Βουλή: Μετοπική σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών για τις φυσικές καταστροφές- Οι πρωτολογίες και δευτερολογίες

Για τα κυβερνητικά μέτρα ανασυγκρότησης των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου, αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενημερώνει σήμερα τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ενημέρωση διεξάγεται με τη διαδικασία του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, στο πλαίσιο της οποίας, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της κυβέρνησης.

Ο Κανονισμός προβλέπει επίσης απάντηση του πρωθυπουργού στις απόψεις της αντιπολίτευσης, δευτερολογία των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης, ενώ η συζήτηση ολοκληρώνεται με τριτολογία του πρωθυπουργού.

Πρωτολογια Μητσοτάκης: «Η κλιματική κρίση απαιτεί συναινέσεις και κοινές δράσεις – Οι τρεις προτεραιότητες – Ξεκινά η καταβολή ενοικίου και συγκατοίκησης»


Για τα κυβερνητικά μέτρα ανασυγκρότησης των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου, αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενημέρωσε τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για μια σοβαρή εξέλιξη, για τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στη Μέση Ανατολή για την απελευθέρωση ομήρων η οποία συνδυάζεται με προσωρινή παύση πυρός. Είναι κάτι που επιδίωκε η ελληνική διπλωματία. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίζει να συνομιλεί με όλα τα μέρη ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός.


Περνώντας στο θέμα των φυσικών καταστροφών είπε ότι το θέμα προϋποθέτει συναινέσεις και κοινές δράσεις.

«Η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι οι επιθέσεις της φύσης θα εναλλάσσονται. Το κυριότερο, δεν θα αποτελούν έκτακτα φαινόμενα με ένταση παρωδική αλλά έναν συχνότερο κίνδυνο με μία ένταση η οποία δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί με ακρίβεια», ανέφερε σημειώνοντας πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.


Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όσα έγιναν στον Έβρο και στη Θεσσαλία και υπενθύμισε τα ποσοστά βροχόπτωσης του “Ντάνιελ” σε σχέση με αυτά στον “Ιανό“.

«Όλα αυτά δυστυχώς δεν είναι τυχαία. Παγκόσμια ως αποτέλεσμα υπερθέρμανσης του πλανήτη μεταξύ 2010 και του 2020, τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Δυστυχώς η Μεσόγειο δοκιμάζεται ιδιαίτερα. Οι επιστήμονες θεωρούν δυστυχώς δεδομένη την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού κατά δύο βαθμούς κατά μέσο όρο τα επόμενα 15 χρόνια. Αυξάνει ο κίνδυνος για δημιουργία τροπικών καταιγίδων και κατά συνέπεια ο κίνδυνος θεομηνιών όπως αυτή που μας έπληξε το Σεπτέμβριο», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι υπόθεση παγκόσμια, ότι οι νέες συνθηκες ξεπερνούν τις αντοχές των υποδομών που είχαν ως σήμερα όλες οι χώρες και πως χρέος της πολιτικής είναι να επεξεργαστεί καινούργια μέτρα αντίδρασης.

Στη Θεσσαλία έχουμε εκταμιεύσει 120 εκ ευρώ σε χρόνο ρεκόρ – Τις επόμενες ημέρες το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης

«Θα υπερασπιστώ την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και το έργο χιλιάδων κρατικών λειτουργών και εθελοντών», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ είπε ότι χάρη στο 112 σώθηκαν πολλές ζωές και υπενθύμισε ότι στη Χαβάη δεν υπήρχε ενώ πριν από λίγες εβδομάδες το εφάρμοσε η πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως η στάνταρ οδηγία στην πλημμύρες είναι να πας στο υψηλότερο σημείο.

«Στη Θεσσαλία αυτή η αλληλεγγύη των κατοίκων με την τεχνολογία απέτρεψαν ένα πολύ μεγαλύτερο δράμα», πρόσθεσε και είπε πως εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν με εναέρια και πλωτά μέσα, είχαν αμέσως ιατρική φροντίδα και έγιναν οι πρώτες φροντίδες για τη στέγαση. Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα για την αποτροπή μεγάλης υγειονομικής κρίσης.



«Έγιναν όλα αυτά σε συνθήκες ακραίες και πρωτόγνωρες για τη χώρα. Και οκτώ μονάδες ψυχικής υγείας εδρεύουν στη Θεσσαλία και είναι στη διάθεση των πληγέντων. Η καταστροφή πλήγωσε και τις ψυχές των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής αρωγής επανέλαβε ότι ο μηχανισμός είναι μια κατάκτηση και σημαντική πρόοδος σε σχέση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και εκταμιεύσεις που έχουν προχωρήσει σχετικά γρήγορα. «Έχουμε εκταμιεύσει 120 εκ ευρώ σε χρόνο ρεκόρ», επισήμανε και τόνισε πως πρέπει να διεξάγονται συνέχεια νέες διασταυρώσεις.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στήριξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες σε δίκτυα και υποδομές.

«Η αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν ώστε το κράτος να ρίξει το βάρος στις υποδομές εθνικού χαρακτήρα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ενώ στη συνέχεια ανέφερε αναλυτικά τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς.

Η αποκατάσταση ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ -Τι είπε για το σιδηροδρομικό δίκτυο

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις υποδομές και ειδικά στα σχολεία, είπε ότι με εξαίρεση την αρχική καθυστέρηση στην έναρξη της χρονιάς δεν χάθηκαν ώρες μαθημάτων και πως θα ανακατασκευαστούν 25 σχολεία σε συννενόηση με την Ένωση Εφοπλιστών και αυτά που έπαθαν ζημιές θα γίνουν καλύτερα από ότι ήταν πριν.

«Έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα», συνέχισε και έδειξε φωτογραφία από την περιοχή της Δαδιάς στη Παλαγία και μία φωτογραφία από την Πάρνηθα όπου έχουν ήδη μπει συνεργεία.

«Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να αποκαταστήσουμε εμπορική γραμμή Λάρισας – Λιανοκλάδι. Αντίστοιχη παρέμβαση και στο τμήμα από τη Λάρισα στο Βόλο. Ο μεγάλος στόχος η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη να γίνει καλύτερη και η τηλεδιοίκηση να γίνει από την αρχή στο τμήμα που καταστράφηκε.

Αναφέρθηκε επίσης στους πόρους και τα κονδύλια που εξασφάλισε η Ελλάδα από την Ευρώπη. «Το Ταμείο Αλληλεγγυης αυτή την στιγμή δεν έχει πόρους και μία από τις προσπάθειες είναι να το προικίσουμε με περισσότερους πόρους. Εξασφαλίσαμε πρόσθετη βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις αγροτικές καταστροφές», σημείωσε ενώ μίλησε και για τους πόρους που εξασφαλίστηκαν για παρεμβάσεις στις υποδομές.

«Τα σημαντικά έργα υποδομής που κατασκευάστηκαν μετά τον “Ιανό” άντεξαν όλα», συμπλήρωσε και έδειξε σχετικές φωτογραφίες. «Οι προδιαγραφές που βάζουμε στα νέα έργα θα είναι για να αντέξουν και εντός κόστους που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε. Το βέβαιο είναι ότι τα έργα του “Ιανού” άντεξαν στον Ντάνιελ. Αυτό είναι αχτίδα αισιοδοξίας. Η αποκατάσταση ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ, κυρίως με ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και των υψηλότερων εσόδων που φέρνει η πολιτική που ακολουθούμε», ανέφερε.

«Νοιώθω και εκείνους που έζησαν τη μανία της φύσης και στον Έβρο. Θα είμαστε δίπλα τους. Το κάναμε με τον “Ιανό”. Θα το ξανακάνουμε με τον “Ντάνιελ” σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε μια καταστροφή αφετηρία ανάταξης. 

Αφορμή για μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει τρεις προτεραιότητες. Την πιο άμεση κινητοποίηση για τη διάσωση ζωών, τη μεγαλύτερη αποκατάσταση πόρων και ένα συνολικό σχέδιο πια άμυνας στην κλιματική επίθεση», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τους ειδικούς επιστήμονες όπως συμβαίνει στον Έβρο με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Ως προς τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας είπε ότι έχουμε ζητήσει τη συνδρομή ειδικής ολλανδικής εταιρείας η οποία στην πρώτη της αποτίμηση επισημαίνεται η ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης των υποδομών. «Οι Ολλανδοί μας τον λένε ξεκάθαρα. Το κλειδί είναι η διαχείριση και η στενή συνεργασία πέραν των ορίων ενός δήμου ή μιας περιφέρειας. Χωρίς αποσπασματικά έργα. Η κυβέρνηση θα συστήσει φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας», υπογράμμισε.
«Διπλασιάζουμε τα κονδύλια κρατικής αρωγής για την άμεση αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών»

«Στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού διπλασιάζουμε τα κονδύλια της κρατικής αρωγής για την άμεση αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι μέχρι τώρα αποζημιώνονταν όλες οι ζημιές. «Οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι. Στο εξής όλοι πρέπει να συμμετέχουμε. Από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκ ευρώ υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα. 

Παροτρύνουμε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο, δίνοντας έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός ότι ζούμε σε μία σεισμογενή χώρα και ευάλωτη σε φωτιές και πλημμύρες. Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες μας, δεν μασάω τα λόγια μου. 

Έχουν λάβει σημαντικότατα ποσά σε αποζημιώσεις. Μόνο την προηγούμενη τετραετία πριν τον “Ντάνιελ” καταβάλλαμε 1 δισ. ευρώ. Θα χρειαστούμε ένα νέο κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε πιθανές μετεγκαταστάσεις οικισμών με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.

«Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν σήμερα ότι απέναντι στα πρωτοφανή φαινόμενα καμία υποδομή δεν θα μπορούσε να αποτρέψει πλήρως την καταστροφή. Πρώτος εντόπισα λάθη. 

Ενσωματώσαμε την εμπειρία σε σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχει εισηγηθεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Θα αξιοποιήσουμε τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, αισθητήρες, κάμερες. Επενδύουμε στο διαρκή εξοπλισμό του πυροσβεστικού σώματος. Περισσότερα μέσα για την εκπαίδευση σε αυτό το νέο περιβάλλον. 

Να κάνω ξεχωριστή αναφορά στο ρόλο της αυτοδιοίκησης. Τα πρωτόκολλα της εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων θα γίνουν πιο αυτοματοποιημένα. Θα κάνω αναφορά και στις υποχρεώσεις συμμετοχής των πολιτών, θα παρακολουθούμε τους καθαρισμούς οικοπέδων», ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως είναι σημαντική η εμπλοκή των ειδικών και πως έχει ζητήσει τη μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που θα γίνει στην Κρήτη το Φεβρουάριο.

Η ΕΜΥ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα υπάγονται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συνέχισε ζητώντας από όλους τους ειδικούς να είναι παρόντες. «Δεν υπάρχει τέλεια μέθοδος πρόγνωσης. Όμως όλοι οι επιστήμονες με την υπογραφή τους θα καταθέτουν τις απόψεις τους. Μεγάλη προτεραιότητα αποδίδουμε στην ενίσχυση δασικής υπηρεσίας», πρόσθεσε.

«Η χώρα μας βρίσκεται πρωταγωνίστρια στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στα ζητήματα μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κυρίως με την επιθετική είσοδο των ΑΠΕ. Είναι σημαντικό και για την Ευρώπη να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος. 

Η προσαρμογή στα νέα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα. Θα ακούσω με προσοχή την αντιπολίτευση. Είναι εύκολο να ρωτάς αλλά πρέπει μερικές φορές να απαντάς. Δεσμεύομαι ότι αν η πρότασή σας ξεπερνά συνθήματα και είναι ρεαλιστική είμαι έτοιμος να την ενσωματώσω στο δικό μας σχέδιο. Αυτό το πρόβλημα δεν έχει ούτε κόμμα, ούτε χρώμα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του στη Βουλή.

Τα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:
  • Εκφράζω την ικανοποίηση για τη συμφωνία στη Μέση Ανατολή για την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας ισραηλινών ομήρων που συνδυάζεται με μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα
  • Η κλιματική κρίση θα εκφράζεται άλλοτε με τις mega-πυρκαγιές και άλλοτε με τις πλημμύρες, Δεν θα τα αντιμετωπίζουμε ως έκτακτα γεγονότα. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα .Στον Καναδά κάηκαν εκτάσεις μεγαλύτερες της Κροατίας, στην Ευρώπη είχαμε διαδοχικά κύματα βροχών που προκάλεσαν ζημιές σε πολλες χώρες και ο Daniel που προκάλεσε καταστροφές στη χώρα χτύπησε και τη Λιβύη.
  • Πληρώσαμε και εμείς βαρύ τίμημα από τις νέες αυτές συνθήκες.
  • Λίγες ημέρες μετά με τον Daniel έπεσαν εκατομμύρια τόνους νερού στον Πηνείο. Στο Βόλο καταγράφηκαν ποσοστά βροχής σε μια ημέρα που η Αττική τα βλέπει σε έναν χρόνο.
  • Όλα αυτά τα φαινόμενα επηρεάζουν το σύνολο των δραστηριοτήτων μιας χώρας.
  • Η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι παγκόσμια και όχι μόνο ελληνική. Οι νέες συνθήκες ξεπερνούν το μέγεθος των υποδομών που είχαν όλες οι χώρες. Χρέος της πολιτικής είναι να παρακολουθεί νέα μέτρα αντίδρασης ώστε να εξασφαλιστεί η κρίσιμη έννοια της ανθεκτικότητας
  • Ο τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από τη διαχείριση των τελευταίων κρίσεων. Αλλά θα υπερασπιστώ την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και το έργο των πυροσβεστών
  • Το 112 δικαίωσε τον ρόλο του, χάρη σε αυτό σώθηκαν δεκάδες ζωές. Να θυμίζω ότι στη Χαβάη δεν υπήρχε 112 και στην Καλιφόρνια το δοκίμασαν πιλοτικά πριν λίγες μέρες
  • Η αλληλεγγύη και η τεχνολογία στη Θεσσαλία απέτρεψαν ένα πολύ μεγαλύτερο δράμα
  • Εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβιστήκαν με εναέρια μέσα και πλωτά. Είχαν ιατρική φροντίδα και έγιναν οι πρώτες ενέργειες για ασφαλή στέγαση.
  • Υπήρχε ο κίνδυνος επιδημιολογικής βόμβας, αλλά έγιναν καύσεις νεκρών ζώων και πτηνών. Να ευχαριστήσω και τις Ενοπλες Δυνάμεις για τη συμβολή τους.
  • Αμέσως δόθηκαν οδηγίες για σωστό καθαρισμό των σπιτιών και έγιναν εκατοντάδες πρόσθετοι εμβολιασμοί σε συνθήκες ακραίες και πρωτόγνωρες για τη χώρα
  • Έχουν εκταμιευθεί 120 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς 33.000 δικαιούχων
  • Τις επόμενες ημέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης ανάλογα με τις ζημιές της κάθε κατοικίας.
  • Για τις επιχειρήσεις προχωράμε πριν τις γιορτές της καταβολή του 35% από το 70% που θα καλυφθεί για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους
  • Τα σχολεία θα γίνουν καλύτερα από πριν, θα ξαναφτιαχτούν 25 σχολεία
  • Έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα
  • Για το σιδηροδρομικό δίκτυο: Στόχος μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να αποκαταστήσουμε με μονή γραμμή την εμπορική σύνδεση Λάρισα-Λιανοκλάδι και πριν τα Χριστούγεννα να λειτουργήσει και η επιβατική γραμμή στο ίδιο τμήμα. Το ίδιο να γίνει και στο τμήμα από Λάρισα προς Βόλο
  • 3,3 δισ. για την αποκατάσταση των ζημιών, το μεγαλύτερο μέρος θα είναι ευρωπαικοί πόροι και από τον προυπολογισμό με την ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη είσπραξη εσόδων. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος
  • Τρεις προτεραιότητες: Την πιο άμεση κινητοποίηση για διάσωση ζωών, μεγαλύτερη εξασφάλιση πόρων για αποκατάσταση απωλειών, ένα συνολικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική επίθεση
  • Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους επιστήμονες.
  • Εθνικά αναγκαίο να γίνει ένα master plan για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας έστω και τώρα
  • Διπλασιάζουμε τα κονδύλια της κρατικής αρωγής, στα 600 εκατ. ευρώ, για την άμεση αντιμετώπιση κλιματικών καταστροφών
  • Οι πόροι του κράτους όμως δεν είναι ανεξάντλητοι. Από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζουν από σεισμό πλημμύρα τα αποθεματικά τις εγκαταστάσεις.
  • Πρέπει να μιλήσουμε για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και για μετεγκατάσταση οικισμών όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα.
  • Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα καμία υποδομή δεν θα μπορούσε να αποτρέψει πλήρως την καταστροφή
  • Τον Φεβρουάριο του 2024 έχω ζητήσει να γίνει στην Κρήτη η μεγαλύτερη άσκηση για προσομείωση σεισμού
  • Δεν θα κουνήσουμε ποτέ το δάχτυλο σε επιστήμονα που δεν πρόβλεψε κάτι που έγινε.
  • ΕΜΥ και Αστεροσκοπείο θα υπάγονται στο υπουργείο. Θέλω όλους τους ειδικούς στο ίδιο δωμάτιο και να ακούω τις προβλέψεις τους και να είναι και υπόλογοι. Να μην λένε μετά «εμείς τα είπαμε και δεν μας άκουγαν»
  • Οι επιστήμονες με την υπογραφή τους ως επίσημοι σύμβουλοι του υπουργείου
  • Πρόσληψη 500 δασολόγων
  • Θα ακούσω με μεγάλη προσοχή αυτά που θα πει η αντιπολίτευση γιατί είναι εύκολο να ρωτάς αλλά μερικές φορές πρέπει να απαντάς.
  • Αυτό το πρόβλημα δεν έχει ούτε κόμμα ούτε χρώμα.
Πρωτολογία Φάμελλου: «2.500 ήρωες πυροσβέστες είναι άνεργοι – Η κυβέρνηση υποτιμά το θέμα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών»

Από το βήμα της Βουλής ο Σωκράτης Φάμελλος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Γιατί αφήσατε αθωράκιστη τη χώρα, ενώ από το 2019 είχατε παραλάβει όλα τα εργαλεία, είναι το ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε επάρκεια, ούτε βούληση για σχέδιο επανεκκίνησης της ζωής στις πληγείσες περιοχές.

Σημείωσε ότι ούτε στη Θεσσαλία προχώρησαν έργα που θα είχαν αποτέλεσμα και την ασφάλεια και την οικονομία της περιοχής, ούτε στον Έβρο προχώρησαν οι επίσημες πολιτικές για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Σχετικά με αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι η πυρκαγιά στη Δαδιά συνέπεσε με παράλληλα μέτωπα ανά τη χώρα δυσκολεύοντας την κατάσταση, ο κ. Φάμελλος είπε ότι όμως «αυτούς τους πυροσβέστες σήμερα θα τους βρείτε στα πεζοδρόμια γιατί είναι άνεργοι, γιατί τελείωσαν οι συμβάσεις και δεν τους προσλάβατε ξανά». Χαρακτήρισε δε αντιεπιστημονική κίνηση την υπαγωγή του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.

Η πολιτεία έπρεπε να απαγορεύσει τη δόμηση σε αυθαίρετα και παραλίες, όχι να κάνει χατίρια. Δεν μπορεί μόνο όποιος έχει να πληρώσει να είναι ασφαλής, ούτε γίνεται να αντικαταστήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες την υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες, τόνισε ο κ. Φάμελλος.


Κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει το σχέδιο διαχείρισης υδατικών Πόρων για τη Θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει περιλάβει την εκτροπή του Αχελώου σε νέο σχεδιασμό υπό διαβούλευση.

«Κ. Μητσοτάκη, δεν είστε τώρα πρωθυπουργός. Είστε παραπάνω από 4 χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε αναφορικά με τους αντιπλημμυρικούς χάρτες: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παραπέμφθηκε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο γιατί δεν έχει ολοκληρώσει τους αντιπλημμυρικούς χάρτες».

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «αντίθετα με το θέμα της συζήτησης στη Βουλή, δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και πως θα ξαναπάρει μπρος η οικονομία και η αναπτυξιακή διαδικασία. Το αναπτυξιακό μοντέλο και η αναπτυξιακή πορεία δεν συζητήθηκε. 

‘Αλλο πράγμα ζητήσατε να συζητήσουμε και άλλο καταθέσατε στην ομιλία σας. Είδα τους βουλευτές να χειροκροτούν για την μετεγκατάσταση του οικισμού της Μεταμόρφωσης. Ωστόσο δεν έχουν δοθεί ακόμη τα επιδόματα ενοικίου, μιλάτε στους πολίτες που ακόμη ζουν σε κοντέινερ και τους λέτε ότι θα κάνουμε κάτι για τους οικισμούς».

Σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για μετεγκατάσταση ή την επανεξέταση λειτουργίας του οικισμού της Μεταμόρφωσης, είπε ότι τόσο εκεί όσο και σε άλλα χωριά όπως το Βλοχό και το Σωτήριο δεν έχουν δοθεί ακόμα τα επιδόματα ενοικίου μετά από δύο μήνες καταστροφής και αστεγίας.

Σχολίασε ότι δεν μπορεί να ακούει τον πρωθυπουργό να λέει ότι η Μεσόγειος είναι κλιματικό hotspot όταν αυτά είχαν μπει στη συζήτηση της στρατηγικής για την κλιματική κρίση που ψηφίστηκε ως νόμος το 2016.

«Ανακαλύπτετε τον τροχό το 2023 μετά από σοβαρότατες καταστροφές για τις οποίες ευθύνεστε και προσωπικά γιατί αφήσατε τη χώρα αθωράκιστη, ενώ ήταν εν γνώσει της πολιτείας, και δικής σας, τα εργαλεία που παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ‘19».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Ζητήσαμε μία συζήτηση για την κλιματική κρίση και την ανθεκτικότητα τον Αύγουστο. Ζητήσαμε συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, και κάνετε μία συζήτηση για όλα και για τίποτε συγκεκριμένο.

Πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την επανεκκίνηση για την Θεσσαλία και τον Έβρο όπως και για την κλιματική κρίση», είπε.
«Για ποιο λόγο αυτά που παραδόθηκαν το 2018 και 2019 δεν εφαρμόστηκαν, πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης»

«Ανακαλύπτετε τον τροχό το 2023. Υποτιμήσατε την επιστήμη αλλά και την κλιματική κρίση και υποτιμήσατε την ανασυγκρότηση αλλά και την αγωνία των πολιτών», είπε ο κ. Φάμελλος και συνέχισε: Θα καταθέσουμε προτάσεις όπως έχουμε κάνει, υπάρχουν προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από το 2019. 

Αν είχατε ακούσει τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ οι φυσικές καταστροφές θα συνέβαιναν αλλά οι επιπτώσεις για τους πολίτες και για την χώρα θα ήταν μικρότερες. Για ποιο λόγο αυτά που παραδόθηκαν το 2018 και 2019 δεν εφαρμόστηκαν, πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης». Τέλος ανέφερε: «Σήμερα έχουμε υποκύψει στο σενάριο πάμε και όπου βγει».

«Αφήσατε την χώρα αθωράκιστη ενώ είχατε τα απαραίτητα εργαλεία από εμάς, στην ωριμότητα που ήθελε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν μας ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση που κάνετε. Ακούτε κριτική για όλα όσα δεν έγιναν».

«Υποτιμάτε το θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και την παραγωγική ανασυγκρότηση του Έβρου και της Θεσσαλίας και πάνω από όλα υποτιμάτε την απόγνωση των πολιτών», υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος επισημαίνοντας:

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε δύσκολα μνημονιακά χρόνια κατέθεσε με την πίεση και των θεσμών το 2016 την εθνική στρατηγική για την κλιματική κρίση, η οποία και πρέπει να επικαιροποιηθεί.

Αναφορικά με τους ευρωπαϊκούς πόρους, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει φέρει νέους οικονομικούς πόρους, «το μόνο που πάτε να καλύψετε είναι ότι απεντάχθηκαν 4 αντιπλημμυρικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 180 εκατ. και πάτε τώρα να καλύψετε με κινήσεις εκ των υστέρων την πολιτική χασούρα γιατί έχετε εκτεθεί.

Σχολίασε ότι «ζητάμε ειδικό κονδύλι από την ΕΕ για την Ελλάδα» και πως ενώ ο κ. Βορίδης είχε απαντήσει γραπτά σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν αιτηθήκατε, τώρα μας λέτε ότι δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα το κονδύλι».

«Με τον ίδιο τρόπο δεν έχουν αναθεωρηθεί τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής που έπρεπε να είχε γίνει 31/12/21 και τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας», συμπλήρωσε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξίωσε τη γνώση και τη λειτουργία της πολιτείας γιατί η πολιτεία γνώριζε από το ‘18 ποιες είναι οι ζώνες υπό κίνδυνο για πλημμύρα, «άρα όταν οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για τα καιρικά φαινόμενα τρεις μέρες πριν και η πολιτεία είχε αυτούς τους χάρτες, απαξίωσε και την επιστήμη και την πολιτεία η κυβέρνησή σας».

Ανέφερε ότι το master plan που τώρα ζητά η χώρα να ξεκινήσει από μια εταιρεία με ξένη τεχνογνωσία, έπρεπε να είχε ξεκινήσει το ‘19-‘20. Είπε ότι για να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τη Θεσσαλία ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει έναν όρο: 

«Θα πρέπει τώρα άμεσα να ανακαλέσετε το σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων που έχετε ήδη καταθέσει για τη Θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία, γιατί σε αντίθεση με τον σχεδιασμό που κάνουν οι Ολλανδοί, σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και του ΣτΕ, ο κ. Μητσοτάκης, που κόπτεται για τις περιβαλλοντικές λύσεις, έχει περιλάβει την εκτροπή του Αχελώου σε νέο σχεδιασμό που έχει βάλει σε διαβούλευση».

Ο κ. Φάμελλος προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την ανασυγκρότηση στις τοπικές κοινωνίες που έχουν πληγεί. «Ειδικά για τη Θεσσαλία πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε κανέναν προβληματισμό για τη μελέτη που θα καταθέσουν οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες. Έπρεπε όμως να γίνει μια καταστροφή για να υλοποιήσει η Πολιτεία ένα μικρό κομμάτι του σχεδιασμού που έχουμε παραδώσει εμείς το ‘18;».
«Έχετε γράψει στα παλιά σας τα παπούτσια την πρώτη Εθνική Στρατηγική που παραδώσαμε το 2016»

Αναφορικά με τον Έβρο, τη Ροδόπη, τη Δαδιά, ο κ. Φάμελλος ζήτησε για τις καμένες προστατευόμενες περιοχές να υπάρχει αναστολή των χωροθετήσεων έργων κατηγορίας αδειοδότησης Α1 και Α2, ενώ για όλες τις περιοχές Natura της Ελλάδας να υπάρχει αναστολή των έργων επιπέδου Α1 μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τις περιοχές Natura 2000 που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανατεθειμένες τις μελέτες «και δεν έχετε προχωρήσει την αδειοδότηση εδώ και πέντε χρόνια».

Καταληκτικά ο κ. Φάμελλος είπε ότι ενώ σε μνημονιακά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρώτη εθνική στρατηγική το 2016, «την έχετε γράψει στα παλιά σας τα παπούτσια».

Τόνισε ότι αυτή πρέπει να επικαιροποιηθεί γιατί τα κλιματικά μοντέλα άλλαξαν και ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να αφήσει το Αστεροσκοπείο με τους άλλους επιστημονικούς φορείς να προχωρήσουν και μετά να πάρει τα κλιματικά μοντέλα και να υπάρξει συζήτηση για νέα εθνική στρατηγική. Επιπλέον ζήτησε να σταματήσει ο διχασμός της κλιματικής πολιτικής με τις αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων.

Ο κ. Φάμελλος έκανε αναφορά επίσης στη συμφωνία στο Ισραήλ ασκώντας παράλληλα κριτική στον πρωθυπουργό για την μέχρι τώρα στάση του:

«Πράγματι είναι θετική η συμφωνία αλλά υποκριτικό να ακούγεται από τον κ. Μητσοτάκη που κρύφτηκε και δεν προσυπέγραψε την συμφωνία του ΟΗΕ με την πρωτοβουλία της Γαλλίας».

Πρωτολογία Ανδρουλάκη: «Ενδυνάμωση της πρόληψης – Δημιουργία Task Force διασφάλισης υλοποίησης των έργων και εξασφάλισης διαγραμμάτων»

« Τα προβλήματα δεν έχουν πράγματι, χρώμα και κόμμα, οι ευθύνες όμως έχουν συγκεκριμένο και χρώμα και κόμμα,κ. Μητσοτάκη», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής , Νίκος Ανδρουλάκης, στον πρωθυπουργό, στην ομιλία του στη Προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την πορεία ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Ο κ. Ανδρουλάκης μάλιστα τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Η συνθήκη ” Ανεχτείτε μας”, δεν ισχύει . Δεν υπάρχει πια ο φόβος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπάρχει η ισχυρή προοδευτική εναλλακτική πρόταση».. Πρότεινε ενδυνάμωση της πρόληψης και ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος με δημιουργία μιας ανεξάρτητης Task Force για διασφάλιση υλοποίησης των έργων και εξασφάλισης των διαγραμμάτων.

«Δεν αφορά μόνο μια κυβέρνηση η θωράκιση του κράτους» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης. «Από το 2006 ανοίξαμε τον διάλογο για την κλιματική κρίση. Ό, τι και να πούμε το μότο είναι ότι δεν έχουμε προτάσεις» σημείωσε.

«Η μαγική λέξη είναι η ανθεκτικότητα στις υποδομές και στην στρατηγική»

«Δεν αρνηθήκαμε την κλιματική κρίση. Όμως δεν μπορεί να είναι συνεχιζόμενο άλλοθι. Εάν δεν κάνουμε κάτι άμεσα οι επιπτώσεις θα είναι βαρύτατες» σημείωσε και επισήμανε πως «Η μαγική λέξη είναι η ανθεκτικότητα στις υποδομές και στην στρατηγική».

«Έχετε κάνει τα ελάχιστα. Μόνο δικαιολογίες και συνομωσιολογίες» κατηγόρησε την κυβέρνηση καθώς και για «αλά καρτ αντιμετώπιση της επιστημονικής κοινότητας» λέγοντας χαρακτηριστικά «Βαφτίζετε αναξιόπιστο το Αστεροσκοπείο Αθηνών»

Όπως επισήμανε το ζητούμενο είναι «Η ανθεκτικότητα της κοινωνίας σε μια εποχή συνεχών κρίσεων» και επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας «δεν κάνετε μεταρρυθμίσεις. Στόχος σας είναι να μην αλλάξει τίποτε για να διατηρούνται μικροεξουσίες».

Ο κ. Ανδρουλάκης προέταξε ως αναγκαία την «ενδυνάμωση της πρόληψης» και πρότεινε την αξιοποίηση της εμπειρίας των εποχικών πυροσβεστών τη χειμερινή περίοδο»

Ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση ανέφερε ότι δεν έχει καν εντοπίσει τους κινδύνους και πώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει ακόμα επικαιροποιήσει τους χάρτες Πολιτικής Προστασίας όπως θα έπρεπε.
«Απαιτείται ολιστικό σχέδιο για τη Θεσσαλία»

Για τη καταστροφή στη Θεσσαλία ανέφερε πώς η ανασυγκρότηση της δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια εταιρεία διαχείρισης υδάτων αλλά απαιτείται ολιστικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει την αναγέννηση του παραγωγικού μοντέλου, ανθεκτικές υποδομές και αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης.

Επανέλαβε την πρόταση που είχε καταθέσει στη ΔΕΘ για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα, μια task force στα ευρωπαϊκά πρότυπα, που θα διασφαλίσει τη διαφάνεια και την ταχύτητα, αποτελούμενη από τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τον περιφερειάρχη και θα συνεπικουρείται από μια ομάδα τεχνοκρατών και ειδικών και θα λύνει άμεσα τα προβλήματα και τίς δυσλειτουργίες. 

«Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να κάνει στη Θεσσαλία, στον Έβρο, στη Ρόδο, στην Εύβοια και όπου επλήγησαν οι άνθρωποι του μόχθου, ό,τι έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατά την αποκατάσταση της Ηλείας. Όπου ακόμα και σήμερα εκεί, υλοποιούνται ή δημοπρατούνται έργα του πρώην «Ταμείου Μολυβιάτη», επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκανε ειδικότερη μνεία στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες τονίζοντας ότι η αναγέννηση του παραγωγικού μοντέλου στις πληγείσες περιοχές πρέπει να γίνει με όρους ανθεκτικότητας των αγροτικών συστημάτων και προστασίας της βιοποικιλότητας και ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία.
Άδικη κατανομή των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ

Έκανε λόγο για άδικη κατανομή των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ με βάση τις οποίες καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους. «Δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές» είπε χαρακτηριστικά.

«Επισήμανε πως έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας στη Θεσσαλία» και καταλόγισε στην κυβέρνηση πως «κάνει μόνο διεγματοληπτικούς ελέγχους» προτείνοντας «γενικότερο σχεδιασμό διαχείρισης των υδάτων και ολιστική προσέγγιση»

Επιπλέον επισήμανε την ανάγκη ανθεκτικής ανασυγκρότησης του μεταποιητικού τομέα.

Για Έβρο: «Ειδικός χειρισμός για φυσική αναγέννηση και επαναφορά των ειδών»

Για τον Έβρο πρότεινε «Αποτύπωση των καμένων εκτάσεων στον Έβρο. Ειδικός χειρισμός για φυσική αναγέννηση και επαναφορά των ειδών»

Για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο σημείωσε «Είχαμε τα περισσότερα εναέρια μέσα από κάθε άλλη φορά και τις περισσότερες καμένες εκτάσεις. Χρειάζεται διαφορετικό σχέδιο πολιτικής προστασίας».

Πρότεινε: «Ενοποιημένο εθνικό σύστημα λήψης αποφάσεων. Διαφορετική χάραξη στρατηγικής ανά περιοχή. Σε μια οθόνη να εικονοποιείται όλο το σχέδιο, επισημαίνοντας πως «Υπάρχουν εργαλεία και τεχνογνωσία» καθώς και Επιτροπή αξιολόγησης κινδύνου στα πρότυπα του ΟΑΣΠ».

Ειδικότερα για τον Έβρο ο κ. Ανδρουλάκης προανήγγειλε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου το ΠΑΣΟΚ θα οργανώσει ημερίδα με την τοπική κοινωνία και τους επιστήμονες, για την αναζωογόνηση του σπάνιου οικοσυστήματος της Δαδιάς και των καμένων εκτάσεων σε Ροδόπη και Έβρο, με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού μοντέλου διοίκησης και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών.

Πρωτολογία Κουτσούμπα: «Πάλι συζητάμε για σχέδια αποκατάστασης – Το μάθημα για εσάς, γίνεται πάθημα για τους άλλους»

Αυτή την ώρα χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι διαδηλώνουν εδώ στην Αθήνα, έξω από τη βουλή αλλά και σε δεκάδες πόλεις της χώρας. Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, μικροί έμποροι, επαγγελματίες στα ταξί, στις κατασκευές, απαιτούν την άμεση απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου, είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής.

Και συνέχισε: «Εμείς και από αυτό εδώ το βήμα εκφράζουμε τη στήριξή μας σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Γιατί είναι δίκαιες, αφού το νομοσχέδιο που ετοιμάζεστε να φέρετε στη Βουλή, βάζει στο στόχαστρο ακόμα μία φορά τους μικρούς, αυτούς που με σκληρό αγώνα και πάρα πολλές ώρες δουλειάς παλεύουν να βγάλουν ένα εισόδημα για να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών τους. Αυτούς που ονομάζετε “φοροφυγάδες”, “φοροκλέφτες”, είναι οι ίδιοι οι οποίοι έχουν υποστεί όλες τις συνέπειες της πολιτικής σας, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, με το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος, με τους άδικους έμμεσους φόρους».


«Το αντιλαϊκό πρόσημο της πολιτικής σας δεν μπορείτε να το κρύψετε, είπε στη συνέχεια. «Πάλι συζητάμε για σχέδια αποκατάστασης. Τι έχει πάει λάθος;». «Το μάθημα για εσάς γίνεται πάθημα για όλους τους άλλους» είπε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι συνεχιζει στην ίδια πορεία.

2,5 μήνες μετά τις πλημμύρες χιλιάδες οικογένειες παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους, είπε στη συνέχεια ενώ αναφέρθηκε και στους αγρότες και την αγωνία τους για τις περιουσίες τους.

Η αποκάσταση των σχολείων προχωρά πολύ αργά με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να κάνουν μάθημα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Τεράστιες εκτάσεις, περίπου 150.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από τα νερά ακόμα και σήμερα, ανέφερε στη συνέχεια ο Δ. Κουτσούμπας.

Εμείς, κύριοι της κυβέρνησης, σας κρίνουμε για το πώς αντιμετωπίζετε τις πραγματικές ανάγκες των πλημμυροπαθών, τόνισε.

«Έλεος, σας βαρεθήκαμε. Κάθε φορά το ίδιο γνωστό τροπάριο και οι ίδιες δικαιολογίες» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Ολόκληρη η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Βουλή για τα έργα αποκατάστασης σε Θεσσαλία και Έβρο:

Αυτή την ώρα χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι διαδηλώνουν εδώ στην Αθήνα, έξω από τη βουλή αλλά και σε δεκάδες πόλεις της χώρας. Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, μικροί έμποροι, επαγγελματίες στα ταξί, στις κατασκευές, απαιτούν την άμεση απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Εμείς και από αυτό εδώ το βήμα εκφράζουμε τη στήριξή μας σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Γιατί είναι δίκαιες, αφού το νομοσχέδιο που ετοιμάζεστε να φέρετε στη Βουλή, βάζει στο στόχαστρο ακόμα μία φορά τους μικρούς, αυτούς που με σκληρό αγώνα και πάρα πολλές ώρες δουλειάς παλεύουν να βγάλουν ένα εισόδημα για να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών τους.

Αυτούς που ονομάζετε “φοροφυγάδες”, “φοροκλέφτες”, είναι οι ίδιοι οι οποίοι έχουν υποστεί όλες τις συνέπειες της πολιτικής σας, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, με το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος, με τους άδικους έμμεσους φόρους.

Χωρίς να υποτιμάμε προφανώς καθόλου το ζήτημα της σημερινής συνεδρίασης, δεν μας βγάζετε όμως από το μυαλό, ότι δεν ήταν τυχαία η επιλογή της μέρας κινητοποιήσεων των μικρών επαγγελματιών και επιστημόνων, αυτήν που επέλεξε ο πρωθυπουργός για να ενημερώσει τη βουλή για τη Θεσσαλία και τον Έβρο. Ό,τι και να κάνετε όμως, το αντιλαϊκό πρόσημο της πολιτικής σας δεν μπορείτε το κρύψετε!

Εμφανιστήκατε σήμερα στη Βουλή, σαν και καλά να έχετε πάρει το μάθημά σας από τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία και στον Έβρο, και τώρα δήθεν ξέρετε τι να κάνετε, πώς να προχωρήσετε… Βέβαια είχαν προηγηθεί οι αλλεπάλληλες καταστροφές, όπως αυτές του Ιανού στην ίδια περιοχή, στη Βόρεια Εύβοια και αλλού στην υπόλοιπη χώρα.

Τόσα μαθήματα πήρατε, κι όμως βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο σημείο να συζητάμε πάλι για σχέδια «αποκατάστασης»… Τι έχει πάει λάθος;

Το πρόβλημα βέβαια, δεν είναι ότι είστε κακοί μαθητές, ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Το πρόβλημα είναι ότι το μάθημα για εσάς, γίνεται πάθημα για όλους τους άλλους. Γιατί εσείς συνεχίζετε στην ίδια πορεία. Λες και δεν συνέβη τίποτε. Γιατί, για μία ακόμα φορά, αντιμετωπίζετε τις καταστροφές για τις οποίες συζητάμε, σαν ευκαιρία για μεγαλύτερες μπίζνες στις κατεστραμμένες περιοχές πάνω στον πόνο των ανθρώπων. Και δυστυχώς, αυτή ακριβώς είναι και η ίδια καύσιμη ύλη για τις επόμενες καταστροφές που έρχονται.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας – για να ξεκινήσω από τον κάμπο – το οποίο περιγράφεται στην έκθεση της ολλανδικής εταιρείας, χαρακτηρίζεται από το γνωστό εγκληματικό κριτήριο του «κόστους – οφέλους». Για το σύνολο των έργων και των δράσεων που προτείνονται, αναφέρεται ρητά ότι, το κριτήριο θα είναι, αν το οικονομικό κόστος, θα είναι μικρότερο από το οικονομικό όφελος που προσδοκάτε! Σε αντίθετη περίπτωση –λέτε- τίποτα δεν πρόκειται να γίνει. Και φυσικά, υπέρτατο κριτήριο είναι οι περιβόητες πάλι “αντοχές της οικονομίας”. Να μη λείψει δηλαδή, ούτε ένα ευρώ από τα πακέτα και τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Συγκεκριμένα λοιπόν, αυτά που φέρνει στην πραγματικότητα το σχέδιό σας είναι:

– Η αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής με κατάργηση των λεγόμενων “υδροβόρων καλλιεργειών” γιατί δεν έχουν αγοραστές.

– Η προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιαίτερα στους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και στις κατοικίες.

– Ο δήθεν “πράσινος” ενεργειακός σχεδιασμός σας.

– Η νέα ΚΑΠ που θα οδηγήσει στο οριστικό ξεκλήρισμα κι άλλων βιοπαλαιστών αγροτών.

Στην πραγματικότητα, για να το πούμε απλά, αυτό το σχέδιο δεν προσφέρει τίποτε ουσιαστικό για την προστασία του λαού. Η κατεύθυνση που δίνει, είναι να προωθηθούν κάποια νέα έργα, χωρίς όμως έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο των κινδύνων και το σύνολο των αναγκών των κατοίκων της περιοχής, των αγροτών.

Η έκθεση της Ολλανδικής εταιρείας θεωρεί ότι, αν και η Θεσσαλία αποτελεί μια από τις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμύρας, πρέπει να γίνει αποδεκτό, ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος! Ότι δεν μπορούν να προστατευτούν όλες οι περιοχές στη Θεσσαλία στα επιθυμητά επίπεδα…

Άρα, -λέτε- ορισμένες θα πρέπει να συνεχίσουν να υποφέρουν από πλημμύρες και η μόνη εφικτή επιλογή για αυτές είναι να υπάρχει προετοιμασία για εκκένωση και να δίνονται στη συνέχεια κάποιες αποζημιώσεις που σε αυτές τις περιπτώσεις κοστίζουν λιγότερο. Δηλαδή τι λέτε στο λαό της Θεσσαλίας; Ότι για όλα φταίει η κακιά του η μοίρα που έτυχε να γεννηθεί και να στήσει τη ζωή του σ’ αυτό τον τόπο…

Συμβιβασμός και μοιρολατρία, λες και βρισκόμαστε στον Μεσαίωνα και όχι στον 21ο αιώνα, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης…

Αλήθεια, έπρεπε να φέρετε τους Ολλανδούς να μας τα πουν αυτά; Μια χαρά δεν τα εφαρμόζατε και από μόνοι σας τόσα χρόνια, και εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα;

Αλλά δυστυχώς, ακόμα και η οργάνωση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων, αυτά τα αυτονόητα πράγματα δηλαδή, που τα παρουσιάζετε τάχα ως καινοτομίες, πάλι θα μένουν κενό γράμμα, όσο συνεχίζετε στην ίδια κατεύθυνση.

Μήπως όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν ανάλογα θεωρητικά σχέδια στα χαρτιά;

Φυσικά και υπήρχαν, αλλά αυτό δεν έλυσε το πρόβλημα της προστασίας του πληθυσμού. Οι τεράστιες ελλείψεις συνολικά στην πολιτική προστασία, οι τεράστιες ελλείψεις μέσων, εξοπλισμού, η απουσία εκπαίδευσης ουσιαστικής, με ασκήσεις ετοιμότητας, δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης τεχνογνωσίας. Είναι αποτέλεσμα της ελλιπούς χρηματοδότησης και τελικά των δικών σας προτεραιοτήτων.

Και βέβαια, όταν τελικά έρχονται οι καταστροφές, όπως έγινε στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο, τα θύματα βιώνουν ξανά την πλήρη εγκατάλειψη, από το εχθρικό, αντιλαϊκό κράτος, πάλι εξαιτίας των ίδιων κριτηρίων και προτεραιοτήτων

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Ποια είναι η κατάσταση 2,5 μήνες μετά;

2,5 μήνες μετά, χιλιάδες λαϊκές οικογένειες παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους. Οι πλημμυροπαθείς συνεχίζουν να βιώνουν την απουσία του κρατικού μηχανισμού, την εγκατάλειψη, την ανοργανωσιά και την αδιαφορία, τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, αλλά και το άθλιο παιχνίδι μετατόπισης των ευθυνών από την κυβέρνηση στην Περιφέρεια και τους δήμους και πάλι πίσω και φτου κι απ’ την αρχή…

Ακόμα και τα ελάχιστα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους πλημμυροπαθείς, να τους βοηθήσουν να σταθούν στα πόδια τους, είτε δεν γίνονται ποτέ, είτε καθυστερούν βασανιστικά, με αποτέλεσμα τα προβλήματα συνεχώς να συσσωρεύονται. Όλα όσα έπρεπε να γίνουν, τα αυτονόητα και επείγοντα, όπως ο καθαρισμός των σπιτιών από τις λάσπες, η απάντληση των υδάτων, η απομάκρυνση και η ταφή χιλιάδων νεκρών ζώων, η αποκατάσταση αναχωμάτων, στις περισσότερες περιπτώσεις έγιναν από τους ίδιους τους πληγέντες, με τη βοήθεια και την αλληλεγγύη σωματείων και άλλων ανθρώπων.

Είναι πραγματικά συγκινητική και ταυτόχρονα ελπιδοφόρα η αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε από εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς από όλη τη χώρα που οργάνωσαν ακόμα και την αποστολή συνεργείων καθαρισμού για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς. Προφανώς όμως δεν μπορεί να τα λύσει όλα η λαϊκή αλληλεγγύη. Γιατί οι οι οργανωμένες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί, οι εμβολιασμοί, οι έλεγχοι αντισωμάτων είναι ευθύνη του κράτους.

Αλήθεια, τι σας εμπόδισε για να τα κάνετε όλα αυτά; Η κλιματική κρίση σάς εμπόδισε ή η αδιαφορία σας;

Κι όχι μόνο αυτά, αλλά και πολλά άλλα. Για παράδειγμα, ακόμα κι αυτή την ώρα που μιλάμε, υπάρχουν χωριά και γειτονιές, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες. Οι αυτοψίες είναι στο 55% περίπου των αιτήσεων, ενώ αποζημιώσεις έχει δει, μόνο το 50% αυτών που έκαναν αίτηση, χάρη στους κόφτες που έχετε βάλει, αλλά και για όσους τις πήραν, αυτές παραμένουν ανεπαρκείς.

Οι επιτροπές των πλημμυροπαθών κάνουν λόγο για ζημιές, έως και πενταπλάσιες σε αξία, σε σχέση με την αποζημίωση που τους δίνετε. Εκατοντάδες πλημμυροπαθείς μένουν σε κοντέινερ, άλλοι μένουν σε ξενοδοχεία, σε σπίτια συγγενών και φίλων. Εκατοντάδες άνθρωποι δεν δικαιούνται καν επιδότηση ενοικίου, ενώ ακόμα και αυτοί που την δικαιούνται δεν μπορούν να βρουν σπίτι κοντά στο χωριό ή την πόλη τους, χώρια που το ποσό που τους δίνετε δεν επαρκεί.

Οι υγειονομικές συνθήκες παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις απαράδεκτες, με τα λιμνάζοντα νερά, τα νεκρά ζώα, τη μόλυνση του δικτύου ύδρευσης, να μεγαλώνουν όλα αυτά μαζί τον κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί χιλιάδες περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού και κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ενώ υπάρχει ήδη θάνατος από λεπτοσπείρωση. Την ίδια ώρα, πολλά Κέντρα Υγείας στα χωριά, όπως αυτό του Παλαμά, έχουν πάθει σοβαρές ζημιές και δεν λειτουργούν.

Έντονο είναι επίσης το ψυχολογικό αποτύπωμα, αφού άνθρωποι είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται, βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά και οριστικά. Τι κάνετε για όλα αυτά;

Η αποκατάσταση των σχολείων από τις καταστροφές προχωρά πολύ αργά, με αποτέλεσμα εκατοντάδες μαθητές να αναγκάζονται να κάνουν μάθημα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Σε πολλά μέρη της Θεσσαλίας δεν έχουν αποκατασταθεί ζημιές που αφορούν το οδικό δίκτυο, ενώ και στο σιδηροδρομικό δίκτυο παραμένουν μεγάλες ζημιές.

Όταν βέβαια μιλάμε για τη Θεσσαλία, μιλάμε για τον θεσσαλικό κάμπο και τους χιλιάδες αγρότες οι οποίοι αγωνιούν για το αν θα μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους. Τεράστιες εκτάσεις, περίπου 150.000 στρέμματα, παραμένουν κάτω από τα νερά μέχρι και σήμερα. Δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση, κανένα χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα έργα, για να υπάρξει απορροή των λιμναζόντων νερών, στην περιοχή της λίμνης Κάρλας που ξαναδημιουργήθηκε από την πλημμύρα και να αποστραγγιστούν τα χωράφια που είναι πλημμυρισμένα. Εκτιμήσεις, κάνουν λόγο για μείωση της γονιμότητας του εδάφους που θα επηρεάσει την παραγωγή τα επόμενα χρόνια.

Ξέρετε, βέβαια, πως οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, από τη στιγμή που χορηγούνται με κριτήριο την ασφαλιζόμενη αξία, απέχουν σημαντικά από την 100% κάλυψη της συνολικής απώλειας, ενώ το βοήθημα της κρατικής αρωγής έχουν λάβει μέχρι στιγμής μόλις 9 χιλιάδες παραγωγοί, σε σύνολο 32 και πλέον χιλιάδων αιτήσεων!

Στην ίδια αβεβαιότητα, ζουν και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες, έμποροι, οι οποίοι έζησαν αυτούς τους δύο μήνες με ελάχιστο εισόδημα, αφού ήταν κλειστά για εβδομάδες τα μαγαζιά τους, ενώ και η κίνηση ήταν πεσμένη λόγω των καταστροφών. Τους εμπαίζετε κι αυτούς. Αρνείστε να τους αποζημιώσετε για το 100% των ζημιών τους, ανακοινώνοντας ότι οι αποζημιώσεις δεν θα ξεπεράσουν το 70%, (κι αν δοθούν κι αυτά)… Βλέπετε οι ίδιοι οι αγρότες έχουν την πικρή πείρα του Ιανού…

Την αγωνία των πληγέντων μεγαλώνει, ενόψει και του χειμώνα, η απουσία ουσιαστικής συζήτησης για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, αφού καθυστερούν τα αντιπλημμυρικά έργα. Και μαζί με αυτά καθυστερεί η αποκατάσταση ζημιών, όπως ο καθαρισμός ρεμάτων, η απομάκρυνση φερτών υλικών από δρόμους, γέφυρες κ.ά.

Την αγωνία αυτή την έζησαν, βέβαια, ήδη ως πραγματικότητα, οι κάτοικοι του Βόλου. Όταν, ολόκληρες συνοικίες πλημμύρισαν για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες, αφού μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στις 5 Σεπτέμβρη, δεν προχώρησαν στοιχειώδεις ενέργειες. Αλλά τι να περιμένει κανείς από κυβερνήσεις και δημάρχους που πορεύονται με τη λογική ότι “τέτοια κακοκαιρία θα ξαναέρθει σε 1000 χρόνια”, όπως μας έλεγαν! Να όμως που ήρθε νωρίτερα…

Εμείς, κύριοι της κυβέρνησης, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, δεν σας κρίνουμε μόνο για την ταχύτητα με την οποία υλοποιείτε κάποιες δεσμεύσεις σας. Σας κρίνουμε, κυρίως, από το πώς αντιμετωπίζετε τις πραγματικές ανάγκες των πλημμυροπαθών, οι οποίες αποτυπώνονται και στις διεκδικήσεις τους. Και φυσικά, δεν καλύπτονται από τις όποιες δεσμεύσεις σας. Γνωρίζετε πολύ καλά πως αυτά που διεκδικούν είναι τα ελάχιστα που πρέπει να γίνουν για να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί στοιχειωδώς να ζήσουν στον τόπο τους.

Εμείς έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για το τι πρέπει να γίνει. Και βέβαια, για όλα αυτά, θα συνεχίσουμε να μπαίνουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή και αυτό το ξέρουν καλά οι κάτοικοι της Θεσσαλίας.

Και από τη Θεσσαλία ας πάμε τώρα στον Έβρο. Από την καταστροφική πλημμύρα στην καταστροφική πυρκαγιά. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι στη μία περίπτωση μια ολόκληρη περιοχή πνίγηκε, ενώ στην άλλη κάηκε. Κατά άλλα, και στις δυο περιπτώσεις, ίδιος είναι ο ένοχος, ίδια είναι και η αιτία: Η διαχρονική πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως κόστος και έχει τη σφραγίδα όλων σας, και της ΝΔ, και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων που κυβέρνησαν δηλαδή!

Χωρίς αμφιβολία το 2023, όπως και το 2022, ήταν δύο τραγικές χρονιές για τον Έβρο και το Δάσος της Δαδιάς. Με δεδομένο, ότι κάηκαν συνολικά γύρω στα 900.000 στρέμματα δασών και γεωργικών εκτάσεων, ενώ στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς κάηκαν πάνω από 45.000 στρέμματα. Και πάνω από τα μισά απ’ αυτά έχουν καεί εντελώς.

Κι όμως, αντί αυτή η τραγωδία, να σας οδηγήσει ως κυβέρνηση, να αλλάξετε την κατεύθυνση της δασικής και περιβαλλοντικής πολιτικής σας, αντί να υλοποιήσετε την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών και στο πλαίσιο αυτό να οργανωθεί σε διαφορετική βάση η δασοπροστασία, ο ενιαίος αντιπυρικός σχεδιασμός με κύριο βάρος στην πρόληψη και την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων, τι κάνετε;

Εξαγγέλλετε την εκχώρηση της διαχείρισης των δασών σε ξυλοβιομηχανίες και σε διάφορους εμπορικούς ομίλους. Ισχυρίζεστε ότι το παραγωγικό και άρα ασφαλές δάσος μπορεί να εξασφαλιστεί, μόνο με τη σύμπραξη επιχειρηματικών ομίλων με κατ’ επίφαση δασικούς συνεταιρισμούς για την αποκομιδή και εκμετάλλευση της βιομάζας…

Δεν χάνετε την ευκαιρία, μάλιστα, να φτιάξετε και ένα ακόμα χρηματιστήριο, λες και αυτό ήταν που μας έλειπε. Και σ’ αυτό, οι ιδιώτες “διαχειριστές” των δασών θα πουλάνε το όποιο υποτιθέμενο όφελος προκύπτει από τις δραστηριότητές τους, όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Και αυτό στη συνέχεια θα το αγοράζουν ενεργοβόρες βιομηχανίες ως «δικαίωμα» περισσότερων εκπομπών από τη μεριά τους. Τόση υποκρισία δηλαδή… Αλλά αυτή είναι η δήθεν ευαισθησία σας για το περιβάλλον…

Τι κάνετε στην ουσία; Υποτάσσετε τη διαχείριση και προστασία των δασών στις ανάγκες και τις επιδιώξεις μονοπωλιακών ομίλων, φιλοδοξώντας να μην υπάρχει κανένα κομμάτι του δάσους χωρίς κερδοφόρα διαχείριση, σε βάρος και της ίδιας της ζωής του λαού.

Η αλήθεια είναι ότι ειδικά για τον Έβρο και το δάσος της Δαδιάς ξεπεράσατε τον εαυτό σας! Με ένα επικοινωνιακό μπαράζ προσπαθήσατε να μας πείσετε, ότι είχατε οργανώσει τον αντιπυρικό σχεδιασμό, ότι είχατε ολοκληρώσει τις δασοτεχνικές μελέτες και τα έργα, αλλά… όπως συμβαίνει παντού, έτσι κι εδώ, η κλιματική κρίση, η συσσωρευμένη καύσιμη ύλη και τα ακραία φαινόμενα, δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν!

Προφανώς και δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, γιατί όλα τα μέτρα που πήρατε, ήταν εντελώς αποσπασματικά και ανεπαρκή, όπως αποδείχθηκε στην πράξη. Και βέβαια κάνετε ότι μπορείτε, για να δικαιολογήσετε “φτηνά”, την αντιδασική και αντιπεριβαλλοντική πολιτική σας στο πλαίσιο της δήθεν “πράσινης μετάβασης”, της πράσινης ευρωπαϊκής συμφωνίας και της στρατηγικής της ΕΕ, η οποία ένα στόχο έχει την ολοένα και μεγαλύτερη προσαρμογή των δασών στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς και των πράσινων ομίλων οι οποίοι αρπάζουν τα δάση και το περιβάλλον για τα αδηφάγα εκμεταλλευτικά τους σχέδια.

Έλεος! Σας βαρεθήκαμε πια! Κάθε φορά το ίδιο γνωστό τροπάρι! Κάθε φορά μπροστά σε μια καταστροφή, οι ίδιες δικαιολογίες!

