Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: Συγκλονίζει η μητέρα της 43χρονης - «Η αστυνομία αρνήθηκε να έρθει»




Σοκαρισμένη είναι η μητέρα της 43χρονης που δολοφονήθηκε από τον 71χρονο σύντροφό της στη Σαλαμίνα.

Την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με όσα είπε η μητέρα της, της τηλεφώνησε κλαίγοντας και της είπε «μαμά μου με σκοτώνει. Παίρνω την αστυνομία και μου λέει φέρτε την εδώ, τους λέω ότι το σπίτι που είναι η κόρη μου βρίσκεται σε δρόμο έρημο και ότι η κόρη μου έχει ένα παιδί με ειδικές ανάγκες που έχει πάθει σοκ γιατί το ακούω που φωνάζει. 

Και πάλι μου είπαν φέρτε την εδώ να υποβάλει μήνυση. Πριν φύγω από το σπίτι τους τηλεφωνώ και πάλι στο αστυνομικό τμήμα και τους λέω είμαστε δύο γυναίκες μόνες με ένα παιδί, δεν ξέρω τι θα αντιμετωπίσω εκεί. Πάλι αρνήθηκαν».

Συγκλονισμένη από το φρικτό θάνατο της κόρης της, η μητέρα συνεχίζει: «πήγα στο σπίτι που ήταν η κόρη μου. Βλέπω το παιδί χτυπημένο παντού στα πόδια του σε άθλια κατάσταση να κλαίει. Το έβαλα στο αυτοκίνητο και πήγα στο αστυνομικό τμήμα»

Η αδιαφορία της αστυνομίας συνεχίστηκε όπως περιγράφει η μητέρα της 43χρονης με τον αξιωματικό υπηρεσίας να μην ενδιαφέρεται καθόλου όταν τον καλεί να δει το παιδί που ήταν στο αυτοκίνητο.

Ο αξιωματικός υπηρεσίας -όπως λέει η μητέρα του θύματος- τους καλεί να εισέλθουν στο αστυνομικό τμήμα «Λέει βγείτε και ελάτε μέσα. Λέω το παιδί δεν μπορεί να βγει έχει σπασμένα πόδια. Τότε κάντε ότι νομίζετε πηγαίνετε στο νοσοκομείο και ελάτε μετά».

Η μητέρα του θύματος πηγαίνει το εγγόνι της στο νοσοκομείο το περιθάλπει και την επόμενη ημέρα πηγαίνει ξανά στο αστυνομικό τμήμα. « Ο διοικητής και η υπαστυνομος μου φέρθηκαν άψογα. Φύγαν τα περιπολικά να τον ψάξουν δεν τον εντοπίσανε. Το Σάββατο μαθαίνω ότι έκανε δρομολόγιο με πούλμαν στο αεροδρόμιο. Η αστυνομία τι έκανε για όλα αυτά; Αυτός πως μπαινόβγαινε, στο φέρι μποτ πως περνούσε;»

Η ίδια αναφέρει ότι όταν ζήτησε κάλυψη από την αστυνομία της επειδή θα κινδύνευε με τον δράστη ελεύθερο, της είπε να πάνε να μείνουν αλλού.

«Για το παιδί μας είπαν να το πάμε σε κάποια δομή. Δομή στη Σαλαμίνα δεν υπάρχει και ούτε χαρτί μας δώσανε όπως ισχυρίστηκαν», τονίζει.

«Ηρθαμε με το παιδί εδώ στο σπίτι μου. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα πάω στον γιατρό και όταν γύριζα θα βρω το παιδί μου νεκρό κάτω από μια κουβέρτα», συνέχισε αναφερόμενη στο στυγερό έγκλημα και επεσήμανε, μιλώντας στο MEGA: «Την έπαιρνα τηλέφωνο αλλά το είχε κλειστό και τρελάθηκα. 

Πήγα σπίτι και είδα σπασμένο το τζάμι και την πόρτα κλειδωμένη. Αυτός φεύγοντας πήρε και την τσάντα της Γωγώς και τα τηλέφωνα. Είχε το θράσος να κάνει κι όλες αυτές τις κινήσεις». «Είδα κάτω από την κουβέρτα ότι υπάρχει ένα πτώμα. Καταλαβαίνω ότι είναι το παιδί και άρχισα να φωνάζω σαν τρελή μέσα στο σπίτι»

Αναφερόμενη στο δράση δήλωσε ότι φεύγοντας πήρε τα κλειδιά της Γωγώς το πορτοφόλι και τις κάρτες το τηλέφωνο της κόρης της και του μικρού Μανώλη. Το παιδί μου το σκότωσε στην βεράντα και είχε το θράσος να μπει μέσα στο σπίτι και να κάνει όλες αυτές τις κινήσεις»

Με δάκρυα στα ματιά η μητέρα της αδικοχαμένης 43χρονης είπε «δεν το περιμέναμε έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας ήταν ένα κλειστό παιδί δεν ξέραμε τι περνούσε. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ο δράστης δεν κακοποιούσε το παιδί».

Ο καθ΄ομολογία δολοφόνος της 43χρονης ζήτησε προθεσμία να απολογηθεί, ο οποίος έφτασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στο δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει δικηγόρος που να θέλει να αναλάβει την υπεράσπιση του 71χρονου.

Ο δράστης της αποτρόπαιης γυναικοντονίας έφτασε στα δικαστήρια του Πειραιά φορώντας αλεξίσφαιρο και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Όπως αποκαλύφθηκε, μετά τη γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα ο 71χρονος πήγε στο Κερατσίνι και κάθισε σε καφετέρια για 3 με 4 ώρες σαν να μη είχε συμβεί τίποτα.

Panic button: Λειτουργεί μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Πιλοτικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη λειτουργεί μέχρι στιγμής το panic button, η ειδική εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο που ενημερώνει αυτόματα το Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.


Από την έναρξη της λειτουργίας του και συγκεκριμένα από το χρονικό διάστημα 23 Μαρτίου 2023 έως 22 Νοεμβρίου 2023, δικαιούχοι της εφαρμογής ήταν 3.142 γυναίκες και μόνο 817 έκαναν εγγραφή στο το panic button και 134 γυναίκες το χρησιμοποίησαν στέλνοντας αυτοματοποιημένο μήνυμα στην αστυνομία.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Οκτωβρίου του 2023 έχουν καταγγελθεί συνολικά στις Αρχές 9.860 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 8.409 θύματα ήταν γυναίκες.


Η εφαρμογή του panic button χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες, αφού την εγκαταστήσουν σε κινητό τηλέφωνο έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της ΕΛΑΣ σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή σωματικής ακεραιότητας.

Πώς γίνεται η εγγραφή στο panic button

Η εφαρμογή χορηγείται από τα αστυνομικά τμήματα, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η δικαιούχος απαιτείται να συμπληρώσει:

  • Αριθμητικό Κωδικό
  • Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
  • Ονοματεπώνυμο
  • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
  • Διεύθυνση κατοικίας και όροφο
  • Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας
  • Ιστορικό περιστατικών κακοποίησης
  • Ένδειξη κατοχής όπλου από τον/την θύτη
  • Ενδείξεις ύπαρξης τέκνων και εγκυμοσύνης του θύματος
  • Ενδείξεις ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες καθώς και ψυχολογικών διαταραχών του/ της θύτη.
Πώς λειτουργεί το panic button

Το θύμα ενδοοικογενειακής βίας πατώντας παρατεταμένα την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, ενεργοποιεί την εφαρμογή και αυτόματα αποστέλλεται γραπτό μήνυμα (sms) στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη