Τέμπη- Ένας χρόνος: Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας και η ντροπιαστική δήλωση Καραμανλή



Μήνυμα για την επέτειο του ενός χρόνου από την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη έστειλε η πολιτική ηγεσία της χώρας.

Σακελλαροπούλου: «Η οδύνη παραμένει αμείωτη και τα ερωτήματα δίχως απάντηση»


Χωρίς απάντηση παραμένουν τα ερωτήματα γύρω από τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, τονίζει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε δήλωσή της για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς.

«Η οδύνη παραμένει αμείωτη και τα ερωτήματα δίχως απάντηση» σημειώνει χαρακτηριστικά. Τονίζει δε ότι «χρέος της Πολιτείας είναι η απόδοση της ευθύνης και η μέριμνα για να μη ζήσει ποτέ ξανά η χώρα μας ένα τέτοιο πλήγμα στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των πολιτών».


Ολόκληρη η δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

«Ένα χρόνο μετά, η τραγωδία των Τεμπών πληγώνει και θυμώνει την κοινωνία. Η οδύνη παραμένει αμείωτη και τα ερωτήματα δίχως απάντηση. Η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών, των επιβατών που έζησαν την φρίκη εκείνης της νύχτας. 

Τα λόγια δεν μπορούν να επουλώσουν το τραύμα. Χρέος της Πολιτείας είναι η απόδοση της ευθύνης και η μέριμνα για να μη ζήσει ποτέ ξανά η χώρα μας ένα τέτοιο πλήγμα στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Μητσοτάκης: «Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν – Σκύβουμε το κεφάλι στη μνήμη των 57 αθώων»

Δήλωση με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έναν χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών, οι πληγές από τον χαμό των θυμάτων της μένουν νωπές, με τον Γολγοθά των δικών τους ανθρώπων πάντα δύσκολο και ανηφορικό. Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος πάγωσε, την ώρα εκείνη, που ο τόπος συγκρούστηκε μετωπικά με τον χειρότερο εαυτό του. Ξέφυγε από τις ράγες τoυ, λυγίζοντας από το βάρος μιας κρυφής πραγματικότητας. Και, σε μία στιγμή, είδε το παρελθόν να παράγει το αδιανόητο στο παρόν.


Σε μία τέτοια μέρα η θλίψη δεν μπορεί να βαφτεί με χρώμα κομματικό. Κι ο σεβασμός στην οδύνη απαιτεί ωριμότητα και σύνεση. Στην υπέρβαση αυτού του εθνικού τραύματος ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος. Μπορεί, όμως, να προσφέρει κάποια ανακούφιση όταν αναδειχθούν όλες οι αιτίες του κακού. Όταν σβηστεί κάθε αμφιβολία. Όταν διαψευστούν ακόμη και οι πιο παράλογες φήμες. Και, κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και αυτό θα γίνει.

Η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Αλλά και αυτή δεν παύει να είναι ένας θεσμός πολιτικός. Γι’ αυτό και μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας τους πρώτους από όσους πρέπει να λογοδοτήσουν. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αλήθεια, λοιπόν, δεν αργεί. Όπως δεν αργούν και οι προσπάθειες της πολιτείας να θεραπεύσει τις δικές της σοβαρές ελλείψεις.

Υποδεχόμαστε, συνεπώς, τη θλιβερή επέτειο, σκύβοντας το κεφάλι στη μνήμη των 57 αθώων που χάσαμε και στη δοκιμασία των τραυματιών. Με τη σκέψη στις οικογένειες, που έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν τον πόνο τους διαμαρτυρία. Ωστόσο, πρώτη η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διακρίνουμε πίσω από την τραγωδία μία συλλογική αποτυχία. Να βρούμε τον κορμό και τα κλαδιά της και με τόλμη να την ξεριζώσουμε, όχι διχασμένοι, αλλά ενωμένοι.

Αποστολή μας είναι ο πόνος να μετουσιωθεί σε πράξεις. Ώστε οι οργανισμοί που υπηρετούν τον πολίτη να λειτουργούν με ασφάλεια, συνέπεια και επαγγελματισμό. Το Δημόσιο να μην μένει αιχμάλωτο της γραφειοκρατίας, που καθυστερεί κρίσιμα έργα. Και τα δικαστήρια να αποφασίζουν εγκαίρως, ιδίως για υποθέσεις που απασχολούν την κοινωνία.

Ως Πρωθυπουργός, ως πολίτης, αλλά και ως πατέρας, συμμετέχω στο πένθος της πατρίδας. Και επαναλαμβάνω τη δέσμευση ότι η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο της διαρκούς εγρήγορσης και της προόδου. Αλλάζοντας το κράτος και βελτιώνοντας την καθημερινότητα. Χωρίς συμβιβασμούς με λάθη του σήμερα και ανατρέποντας παθογένειες του χθες. Μέχρι το «ποτέ ξανά» από σύνθημα να γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα.

Παρών στη μεγάλη συγκέντρωση για τα Τέμπη ο Στέφανος Κασσελάκης


Στη μεγάλη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης μαζί με αρκετούς βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει αυτοκόλλητο πάνω του με το μήνυμα «πάρε με όταν φτάσεις».

Νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης μέσω social media έδωσε μία υπόσχεση στη μνήμη των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη.



«Δεν πρέπει και δε θα ξεχαστούν», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επισημαίνει ότι «θα είμαστε δίπλα στον αγώνα των οικογενειών τους για Δικαιοσύνη».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:


«Τέμπη, ένας χρόνος μετά.

Μια υπόσχεση στη μνήμη των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

Δεν πρέπει και δε θα ξεχαστούν.

Θα είμαστε δίπλα στον αγώνα των οικογενειών τους για Δικαιοσύνη».


Δώρα Αυγέρη: «Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μη διαλευκανθεί το έγκλημα των Τεμπών»


«Δεν ξεχνάμε το έγκλημα των Τεμπών. Ένα χρόνο μετά ζητούμε δικαιοσύνη και δικαίωση για τα 57 θύματα του δυστυχήματος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πολύ μεγάλες ευθύνες. Από τη μία είναι το έγκλημα των Τεμπών κι από την άλλη το έγκλημα της συγκάλυψής του. Η κυβέρνηση έκανε και κάνει οτιδήποτε μπορεί για να μη διαλευκανθεί η υπόθεση και να μην αναδειχθούν οι ευθύνες της».


Αυτό υπογράμμισε σε συνέντευξή της στην εκπομπή Γεγονότα 2.0 του Attica TV το βράδυ της Τρίτης η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρα Αυγέρη, αναφερόμενη στη σημερινή τραγική επέτειο από το δυστύχημα των Τεμπών και την προγραμματισμένη γενική απεργία σε όλη τη χώρα.


Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για τις προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη σημερινή γενική απεργία, η Δώρα Αυγέρη υπογράμμισε την ανάγκη να σταλεί ξεκάθαρα το μήνυμα των εργαζομένων ότι δεν μπορεί να τους κοροϊδεύει πια η κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση μιλάει για αύξηση, για παράδειγμα στους δημοσίους υπαλλήλους. Πρόκειται για 35-40 ευρώ το μήνα και κατατρώγεται από τον πληθωρισμό και την πολύ μεγάλη ακρίβεια (…). Ο 13ος και 14ος μισθός, στον οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνάντηση με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, δεν είναι μια υπόσχεση. Είναι κοινωνική ανάγκη, απαίτηση των ίδιων των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, που τόσο πολύ λοιδορήθηκε από την νεοφιλελεύθερη αντίληψη του κυρίου Μητσοτάκη, που πάει να τα σαρώσει όλα με ιδιωτικοποιήσεις».


Όσον αφορά στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου η Δώρα Αυγέρη υπογράμμισε τα εξής: «Η κακή διαχείριση της ΚΑΠ από την κυβέρνηση της ΝΔ επισημάνθηκε ήδη τρία χρόνια πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όταν το υπουργικό συμβούλιο λάμβανε την απόφαση για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο κι ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος, γιατί αποστερεί ευρωπαϊκούς πόρους περίπου 1 δισεκ. ευρώ από τους μικρομεσαίους αγρότες, χωρίς την ίδια στιγμή να έχει φροντίσει η κυβέρνηση να προσαρμόσει αυτή την νέα αντίληψη της Ευρώπης για την αγροτική πολιτική. Σήμερα στην ουσία η κυβέρνηση ήρθε με τρία χρόνια καθυστέρηση να αναγνωρίσει το λάθος της. Είναι, όμως, λίγο αργά για δάκρυα».

Επί του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στην ερώτηση για το αν η ένσταση αντισυνταγματικότητας έχει να κάνει μόνο με την παράκαμψη του άρθρου 16 ή και με την ουσία του άρθρου, η εκπρόσωπος Τύπου απάντησε: «Πολύ φοβάμαι ότι αυτό το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους. 

Ωστόσο θα είναι ένας νόμος για τον οποίο ήδη εμείς έχουμε πει ότι είναι αντισυνταγματικός. Δεν το λέμε μόνο εμείς, το λένε και οι συνταγματολόγοι. Με έναν πολύ κουτοπόνηρο τρόπο προσπαθεί η κυβέρνηση και οι συντάκτες του νομοσχεδίου να παρακάμψουν το άρθρο 16. (...) Εμείς στηρίζουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, τη δωρεάν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Σας μιλάει ένας άνθρωπος που πήγε στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Και οι προπτυχιακές σπουδές μου είναι στο δημόσιο πανεπιστήμιο και οι μεταπτυχιακές μου.

«Η δωρεάν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση βοηθάει στην κοινωνική κινητικότητα, δίνει ίσες ευκαιρίες στους ανθρώπους. Για εμάς η πρόσβαση στη δημόσια στην παιδεία είναι δικαίωμα. 

Είναι αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα, δεν είναι επιχειρήσεις τα πανεπιστήμια. Είναι εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία αυτοί που υπηρετούν και εργάζονται, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, είναι λειτουργοί, είναι δημόσιοι λειτουργοί, δεν είναι εργαζόμενοι με επισφάλεια που θα κινδυνεύουν να απολύονται, είτε γιατί δεν αρέσει το διδακτικό τους έργο στα αφεντικά, είτε γιατί δεν αρέσει ο λόγος τους και λογοκρίνεται» τόνισε.

Τέλος, όσον αφορά στις εξελίξεις στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Δώρα Αυγέρη σημείωσε: «Θεωρώ ότι είναι λήξασα αυτή η συζήτηση. Η συζήτηση έληξε στο συνέδριο. Κοιτάμε μπροστά».

«Επιμένω ότι τώρα η δουλειά μας είναι να επικοινωνούμε στην κοινωνία τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τον προγραμματικό του λόγο. Πάμε σε ευρωεκλογές, αυτές έχουμε μπροστά μας. Ας δώσουμε, επίσης, χώρο στους συντρόφους και τις συντρόφισσες βουλευτές να παρουσιάσουν το έργο τους. Γίνεται πολύ και σημαντικό έργο» σημείωσε.

Η ντροπιαστική δήλωση Καραμανλή

Με μια γραπτή δήλωση 85 λέξεων ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε σήμερα Τετάρτη (28/2) με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την μαύρη επέτειο της τραγωδίας στα Τέμπη να αυτοθαυμαστεί για το «κατόρθωμά» του να παραιτηθεί από υπουργός Μεταφορών και Υποδομών.

Ο βουλευτής της ΝΔ το μοναδικό που βρίσκει να πει είναι για τον εαυτό του καθώς αναφέρει ότι: «η προσωπική μου οδύνη και η συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης, με οδήγησαν εκείνη την ημέρα στην άμεση παραίτηση» και να μας πληροφορήσει ότι «η σκέψη όλων μας δεν μπορεί να φύγει από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη».

Χωρίς ίχνος πολιτικής ενσυναίσθησης, θεωρεί ότι η πολιτική του ευθύνη αρχίζει και τελειώνει με την παραίτησή του και επί της ουσίας θεωρεί ότι έτσι έληξε και το θέμα της απόδοσης ποινικών ευθυνών για την εθνική τραγωδία σε όλα τα πρόσωπα όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Αναλυτικά η δήλωση του Κώστα Καραμανλή

«Ένα χρόνο μετά, η σκέψη όλων μας δεν μπορεί να φύγει από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη.

Η προσωπική μου οδύνη και η συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης, με οδήγησαν εκείνη την ημέρα στην άμεση παραίτηση.


Όμως, η σκέψη μου δεν θα φύγει ποτέ από τους 57 συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, τους τραυματίες και τους επιβάτες που βίωσαν την τραγωδία, και βέβαια τους συγγενείς των θυμάτων.


Κανένας δεν μπορεί να νιώσει τον πόνο που βιώνουν, έχουν και θα έχουν πάντα τον σεβασμό μας».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο