Ανασκόπηση 2023: Τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον Κόσμο την χρονιά που φεύγει (Long Read)



Με το 2023 να ετοιμάζεται να φύγει δίνοντας την θέση του στο 2024, το Αντικειμενικότητα παρουσιάζει τα γεγονότα που σημειώθηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο για την χρονιά που φεύγει. 

Ελλάδα

Το δύσκολο ξεκίνημα του 2023


Τον Ιανουάριο του 2023, τα δελτία ειδήσεων αρχίζουν να γεμίζουν με τις καθημερινές εξελίξεις για τη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, μιας υπόθεσης που είχε απασχολήσει ιδιαίτερα την κοινή γνώμη την προηγούμενη χρονιά. 

Στις 9 του μήνα η 34χρονη μητέρα βρίσκεται στο δικαστήριο, κατηγορούμενη για την ανθρωποκτονία της μεγαλύτερης κόρης της, Τζωρτζίνας. Λίγο αργότερα, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η Ρούλα Πισπιρίγκου θα παραπεμφθεί σε δίκη και για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.





Στις 22 Ιανουαρίου 2023 καταγράφεται η πρώτη από τις 6 γυναικοκτονίες που καταγράφηκαν το 2023 στην Ελλάδα. Θύμα μία 54χρονη γυναίκα στη Νίκαια. Ο 50χρονος σύζυγός της την στραγγάλισε.


Λίγο πριν το τέλος του πρώτου μήνα του έτους, εκτυλίσσεται μία τραγωδία. Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4E Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θάνατο και των δύο μελών του πληρώματος, του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα.



Για πρώτη φορά, τον Ιανουάριο του 2023, οι ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες δημιουργούν κοινό μέτωπο και προχωρούν σε απεργία και κινητοποιήσεις αντιδρώντας στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 που προβλέπει την υπαγωγή τους στη μισθολογική βαθμίδα ΤΕ. 

Οι καλλιτέχνες βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας την απόσυρσή του ΠΔ και προχωρούν σε κατάληψη κρατικών θεατρικών σκηνών. Οι αντιδράσεις οδηγούν σε μια διορθωτική τροπολογία.





Τραγωδία στα Τέμπη - 57 ψυχές χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα

Μία μόλις ημέρα μετά την Καθαρά Δευτέρα και το ξεφάντωμα της Αποκριάς, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, καταγράφεται η μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα. Η αμαξοστοιχία Intercity 62 με 342 επιβάτες και δέκα άτομα προσωπικό συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία στην οποία βρίσκονταν δύο μηχανοδηγοί. 

Και τα δύο τρένα ήταν στη γραμμή καθόδου. Η τραγωδία σημειώθηκε στην περιοχή του Ευαγγελισμού στα Τέμπη, με 57 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, στην πλειοψηφία τους νεαροί φοιτητές και νεαρές φοιτήτριες που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη. 

Η Ελλάδα βυθίζεται στο πένθος, οι εικόνες από το σημείο της σύγκρουσης και οι μαρτυρίες επιζώντων κόβουν την ανάσα.


Οι επόμενες εβδομάδες κυλούν με πόνο και οργή. Η ελληνική κοινωνία είναι μουδιασμένη και ζητά δικαίωση για τις ψυχές που χάθηκαν, με διαμαρτυρίες να διοργανώνονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και όλες τις μεγάλες πόλεις. Η πολιτική διαμάχη βρίσκει νέο πεδίο αντιπαράθεσης, ενώ ο τότε υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής παραιτείται. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τις συνθήκες της τραγωδίας και διενεργούνται συλλήψεις.

Από τις έρευνες και τις μαρτυρίες προκύπτουν σειρά λαθών -όχι μόνο ανθρώπινων υπό την στενή έννοια των άμεσα εμπλεκόμενων με το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Στο «μικροσκόπιο» μπαίνει η περιβόητη σύμβαση 717 για τα έργα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας, χρηματοδοτούμενα κατά 85% από κονδύλια της ΕΕ, τα οποία είχαν ορίζοντα περάτωσης το 2016 αλλά δεν είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τη βραδιά του δυστυχήματος.

Πρόσφατα το γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων της Αθήνας άσκησε ποινικές διώξεις κατά 23 ατόμων για τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717, ενώ την ώρα που οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών περιμένουν απόδοση ευθυνών, άρχισε τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Καθ' οδόν προς τις κάλπες

Ο Απρίλιος μπαίνει με αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία είχε προαναγγείλει λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μετά το Qatargate άλλου είδους καταγγελίες ταράζουν την Ευρωβουλή. 

Αυτή τη φορά, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου φτάνει αίτημα για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, μετά από καταγγελία γυναίκας - στελέχους του ΠΑΣΟΚ για κακοποίηση. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ η άρση ασυλίας του αποφασίζεται από τη Ευρωβουλή τον Ιούνιο.

Τον Απρίλιο του 2023, δύο χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, οι αρχές συλλαμβάνουν δύο άτομα. Οι συλλήψεις έγιναν σε Γέρακα και Νίκαια. Στη Νίκαια μάλιστα, βρίσκεται η εταιρία καθαρισμού, το λευκό βαν της οποίας χρησιμοποιήθηκε από την υποστηρικτική ομάδα για την προστασία της μηχανής στην οποία επέβαιναν οι δολοφόνοι του Γιώργου Καραϊβάζ. 

Επιπλέον, από την έρευνα προέκυψε ότι ο ένας εκ των δύο αδελφών που συνελήφθησαν εμπλέκεται και σε άλλη ανθρωποκτονία που τελέστηκε την 6η Δεκεμβρίου 2021 στο Γαλάτσι, γεγονός για το οποίο συνελήφθη με έτερο ένταλμα σύλληψης.



Ο Μάιος του 2023 βρίσκει τη χώρα σε προεκλογικούς ρυθμούς. Στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου η ΝΔ καταγράφει ιστορική νίκη, ωστόσο δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση· ο ΣΥΡΙΖΑ κλυδωνίζεται, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίζει να μην παραιτηθεί (ακόμη)· στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ υπάρχουν χαμόγελα. 

Η χώρα οδηγείται σε δεύτερο γύρο εθνικών εκλογών στις 25 Ιουνίου, χωρίς την απλή αναλογική του α' γύρου, όπου επισφραγίζεται με έμφαση το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, με το επιπλέον στοιχείο του κατακερματισμού της Αντιπολίτευσης. Η βραδιά των εκλογών αποτελεί ήδη αφετηρία πολιτικών εξελίξεων, ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ.




Την ίδια περίοδο, στη Χειμάρρα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Φρέντη Μπελέρης συλλαμβάνεται από τις αλβανικές αρχές και κρατείται μέχρι και σήμερα, χωρίς να του δίνεται η δυνατότητα να ορκιστεί δήμαρχος. Η σύλληψή του πυροδοτεί αναταραχή στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, με τον Έντι Ράμα να εμφανίζεται ανυποχώρητος στις ελληνικές πιέσεις για τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου και την υπόθεση να φθάνει μέχρι τη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων -χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.



Μία από τις θετικές ειδήσεις του Μαΐου είναι η δοκιμαστική κίνηση συρμού στο μετρό της Θεσσαλονίκης, που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας από το όνειρο του δημοφιλούς μέσου. 

Το 2024 θεωρείται έτος ορόσημο για την πόλη, αφού σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις εντός του επόμενου έτους και συγκεκριμένα μέχρι τον Νοέμβριο του 2024 οι συρμοί πλέον θα κινούνται μαζί με επιβάτες.

Λίγο πριν ο Μάιος φύγει, καταγράφεται στη Χαλκιδική μία ακόμη γυναικοκτονία. Θύμα μία 36χρονη γυναίκα η οποία δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, μπροστά στα μάτια του γιου τους.

Ένα βαρύ καλοκαίρι





Τον Ιούνιο του 2023 σημειώνεται το πολύνεκρο ναυάγιο πλοίου με μετανάστες ανοιχτά της Πύλου, που βυθίζει τη χώρα μας για ακόμη μία φορά στο πένθος. Το ναυάγιο συνέβη σε διεθνή ύδατα δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου σε αλιευτικό σκάφος που εκτιμάται ότι μετέφερε περίπου 750 μετανάστες. 

Κατά την επιχείρηση των ελληνικών αρχών διασώθηκαν 104 άτομα, μεταξύ των οποίων Αιγύπτιοι, Σύροι, Πακιστανοί, Αφγανοί και Παλαιστίνιοι, ενώ ανασύρθηκαν 82 νεκροί. Εκατοντάδες άλλοι παραμένουν αγνοούμενοι.

Την ίδια περίοδο, σημειώνεται η γυναικοκτονία της 27χρονης Αναστάζια στην Κω. Η σορός της νεαρής εργαζόμενης σε ξενοδοχειακή μονάδα βρέθηκε μέσα σε σακούλα σε ερημική τοποθεσία, στην περιοχή Αλυκές, περίπου ένα χιλιόμετρο από το σπίτι του 32χρονου, ο οποίος ήταν ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο είχε συναντηθεί και βασικός ύποπτος για το έγκλημα.

Στις 29 Ιουνίου 2023, μόλις μία εβδομάδα μετά τις εθνικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ανοίγει τον δρόμο για την εκλογή νέου προέδρου. Η διαδικασία -ανοιχτή στη βάση- πραγματοποιείται το φθινόπωρο και αναδεικνύει ένα νέο και άγνωστο μέχρι πρότινος πρόσωπο στη θέση του αρχηγού: τον Στέφανο Κασσελάκη.

Αν και καλοκαίρι, τα γεγονότα είναι πυκνά. Στις 30 Ιουνίου 2023 αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο πατήρ Αντώνιος, ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου, ενώ έχει παραπεμφεί σε δίκη για μία σειρά από κατηγορίες που αφορούν κακοποιητικές συμπεριφορές και σωματικές τιμωρίες σε ανήλικους φιλοξενούμενους των δομών. 

Παράλληλα, την παραπομπή του σε δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για κατάχρηση ανηλίκου, με το ένα εκ των δύο θυμάτων να είναι μικρότερο των 14 ετών, προτείνει στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο ο εισαγγελέας Πρωτοδικων, Δημήτρης Νομικός. 

«Ενήργησε με ένα κοινό μοτίβο εγκληματικής συμπεριφοράς και με ένα πανομοιότυπο τρόπο προσεγγισης των ανηλίκων, προέβη σε γενετήσιες πράξεις σε βάρος των δύο ανηλίκων» λέει ο εισαγγελέας. Έρευνα διενεργείται και για την οικονομική κακοδιαχείριση στην «Κιβωτό», η οποία έχει πλέον νέο ΔΣ.



Στις 6 Ιουλίου 2023, το δικαστήριο εκδίδει την απόφαση για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον πολυετείς καθείρξεις στους 7 από τους 12 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του. 

Στους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε πολυετείς ποινές κάθειρξης (με εκτιτέα τα 20 έτη). Με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης τιμωρήθηκαν όσοι καταδικάστηκαν ως συναυτουργοί στην πράξη της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, στην περίπτωση του 'Αλκη. Οι πρόσκαιρες καθείρξεις επιβλήθηκαν σε όσους για την ίδια περίπτωση κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί.


Φωτιές με απώλειες και καταστροφές

Τον Ιούλιο του 2023, η Ρόδος γνώρισε μία από τις πιο καταστροφικές φωτιές της ιστορίας της. Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι έδιναν επί μέρες μάχη για τον περιορισμό και την κατάσβεση της φωτιάς. 

Αποκαρδιωτικές ήταν οι εικόνες που είδαν το φως από το δάσος στην περιοχή Βάτι της Ρόδου, όπως και η εικόνα των τουριστών να βρίσκονται με βαλίτσες στις παραλίες του νησιού υπό την απειλή της φωτιάς.

Και αυτό το καλοκαίρι σημαδεύτηκε από φωτιές σε πολλές περιοχές της χώρας, με τους πυροσβέστες να δίνουν σκληρές μάχες επί μέρες και υπό ακραίες συνθήκες. 

Στις 25 Ιουλίου 2023, δύο νεαροί πιλότοι (27 και 34 ετών) βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν κατέπεσε canadair που επιχειρούσε στην Κάρυστο για την κατάσβεση μετώπου. Πρόκειται για τους σμηναγό Χρήστο Μουλά, 34 ετών, και τον συγκυβερνήτη, ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.



Τον Αύγουστο του 2023 γινόμαστε μάρτυρες της καταστροφής μεγάλου μέρους του δάσους της Δαδιάς από μέγα-φωτιά. Στην πρώτη αποτίμηση αναφέρεται ότι κάηκε σχεδόν το 60% του δάσους

Η πυρκαγιά στη Δαδιά έκαιγε για τουλάχιστον 17 ημέρες. Οι εδικοί ανέφεραν ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον έξι με οκτώ δεκαετίες για να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε το δάσος να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν από τις πυρκαγιές. 

Η φωτιά βρήκε τον πληθυσμό των σπάνιων αρπακτικών που διαβιούν στη Δαδιά, ευτυχώς, μετά την εποχή της αναπαραγωγής τους. Δεν είναι, όμως, μόνο το δάσος που κάηκε και η άγρια πανίδα που έχει πληγεί. Η φωτιά πέρασε και από καλλιεργήσιμες εκτάσεις στις παρυφές του δάσους και από εγκαταστάσεις ζωικής παραγωγής, προξενώντας ζημιές.

Το «Ποτέ Ξανά» δεν εισακούστηκε

Η οπαδική βία έρχεται και πάλι στο προσκήνιο στις αρχές Αυγούστου, με τον πλέον τραγικό τρόπο. Στις 7 του μήνα, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ δολοφονείται ο φίλαθλος της ομάδας, Μιχάλης Κατσουρής. 
Η δολοφονία σημειώθηκε στη διάρκεια των επεισοδίων μεταξύ χούλιγκαν

Η Ακροδεξιά ομάδα Bad Blue Boys της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έφτασε στη Νέα Φιλαδέλφεια παρά την απαγόρευση της UEFA και επιτέθηκε σε οπαδούς της ΑΕΚ.

Κυβέρνηση και αστυνομία δέχθηκαν έντονη κριτική για το γεγονός ότι οι Κροάτες κατάφεραν να εισέλθουν στην χώρα και να τη διασχίσουν με ΙΧ, να φθάσουν μέχρι την Αθήνα, να συναντηθούν με οπαδούς της Θύρας 13, να μπουν στο μετρό και να φθάσουν στη Ν. Φιλαδέλφεια όπου συγκρούστηκαν με οπαδούς της ΑΕΚ. 

Μετά την κατακραυγή για τα γεγονότα και για τον τρόπο που πραγματοποιούνταν οι έρευνες τις πρώτες ώρες μετά την ανθρωποκτονία Κατσουρή, συνελήφθησαν και κρατήθηκαν επί μήνες ως ύποπτα 105 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι Κροάτες, που ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι πρόσφατα.