Τα στοιχεία όπως είναι αμείλικτα. Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η έλλειψη 2.000 δασολόγων; Το ότι δεν υπάρχει κανένας δασεργάτης στα δασαρχεία της Ελλάδας, όπου χρειάζονται τουλάχιστον 10.000; Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η απαξίωση διαχρονικά των κρατικών δασικών υπηρεσιών, με κορυφαίο αρνητικό σταθμό τον διαχωρισμό της πρόληψης από την κατάσβεση και τη μεταφορά της αρμοδιότητας κατάσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική, το 1998 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που όλες οι επόμενες διατήρησαν;

Ποια δικαιολογία υπάρχει για τις 4.500 κενές θέσεις πυροσβεστών, για την έλλειψη των μέσων κατάσβεσης; Για το ότι δίνετε μόλις το 0,04% του προϋπολογισμού για τα δάση, τα οποία αποτελούν το 65% του ελληνικού εδάφους;

Την ίδια ώρα, που απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των δασών πανελλαδικά, που κανένα δάσος δεν έχει σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο μιας τέτοιας διαχείρισης, εσείς ετοιμάζεστε να δώσετε τις μελέτες αυτές σε εταιρείες, που θα στοιχίσουν πανάκριβα, ενώ θα μπορούσαν να γίνονται από τους επιστήμονες δασολόγους των δασαρχείων.

Είναι αλήθεια πως πολλοί μνηστήρες εμφανίστηκαν, γιατί, βέβαια, ως αρπακτικά, βρήκαν πεδίο δόξης λαμπρό για τις επενδύσεις και τα επιχειρηματικά τους σχέδια, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν τίτλο: “Μπίζνες στα καμένα ή μπίζνες πάνω στα καμένα”;

Η επιλογή δική σας τι θα βάλετε. Έχουν ακουστεί διάφορα, είναι η αλήθεια, για το “κλειστό δάσος” που πρέπει να ανοίξει στον τουρισμό, για τη ανάγκη υλοτομιών τεράστιων εκτάσεων, για την ανάγκη διάνοιξης δεκάδων ακόμη χιλιόμετρων δασικών δρόμων.

Μάλιστα, πριν καν στεγνώσει το μελάνι από τις εξαγγελίες σας για την εκχώρηση της διαχείρισης του δασικού πλούτου της χώρας σε διάφορους ομίλους, μαθαίνουμε ότι μπαίνουν σε εφαρμογή σχέδια για τη “μετατροπή κατάλληλων καμένων εκτάσεων σε κτηνοτροφικές εκτάσεις”…

Εντελώς απροκάλυπτα, και με τα καμένα δασικά οικοσυστήματα του Έβρου ακόμη να καπνίζουν, πολλοί ορέγονται να εκμεταλλευτούν τις καμένες και κηρυγμένες αναδασωτέες εκτάσεις, μετατρέποντάς τες σε κτηνοτροφικές και γεωργικές εκτάσεις.

Το λέμε αυτό έτσι, γιατί οι εξαγγελίες για κτηνοτροφικά πάρκα, είναι επικίνδυνες. Γιατί αν υλοποιηθούν, οδηγούν μαθηματικά στο ξεκλήρισμα όλων των μικρών κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνταν μέχρι σήμερα στα δάση που κάηκαν.

Ποιος κτηνοτρόφος θα μπορεί να μετακινείται καθημερινά δεκάδες χιλιόμετρα για να πάει στο κοπάδι του;

Γνωρίζετε βέβαια, όπως και εμείς, πως αν υλοποιηθούν, θα γίνουν προς όφελος επιχειρήσεων, που μια χαρά θα τούς έρθει η έτοιμη εγκατάσταση, με ζεστό χρήμα από τα διάφορα ΕΣΠΑ, χιλιοπληρωμένο για άλλη μια φορά από τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό.

Και να ήταν μόνο αυτό; Εδώ στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς, έχει μεγαλώσει και το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση πάρκων ΑΠΕ, για τη μετατροπή του σε πάρκο ανεμογεννητριών, πάλι στο όνομα της δήθεν πράσινης ανάπτυξης. Καταλαβαίνει κανείς, τι συνέπειες θα έχει αυτή η εξέλιξη, όχι μόνο όσον αφορά την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων κλπ.

Όμως εδώ δε μιλάμε για ένα οποιοδήποτε δάσος. Μιλάμε για το δάσος της Δαδιάς με πλήθος πολύ σπάνιων αρπακτικών πουλιών, στα οποία έχει ιδιαίτερη επίδραση η τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Ήδη έχουν βρεθεί δεκάδες νεκρά πουλιά χτυπημένα από τις ανεμογεννήτριες.

Εσείς λοιπόν, με το λεγόμενο σχέδιο αποκατάστασης, ανοίγετε διάπλατα τον δρόμο, για καθετοποιημένη εκμετάλλευση, σε πρώτη φάση του ξύλου και της βιομάζας και μελλοντικά στον δασικό – ορεινό τουρισμό με τη δημιουργία «δασικών χωριών». Και παράλληλα, συνεχίζετε την ίδια δασοκτόνα πολιτική που εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, και τις δικές σας, και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ νωρίτερα. Μια πολιτική δηλαδή, η οποία αντιμετωπίζει τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Σόι πάει το βασίλειο και σε ό,τι αφορά τα δάση…

Στον Έβρο, αν και έχουν περάσει τρεις μήνες σχεδόν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής και ιδιαίτερα οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, είναι πολύ σοβαρά. 

Είναι για παράδειγμα χαρακτηριστικό ότι, από τις αποζημιώσεις που ακόμη εκκρεμεί η καταβολή τους, υπάρχουν λαϊκές οικογένειες οι οποίες, για διάφορους λόγους, έχουν αποκλειστεί. Αλλά ακόμα και για τους αγρότες και κτηνοτρόφους οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, δεν υλοποιήσατε τη δέσμευση των υπουργών σας ότι θα αποζημιωθούν στο 100% των ζημιών, και όχι στο 80% όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Οι πληγέντες, είδαν στους λογαριασμούς τους ποσά που αντιστοιχούν στο 80% και όχι το 100%, το οποίο είναι επίσης πολύ λίγο σε σχέση με την πραγματική αξία των απωλειών τους σε ζώα. Πήρατε κι εδώ τώρα την απάντησή σας…

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με τις αποζημιώσεις για τις καταστραμμένες από την πυρκαγιά, κατοικίες. Ακόμα περιμένουν οι κάτοικοι να ολοκληρωθεί και ο 3ος έλεγχος, για να δουν τελικά πώς θα χαρακτηριστούν τα σπίτια τους. Με αποτέλεσμα ακόμα να μην έχουν κατεδαφιστεί, όσα ήδη έχουν χαρακτηριστεί “κόκκινα”, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια των κατοίκων.

Το κρίσιμο βέβαια ερώτημα είναι, ποια κρατική στήριξη έχουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, προκειμένου να ορθοποδήσουν;

Για παράδειγμα μεγάλες είναι οι ανάγκες των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές, αφού απαγορεύεται – και σωστά – η βόσκηση στις καμένες περιοχές και επομένως τα ζώα που επέζησαν της πυρκαγιάς, δεν έχουν άλλο τρόπο ώστε να επιβιώσουν. Κι όμως, στο διάστημα αυτών των 3 μηνών έχουν δοθεί ελάχιστες ζωοτροφές οι οποίες φυσικά δεν επαρκούν.

Όταν βέβαια μιλάμε για την αποκατάσταση μιας τεράστιας κατεστραμμένης από τις πυρκαγιές περιοχή, όπως ο Έβρος, πρέπει να μιλάμε και για την ολοκληρωμένη ταυτόχρονα αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Και η εμπειρία από άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Βόρεια Εύβοια, ξέρετε πως είναι αρνητική.

Αλήθεια, μπορείτε σήμερα με βεβαιότητα να πείτε ότι έχουν προχωρήσει ή έστω προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, όχι οι μελέτες, αλλά η υλοποίηση αυτών των κρίσιμων για την προστασία της ζωής των κατοίκων, έργων;

Από όσο γνωρίζουμε υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις, ακόμα και για έργα που αφορούν όχι τη φετινή, αλλά την περσινή πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς. Υπάρχουν, για παράδειγμα, έτοιμες μελέτες από το δασαρχείο που περιμένουν χρηματοδότηση από «αναδόχους», χορηγούς δηλαδή, γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίησή τους με εξαιρετικούς κινδύνους για πλημμυρικά φαινόμενα! Είναι δε χαρακτηριστικό, πως η περιφέρεια αναφέρει ότι προχωράει σε αντιπλημμυρικά έργα αξίας 78 εκατ. ευρώ. Όμως τα περισσότερα απ’ αυτά δεν αφορούν τις νέες ανάγκες. Είναι έργα που θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει εδώ και δεκαετίες και αφορούν όλο το νομό Έβρου, τον Ερυθροπόταμο, τα αναχώματα του ποταμού Έβρου, ορισμένα φράγματα, κτλ.

Χρειάζεται όμως, κυρίες και κύριοι, να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα ειδικά για την υγεία των κατοίκων. Άλλωστε δεν χρειάζεται να ζήσει κανείς μια 20ήμερη φωτιά, για να καταλάβει πως η υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, η οποία συνεχίστηκε για πολλές μέρες μετά την κατάσβεσή της, έχει επηρεάσει την υγεία των κατοίκων, κυρίως με αναπνευστικές νόσους. Όπως και στην περίπτωση της Θεσσαλίας, χρειάζεται παρακολούθηση, πρόληψη και επιτήρηση για το σύνολο του πληθυσμού, επομένως και μέτρα στήριξης, δωρεάν πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.

Χρειάζεται ενίσχυση της πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου, προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προμήθεια των κατάλληλων διαγνωστικών μέσων και σχέδιο καθολικής εξέτασης και παρακολούθησης του πληθυσμού της περιοχής.

Έχει η κυβέρνηση σας, τα αρμόδια υπουργεία σας τέτοιο σχέδιο;

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Είναι πραγματικό και απαιτεί απάντηση.

Εξίσου σημαντικό ζήτημα για την υγεία των κατοίκων αποτελεί και η ποιότητα του νερού ύδρευσης που φαίνεται να επηρεάζεται από τις πυρκαγιές. Γι αυτό και υπάρχει η ανάγκη για εφαρμογή άμεσων, πρόσθετων μέτρων προστασίας και μέτρων για τον ενδελεχή έλεγχο του νερού. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, οι τοπικές αρχές γνωρίζουν τι μέτρα πρέπει να παρθούν για να αποφευχθούν προβλήματα στην ποιότητα του νερού.

Άφησα για το τέλος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι τελευταίο σε σημασία, το σχολείο στη Παλαγία που κάηκε. Είναι αυτό το σχολείο, το οποίο με τυμπανοκρουσίες εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβρη, παρουσία του υπουργού Παιδείας μετά την ανακατασκευή του, πάλι από ανάδοχο – χορηγό.

Ξέρετε, – ας ρωτήσω καλύτερα γιατί δεν ξέρω αν το ξέρετε – πως ο εργολάβος που έχει αναλάβει την επισκευή του, δήλωσε ότι τα χρήματα του χορηγού τελείωσαν, με αποτέλεσμα να μην έχει φτιαχτεί ακόμα η σκεπή του σχολείου;

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και με ένα ψιλόβροχο το σχολείο πλημμυρίζει, μπάζει νερά από την οροφή! Τι ακριβώς εγκαινιάσατε κύριε πρωθυπουργέ;

Αφήστε. Μας απαντάτε την επόμενη φορά σε μια άλλη συνεδρίαση της βουλής…

Κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, ότι δυστυχώς θα υπάρξει και επόμενη φορά, δηλαδή δυστυχώς μια νέα καταστροφή, η οποία θα έχει αφήσει πίσω της λάσπες και αποκαϊδια όπως στη Θεσσαλία και στον Έβρο, περιοχές για τις οποίες συζητάμε σήμερα.

Γιατί; Γιατί το σημερινό, εχθρικό, κατά την άποψή μας, για τον λαό κράτος σας, με μεγάλη αποτελεσματικότητα και ικανότητα μπορεί να χρηματοδοτεί κάποιους ομίλους με δισεκατομμύρια ευρώ. Ζεστό χρήμα απ’ το αίμα και τον ιδρώτα του λαού μας βγαλμένο, φορολογεί, όμως, και τώρα ετοιμάζεται να ξεζουμίσει τους μικρούς επαγγελματίες. Όμως την ίδια ώρα, είναι παντελώς ανίκανο να αντιμετωπίσει όχι τις επιπτώσεις από τα ακραία φαινόμενα, αλλά ούτε από τα συνηθισμένα και προβλέψιμα, όπως οι έντονες φθινοπωρινές βροχοπτώσεις, οι καλοκαιρινές πυρκαγιές, ή οι σεισμοί στην πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης, όπως είναι η πατρίδα μας. Και δεν μπορεί να το κάνει, γιατί ο ρόλος και η αποστολή του βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση, απ’ αυτή της ικανοποίησης των σημερινών λαϊκών αναγκών.

Ένα πράγμα, λοιπόν, αποδεικνύεται: Η ανάγκη μιας ριζικής αλλαγής πορείας, ως απαραίτητης προϋπόθεσης προκειμένου να τεθούν οι όροι για μια ουσιαστική προστασία του λαού από καταστροφές.

Και γι’ αυτή την αλλαγή πορείας με το λαό πρωταγωνιστή για τις δικές του ανάγκες το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Όπως καταλαβαίνετε, στην κριτική που σας κάνουμε, εμπεριέχονται και οι προτάσεις μας για το τι πρέπει να γίνει, τόσο για την ουσιαστική αποκατάσταση των πληγέντων, όσο και για να μην ξαναζήσει τέτοιες καταστροφές ο λαός μας.

Σας τα έχουμε καταθέσει και στις πάνω από 20 ερωτήσεις και παρεμβάσειςπου έχει κάνει το Κόμμα μας συγκεκριμένα για τη Θεσσαλία και τον Έβρο το τελευταίο διάστημα. Τα ακούτε και από τις επιτροπές και τους φορείς του λαού σε αυτές τις περιοχές, που πραγματοποιούν συνεχείς κινητοποιήσεις, βγάζουν ανακοινώσεις και κάνουν προτάσεις.

Είμαστε βέβαιοι ότι τα γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας, με βάση και τα όσα είπατε σήμερα. Γι’ αυτό κι εμείς θα συνεχίσουμε, ακόμα πιο δυναμικά, να σας πιέζουμε, ασκώντας σας ισχυρή δυναμική αντιπολίτευση. Και μέσα και έξω από τη Βουλή, μέσα στους αγώνες του λαού, για να αναγκαστείτε να υλοποιήσετε έστω κάποια από αυτά.Μέχρι να ανοίξει ο δρόμος με την θέληση και απόφαση του ελληνικού λαού να αλλάξουμε συνολικά ρότα.

Πρωτολογία Βελόπουλου: «Παραδοχή αποτυχίας από τον πρωθυπουργό – θα μάς πει ποιος φταίει εκτός από τον καιρό;»

Για ένα κράτος μπάχαλο, ρουσφετολογικό, διεφθαρμένο, μπανανία επί 40 χρόνια», μίλησε ο Κυριάκος Βελόπουλος στην πρωτολογία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για την υλοποίηση των κυβερνητικών μέτρων ανασυγκρότησης των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου, αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. 

Αν είχαμε αντιπυρικό υγρό, ούτε η Ρόδος θα καιγόταν, τόνισε και ρώτησε τον πρωθυπουργό γιατί η Ρόδος τέθηκε εκτός από τη σημερινή διαδικασία στη Βουλή. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κάλεσε τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο να απαντήσει, αν είναι εκείνος ή ο απερχόμενος περιφερειάρχης έδωσαν την εντολή να μπαζωθεί ο χώρος του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη.

«Είναι συμμέτοχοι και συνένοχοι στο έγκλημα», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος και σε «μαρτυρία που αποδεικνύει ότι κάποιοι δεν ήθελαν να αποδειχτεί το έγκλημα των Τεμπών».

«Ο πρωθυπουργός ήρθε εδώ και δεν είχε καμία διάθεση αυτοκριτικής, μάς είπε ότι φταίει ο κακός καιρός»

«Δεν άκουσα απολογία ή αυτοκριτική από τον πρωθυπουργό και χωρίς αυτήν η αφετηρία είναι λάθος. Για τη Θεσσαλία υπάρχουν συγκεκριμένα εγκλήματα. Ο πρωθυπουργός εκφώνησε ομιλία για συνέδριο μετεωρολογίας. Τού υπενθυμίζω ότι εδώ είναι Βουλή και πρέπει να έχει θάρρος να μιλήσει και για ό,τι δεν έγινε. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι δεν είναι ικανοποιημένος, αλλά σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε σε επιτυχία σχετικά με τους απεγκλωβισμούς. Να απαντήσω όμως ότι πολιτική σημαίνει πρόληψη όχι καταστολή. Τέσερα χρόνια κυβερνούσε η ΝΔ, δεν είναι χθεσινή η κυβέρνηση», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης», είπε ο Κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Υπάρχουν συγκεκριμένα εγκλήματα».

Δυστυχώς κύριε πρωθυπουργέ τους επιστήμονες της Θεσσαλίας τούς προσπεράσατε. Καλέσατε μια εταιρεία ολλανδική με πρώην συμβούλους για το ΠΑΣΟΚ., είπε ο κ, Βελόπουλος.

Μού έστειλαν επιστολή κάτοικοι από τον Βλοχό Καρδίτσας, ότι μένουν ακόμη στο νεκροταφείο, γιατί είναι βοσκοί και δεν αφήνουν τα ζώα. τους, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βελόπουλος, καλώντας τον πρωθυπουργό να δει άμεσα το θέμα.

Σχετικά με τον Έβρο, ο κ. Βελόπουλος απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό ρωτώντας: Απορώ κ. πρωθυπουργέ γιατί επιμένετε στο ίδιο λάθος. Σάς ρωτώ: Τελικά θα μπουν ανεμογεννήτριες στον Έβρο, στη Δαδιά, γιατί ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι θα μπουν. Οι κατοικοι μάς κάνουν τη χάρη που είναι ακόμα εκεί, συμπλήρωσε.

‘Εχουμε σχέδιο από το 2018 και ήρθε η ώρα να μιλήσει και ο πρωθυπουργός για αλλαγή μοντέλου. Μέχρι το Λασίθι τα θερμοκήπια μας είναι με νάυλον. Πρέπει να βιαστούμε, είπε ο κ. Βελόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση, ακολουθεί πανικός και επιχειρεί να κρύψει εγκληματικά λάθη, είπε στη συνέχεια.
Τριαντόπουλος σε Βελόπουλο: «Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα όσα είπε ο κ. Βελόπουλος»


«Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, όσα ανέφερε ο κ. Βελόπουλος, στην αρχή της τοποθέτησής του», ανέφερε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, σε σύντομη παρέμβασή του στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είχε καλέσει τον κ. Τριαντόπουλο να απαντήσει, αν είναι εκείνος ή ο απερχόμενος περιφερειάρχης έδωσαν την εντολή να μπαζωθεί ο χώρος του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη.

Πρωτολογία Στίγκα: «Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη ρητορική της κλιματικής αλλαγής για να αποποιηθεί τις ευθύνες της»

Κατηγορίες κατά της κυβέρνησης ότι χρησιμοποιεί την ρητορική της κλιματικής αλλαγής για να αποποιηθεί τις ευθύνες της, εξαπέλυσε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τα μέτρα ανασυγκρότησης Θεσσαλίας και Έβρου.

«Η κλιματική αλλαγή λανσάρεται από την κυβέρνηση ως ένα φαινόμενο που θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε και, μάλιστα, να δεχθούμε να αλλάξουμε την ζωή μας έτσι όπως θα μας υποδείξουν οι λεγόμενοι ειδικοί. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ρητορική της κλιματικής αλλαγής για να αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες και να ρίξει το φταίξιμο σε έναν εξωγενή παράγοντα που λειτουργεί για αυτήν απενοχοποιητικά», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», ενώ προσέθεσε ότι «αυτόν ακριβώς τον ρόλο παίζει η προπαγανδιζόμενη κλιματική αλλαγή, στην ειδικότερη έκφανση των δήθεν πρωτοφανών καιρικών φαινομένων».

Ο κ. Στίγκας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει ένα κλίμα τρομοκρατίας στην ελληνική κοινωνία, ενώ αναφερόμενος στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, σημείωσε: «Υποκαθιστώντας τον ρόλο της αστυνομίας και των εισαγγελικών Αρχών, ο κ. Κικίλιας εμφάνισε ως δεδομένο ότι η πλειονότητα των πυρκαγιών οφειλόταν σε ανθρώπινο χέρι, πέφτοντας έτσι σε μια προφανή αντίφαση. Αφού το μεγαλύτερο μέρος των πυρκαγιών ήταν εμπρησμοί εξ αμελείας ή εκ προθέσεως, τότε πώς γίνεται να συνδέονται οι πυρκαγιές με το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής και, ειδικότερα, με τον “εμπρηστή – καύσωνα”, ένας ακόμη φανταχτερός όρος που εμπνεύστηκε κάποιος φωστήρας συμβουλάτορας της κυβέρνησης. Το βίωμα βιώνεται, δεν αποδεικνύεται και δεν διαψεύδεται».

Σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» υποστήριξε: «Εκτός των “φονικών πυρκαγιών”, η κυβέρνηση επιχειρεί να βασίσει το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής και στις “φονικές πλημμύρες” στην Θεσσαλία. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια αιτία-μπαλαντέρ, την οποία ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αναμασούν συνεχώς σαν μπαγιάτικη καραμέλα. Έτσι, με σκοπό την πειστικότερη υλοποίηση της μετάθεσης των ευθυνών, εκείνοι που θα έπρεπε να λογοδοτήσουν για την τεράστια έκταση των καταστροφών καταφεύγουν στην στατιστική, η οποία, ως γνωστόν, είναι ο καλύτερος τρόπος για να πει κανείς ψέματα. Η επωφελής για την κυβέρνηση δικαιολογία της κλιματικής αλλαγής υιοθετήθηκε και από όσους δήλωσαν ότι στην Θεσσαλία σημειώθηκε “η πλημμύρα του αιώνα”. Το σωστό, όμως, θα ήταν να την χαρακτηρίζαμε όχι “πλημμύρα”, αλλά “απάτη του αιώνα”».

Ο κ. Στίγκας αναφέρθηκε και στην «υπαρκτή και διαπιστωμένη ανάγκη της διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, τόσο της αποκατάστασης των ζημιών και ανάταξης των επιπτώσεων της καταστροφής στην οικονομία και την κοινωνία, όσο και στην εκπόνηση ενός οικονομικού μοντέλου που θα βοηθάει και δεν θα πνίγει τους Έλληνες», ενώ σημείωσε ότι «οι “Σπαρτιάτες” είναι έτοιμοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε μελλοντικά οι κάτοικοι της Ελλάδας να μην αισθάνονται ανασφαλείς σε κάθε τομέα του βίου τους».

Τέλος, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» ανέφερε ότι «αποδεικνύεται περίτρανα πως η κρατική μηχανή αδυνατεί να κατανοήσει τα προβλήματα και τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν οι ακρίτες».

Πρωτολογία Νατσιού: «Οι πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία βουλιάζουν αβοήθητοι στον ωκεανό της κρατικής αδιαφορίας»


Με κριτική στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ειδικότερα απέναντι στην Τουρκία ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

Ο κ. Νατσιός υποστήριξε πως η εξωτερική μας πολιτική χαρακτηρίζεται από «έλλειψη εθνικής στρατηγικής» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πλήρη αδιαφάνεια σε μια περίοδο σημαντικών γεωπολιτικών αναταραχών. Η κυβέρνηση οφείλει να ενεργοποιήσει το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη χάραξη μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής πριν από την επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν. Η Νίκη δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για την μεθόδευση λύσεων που θα υπονομεύσουν το μέλλον των Ελλήνων και των Ελληνίδων», ανέφερε.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση νωρίτερα σήμερα του υπουργού μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη σχετικά με τις θέσεις της Νίκης για το μεταναστευτικό είπε.

«Χάνοντας τον έλεγχό του ο κ. Υπουργός, απευθύνθηκε προσωπικά σε μένα με μειωτικές φράσεις και χαρακτηρισμούς. Αποκρούουμε τις αήθεις επιθέσεις και τις καταγγέλουμε με αποτροπιασμό», είπε ο κ. Νάτσιος.

Ο πρόεδρος της Νίκης αναφέρθηκε στην κατάσταση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας και στα προβλήματα που προέκυψαν στον Έβρο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

«Τρεις μήνες μετά το χτύπημα της φονικής κακοκαιρίας Daniel, οι πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία βουλιάζουν αβοήθητοι στον ωκεανό της κρατικής αδιαφορίας. Το ένα βάσανο τους, διαδέχεται το άλλο. Πρώτα ήρθαν αντιμέτωποι με τον θάνατο, χωρίς κανένα σχέδιο Πολιτικής Προστασίας. Μετά έζησαν ώρες και μέρες αγωνίας, μέχρι να φανεί μία σωστική λέμβος ή ένα ελικόπτερο να τους απεγκλωβίσει. Μετά δέχθηκαν το σοκ του κατεστραμμένου σπιτιού τους.

«Στη συνέχεια κατάλαβαν ότι τους εξαπάτησε η κομματοκρατούμενη αυτοδιοίκηση με αντιπλημμυρικά έργα βιτρίνας που τελικά τα παρέσυραν οι λασποχείμαρροι. Και σαν τελευταίο πλήγμα, είδαν την Πολιτεία να τους παρατά στο έλεός τους, αφού πρώτα εξήγγειλε μερικές «φασόν» αποζημιώσεις που κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, στα 6.600 ευρώ.

Αφού τους πέταξε τα «ξεροκόμματα» των αποζημιώσεων, η μόνη φορά που ασχολήθηκε ξανά η κυβέρνηση με τους βασανισμένους κατοίκους της Θεσσαλίας, ήταν για να τους εκβιάσει να ψηφίσουν Αγοραστό στης αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα και να πάρουν σύντομα τις αποζημιώσεις τους. Πολιτική του δούναι και λαβείν, πάνω από τη δυστυχία και τα ερείπια των αναγκεμένων ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «κατά παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας, η κυβέρνηση δεν κατέθεσε στην Κομισιόν τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμυρών, αν και υποχρεούταν να το κάνει από το 2019.

Αυτοί οι χάρτες πρόληψης θα μπορούσαν να σώσουν ζωές στη Θεσσαλία, αλλά δυστυχώς ζούμε στην Ελλάδα του “ πάμε κι όπου βγει”», είπε ο πρόεδρος της Νίκης.

Εν συνεχεία ο κ. Νατσιός αναφέρθηκε στις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών στον Έβρο και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν λαμβάνει μέτρα «σε επίπεδο υποδομών και θέσεων εργασίας για να κρατηθεί όρθια η οικονομία του Έβρου και να γίνει πιο θελκτικός ο τρόπος ζωής.

«Οι ακρίτες του Έβρου ταλανίζονται εδώ και χρόνια από την αδιαφορία του κράτους, τις υβριδικές απειλές της Τουρκίας, τις ορδές λαθρομεταναστών και τη μαφία των διακινητών, τις ανάλογες κλοπές και λεηλασίες του τόπου τους, αλλά και εσχάτως την τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά που έκαψε τον νομό για 17 ολόκληρες μέρες.

Αναφέρθηκε τέλος στο δημογραφικό πρόβλημα της περιοχής επικαλούμενος τα στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και έκανε λόγο για «πληθυσμιακή ερήμωση τέτοιας κλίμακας που η κατάσταση κρίνεται πλέον μη αναστρέψιμη».

«Σε 20 με 30 χρόνια από σήμερα, προβλέπεται ότι ο Έβρος θα μετατραπεί σε έρημη γη χωρίς ελληνική παρουσία, αφού οι Δημοτικές Ενότητες της Θράκης θα έχουν ερημώσει πλήρως από μόνιμους κατοίκους, και θα έχουν απομείνει Έλληνες μόνο στα αστικά κέντρα του νομού. Κι όμως δεν γίνεται τίποτα το εξειδικευμένο σε σχέση με την πληθυσμιακή ανάκαμψη του Έβρου. είπε ο πρόεδρος της Νίκης και κατέληξε.

«Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που μείναμε λίγοι. Από λίγη μαγιά ελληνισμού, έχει αναστηθεί επανειλημμένως το Έθνος μας. Ίσως όμως είναι η πρώτη φορά που μείναμε τόσο αποξενωμένοι και παγερά αδιάφοροι για το θεόσδοτο δώρο της ζωής».

Πρωτολογία Κωνσταντοπούλου: «Συμπεριφέρεστε σαν να σας σώζει η επόμενη καταστροφή»

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε το Σώμα ότι βρίσκονται στη Βουλή προσκεκλημένοι- από την Πλεύση Ελευθερίας- πυρόπληκτοι από το Μάτι, πλημμυροπαθείς από την Καρδίτσα αλλά και εποχικοί πυροσβέστες ώστε να παρακολουθήσουν τη σημερινή συζήτηση.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις που έχει «επανειλημμένα καταθέσει το κόμμα» της για τη Θεσσαλία. «Δεν έχετε απαντήσει σε καμία ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου», σημείωσε απευθυνόμενη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιπλέον, η κ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πλέον «σε κάθε καταστροφή συμπεριφέρεστε σαν να σας σώζει η επόμενη καταστροφή».


Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: «Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday με 50% παρουσία»


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του απαντά στις βολές της αντιπολίτευσης, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με αντικείμενο την ενημέρωση για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης σχετικά με την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Κατά την έναρξη της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός αρχικά απευθύνθηκε στην πρόεδρο της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, που μόλις είχε κατέβει από το βήμα, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κάνει τον εισαγγελέα και πως δεν έχει το μονοπώλιο της ευαισθησίας.

Στη συνέχεια επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκη είπε πως τον βρήκε ιδιαίτερα επιθετικό, κάνοντας παράλληλα αναφορά στα εσωκομματικά προβλήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το ποσοστό επιθετικότητας είναι αντιστρόφως ανάλογο με το ποσοστό σας στις δημοσκοπήσεις» και πρόσθεσε « Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday με 50% παρουσία».

«Η κακοκαιρία Daniel ήταν ίσως η πιο ισχυρή καταιγίδα που έπληξε ποτέ την Ευρώπη, δεν ήταν μια ψιχάλα» είπε, κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός.
«Η κλιματική κρίση είναι η εξήγηση για τα ακραία φαινόμενα, όχι η δικαιολογία»

«Χρειάζεται μία μεγάλη παγκόσμια συμμαχία για την κλιματική κρίση, άρα κ. Ανδρουλάκη καλώς κάνουμε και εξηγούμε αυτήν τη νέα πραγματικότητα σχετικά με την κλιματική κρίση, επαναλαμβάνω η κλιματική κρίση είναι η εξήγηση γιατί έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα, όχι η δικαιολογία, ακριβώς για αυτό θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να ανεβάσουμε τον πήχη των προσδοκιών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τις διαπιστώσεις τους ότι το πλημμυρικό φαινόμενο, που έπληξε τη Θεσσαλία συμβαίνει κάθε 1.000 χρόνια και είναι πιθανώς μία από τις χειρότερες καταιγίδες, που έχει χτυπήσει ποτέ την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι μέσω των πολιτικών μας μπορούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Η οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας δεν κατέρρευσε, αλλά δέχθηκε ελέω Daniel ένα χτύπημα»

«Δεν χρειαζόμαστε πανάκριβα έργα, ούτε περισσότερα φράγματα, αλλά να φτιάχνουμε σωστά τα αναχώματα και να καθαρίζουμε τα ποτάμια μας. Γιατί πλημμύρισε η Γιάννουλη; Τι υπάρχει δίπλα στην κοίτη του ποταμού; Ένα ολόκληρο τετράγωνο, μπουζουκζίδικα, μάντρες…θα πάμε να τα γκρεμίσουμε; Σας θέλω μαζί μου, δε λέω πως θα το κάνετε, απλά, θέλω να διασφαλίσω ότι συμφωνείτε μαζί μου. 
Θα απαιτηθούν και δύσκολες αποφάσεις, όπως είναι οι παραγωγές. Να σταματήσουμε να χαϊδεύουμε τα αυτιά των παραγωγών ότι θα υπάρχει πάντα η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα επιδοτεί συγκεκριμένες παραγωγές, σε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις σας θέλω μαζί μου», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας δεν κατέρρευσε, αλλά δέχθηκε ελέω Daniel ένα χτύπημα. «Τι μας λέει ο κ. Ανδρουλάκης, να φτιάξουμε μία task force, χαίρομαι που έρχεστε στα λόγια μου και αναγνωρίζετε τη χρησιμότητα του επιτελικού κράτους» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Εφαρμοσμένη πολιτική αντί έκθεσης ιδεών»

«Το μισό καλοκαίρι δεν είχαμε καθόλου φωτιές, και το υπόλοιπο πάρα πολλές, και επειδή είχαμε ακραίες καιρικές συνθήκες γι’ αυτό δεν καταφέραμε να τις σβήσουμε άμεσα. Εάν θεωρείτε ότι μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό να μας το πείτε», τόνισε ο πρωθυπουργός προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για κριτική σε επιχειρησιακές αποφάσεις. 

«Για τη Δαδιά μάς είπατε να γίνει αποτύπωση, αυτό έχει ήδη γίνει κ. Ανδρουλάκη, εξ ου και το τελικό συμπέρασμα μας δείχνει πως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο αρχικώς είχε εκτιμηθεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ως κυβέρνηση αισθάνομαι ότι έχουμε σχέδιο, εσείς ως αντιπολίτευση έχετε παράπονα, δεν είναι πρόταση ο τίτλος παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, κ. Ανδρουλάκη» είπε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για «εφαρμοσμένη πολιτική αντί έκθεσης ιδεών».

Δευτερολογία Φάμελλου: «Κρύο αστείο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα Black Friday»

«Κρύο αστείο» χαρακτήρισε ο Σωκράτης Φάμελλος το σχόλιο του πρωθυπουργού για την εσωκομματική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο χαρακτήρισε «κόμμα Black Friday, -50%» λόγω των αποχωρήσεων βουλευτών και στελεχών.

«Καλύτερα να κάνετε κρύα αστεία για το Βlack Friday παρά καταστροφικές πολιτικές στη Θεσσαλία, τον Έβρο και τη Ρόδο» ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για την κλιματική κρίση και την πορεία αποκατάστασης των έργων ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και του Έβρου.

«Ξαναφέρνω κρίσιμα ερωτήματα γιατί εμείς κάνουμε προτάσεις» είπε σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του ο κ. Φάμελλος για να επικαλεστεί ανακοινώσεις ΜΚΟ που είναι κατά της εκτροπής του Αχελώου.

«Θα σχεδιάσετε την στρατηγική διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας με εκτροπή του Αχελώου;» ρώτησε και συνέχισε «ο ψευδοεκσυγχρονιστής τα βάζει με την επιστήμη με ευθείες απειλές» απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην πρόταση του πρωθυπουργού για την ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων επιστημονικών φορέων (ΕΜΥ – Αστεροσκοπείο) στην Πολιτική Προστασία αντί του ινστιτούτου έρευνας.

«Τι θα τους κάνετε; Θα τους απειλείτε με ξερονήσια; Όπως κάνετε με εκπαιδευτικούς; Ισχύουν αυτά, τα έχω ακούσει» είπε ο ίδιος.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη