Νέα Αριστερά: «Με γελοίες δικαιολογίες ή με την σιωπή αρνήθηκαν το μέτωπο για την υπεράσπιση του Συντάγματος»- «Θα ήταν δώρο στην κυβέρνηση 3 μήνες πριν τις ευρωκλογές» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ



“Η Νέα Αριστερά κάλεσε την αντιπολίτευση- πλην ακροδεξιάς- να υπερασπιστεί στην πράξη το Σύνταγμα και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, καθώς το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος“, αναφέρει η Νέα Αριστερά σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε το πρωί της Τετάρτης (6/3) ο Αλέξης Χαρίτσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας για πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση της η Νέα Αριστερά σημειώνει ότι η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας θα σήμαινε διακοπή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης επί του νομοσχεδίου, “ο πρωθυπουργός θα ερχόταν απολογούμενος, η συζήτηση θα αφορούσε την παραβίαση του Συντάγματος και η συζήτηση για την υπεράσπιση του Συντάγματος και του Δημόσιου Πανεπιστημίου θα ερχόταν στο επίκεντρο της δημόσιας πολιτικής συζήτησης. Ενώ θα έφερνε στο προσκήνιο τον δίκαιο αγώνα του φοιτητικού κινήματος”.

Ωστόσο, σχολιάζει ότι “τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε με γελοίες δικαιολογίες είτε με την σιωπή τους αρνήθηκαν το αυτονόητο: Το μέτωπο για την υπεράσπιση του Συντάγματος και του Δημοσίου Πανεπιστημίου”. “Το συμπέρασμα είναι απλό. Η συναινετική αντιπολίτευση δεν απειλεί την κυριαρχία της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Είναι αυτή η αντιπολίτευση που απορρίπτει η κοινωνία και απογοητεύει τους πολίτες”, προσθέτει, καταλήγοντας,


“Η Νέα Αριστερά θα αναλάβει την ευθύνη και θα επιτελέσει τον ρόλο της ως αριστερή, σοβαρή, αξιόπιστη και μαχητική αντιπολίτευση. Η παραβίαση του Συντάγματος δεν θα περάσει. Θα σταθούμε δίπλα στον αγώνα των φοιτητών και των φοιτητριών για την υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Η πλειοψηφία της ΝΔ θα υπερψηφίσει την παραβίαση του Συντάγματος, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα μείνει στα χαρτιά, στην πράξη”.

«Θα της δίναμε ψήφο εμπιστοσύνης» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα εξυπηρετούσε τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, απαντώντας στο αίτημα της Νέας Αριστεράς, και εξηγούν για ποιο λόγο δεν συναίνεσαν σε μία τέτοια κίνηση τη δεδομένη στιγμή.

Όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, μία πρόταση μομφής τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές θα συσπείρωνε την κυβέρνηση η οποία έχει βγει πληγωμένη μετά το κάζο με τη ψηφοφορία για την ισότητα στον γάμο. «Θα έπαιρνε 158 ψήφους και έτσι ουσιαστικά θα της δίναμε ψήφο εμπιστοσύνης» λένε οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν ότι θα ήταν ένα πολύ μεγάλο δώρο στην κυβέρνηση καθώς πιθανότατα θα ψήφιζε υπέρ μέχρι και ο Αντώνης Σαμαράς.

Θα δίναμε στον κ. Μητσοτάκη την ευκαιρία να ανέβει στο βήμα της Βουλής λέγοντας τα δικά του με αποτέλεσμα να ξεχαστούν όλα τα θέματα για τα οποία είναι υπόλογος – μπάζωμα στα Τέμπη, Εξεταστική, υπόθεση Ασημακοπούλου και σκάνδαλο Predator, προσθέτουν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Την ίδια στιγμή από την αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζουν ότι μία πρόταση μομφής θα ήταν βούτυρο στο ψωμί του ΠΑΣΟΚ καθώς θα είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθεί η ψηφοφορία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την ώρα που το κόμμα έχει εσωτερικά προβλήματα σε σχέση με την επικείμενη ψηφοφορία.

