Αγρότες: Έτοιμοι για την μεγάλη κάθοδο στην Αθήνα - «Διαδηλώνουμε για την επιβίωσή μας»


Για την «απόβαση» στην Αθήνα προετοιμάζονται οι αγρότες, που στην πανελλαδική σύσκεψη 50 μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις δράσεις τους, μετά και την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι δήλωσαν ανυποχώρητοι και ότι δεν εγκαταλείπουν τα μπλόκα, τονίζοντας ότι «από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη δηλώνουμε πως δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τα μέτρα».

Οι παραγωγοί θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου με τρακτέρ, λεωφορεία και αγροτικά οχήματα, ενώ την ίδια μέρα τα μπλόκα που είναι μακριά από την Αθήνα θα αποκλείσουν τελωνεία και λιμάνια, με τους αγρότες να εντείνουν τις δράσεις τους σε κάθε μπλόκο μέχρι την ημέρα του μεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα.

«Διαδηλώνουμε για την επιβίωσή μας»

«Η απόφαση ήταν να κλιμακώσουμε αυτή την κινητοποίηση με κάθοδο που συνεχίζουμε και μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό με κάθοδο τρακτέρ, αυτοκινήτων και λεωφορείων στην Αθήνα την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου και ταυτόχρονα την ίδια μέρα σε τελωνεία και λιμάνια -κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα που είναι πιο μακριά από την πρωτεύουσα- να γίνει κλείσιμο των δρόμων για να δείξουμε τα αιτήματά μας ως αγροτικό κίνημα» είπε στο Action24, για τις αποφάσεις της σύσκεψης, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας μίλησε στο Action24.

Και τόνισε ότι «δεν έχουμε ικανοποιηθεί από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Δεν έχουν ικανοποιηθεί βασικά μας αιτήματα και συνεπώς αφού πήραμε την απόφαση να συνεχίσουμε αυτή την κινητοποίηση θα την κλιμακώσουμε με αυτό τον τρόπο και στην Αθήνα και νομίζω ότι εκεί θα δοθεί το ερέθισμα και στους αγρότες που θα συμμετέχουμε μαζικά, αλλά και στους λαό στην Αθήνας τον οποίο τον καλούμε να έρθει κοντά μας, γιατί μια ενδεχόμενη επιτυχία των αγροτών, δηλαδή η μείωση του κόστους παραγωγής θα επιφέρει και φθηνά και ποιοτικά προϊόντα στο ελληνικό τραπέζι και νομίζω μας αφορά όλους η νίκη των αγροτών, φέρνει και νίκη όλου του λαού».

Ερωτώμενος αναφορικά με τους αποκλεισμούς, ο κ. Μαρούδας ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι ήδη υπάρχουν συμβολικοί αποκλεισμοί, ενώ εκτίμησε ότι δεκάδες τρακτέρ και λεωφορεία αναμένεται να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Τρίτης, για να δώσουν - όπως επισήμανε- «το στίγμα ότι χρειάζεται να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας».

«Θα κατέβουμε στην Αθήνα να διαδηλώσουμε για την επιβίωσή μας» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ενώ ερωτώμενος για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να συντονιστεί η κινητοποίηση των αγροτών με άλλες, επισήμανε ότι κάνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλο το λαό της Αθήνας, στα εργατικά σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, τους αυτοαπασχολούμενος, καθώς όπως υπογράμμισε «δεν μας χωρίζει τίποτα, μας ενώνουν πάρα πολλά».

Τέλος ανέφερε ότι «θέλουμε να καταγγείλουμε καταδικάζουμε την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό εις βάρος των συναδέλφων μας που κάνουν συμβολικό αποκλεισμό στα τελωνεία και τα λιμάνια, οι οποίοι απειλούνται όχι μόνο από τα ΜΑΤ, αλλά και με δικογραφίες και αυτόφωρα». «Διαδηλώνουμε για την επιβίωσή μας» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «είναι δικαίωμα του κάθε κλάδου - συνταγματικά και συνδικαλιστικά και το κάνουμε με υπευθυνότητα».
Τέσσερις ημέρες στην Αθήνα οι αγρότες

Σύμφωνα με το ThessToday.gr οι αγρότες αναμένεται να ζητήσουν συνάντηση την Παρασκευή είτε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είτε με τον αρχηγό της αστυνομίας, αλλά και με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, με στόχο να γνωστοποιήσουν το σχέδιό τους για το συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για κινητοποίηση με μεγάλο αριθμό αγροτικών μηχανημάτων και η επαφή με τις αρμόδιες αρχές εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεννόησης και της αποφυγής ζητημάτων -ιδίως κυκλοφοριακών- που θα ανακύψουν από τη μαζική μετακίνηση αγροτών από όλη την Ελλάδα στην πλατεία Συντάγματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι αγρότες σκοπεύουν να παραμείνουν τέσσερις ημέρες στην Αθήνα (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή) και αμέσως μετά να επιστρέψουν στα μπλόκα τους, οπότε και θα προχωρήσουν σε νέα σύσκεψη για το πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Τα αιτήματα των αγροτών:
  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.
  • Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας
  • Το ειδικό κεφάλαιο για τη ΘεσσαλίαΝα κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
  • Να αποζημιωθούν οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
  • Να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
  • Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
  • Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
  • Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
  • Άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
  • Αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».


 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη