Άδωνις Γεωργιάδης: Για δεύτερη φορά στο υπουργείο Υγείας - Τι έκανε στην πρώτη θητεία του



Τη θέση του υπουργού Υγείας αναλαμβάνει εκ νέου ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπως έγινε γνωστό μετά την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη. 

Είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Γεωργιάδης αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Υγείας. Η πρώτη φορά που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή ήταν στις 25 Ιουνίου του 2013.

«Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας για καλύτερες υπηρεσίες Υγείας είναι ο πήχυς, που οφείλουμε να ξεπεράσουμε και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για αυτό, με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα» σχολίασε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λίγο μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Η διαχρονική εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπο μου αποτελεί για μένα τεράστια ευθύνη. Όπως έκανα πάντα και τώρα στο Υπουργείο Υγείας, θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, σε έναν χώρο γνώριμο σε μένα από το παρελθόν» σημειώνει επίσης.

Τα έργα της πρώτης θητείας του

Κατά τη πρώτη θητεία του στο Υπουργείο Υγείας, ενισχύθηκε η χρήση των γενόσημων φαρμάκων, ελέγχθηκε η φαρμακευτική δαπάνη και εγκρίθηκαν 470 πρωτότυπα φάρμακα ολοκληρώνοντας τη μεταρρύθμιση στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δέχθηκε σωρεία πυρών για την αύξηση στην είσοδο των νοσοκομείων από τα 5 στα 25 ευρώ. «Το εισιτήριο για την εισαγωγή σε νοσοκομείο είναι ένα νομοθετημένο μέτρο όπως απεδείχθη στην πορεία της διαπραγμάτευσης. 

Στις 13 Νοεμβρίου 2013 είχε προχωρήσει σε δήλωσει που είχε προκάλεσει σορεία αντιδράσεων. Συγκεκριμένα είχε δηλώσει: «Αν υπάρξουν απολύσεις και αν καταλήξουμε ότι κάποιοι πρέπει να φύγουν -και αν- βάσει όσων ήδη σας είπα, σας παρακαλώ δεν θέλω να το χρεώνετε στην τρόικα. 

Αυτές είναι αποφάσεις δικές μου! Μη μου παίρνει τη δόξα η Τρόικα όταν κάνουμε το αυτονόητο. Σας παρακαλώ πάρα πολύ! Έχω βαρεθεί να κάνω το αυτονόητο και να παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν», ήταν κατά λέξη τα λόγια του.


Προτάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως τρόπος χρηματοδοτήσεως των νοσοκομείων και όχι από την τρόικα. Πρέπει να μάθουμε να μην ρίχνουμε την ευθύνη σε άλλους» είχε απαντήσει τότε ο υπουργός Υγείας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.


«Έχουμε βάλει το βάθρο της υγείας, δηλαδή 10-11.000 ευρώ ατομικό εισόδημα» συνέχισε σχετικά ο Άδωνις Γεωργιάδης για την κυβερνητική δέσμευση στην Τρόικα.

«Δεν είναι τόσο τρομερό να πληρώνουν για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας όσοι είναι σε καλύτερη οικονομική θέση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό το «25ευρω» θα αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης για άνεργους και ανασφαλίστους» είχε καταλήξει.

Είχε δηλώσει επίσης ότι η υγεία είναι προιόν που αγοράζεται και πωλείται.

@we_are_all_greeks Η υγεία είναι προιόν που αγοράζεται και πωλείται....#bouboukos ♬ πρωτότυπος ήχος - we_are_all_greeks


Το σχέδιο για την αναδιαμόρφωση της Υγείας

Παράλληλα, επί υπουργίας του το 2013, εκπονήθηκε ένα σχέδιο αναδιαμόρφωσης του χώρου της Υγείας, το οποίο περιελάμβανε αξιολόγηση και κινητικότητα γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και αλλαγή χρήσης και συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων, από τις οποίες προβλεπόταν εξοικονόμηση περίπου 32 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του.

Συνολικά σταμάτησαν τη λειτουργία τους πέντε νοσοκομεία από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Ανάμεσα στα νοσοκομεία που σταμάτησαν τη λειτουργία τους με μεταφορές κλινικών και προσωπικού συμπεριλαμβάνονται το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, το Νοσοκομείο Παναγία Θεσσαλονίκης, το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων και το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο