Τι συμβαίνει με τη νεολαία;



«Πού βαδίζει η νεολαία, η ελπίδα του μέλλοντος;» Η ερώτηση αυτή απασχολεί διαχρονικά την κοινωνία, με ανησυχίες για τις επιλογές και τα πρότυπα που υιοθετεί η νέα γενιά.

Στην εποχή μας, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η άνθηση των social media διαμορφώνουν ένα ψηφιακό τοπίο γεμάτο προκλήσεις. Η μουσική βιομηχανία, για παράδειγμα, επηρεάζει σημαντικά τη νεολαία, με την τραπ μουσική να κυριαρχεί. Η επιθετική ρητορική, η υπερβολική προβολή πλούτου και η υποβάθμιση των γυναικών τείνουν να γίνουν κανονικότητα, θέτοντας ερωτήματα για τις αξίες που καλλιεργούνται.

Παράλληλα, η δημοφιλία του TikTok, με βίντεο σύντομης διάρκειας και εστίαση στην επιφανειακή εικόνα, εντείνει τον ναρκισσισμό και απομακρύνει από ουσιαστικές ασχολίες.

Στο πολιτικό σκηνικό, ανησυχία προκαλεί η έλξη των νέων προς ακροδεξιές ιδεολογίες. Στις ευρωεκλογές του 2019, το 13% των νέων ηλικίας 17-24 ετών ψήφισε Χρυσή Αυγή, ενώ ρητορικές μίσους και ρατσισμού, τροφοδοτούνται από ανθρώπους όπως ο Άντριου Τέιτ (πρώην kickboxer με ακραίες απόψεις για τις γυναίκες) ή ο καταδικασμένος νεοναζί Ηλίας Κασιδιάρης.

Είναι σημαντικό, όμως, να τονίσουμε πως η νεολαία δεν αποτελεί ένα ομοιογενές σύνολο. Πολλοί νέοι άνθρωποι αγνοούν τα προαναφερθέντα πρότυπα και στρέφονται προς υγιείς επιλογές. Αθλητές όπως ο Γιάννης Αντετοκούμπο, επιστήμονες, καλλιτέχνες με ήθος και αξίες ηγούνται με το παράδειγμά τους, εμπνέοντας και δείχνοντας τον δρόμο για ένα ουσιαστικό και ελπιδοφόρο μέλλον.

Είναι στο χέρι μας, ως κοινωνία, να στηρίξουμε τη νεολαία. Να προσφέρουμε ερεθίσματα, ευκαιρίες και κίνητρα για δημιουργική έκφραση, κριτική σκέψη και υγιή ανάπτυξη. Μόνο έτσι, η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο θα γίνει πραγματικότητα.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο