Πρωτόγνωρη κίνηση από τον Άρειο Πάγο: Αμφισβητεί το ψήφισμα της Ευρωβουλής
Σε μία πρωτόγνωρη κίνηση με την οποία η δικαιοσύνη απαντά ευθέως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ψήφισμα – κόλαφος για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα προχώρησε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, επιχειρώντας να αντιστρέψει το κλίμα σε βάρος της.
Η διοικητική Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου αποφάσισε να συνεδριάσει και να εξαπολύσει τα πυρά της κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά την πολιτική χροιά που είχε το ψήφισμα του τελευταίου.
Κι ενώ 13 μέλη της Ολομέλειας υποστήριξαν πως το ευρωπαϊκό ψήφισμα έχει πολιτικό χαρακτήρα και για αυτό το ανώτατο δικαστήριο δεν θα πρέπει να δώσει απάντηση, η πλειοψηφία θέλησε να ανοίξει “διάλογο” με τα ευρωπαϊκά όργανα, αποποιούμενη των ευθυνών που η Ευρώπη καταλογίζει στη χώρα μας.
Έτσι, η Διοικητική Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου με πλειοψηφία 49 – 13 προχώρησε σε μια απάντηση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας πως η θέση του τελευταίου βασίζεται σε “αόριστες και ατεκμηρίωτες τις αιτιάσεις” και σε «αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί χωρίς τεκμηρίωση με την παράθεση ψευδών και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών».
Κατά πληροφορίες, οι υποθέσεις που οδήγησαν στο επίμαχο καταδικαστικό ψήφισμα βρίσκονται όλες σε εξέλιξη και ουσιαστικά η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί “παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης”.
Η τοποθέτηση της πλειοψηφίας της Ολομέλειας αναφέρεται στην έρευνα για το δυστύχημα στα Τέμπη, στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, στη λίστα Πέτσα, στην έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου, αλλά και στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.
Συγκεκριμένα, κατά πληροφορίες, στη διεξαγωγή της συνεδρίασης, ο εισηγητής Παναγιώτης Λυμπερόπουλος υποστήριξε πως το ψήφισμα υιοθετεί αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί χωρίς τεκμηρίωση με την παράθεση ψευδών και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών.
Αναφέρθηκε σε μια προς μια τις υποθέσεις, εξηγώντας τους μέχρι σήμερα χειρισμούς ως εξής:
- Για την υπόθεση των Τεμπών, υποστήριξε ότι η ανάκριση για την τραγωδία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς για τα μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ θ ευθύνες των πολιτικών προσώπων δεν αποτελεί αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα, ανήκει στη Βουλή.
- Για την υπόθεση των υποκλοπών και για τη στοχοποίηση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, Χρήστου ο αεροπαγίτης μίλησε σε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο αρχών που είναι σε εξέλιξη
- Για υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, ανέφερε ότι πρωτόδικα οι δράστες καταδικάστηκαν για την υπόθεση και πλέον διεξάγεται το δευτεροβάθμιο δικαστήριο
- για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβαζ, υποστήριξε πως η έρευνα είναι σε εξέλιξη με την σύλληψη και προφυλάκιση εμπλεκομένων προσώπων.
- Για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, έκανε λόγο για αόριστες και ατεκμηρίωτες αιτιάσεις μιλώντας για ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών.
- για την αντιμετώπιση των θυμάτων βιασμού και σεξουαλικής βίας, υποστήριξε ότι οι εισαγγελικές αρχές επιλαμβάνονται κάθε καταγγελίας, υπάρχει ειδικός εισαγγελέας ανηλίκων και η εισαγγελική αρχή ορίζει εισαγγελείς για τον χειρισμό ειδικά θεμάτων για ανήλικα, υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και trafficking.
Τέλος, με δελτίο Τύπου του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι η Διοικητική Ολομέλεια «αποφάσισε κατά πλειοψηφία (49-13) τα ακόλουθα:
-Διαβεβαιώνει ότι οι Έλληνες δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί υπηρετούν το κράτος δικαίου και τις αρχές της διάκρισης των λειτουργιών , της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της δίκαιης δίκης και της προστασίας του τεκμηρίου αθωότητας του κάθε πολίτη και εκτελούν τα καθήκοντά τους υπακούοντας μόνον στο Σύνταγμα ,στους νόμους και στη συνείδηση τους.
Το πλήρες κείμενο της απόφασης με τις απόψεις της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας θα δημοσιευθεί τις προσεχείς ημέρες».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.