Τουρκία: Εγκρίθηκε από την επιτροπή της Βουλής η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Το “πράσινο φως” στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έδωσε η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής βουλής.
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίας -υπό την προεδρία του βουλευτή Φουάτ Οκτάι- ο αναπληρωτής ΥΠΕ, Μπουράκ Ακτσαπάρ, ενημέρωσε σχετικά με τη διαδικασία ένταξης, με τους βουλευτές στη συνέχεια να εκφράζουν τις απόψεις τους σχετικά με το νομοσχέδιο.
Πληροφορίες που μεταδίδει το Anadolu αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο έγινε δεκτό από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, έτσι θα σταλεί προς ψήφιση στην ολομέλεια.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ. Κατά ψήφισε το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της Μεράλ Ακσενέρ, ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) απείχε της ψηφοφορίας.
Μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστο πότε θα μπει το νομοσχέδιο προς συζήτηση στην Ολομέλεια. Το γεγονός ότι στην Ολομέλεια η κυβερνητική παράταξη έχει την πλειοψηφία, καθιστά σχεδόν απόλυτη την πιθανότητα έγκρισης.
Αν και έχουν πια περάσει πολλοί μήνες από την υποβολή των σχετικών αιτήσεων προς το ΝΑΤΟ αλλά και από την ένταξη της Φινλανδίας, η Τουρκία ακόμη δεν έχει επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας. Παράλληλα, Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν συνδέσει την εν λόγω επικύρωση και με το θέμα της αγοράς νέων F-16 από τις ΗΠΑ το οποίο επίσης εκκρεμεί.
Ο Φουάτ Οκτάι, ο επικεφαλής της Επιτροπής είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι η διαδικασία θα γίνει με γοργούς ρυθμούς, πρόσθεσε όμως ότι επαφίεται στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης να αποφασίσει το πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το πρωτόκολλο.
Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μολονότι η Άγκυρα επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας, προέβαλε αντιρρήσεις για την περίπτωση της Σουηδίας, με το σκεπτικό ότι η Στοκχόλμη παρέχει προστασία σε οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.
Το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει ακόμη το ενταξιακό πρωτόκολλο είναι η Ουγγαρία, όμως έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα το πράξει.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.