Θα διευκολυνόταν ο κ. Ανδρουλάκης να ξεπεράσει ένα ακόμα εσωτερικό πρόβλημα λένε από την Κουμουνδούρου και παρατηρούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας. Υπογραμμίζουν επίσης ότι από το ΠΑΣΟΚ ήταν μόλις 8 βουλευτές παρόντες και μάλιστα απουσίαζε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ το κόμμα δεν απάντησε στο αίτημα για πρόταση μομφής.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων 130 έως και το 155, στο νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας, που παρακάμπτοντας το Σύνταγμα, ανοίγει τον δρόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Είναι τόσο σαφές το γράμμα της συνταγματικής διάταξης που οι ερμηνείες και ακροβασίες της κυβέρνησης που υποστηρίζονται από πολύ μικρή μερίδα συνταγματολόγων, έχοντας απέναντί τους το σύνολο της νομικής κοινότητας, δικηγόρων και πανεπιστημιακών “κακοποιούν” την μεθοδολογία του δικαίου και την νομική ερμηνευτική» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν.

«Η Κυβέρνηση και ο υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπαν ότι το Σύνταγμα, ο θεμελιώδης νόμος της Πολιτείας για τη διάκριση των εξουσιών, το κράτος δικαίου, είναι εμπόδιο και αναχρονισμός» επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συζήτηση επί του αιτήματος αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. 

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «πρώτα απ’ όλα, παίζετε με τις λέξεις. Δεν τα λέτε «ιδιωτικά», αλλά «μη κρατικά». Ερώτημα πρώτο. Έχουμε κρατικά πανεπιστήμια; Εγώ γνωρίζω ότι έχουμε δημόσια πανεπιστήμια. Κι αυτός είναι ένας λόγος, ότι απεχθάνεστε οποιαδήποτε χρήση του όρου «δημόσια». Σας ενοχλεί ο δημόσιος χώρος, σας ενοχλεί η δημόσια παιδεία, σας ενοχλεί η δημόσια υγεία, όλα τα δημόσια αγαθά σας ενοχλούν. 

Τι είναι όμως τα δικά σας μη κρατικά πανεπιστήμια; Είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όσο κι αν βρίσκετε ευφάνταστους όρους. Να το πούμε απλά; Το νομοσχέδιο αυτό είναι νομοσχέδιο ανωτατοποίησης των κολλεγίων του ενός ορόφου. Ανωτατοποιείτε τα κολλέγια. Αυτή είναι η επιδίωξή σας, μην κρύβεστε».

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν χωρά καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια πανεπιστήμια. Μην περνάει από τον νου κανενός ότι μπορεί αυτό να αλλάξει» τόνισε ακόμα ο Σ. Φάμελλος και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι: «Δεν ανοίγετε καμία συζήτηση, όμως, για την αναθεώρηση του 16. Για την παράκαμψη του 16 ανοίγετε συζήτηση και για τη διαστρέβλωση του νοήματος του και ενώ υπάρχουν και πολλές σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως και η πρόσφατη, η 992/2023 που επιβεβαιώνουν τη θέση μας».

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ονομαστική ψηφοφορία

Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα Κωνσταντίνο

Αθήνα, 06 Μαρτίου 2024

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Με βάση το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, εμείς οι Βουλευτές που υπογράφουμε την παρούσα αίτηση, αιτούμεθα τη διενέργεια ψηφοφορίας με ονομαστική κλήση, επί της αρχής και επί των άρθρων 130 έως και το 155 στο σ/ν Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Οι αιτούντες βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Τζάκρη Θεοδώρα 

Καλαματιανός Διονύσης 

Θρασκιά Ουρανία

Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Γεροβασίλη Όλγα Γιαννούλης


Χρήστος Δούρου

Ειρήνη Ζαμπάρας

Μιλτιάδης Ηλιόπουλος

Όθων Καραμέρος Γιώργος

Κασιμάτη Νίνα

Κεδίκογλου Συμεών

Κόκκαλης Βασίλειος

Κοντοτόλη Μαρίνα

Λινού Αθηνά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γιώργος

Παππάς Νίκος

Παππάς Πέτρος

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Γιάννης

Τσίπρας Αλέξης

Χρηστίδου Ραλλία



Ψυχογιός Γεώργιος

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο