Ακρίβεια: Προ των πυλών νέες ανατιμήσεις σε λάδι, φρούτα και λαχανικά
Το ντόμινο των ανατιμήσεων σε φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024 με βάση τις τιμές παραγωγού, την ώρα που τόσο η αισχροκέρδεια που αφήνει ανεξέλεγκτη η κυβέρνηση όσο και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα εγείρουν ανησυχίες για νέες πληθωριστικές πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία-κτηνοτροφία στον οποίο αποτυπώνονται οι τιμές παραγωγού αυξήθηκε τον Νοέμβριο κατά 3,8% σε ετήσια βάση. Στον αντίποδα, το συνολικό κόστος παραγωγής στον αγροτικό κλάδο καταγράφει ετήσια μείωση της τάξης του 5,2%.
Παρά τη φαινομενικά συγκρατημένη άνοδο που καταγράφει ο γενικός δείκτης, στο ελαιόλαδο οι τιμές παραγωγού εκτινάχθηκαν κατά 72,4%, στα φρούτα κατά 12,3% και στα λαχανικά κατά 14,8%, κάτι που αποτελεί ένα πρώτο δείγμα για το τι θα πληρώσουν οι καταναλωτές τις επόμενες εβδομάδες στα σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές, όταν μάλιστα ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει ισχυρός καταγράφοντας νέα αύξηση 8,9% τον Δεκέμβριο.
Τα αίτια
Η κλιματική κρίση οδηγεί σε μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία και αποτελεί ένα επιπλέον ζήτημα, το οποίο δεν έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.
«Αυτές οι ακραίες συνθήκες με τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα μπαίνουν εμπόδιο στο να εξελιχθεί η πλήρης δυναμικότητα των σύγχρονων συστημάτων ελιάς. Η κλιματική αλλαγή θα παραμείνει πρόκληση και θα οδηγήσει σε περαιτέρω αλλαγές τόσο στις αποδόσεις όσο και στην ποιότητα του ελαιόλαδου» επισημαίνει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η παραγωγή ελαιόλαδου κινείται με απώλειες της τάξης του 70% σε ισχυρές παραγωγικές περιοχές όπως η Κρήτη και η Μεσσηνία, γεγονός που αναπόφευκτα επηρεάζει τις τιμές.
Το ίδιο επιβαρυντική είναι η κλιματική κρίση και στην παραγωγή πορτοκαλιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη 9/1, με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, οι τιμές χονδρικής στα πορτοκάλια ήταν αυξημένες κατά 33,3% σε σχέση με πέρσι.
Ανεπαρκής έλεγχος
Ο ανεπαρκής έλεγχος, ειδικά ως προς την εξέλιξη των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω πολλών ενδιαμέσων, είναι επίσης ένας λόγος που οι τιμές ανεβαίνουν σε βασικά αγαθά, όπως επισημαίνεται από φορείς της αγοράς. Κάτι για το οποίο η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρει την ευθύνη.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο 3,5% διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός, από 3% που ήταν τον Νοέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων διαμορφώθηκε στο 8,9%.
Οπως καταγράφηκε, άλμα 58% είχαμε στην τιμή του ελαιόλαδου, ενώ οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά αυξήθηκαν κατά 15% και 14% αντίστοιχα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.