Πλημμύρες στη Θεσσαλία, ζωές πνιγμένες στη λάσπη

Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας μεγάλων καταστροφών. Χωριά της Λάρισας, της Καρδίτσας, ο Βόλος πνίγονται στη λάσπη από την κακοκαιρία Daniel. Τα νερά φθάνουν μέχρι τις στέγες σπιτιών όπου έχουν καταφύγει για να σωθούν πολλοί κάτοικοι. Ο Θεσσαλικός Κάμπος μετατρέπεται σε λιμνοθάλασσα. 

Στη διάρκεια της κακοκαιρίας, 17 άτομα χάνουν τη ζωή τους, χιλιάδες ζώα πνίγονται, καταστρέφονται καλλιέργειες και περιουσίες. Και αυτή τη φορά πολίτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας δείχνουν την αλληλεγγύη τους, συλλέγοντας τρόφιμα, οικιακές συσκευές, έπιπλα, ρούχα και χρήματα για τις οικογένειες που έχουν πληγεί. Οι ιστορίες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους συγκλονίζουν. 

Στον Βόλο ένα νιόπαντρο ζευγάρι, παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο και άφησε την τελευταία του πνοή. Ήταν όνειρό τους να ζήσουν τις πρώτες τους στιγμές σαν παντρεμένοι στην περιοχή.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, μία είδηση συγκλονίζει την κοινή γνώμη. Ο Αντώνης Καρυώτης πνίγεται στο λιμάνι του Πειραιά, αφού τον έχουν σπρώξει από τον καταπέλτη του πλοίου μέλη του πληρώματος. 

Το πλοίο επιστρέφει στο λιμάνι του Πειραιά μετά από εντολή του λιμεναρχείου. Ο 36χρονος ήταν μέλος 10μελους οικογένειας, ζούσε στις εργατικές κατοικίες με τις δύο του αδελφές ενώ πρόσφατα είχε χάσει τη μητέρα του.

Είναι η ίδια περίοδος που πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις για τις νέες ταυτότητες. Συλλαλητήρια διοργανώνονται σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας και το κάλεσμα απευθύνεται μέσω των social media. 

Οι πολίτες που βγαίνουν στους δρόμους υποστηρίζουν ότι οι νέες ταυτότητες αποτελούν «ηλεκτρονική σκλαβιά» και εκφράζουν ανησυχίες για τσιπάκια και «666». Τις ανησυχίες «φουντώνουν» παραθρησκευτικές οργανώσεις, αλλά δεν συμμερίζεται η Εκκλησία.




Σημαντικά είναι και τα προβλήματα που ανακύπτουν στον χώρο του αθλητισμού. Η κυβέρνηση αποφασίζει τον Σεπτέμβριο να κλείσει το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, αλλά και το ποδηλατοδρόμιο, λόγω σοβαρού προβλήματος στη στατικότητα των δύο στεγάστρων «Καλατράβα». 

Το εμβληματικό στέγαστρο στο ΟΑΚΑ, όπως και το στέγαστρο στο ποδηλατοδρόμιο, είναι και τα δύο έργα του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. 

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Ξανά εκλογές

Τον Οκτώβριο, οι αυτοδιοικητικές εκλογές τροποποιούν τον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας, καθώς πολλοί Δήμοι και Περιφέρειες αλλάζουν χέρια, μεταξύ αυτών ο Δήμος Αθηναίων, όπου δήμαρχος αναδεικνύεται ο Χάρης Δούκας, και η Περιφέρεια Αττικής, όπου περιφερειάρχης αναλαμβάνει ο Νίκος Χαρδαλιάς. Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών εν πολλοίς επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, με πρωταγωνίστρια την αποχή.

Στο πεδίο της οικονομίας, η Ελλάδα φαίνεται ότι κάνει σημαντικά βήματα. Μετά τον οίκο Standard & Poor' s και ο οίκος Fitch δίνει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Δεν είναι τυχαίο που λίγο πριν την εκπνοή του έτους o Economist έδωσε την πρώτη θέση στην ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι είχε την καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε 35 χώρες.

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό πεδίο, ωστόσο, γίνεται φανερό ότι η βία των ανηλίκων παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο συνελήφθησαν συνολικά 1.353 ανήλικοι για διάφορα αδικήματα και σχηματίστηκαν 1.201 δικογραφίες για ισάριθμες υποθέσεις (η πλειονότητα των υποθέσεων αφορά στην Αττική).

Τον Νοέμβριο του 2023, αναβίωσε στο δικαστήριο η υπόθεση παράσυρσης της νεαρής Έμμας από το αυτοκίνητο που οδηγούσε 27χρονος στη Θεσσαλονίκη. Οι περιγραφές συγκλόνισαν τους παριστάμενους και πιο πολύ τους γονείς της φοιτήτριας που σκοτώθηκε. 

Το δικαστήριο επέβαλε στον οδηγό κάθειρξη 16,5 ετών. «Είναι μία δικαίωση, αλλά το παιδί μου δεν γυρίζει πίσω», είπε στους δημοσιογράφους η μητέρας της Έμμας μετά το άκουσμα της απόφασης.

