Μέση Ανατολή: Σήμερα η ακρόαση στη Χάγη για γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα



Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η ακρόαση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της θέσης της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, που περιγράφει ως γενοκτονία των Παλαιστινίων την στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα (και ευρύτερα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη της Παλαιστίνης).

Από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 23.000 θάνατοι στη Γάζα, οι αγνοούμενοι φτάνουν τις 8.000, ενώ οι τραυματίες τους 60.000. 

Ταυτόχρονα, σχεδόν το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει προσωρινά ή οριστικά την κατοικία του, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίες έχουν καταστραφεί πλήρως ή εν μέρει από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Πρωταρχικός στόχος είναι να διαταχθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και να επιβάλει έκτακτα μέτρα για την ανακούφιση των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα. Μία πρώτη απόφαση για έκτακτα μέτρα, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και την εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, θα μπορούσε να εκδοθεί και εντός του Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια, η δίκη μπορεί να συνεχιστεί κανονικά, σε μία νομική αντιπαράθεση που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια μέχρι το ΔΠΔ να πάρει οριστική απόφαση για την κατηγορία της γενοκτονίας. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, οι οριστικές και μη εφέσιμες αποφάσεις του ΔΠΔ δεν είναι δεδομένο ότι μπορούν να εκτελεστούν στην πράξη.

Η πλευρά της Νοτίου Αφρικής, στηρίζει την θέση της στις δεσμεύσεις που προκύπτουν για τις χώρες μέλη του ΟΗΕ από την Σύμβαση για την Αποτροπή και Τιμωρία του εγκλήματος της Γενοκτονίας, του 1948.Η ανάγνωση της θέσης της Νοτίου Αφρικής είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και να διαρκέσει 3 ώρες.

Από την πλευρά του Ισραήλ αναμένεται να φανεί αν θα διατηρηθεί η θέση περί «παράλογης» κατηγορίας και η κατηγορία ότι η κυβέρνηση της Πρετόρια παίζει τον «συνήγορο του διαβόλου» στηρίζοντας την Χαμάς. Η επίσημη θέση του Ισραήλ θα παρουσιαστεί το πρωί της Παρασκευής, επίσης στις 11:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και για 3 ώρες.

Στο Τελ Αβίβ αισιοδοξούν ότι η χώρα θα δεχθεί κάποιες αρνητικές αποφάσεις, όπως για την είσοδο επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και επιστροφής αμάχων στο βόρειο τμήμα της, αλλά θα αποφευχθεί η ευθεία εντολή για παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Αντίθετα, υπάρχει ανησυχία για την πρόθεση της Νοτίου Αφρικής να περιλάβει στη θέση τις τα γεγονότα των προηγούμενων δεκαετιών στην Παλαιστίνη, πρακτικά ακυρώνοντας την θέση του Ισραήλ για «αιφνιδιαστική επίθεση» από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Τελ Αβίβ ζήτησε και πέτυχε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια οι τοποθετήσεις των δύο πλευρών (3 ώρες αντί 2 αρχικά), προκειμένου να αντικρούσει τις κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ με μεγαλύτερη ευχέρεια.

Η πρωτοβουλία της Νοτίου Αφρικής, υποστηρίζεται από σειρά χωρών, τόσο μεγάλων όσο και μικρότερων: Βενεζουέλα, Βολιβία, Βραζιλία, Ιορδανία, Κολομβία, Μαλαισία, Μαλδίβες, Μπαγκλαντές, Ναμίμπια, Νικαράγουα, Πακιστάν, Τουρκία, καθώς και από την Παλαιστινιακή Αρχή. Την στήριξή τους έχουν δηλώσει επίσης ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Συνεργασίας Ισλαμικών Κρατών.

Σημειώνεται ότι και οι δύο χώρες έχουν υπογράψει την Σύμβαση, που περιγράφει την γενοκτονία ως «πράξεις που διαπράττονται με πρόθεση να καταστρέψουν, εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική, εθνική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο