Στην «καρδιά» της Γάζας επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός – Θέμα χρόνου η εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς, δηλώνει ο υπ. Άμυνας του Ισραήλ




Πυκνοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και πάλι κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατόΤην ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες από το Al Jazeera ότι χτυπήθηκε κατοικημένη περιοχή στην Σουτζάγια, στην ανατολική Γάζα, και γίνεται λόγος για δεκάδες θύματα, μεταξύ των οποίων και άμαχοι, χωρίς ακόμη να επιβεβαιώνεται αυτή η είδηση.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στην «καρδιά» της πόλης, όπως σημείωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ. Είχαν προηγηθεί συνδυαστικά χτυπήματα από αέρα θάλασσα και χερσαία ώστε να σφίξει ο κλοιός γύρω από τη Χαμάς, ενώ πλέον επιχειρούν μέσα στην πόλη, πιο εντατικά, οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, υποστήριξε ότι ο ηγέτης της Ισλαμιστικής οργάνωσης κρύβεται στο καταφύγιό του, χωρίς να διατηρεί επαφή με τους συνεργάτες του» και διαβεβαίωσε ότι η εξόντωσή του είναι θέμα χρόνου.

Παράλληλα, κλιμακώνεται η ένταση και στο βόρειο μέτωπο καθώς η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε δεκάδες ρουκέτες, προς το έδαφος του Ισραήλ.
Νέο διάγγελμα Νετανιάχου

Όπως είπε και ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικό του διάγγελμα «έχουμε περικυκλώσει τη Γάζα. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σταματήσουμε ή να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός ή να δώσουμε καύσιμα, αν δεν υπάρχει απελευθέρωση των ομήρων».

Παράλληλα δίνει το στίγμα των κινήσεών του για την επόμενη ημέρα, τονίζοντας ότι το Ισραήλ θα αναλάβει την συνολική ευθύνη, για την ασφάλεια στο θύλακα, μετά το πέρας του πολέμου.

Δημοσίευμα κάνει λόγο για πρόταση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για 3ημερη κατάπαυση του πυρός κάτι το οποίο δεν αποδέχεται ο Νετανιάχου, γιατί όπως λέει «δεν εμπιστεύεται τη Χαμάς».
Τραγικός ο απολογισμός του πολέμου

Μέχρι σήμερα, έχουν σκοτωθεί από τις Ισραηλινές επιθέσεις, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 4.237 παιδιά. Για ακόμη μία φορά, χτυπήθηκε καταυλισμός αλλά και νοσοκομεία, όπου οι ισραηλινοί εκτιμούν ότι κρύβονται τρομοκράτες, ενώ η Χαμάς αρνείται την ύπαρξη των τούνελ κάτω από νοσοκομεία και κατηγορεί τον στρατό του Ισραήλ, πως στοχεύει τους αμάχους που φεύγουν προς το νότο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθημερινά 160 παιδιά σκοτώνονται στο πεδίο της μάχης στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος σημειώνει πως το 60% των Κέντρων Υγείας ή νοσοκομείων στη Γάζα είτε έχουν καταστραφεί είτε έχουν πληγεί.

Άνοιξε ξανά το πέρασμα της Ράφα

Αρκετοί ξένοι υπήκοοι κατάφεραν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας το τελευταίο 24ωρο, αφού άνοιξε για ακόμη μία φορά το πέρασμα της Ράφα.
Υπερπλήρη τα κοιμητήρια

Η υπηρεσία επικοινωνίας της Χαμάς στη Γάζα υποστήριξε χθες, Τρίτη, το βράδυ μέσω της πλατφόρμας Telegram πως τα κοιμητήρια στο έδαφος «είναι υπερπλήρη και δεν υπάρχει πια χώρος για τις ταφές».

Μπροστά στην καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτό το μικρό πολιορκημένο έδαφος, οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός πολλαπλασιάστηκαν από την πλευρά του ΟΗΕ, μη κυβερνητικών οργανώσεων, ηγετών του αραβικού κόσμου και άλλων χωρών.

«Τα αδιάκοπα αιτήματά μας για άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός έμειναν αναπάντητα», δήλωσε χθες το βράδυ η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η οποία ανακοίνωσε το θάνατο ενός εργαζομένου της σε βομβαρδισμό εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού του Σάτι, στην περιφέρεια της Πόλης της Γάζας.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κάλεσε τα μέρη να βάλουν τέλος στα βάσανα των αμάχων και εξέφρασε τη λύπη της για μια «ηθική αποτυχία». Ο οργανισμός αυτός ανακοίνωσε χθες πως μία από τις οχηματοπομπές της με ανθρωπιστική βοήθεια προς το νοσοκομείο αλ-Κουντς της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου έγινε στόχος πυρών, την προέλευση των οποίων δεν διευκρίνισε.

«Δεν είναι οι συνθήκες στις οποίες μπορεί να δουλέψει το ανθρωπιστικό προσωπικό», δήλωσε ο Ουίλιαμ Σόμπουργκ, τοπικός αξιωματούχος της ΔΕΕΣ.

Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για το συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA), το οποίο επικαλείται τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 192 μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου.

Η ιδέα μιας κατάπαυσης του πυρός απορρίφθηκε επίσης από τις ΗΠΑ, στενούς συμμάχους του Ισραήλ, οι οποίες προτείνουν μάλλον «ανθρωπιστικές παύσεις» και επιμένουν «στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Τόκιο, επιδιώκουν σήμερα να απευθύνουν κοινή έκκληση για «ανθρωπιστικές παύσεις».

Για τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, η απελπισία είναι έντονη έπειτα από ένα μήνα αδιάκοπων βομβαρδισμών.

«Σταματήστε αυτή τη μηχανή της καταστροφής. Σώστε μας», ζήτησε χθες ο Χισάμ Κούλαμπ, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος που οι βομβαρδισμοί τον βρήκαν και στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του εδάφους. Στο Ισραήλ, ο πληθυσμός απέτισε χθες φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου που προκάλεσε τραύμα στη χώρα.

«Οι ωμότητες άφησαν μια τρομερή ουλή, τραύματα σε προσωπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Άσερ Κοέν, ο πρόεδρος του εβραϊκού πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, πτυχιούχοι του οποίου σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς.

Έλληνες στη Γάζα: Οικογένεια και ιερείς οι εγκλωβισμένοι στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου – Σε συνεχή επικοινωνία το ΥΠΕΞ


Eγκλωβισμένοι σε μοναστήρι στη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν 8 Έλληνες, την ώρα που κλιμακώνεται η χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στην περιοχή που ελέγχει η Χαμάς.


«Αρχικά είχαν εντοπιστεί (σ.σ. από το Υπουργείο Εξωτερικών) 24 πολίτες με ελληνικό διαβατήριο στη Λωρίδα της Γάζας. Οι 16 πριν από λίγες ημέρες έφυγαν μέσω της Ράφα στην Αίγυπτο και στη συνέχεια οι περισσότεροι ήρθαν στην Ελλάδα» δήλωσε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ, Πιέρρος Τζανετάκος.


Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τους 8 Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου δήλωσε πώς πρόκειται για μια οκταμελή ομάδα και ειδικότερα μια οικογένεια και ιερείς που δεν θέλησαν να αποχωρήσουν από την Μονή τις πρώτες ημέρες της επέμβασης των Ισραηλινών στη Γάζα.

«Με αυτούς του οκτώ ανθρώπους το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε άμεση επαφή μέσω του Ελληνικού Προξενείου που υπάρχει στα Ιεροσόλυμα. Οι ελληνικές αρχές έχουν δώσει τα ονόματα των 8 Ελλήνων τόσο στις Ισραηλινές όσο και στις Αιγυπτιακές Αρχές», πρόσθεσε.

Και όπως τόνισε το πρόβλημα είναι ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τρόπος να φύγουν καθώς η μεθοριακή διάβαση της Ράφα προς την Αίγυπτο παραμένει κλειστή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών πάντως παραμένει σε ετοιμότητα όταν ανοίξει η διάβαση της Ραφα και καταστεί δυνατή η μετάβαση τους εκεί θα μεταφερθούν, εφόσον το επιθυμούν στην Αίγυπτο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή διεθνής διάσκεψη για την Γάζα στο Παρίσι με την συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο τραπέζι θα είναι η κυπριακή πρόταση για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο μέσω της Κύπρου για απρόσκοπτη, ασφαλή και διαρκή παροχή βοήθειας.

Η σύσκεψη έχει επίσης στόχο την συζήτηση θεμάτων όπως η αποκατάσταση της παροχής νερού, καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος (καθώς και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ).

Πώς επηρεάζει η κρίση στη Μέση Ανατολή στον ελληνοτουρκικό διάλογο

Σχολιάζοντας επίσης τις δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου για τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και τις ελληνοτουρκικές ανέφερε ότι το πιθανότερο είναι ότι η εξέλιξη αυτή στη Μέση Ανατολή θα λειτουργήσει θετικά για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, διότι και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να ζουν σε μια περιοχή που βρίσκεται υπό συνθήκες έκρηξη και να συμβάλλουν και αυτές στο να μεγαλώνει περισσότερο αυτή η ένταση.

«Δεν πρέπει να είναι είδηση οι ελληνοτουρκικές επαφές σε οποιοδήποτε επίπεδο», δήλωσε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Εξωτερικών.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη