ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Σχεδιάζει πρόταση για νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ



Τη δέσμευσή του για την παρουσίαση ενός νέου τρόπου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με φορείς της Εκπαίδευσης, επιμελητήρια και την Ένωση Συνταγματολόγων.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε στη Γερουσία της Βουλής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αντιτίθεται στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας και περιέγραψε τις προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας.

«Η Ν.Δ. παραβιάζει το σύνταγμα»

Για αυταρχικό πρόλογο της κυβέρνησης πριν ξεκινήσει η διαβούλευση για το νομοσχέδιό της έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «επένδυσε» στη βία εναντίον της φοιτητικής κοινότητας, που αντιδρά στην ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ, παραβίασε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, ενώ έσυρε στα δικαστήρια την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ.

Επίσης, κατηγόρησε την κυβερνητική παράταξη για προκλητική παραβίαση του συντάγματος. Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά τόσο στην παρέμβαση των οκτώ συνταγματολόγων, οι οποίοι σε κοινή τους δήλωση εκφράζουν κατηγορηματικά την άποψη ότι το νομοσχέδιο κινείται στον αντίποδα του συντάγματος, όσο, όμως, και στην ηχηρή παρέμβαση της πρώην αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σημειωτέον ότι η Μαρία Καραμανώφ ξεκαθάρισε πως το άρθρο 16 του συντάγματος είναι ανεπίδεκτο ερμηνείας.

«Οικονομικός στραγγαλισμός»

Οσον αφορά το σύνολο των δαπανών για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη ως προς τα κονδύλια για τη φοιτητική μέριμνα, τον αριθμό των προσλήψεων καθηγητών αλλά και τους μισθούς τους.

«Μπορεί ο κύριος Πιερρακάκης να βρει έστω έναν πίνακα, μία γραφική παράσταση ή κάποιο άλλο επίσημο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΟΟΣΑ που να διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό;» διερωτήθηκε με καυστικό τρόπο. Ταυτόχρονα, μίλησε για προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την πλευρά της κυβέρνησης σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των ΑΕΙ.

Ασκώντας σφοδρή κριτική στον υπουργό Παιδείας, υπενθύμισε τους αποκαλυπτικούς αριθμούς που έδωσαν στη δημοσιότητα το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για τη χρηματοδότησή τους.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. άσκησε σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης, παραθέτοντας όψεις της πανεπιστημιακής πραγματικότητας. Κατ’ αρχάς, τόνισε ότι η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων δεν μπορεί να καλύψει τις ανελαστικές δαπάνες τους.

Δεύτερον, η μη δημιουργία νέων θέσεων καθηγητών φέρνει την Ελλάδα στην τελευταία θέση στην Ευρώπη ως προς την αναλογία καθηγητών προς φοιτητές. 

Τρίτον, λόγω της ΕΒΕ χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός πανεπιστημίου και αναγκάζονται να φοιτούν είτε στα ιδιωτικά κολλέγια είτε στα ΙΕΚ. 

Τέταρτον, σημείωσε ότι η ίδια κυβέρνηση ψήφισε νόμο για τη διοίκηση των πανεπιστημίων, ο οποίος ενίσχυσε τη διαπλοκή και γιγάντωσε τη γραφειοκρατία. 

Πέμπτον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πανεπιστημιακή αστυνομία, μέτρο το οποίο δεν εφαρμόστηκε, αλλά διαφημίστηκε με έναν τρόπο ώστε η κοινωνία να θεωρήσει πως τα πανεπιστήμια είναι χώροι συνεχούς και ακραίας παραβατικότητας.

Διά της πολιτικής της η Ν.Δ. κινείται στον αντίποδα, όπως φαίνεται, ακόμη και των συντηρητικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που συντηρούν αξιοπρεπώς τα πανεπιστήμια στη χώρα τους. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης, η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων δεν αποτελεί εξ ορισμού αριστερή πολιτική. Ωστόσο, στην ελληνική περίπτωση, η Δεξιά έχει επιλέξει να ακολουθήσει το θατσερικό δόγμα.

«Λαθροχειρία Πιερρακάκη»

Σφοδρή κριτική άσκησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στις προτάσεις Πιερρακάκη για τον τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, κάποιος υποψήφιος θα μπορεί να εισαχθεί σε ένα Τμήμα Νομικής ιδιωτικού πανεπιστημίου με 9.380 μόρια, ενώ ο τελευταίος στη Νομική Αθηνών εισάγεται με 18.125 και ο τελευταίος στη Νομική Κομοτηνής με 16.985 μόρια.

Όσον αφορά δε το πεδίο για τις σπουδές Υγείας, κάποιος θα μπορεί να εισαχθεί σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο με 9.300 μόρια, ενώ στην Ιατρική Αθηνών ο τελευταίος χρειάζεται 19.000 και στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης 18.300 μόρια.

Περιγράφοντας τη συγκεκριμένη πραγματικότητα, ο κύριος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να σπουδάσουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ευνοούνται με σκανδαλώδη τρόπο μέσα από ένα σύστημα το οποίο κατά τα άλλα δίνει την εντύπωση ότι όλοι θα περάσουν από τις ίδιες εξετάσεις.

«Η Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση»

Με δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ο ίδιος έθεσε επί τάπητος την ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, παρουσιάζοντας μια σειρά προτάσεων προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα των ΑΕΙ.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε τον διπλασιασμό του αριθμού των καθηγητών σε βάθος τριετίας, ώστε η Ελλάδα να είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς την αναλογία καθηγητών προς φοιτητές. 

Επιπλέον, διευκρίνισε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ δεσμεύτηκε πως σύντομα θα ανακοινωθεί νέα πρόταση εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο