά με σκοπό να θέσουν τις βάσεις για μια προοδευτική πρόταση.

Στη συνέχεια οι νέες προτάσεις θα σταλούν στα τμήματα του κόμματος, όπου και θα γίνονται αντικείμενο συζήτησης και περαιτέρω επεξεργασίας. Στόχος είναι να υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ think tanks και τμημάτων.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη