Μέση Ανατολή: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς, τι απομένει και πώς μπορεί να επεκταθεί




Ολοκληρώθηκε με φαινομενική επιτυχία η προσπάθεια να σταματήσει ο ανηλεής βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ και η στρατιωτική εισβολή, που έχει κοστίσει την ζωή πάνω από 14.000 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό δεκάδων χιλιάδων. 

Η διαμεσολάβηση του Κατάρ πέτυχε να υπάρχει συμφωνία του Ισραήλ με τη Χαμάς για παύση εχθροπραξιών με την ταυτόχρονη απελευθέρωση γυναικών και παιδιών, τόσο ομήρων που η Χαμάς συνέλαβε στην αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, όσο και κρατούμενων στις φυλακές του Ισραήλ μετά τις σαρωτικές συλλήψεις Παλαιστινίων στις άλλες κατεχόμενες περιοχές.


Σύμφωνα με την Χαμάς, η συμφωνία με το Ισραήλ στο πλαίσιο της παύσης εχθροπραξιών περιλαμβάνει:
  • απελευθέρωση 50 ομήρων, γυναικών και παιδιών, από την πλευρά της Χαμάς
  • απελευθέρωση 150 κρατούμενων, γυναικών και παιδιών, από τις φυλακές του Ισραήλτετραήμερη παύση εχθροπραξιών
  • παύση των στρατιωτικών ενεργειών του Ισραήλ σε όλη τη Γάζα, μεταξύ τους και η κίνηση στρατιωτικών οχημάτων
  • είσοδος στη Γάζα εκατοντάδων φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια, υγειονομικό υλικό, φάρμακα, καύσιμα κτλ.
  • παύση των πτήσεων drone στη νότια Γάζα για τέσσερις ημέρες
  • παύση των πτήσεων drone στη βόρεια Γάζα για έξι ώρες καθημερινά
  • δέσμευση του Ισραήλ να μην επιτεθεί ή συλλάβει οποιονδήποτε σε ολόκληρη τη Γάζα για τέσσερις ημέρες
  • εξασφάλιση της ελεύθερης και ασφαλούς μετακίνησης στην οδική αρτηρία της Σαλάχ αλ Ντίν

Από την πλευρά του Ισραήλ, εξάλλου, έχει ανοίξει «παράθυρο» επέκτασης της χρονικής διάρκειας της παύσης εχθροπραξιών, με απελευθέρωση επιπλέον ομήρων. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα, για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που θα απελευθερώνονται, η παύση εχθροπραξιών θα παρατείνεται κατά μία ημέρα. Σημειώνεται ότι η Χαμάς εκτιμάται ότι κρατά περίπου 240 ομήρους, κατά συνέπεια μία τέτοια πρακτική θα μπορούσε να επεκταθεί το πολύ ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

H ανακοίνωση της συμφωνίας για τετραήμερη παύση εχθροπραξιών δεν αναμένεται από μόνη της να σταματήσει τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα. Μεταξύ άλλων εκκρεμούν:
  • η αποστολή της επίσημης έγκρισης της κυβέρνησης του Ισραήλ στο Κατάρ που έκανε την διαμεσολάβηση η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας από το Κατάρ 
  • θα ακολουθήσει ένα 24ωρο κατά το οποίο στο Ισραήλ 
  • οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να προσφύγει κατά της συμφωνία στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας

Όπως τονίζει το Al Jazeera, μέχρι τότε κανένας όμηρος, αιχμάλωτος ή κρατούμενος δεν πρόκειται να απελευθερωθεί.

Μάλιστα, το Ισραήλ παρουσίασε κατάλογο από το υπουργείο Δικαιοσύνης με 300 κρατούμενους, αριθμό διπλάσιο αυτών που έχει δεχθεί να απελευθερώσει. Όπως σημειώνουν σχετικά δημοσιεύματα, σκοπός είναι να δοθεί η δυνατότητα για νομικές προσφυγές.

Κατά συνέπεια, η νωρίτερη απελευθέρωση θα πρέπει να αναμένεται αύριο Πέμπτη ή ακόμη και μεθαύριο Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, με ανάρτησή του το πρωί της Τετάρτης ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στην επίτευξη ανθρωπιστικής παύσης εχθροπραξιών στη Γάζα και ειδικά τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο. 

«Ελπίζουμε ότι θα θεμελιωθεί μία αναλυτική και βιώσιμη συμφωνία που θα βάλει τέλος στον πόλεμο και την αιματοχυσία και θα οδηγήσει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για μία αναλυτική και δίκαια ειρηνευτική διαδικασία σε συμφωνία με τις διεθνείς συνθήκες».


Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ με ανάρτησή του νωρίς το πρωί της Τετάρτης «καλύπτει» πολιτικά την αποδοχή της συμφωνίας από τον Νετανιάχου, προκειμένου να μειώσει τις πιέσεις από τους υπερεθνικιστές και υπέρμαχους της πλήρους εξόντωσης/απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από τη Γάζα. 

Όπως αναφέρει, «υπό τις υπάρχουσες συνθήκες υποστηρίζω την απόφαση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να προωθήσουν την απελευθέρωση ομήρων. Είναι ηθική υποχρέωση που εκφράζει σωστά την εβραϊκή και ισραηλινή αξία της εξαγοράς των αιχμαλώτων και ελπίζω ότι θα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την επιστροφή όλων των απαχθέντων στα σπίτια τους».




Στην τελευταία ανάρτησή του στα social media ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου επέμεινε ότι ο πόλεμος με τη Χαμάς θα συνεχιστεί μέχρι την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνησή του, δηλαδή εξάλειψη της Χαμάς, επιστροφή όλων των ομήρων και επιβεβαίωση της τύχης των αγνοούμενων και εξάλειψη κάθε κινδύνου για το Ισραήλ που προέρχεται από τη Γάζα.



Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο