Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι αντιμαχόμενες πλευρές ανακοίνωσαν καταρρίψεις πυραύλων και καταστροφές drones



Πέρα από τη μάχη στο πεδίο, στον πόλεμο της Ουκρανίας, συνεχίζεται και ο «πόλεμος» των ανακοινώσεων από τις αντιμαχόμενες πλευρές, οι οποίες αδιάληπτα ενημερώνουν για τα επιχειρησιακά τους επιτεύγματα. Αυτή τη φορά δεν ανακοινώθηκαν θύματα ή ζημιές.

Σήμερα η Ρωσία υποστηρίζει πως κατέρριψε βαλλιστικό πύραυλο της Ουκρανίας ενώ η δεύτερη ανακοίνωσε πως κατέστρεψε 9 (στα 15) drones και 2 πυραύλους της πρώτης.

Συστήματα της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν ουκρανικό τακτικό βαλλιστικό πύραυλο τύπου Tochka-U στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Μπιέλγκοροντ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το υπουργείο διευκρίνισε μέσω Telegram ότι η κατάρριψη του πυραύλου έγινε περί τις 05:00 (τοπική ώρα· στις 04:00 ώρα Ελλάδας). Δεν έκανε λόγο για θύματα, ούτε ζημιές.

Ο Τότσκα (κωδικός NATO: SS-21 Scarab) είναι σοβιετικού σχεδιασμού τακτικός βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς.

Από την ουκρανική πολεμική αεροπορία, μέσω Telegram, ανακοινώθηκε πως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας κατέστρεψαν εννέα από δεκαπέντε τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα-καμικάζι που έστειλαν οι ρωσικές δυνάμεις να πλήξουν στόχους στην επικράτεια της χώρας και δυο πυραύλους κρουζ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της, τα drones, που κατ’ αυτή ήταν «ιρανικής κατασκευής Shahed», καταστράφηκαν σε διάφορους τομείς της χώρας, ενώ οι δυο πύραυλοι κρουζ καταρρίφθηκαν στον εναέριο χώρο των περιφερειών Ζαπορίζια και Ντνιπροπετρόφσκ.

Δεν ξεκαθάρισε αν τα έξι UAVs που δεν καταρρίφθηκαν έπληξαν τους στόχους τους και ποιοι ήταν αυτοί, ούτε έκανε λόγο για θύματα ή ζημιές στη ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Χρηματοδότηση στο Κίεβο από την Ε.Ε για τουλάχιστον άλλα 4 χρόνια

Το σχέδιο που είχε εγκαταλειφθεί το περασμένο καλοκαίρι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για άντληση κεφαλαίων υπέρ της Ουκρανίας από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, επανέρχεται στο τραπέζι παρά τους σοβαρούς προβληματισμούς για την νομιμότητα και τις οικονομικές επιπτώσεις του, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Ο λόγος είναι να συγκεντρωθούν ταχέως ως 15 δισ. ευρώ και να χορηγηθούν στην Ουκρανία, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη πρόταση, θα συγκεντρωθούν περίπου 15 δισ. ευρώ, όχι άμεσα, αλλά σε βάθος πενταετίας, ως το 2027, με ετήσια «επίδοση» 3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μεγέθη που είναι «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών της Ουκρανίας, ειδικά καθώς βρισκόμαστε πλέον στην δύσκολη χειμερινή περίοδο.

Τα αρχικά σχέδια στη Δύση προέβλεπαν μία μεγάλη νέα χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η ανατροπή συσχετισμών στην Γερουσία έχει φέρει τους ακραίους Ρεπουμπλικανούς σε θέση ισχύος και το μπλόκο στα σχέδια Μπάιντεν είναι ευρύ, με αιχμή την χρηματοδότηση στην Ουκρανία

Έτσι, η Ευρώπη καλείται να βρει αυτή λύση, προκειμένου πρακτικά να αποφευχθεί μία κατάρρευση του μετώπου στην Ουκρανία και η οριστική επικράτηση της Ρωσίας με την επίτευξη των στρατιωτικών στόχων που έχει θέσει.

«Είναι σημαντικό να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και έσοδα από αυτά τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», είπε στους FT ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η πρόταση που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα περιλαμβάνει αρχικά την απαίτηση σε όσες τραπεζικές, επενδυτικές ή άλλες αντίστοιχες οντότητες κατέχουν περιουσιακά στοιχεία (π.χ. κρατικά ομόλογα) της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, να τοποθετούν κέρδη από αυτά σε ξεχωριστούς λογαριασμούς. Μέχρι σήμερα, οι κυρώσεις της Δύσης έχουν επιβάλει αυτά τα κέρδη να επανεπενδύονται.

Στη συνέχεια, σχεδιάζεται αυτά τα κέρδη να μεταφέρονται στον κοινό προϋπολογισμό των 27 της ΕΕ για να καταλήξουν να ενισχύσουν την Ουκρανία.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη