Αγρότες: Δυσαρέσκεια μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη - Έτοιμοι να δυναμώσουν και άλλο τα μπλόκα
Στα μπλόκα θα δοθεί η συνέχεια για τους αγρότες μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη σημερινή μέρα να είναι κομβική για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Το πρώτο στίγμα των προθέσεών τους έδωσαν χθες εξερχόμενοι του Μαξίμου καθώς με δηλώσεις τους ανέφεραν ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους και παρέπεμψαν στις αποφάσεις των συσκέψεων στα μπλόκα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας.
Θα πάμε στα μπλόκα, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα. Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας στα μπλόκα. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν και άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης».
«Φτάσαμε στο υπέρτατο σημείο της διαπραγμάτευσης. Εμείς δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε. Οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι οι ίδιοι οι αγρότες. Έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος. Τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες», δήλωσε ο Γιάννης Παναγής, αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου.
Στο μπλόκο του Πλατυκάμπου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (13/2) ενημέρωση των αγροτών, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής Γιάννη Κουκούτση να αναφέρει σύμφωνα με το onlarissa.gr πως την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση όπου και θα υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση.
Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία από κοινού τα μπλόκα να πάρουν απόφαση για το πως θα προχωρήσουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς τα μέτρα του πρωθυπουργού αφήνουν πολλά κενά. Η μετέπειτα πορεία των κινητοποιήσεων θα καθοριστεί σε συγκέντρωση, που θα λάβει χώρα το απόγευμα της Τετάρτης (14/2) στο μπλόκο.
«Στα αιτήματα που θέσαμε στον πρωθυπουργό δεν πήραμε τίποτα πέρα από κάποιες υποσχέσεις για το αγροτικό ρεύμα. Για τα υπόλοιπα ζητήματα που το θέσαμε τίποτα ουσιαστικό.
Ο αγώνας συνεχίζεται. Σήμερα το απόγευμα θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους στο μπλόκο για το αποτέλεσμα της συνάντησης και για τα όσα μας είπε ο πρωθυπουργός, ώστε σε συνεννόηση και με τα υπόλοιπα μπλόκα να πάρουμε αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα» δήλωσε νωρίτερα στο KarditsaLive.Net ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κων. Τζέλλας, ο οποίος ήταν ένας από τους εκπροσώπους που συμμετείχαν στη συνάντηση.
Όπως τόνισε ο κ. Τζέλλας οι απαντήσεις του πρωθυπουργού δεν ικανοποίησαν την αντιπροσωπεία. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το thesstoday.gr, το βράδυ της Τρίτης, στα μπλόκα της Μακεδονίας και της δυτικής Ελλάδας αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Τα ημίμετρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση γνωστοποίησε με διαρροή τα μέτρα που προτείνει τα οποία ωστόσο δεν είναι αυτά που ζητά ο αγροτικός κόσμος που δίνει μάχη για την επιβίωσή του.
Μεταξύ άλλων προβλέπονται εκπτώσεις στο αγροτικό ρεύμα για τα επόμενα 2+8 χρόνια, με την τιμή της κιλοβατώρας να ανέρχεται στην καλύτερη 9,3 λεπτά για όσους δεν έχουν οφειλές.
Για αυτούς με οφειλές η τιμή θα είναι άνω των 10 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω τιμές ισχύουν για τα πρώτα δύο χρόνια, ενώ για τα επόμενα 8 θα υπάρχει έκπτωση μόνο για το 1/3 της κατανάλωσης. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες ζητούν πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Η κυβέρνηση εξάντλησε τις όποιες παρεμβάσεις στο αγροτικό ρεύμα και δεν είπε το παραμικρό για τα βασικά αιτήματα των αγροτών, δηλαδή τη θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, για την επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ καθώς και για τη μη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Αυτό που πρότεινε ήταν η προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, από το Μαξίμου πρότειναν τις εξής παρεμβάσεις:
«1. Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.
Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:
Εκτιμώμενες Τιμές: Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:
1. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα
Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.
Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.
Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθευονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.
Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και την συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
2. Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν».
Τι ζητούν οι αγρότες
Τα αιτήματα των αγροτών είναι τα εξής:
- Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
- Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
- Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.
- Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας
- Να κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
- Να αποζημιωθούν οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
- Να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
- Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
- Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
- Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
- Άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
- Αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.