Ο Ερντογάν στην Αθήνα

Ξεχωριστή είδηση τον Δεκέμβριο είναι εκείνη της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Τα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για μία νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ και η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα των επαφών. Επιστέγασμα ήταν η υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών και ακόμη 15 συμφωνιών.


Καθ' όλη τη διάρκεια του 2023 οι αποκαλύψεις για τον εφιάλτη που βίωνε η 12χρονη από τον Κολωνό δεν είχαν τέλος. Μέχρι και πριν λίγες ημέρες, οι αρχές συνέλαβαν έναν ακόμη άνδρα που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση βιασμού της ανήλικης μαθήτριας. 

Η αποκάλυψη της υπόθεσης έγινε πριν από περίπου έναν χρόνο και η ΕΛ.ΑΣ., αφού συνέλαβε τον Ηλία Μίχο, τον άνδρα που φέρεται να εξωθούσε στην πορνεία το κορίτσι, συνέλαβε και τη μητέρα της, η οποία παραμένει στη φυλακή παρά τα αιτήματα αποφυλάκισης. 

Η 12χρονη με τη βοήθεια παιδοψυχολόγου είχε κληθεί να αναγνωρίσει τους βιαστές της και τα πρόσωπα με τα οποία συναντιόταν στα ραντεβού που της έκλεινε ο Μίχος. Ήδη στο πρώτο επτάμηνο της έρευνας για την υπόθεση, η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει σε 27 συλλήψεις. Αριθμός που έχει αυξηθεί κατά πολύ μέχρι και σήμερα.

Ο θανάσιμος τραυματισμός αστυνομικού και η νέα σελίδα στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

Στις 27 Δεκεμβρίου 2023 υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματά του ο 31χρονος αστυνομικός που είχε δεχθεί ναυτική φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε αγώνα βόλεϊ στου Ρέντη. Μετά από 20 ημέρες μάχη στην Εντατική, ο νεαρός αστυνομικός δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή. 

Ο 18χρονος που κατηγορείται ότι εκτόξευσε τη φωτοβολίδα μίλησε για ύπαρξη καθοδηγητή, με τις έρευνες για τον εντοπισμό του να συνεχίζονται. 

Την ίδια ώρα, η υπόθεση συσχετίζεται με άλλες, καθώς κυβέρνηση και εισαγγελία του Αρείου Πάγου εξετάζουν το ενδεχόμενο ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης με «πλοκάμια» όχι μόνο στο πεδίο της οπαδικής βίας, αλλά και σε άλλους τομείς του κοινού ποινικού δικαίου. 

Παράλληλα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε τα 7 σημεία - παρεμβάσεις για τον περιορισμό των οπαδικών επεισοδίων και της βίας εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων.


Κόσμος

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς

Στις 7 Οκτωβρίου, μαχητές του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς διείσδυσαν στο νότιο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και επιδόθηκαν σε σφαγές στους μεθοριακούς οικισμούς και σε ένα φεστιβάλ μουσικής. Περίπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι -άνδρες, γυναίκες, παιδιά- φονεύθηκαν από την ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Αργότερα άρχισε έρευνα για βιασμούς και ακρωτηριασμούς γυναικών.

Η επίθεση, η έκταση και η βιαιότητα της οποίας ήταν πρωτοφανείς από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, προκάλεσε φρίκη στη χώρα και πέραν αυτής. Περίπου 240 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά και ηλικιωμένοι, συνελήφθησαν όμηροι.



Αποφασισμένος να «εξαλείψει» τη Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός απάντησε με μαζικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γάζας και κάλεσε τους αμάχους να διαφύγουν προς το νότιο τμήμα του θύλακα. Στις 27 Οκτωβρίου άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα του εδάφους, που αρχίζει σταδιακά να ελέγχει.

Η σφοδρότητα των πληγμάτων και η έκταση των καταστροφών προκαλούν διεθνείς επικρίσεις και ανησυχίες για την τύχη του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού, ο οποίος στερείται το νερό, τη ηλεκτρικό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα εξαιτίας της πλήρους πολιορκίας που επιβάλλει το Ισραήλ.

Μέσα στις επτά πρώτες εβδομάδες σύγκρουσης, αυτοί οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας είχαν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 15.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 6.150 κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς. Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων του θύλακα έχουν εκτοπισθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.



Η ανθρωπιστική αρωγή αυξήθηκε με την έναρξη της ισχύος στις 24 Νοεμβρίου μιας τετραήμερης εκεχειρίας, η οποία παρατάθηκε για 48 ώρες, αλλά χαρακτηρίσθηκε πολύ ανεπαρκής από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ. Πενήντα όμηροι απελευθερώθηκαν, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία εκεχειρίας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων που κρατούνταν στο Ισραήλ.

Η δύσκολη αντεπίθεση της Ουκρανίας

Τον Ιανουάριο, ο ρωσικός στρατός, ενισχυμένος από 300.000 εφέδρους και υποστηριζόμενος από τους παραστρατιωτικούς του ομίλου Βάγκνερ, πέρασε και πάλι στην επίθεση, κυρίως στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Το Μάιο, η Μόσχα ανακοίνωσε πως κατέλαβε το Μπαχμούτ, έπειτα από την πιο μακρά και αιματηρή μάχη από την αρχή της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η αντεπίθεση του Κιέβου, πολυαναμενόμενη από τους δυτικούς συμμάχους του, εξαπολύθηκε στις αρχές Ιουνίου με στόχο την ανάκτηση των εδαφών που έχει καταλάβει η Μόσχα. Όμως ανακόπηκε από τη ρωσική άμυνα. Παρά τα δισεκατομμύρια της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν κατάφεραν να ανακαταλάβουν παρά λίγα χωριά στις νότιες και τις ανατολικές περιοχές.



Στις 24 Ιουνίου, μαχητές του ομίλου Βάγκνερ, οι οποίοι στασίασαν, άρχισαν πορεία προς τη Μόσχα. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε την «προδοσία» του αρχηγού τους, του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος διέταξε τελικά τους άνδρες του να «επιστρέψουν» στα στρατόπεδά τους. Ο θάνατος, δύο μήνες αργότερα, του επικεφαλής του Βάγκνερ σε συντριβή αεροπλάνου δημιουργεί ερωτηματικά, με τους Δυτικούς και την Ουκρανία να υποψιάζονται ανάμιξη του Κρεμλίνου.

Έπειτα από μήνες άκαρπης αντεπίθεσης, το Κίεβο υποστήριξε στα μέσα Νοεμβρίου ότι απώθησε το ρωσικό στρατό σε βάθος χιλιομέτρων στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας.

Στις 21 Νοεμβρίου, ευρωπαίοι ηγέτες μεταβαίνουν στο Κίεβο για να ανανεώσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, η οποία εκφράζει φόβους μήπως μειωθεί η δέσμευση των συμμάχων της την ώρα που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας επικεντρώνεται στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.



Οι Φονικοί σεισμοί στην Τουρκία

Τη νύχτα της 5ης προς την 6η Φεβρουαρίου, ένας από τους πιο φονικούς σεισμούς των 100 τελευταίων ετών προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη νοτιοανατολική Τουρκία και ένα μέρος της Συρίας. Η δόνηση, μεγέθους 7,8 βαθμών, την οποία ακολούθησε μια άλλη εννέα ώρες αργότερα, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 56.000 ανθρώπους, οι 6.000 από τους οποίους στη συριακή πλευρά.

Συγκλονιστικές εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου: ένας πατέρας να σφίγγει το χέρι της 15χρονης κόρης του που είναι θαμμένη κάτω από τα συντρίμμια στην Τουρκία· ή αυτή ενός νεογέννητου που διασώθηκε στη Συρία ενώ ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με τη νεκρή μητέρα του.



Άλλος φονικός σεισμός σημειώθηκε στο Μαρόκο. Ήταν 23:11 της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου, όταν ένας σφοδρός σεισμός συγκλόνισε την περιφέρεια του Μαρακές στη κέντρο του βασιλείου.

Μεγέθους 6,8 ως 7 βαθμών, ο ισχυρότερος που έχει ποτέ καταγραφεί σ' αυτή τη χώρα, ο σεισμός αφήσε πίσω του σχεδόν 3.000 νεκρούς και περισσότερους από 5.600 τραυματίες.

Η δόνηση προκάλεσε ζημιές σε περίπου 60.000 κατοικίες σε σχεδόν 3.000 χωριά του Άνω Άτλαντα και των γύρω περιοχών, όπου η πρόσβαση είναι μερικές φορές πολύ δύσκολη.

Αύξηση της αστάθειας στην Αφρική

Δύο πραξικοπήματα πραγματοποιήθηκαν το 2023 στην Αφρική: στον Νίγηρα, χώρα του Σαχέλ που μαστίζεται από την τζιχαντιστική βία, στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία στις 26 Ιουλίου επικαλούμενοι την «επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας». Ο ανατραπείς πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ έχει τεθεί έκτοτε υπό κράτηση στην κατοικία του.

Στην Γκαμπόν, στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεψε στις 30 Αυγούστου τον Άλι Μπόνγκο Οντίμπα, ακριβώς έπειτα από τις προεδρικές εκλογές που επικρίθηκαν ευρέως για παρατυπίες και τον έφεραν εκλεγμένο για μια τρίτη θητεία. Ο Άλι Μπόνγκο, η οικογένεια του οποίου κυβερνούσε εδώ και πάνω από 55 χρόνια αυτή τη χώρα της κεντρικής Αφρικής, εξακολουθεί να βρίσκεται στη Λιμπρβίλ και να έχει ελευθερία κινήσεων.

Από τις 15 Απριλίου, ένας πόλεμος στο Σουδάν ανάμεσα στο στρατό, με επικεφαλής το στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν, και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις του πρώην υπαρχηγού του, του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, σύμφωνα με εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Acled, για την οποία πιστεύεται ότι υπολείπεται κατά πολύ της πραγματικότητας.

Μετά το Μαλί και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το 2022, η Γαλλία αναγκάσθηκε να αποσύρει τα στρατεύματά της από άλλες δύο πρώην αποικίες, την Μπουρκίνα Φάσο το Φεβρουάριο και το Νίγηρα από τον Οκτώβριο, υπό την πίεση των εκεί κυβερνήσεων και την εχθρότητα της κοινής γνώμης.

Η τεχνητή νοημοσύνη συγκλονίζει το Χόλιγουντ

Από το Μάιο, οι αμερικανοί σεναριογράφοι, με τους οποίους ενώθηκαν στα μέσα Ιουλίου οι ηθοποιοί, άρχισαν απεργία για να ζητήσουν καλύτερη αμοιβή και την κανονιστική πλαισίωση της τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτή η κινητοποίηση, πρωτοφανής στο Χόλιγουντ από το 1960, έληξε το Σεπτέμβριο από τους σεναριογράφους, με μια μισθολογική σύμβαση και μέτρα προστασίας αναφορικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.



Οι ηθοποιοί, οι οποίοι ανησυχούσαν μήπως τα στούντιο χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία για να κλωνοποιήσουν τη φωνή και την εικόνα τους ώστε να τις ξαναχρησιμοποιούν για πάντα χωρίς αποζημίωση ούτε συναίνεση, δεν ξαναβρήκαν το δρόμο προς τα γυρίσματα παρά το Νοέμβριο.

Εκτός από τις μισθολογικές αυξήσεις, η απεργία επέτρεψε να επιβληθούν νέοι περιορισμοί στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Συνολικά παρέλυσε για έξι μήνες την παραγωγή αμερικανικών ταινιών και σειρών και κόστισε τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική οικονομία. Μεγάλες παραγωγές, όπως η σειρά «Stranger Things», σημείωσαν καθυστερήσεις.

Ο πλανήτης σε υπερθέρμανση

Οι μήνες από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο ήταν οι πιο ζεστοί που έχουν ποτέ καταγραφεί στον κόσμο, όπως ανακοινώθηκε από το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, σύμφωνα με το οποίο η χρονιά 2023 θα ξεπεράσει «σχεδόν σίγουρα» το ετήσιο ρεκόρ του 2016 και θα είναι «η πιο ζεστή στα χρονικά».

Οι θερμοκρασίες αυτές συνοδεύονται από ξηρασίες συνώνυμες με λιμούς, καταστροφικές πυρκαγιές ή σφοδρές καταιγίδες.

Ο Καναδάς βρέθηκε έτσι φέτος αντιμέτωπος με μια σειρά από ιστορικών διαστάσεων δασικές πυρκαγιές, από τις οποίες κάηκαν περισσότερα από 180 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ 200.000 άνθρωποι εκτοπίσθηκαν.



Πυρκαγιές που ξέσπασαν τον Αύγουστο στη Χάβαη σάρωσαν την τουριστική πόλη Λαχάινα στο Μάουι και στοίχισαν τη ζωή σε 97 ανθρώπους.

Η Ελλάδα επλήγη σφοδρά από πυρκαγιές στη διάρκεια του καλοκαιριού (28 νεκροί), μεταξύ των οποίων αυτή στον Έβρο, η μεγαλύτερη που έχει ποτέ καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια πλημμύρες προκάλεσαν το Σεπτέμβριο μεγάλες καταστροφές στην εύφορη πεδιάδα της Θεσσαλίας και στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους.

Σφοδρές πυρκαγιές, ενισχυμένες από την ξηρασία, προκάλεσαν επίσης καταστροφές στη Ρόδο και την Κέρκυρα, καθώς και σε ζώνες της μεσογειακής λεκάνης όπως η Αλγερία και η Σικελία.

Επιστροφή στη Σελήνη

Η Σελήνη βρέθηκε και πάλι στην καρδιά της κούρσας προς το διάστημα. Η Ινδία κατάφερε στις 23 Αυγούστου να προσεληνώσει ένα μη επανδρωμένο πύραυλο, τον Σαντραγιάαν-3 («σεληνιακό πλοίο» στα σανσκριτικά) σε μια ανεξερεύνητη ζώνη κοντά στο Νότιο Πόλο, κάτι που έγινε για πρώτη φορά.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, το ρωσικό διαστημικό ερευνητικό όχημα Luna-25, πρώτη αποστολή της Μόσχας στη Σελήνη από το 1976, συνετρίβη στην ίδια περιοχή, στην οποία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον επειδή υπάρχει εκεί νερό με τη μορφή πάγου.



Πριν από την Ινδία, μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα είχαν καταφέρει να προβούν σε ελεγχόμενες προσεληνώσεις.

Η αμερικανική NASA υπολογίζει από την πλευρά της στον πύραυλο Starship, ο οποίος αναπτύχθηκε από την Space X -την επιχείρηση του Ίλον Μασκ- για τις αποστολές Άρτεμις με τις οποίες θα επιστρέψει στη Σελήνη, φιλοδοξώντας να στείλει και πάλι εκεί αστροναύτες το 2025, για πρώτη φορά από το 1972.

Στις 20 Απριλίου, ο Starship απογειώθηκε για πρώτη φορά πλήρης, όμως βλάβες στους κινητήρες υποχρέωσαν τη Space X να ανατινάξει τον πύραυλο έπειτα από τέσσερα λεπτά. Στη δεύτερη δοκιμή, το Νοέμβριο, ο άνω όροφος του τεράστιου πυραύλου κατάφερε να φθάσει στο διάστημα, όμως μια «ανωμαλία» προκάλεσε την έκρηξή του.

Η ιαπωνική νεοφυής επιχείρηση ispace απέτυχε από την πλευρά της τον Απρίλιο να προσεληνώσει την άκατό της Hakuto-R, όμως η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία Jaxa πραγματοποίησε μια νέα αποστολή στη Σελήνη στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Εξαναγκαστικό φιλί στο ισπανικό ποδόσφαιρο

Στις 20 Αυγούστου, μερικά λεπτά μετά τη νίκη της Ισπανίας στο γυναικείο Μουντιάλ στο Σίδνεϊ, ο Λουίς Ρουμπιάλες, τότε πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, φίλησε ξαφνικά στο στόμα την επιθετική Τζένι Ερμόσο, προκαλώντας διεθνή αγανάκτηση.

Ενώ η Τζένι Ερμόσο κατήγγειλε μια «σεξιστική, εκτός τόπου και χωρίς καμιά συναίνεση» πράξη από την πλευρά του, ο Λουίς Ρουμπιάλες ισχυριζόταν για καιρό ότι δεν ήταν παρά ένα «συναινετικό φιλάκι», πριν παραιτηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Η δικαιοσύνη απήγγειλε σε βάρος του κατηγορίες για «σεξουαλική επίθεση» και του επιβλήθηκε από τη Fifa, τη διεθνή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, τριετής αναστολή κάθε δραστηριότητας που συνδέεται με το ποδόσφαιρο.

Αυτό το «MeToo του ισπανικού ποδοσφαίρου» είχε ακόμη ισχυρότερο αντίκτυπο επειδή το γυναικείο ποδόσφαιρο, όπως αυτό το ένατο Μουντιάλ του, προκαλεί όλο και μεγαλύτερο ενθουσιασμό.

Επίθεση αστραπή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Στις 19 Σεπτεμβρίου, το Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν αποσχισθέντα θύλακα όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι και τον οποίο διεκδικούν εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες το Μπακού και το Ερεβάν.

Αυτός ο ορεινός θύλακας -ο οποίος κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το 1991 με την υποστήριξη της Αρμενίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης- είχε ήδη υπάρξει θέατρο δύο πολέμων ανάμεσα στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου (από το 1988 ως το 1994 και το φθινόπωρο του 2020).



Μέσα σε 24 ώρες, οι αρχές του εδάφους αυτού, οι οποίες εγκαταλείφθηκαν από το Γερεβάν, συνθηκολόγησαν και συνήφθη μια κατάπαυση του πυρός. Έπειτα απ' αυτή την επίθεση αστραπή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 600 ανθρώπους, η πλειονότητα των 120.000 κατοίκων του διέφυγε προς την Αρμενία, ενώ το Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε πως θα διαλυθεί την 1η Ιανουαρίου 2024.

Στα μέσα Νοεμβρίου, το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, όπου προσέφυγε το Γερεβάν, έδωσε εντολή στο Μπακού να επιτρέψει την επιστροφή «με κάθε ασφάλεια» των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Διεξάγονται συνομιλίες υπό διεθνή μεσολάβηση για την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ένας υπερφιλελεύθερος επικεφαλής της Αργεντινής

Ο υπερφιλελεύθερος οικονομολόγος Χαβιέρ Μιλέι, 53 ετών, ανέλαβε στις 10 Δεκεμβρίου προεδρικά καθήκοντα στην Αργεντινή, μετά τη νίκη του στις 19 Νοεμβρίου με αντίπαλο τον κεντρώο Σέρτζιο Μάσα.

Αυτός ο «αντισυστημικός» κήνσορας των περονιστών και των φιλελεύθερων που εναλλάσσονταν εδώ και είκοσι χρόνια στην εξουσία, υπόσχεται μια θεραπεία σοκ στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της λατινικής Αμερικής, όπου ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμούς ρεκόρ: παντού ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές «με το αλυσοπρίονο» στις δημόσιες δαπάνες και αντικατάσταση του πέσο της Αργεντινής με το δολάριο, με κατάργηση της κεντρικής τράπεζας.



Ανάμεσα στις πιο επίμαχες ιδέες του είναι η απορρύθμιση των πωλήσεων όπλων στη χώρα και μια «λύση της αγοράς» για τις δωρεές οργάνων.

Ωστόσο, καθώς το νεαρό κόμμα του, La Libertad Avanza (Η Ελευθερία Προχωρεί), δεν είναι παρά η τρίτη δύναμη στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, με 38 στους 257 βουελυτές, ο Μιλέι θα πρέπει να συνάψει συμμαχίες για να ψηφιστούν τα σχέδιά του.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη