Τέμπη: Αμφισβήτηση Μητσοτάκη- Πιέσεις για παράδοση του Καραμανλή προκειμένου να επιβιώσει η Κυβέρνηση
Υπό την αφόρητη πίεση των βουλευτών της Ν.Δ. βρίσκεται πλέον ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ενώ, ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται ότι πίσω από τις δηλώσεις των κυβερνητικών βουλευτών εναντίον του υπάρχει δάκτυλος Μαξίμου.
Το πολιτικό κόστος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πολύ μεγάλο από τα Τέμπη -εξαιρετικά μεγαλύτερο από αυτό που εκτιμούσε ο Γκρίνμπεργκ- και πλέον εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να θυσιαστεί η βασίλισσα για να σωθεί ο βασιλιάς.
Η σκακιστική παρομοίωση έγινε από ένοικο του Μαξίμου που γνωρίζει από σκάκι, με την υποσημείωση ότι στα Τέμπη «η κυβέρνηση δέχεται διαρκώς σαχ», δηλαδή απειλείται διαρκώς ο βασιλιάς.
Ανταρσία
Η ουσία είναι διπλή. Αφενός, υπάρχει πολιτική ανταρσία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα εναντίον του Κ. Αχ. Καραμανλή, αφετέρου, το Μαξίμου βλέπει ότι η οργή στρέφεται κατά του Κ. Μητσοτάκη και με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες ετοιμάζει μία νέα συμφωνία Μητσοτάκη-Καραμανλή. Έως τώρα ίσχυε η δέσμευση του πρωθυπουργού για πλήρη κάλυψη στον πρ. υπουργό. Αυτό δεν είναι δεδομένο πλέον.
Οι βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν από το Μαξίμου να επιβάλει την αποσύνδεση του Κ. Αχ. Καραμανλή από τη Ν.Δ.! Μετά από όσα έχουν γίνει, και ειδικά μετά την πρωτοβουλία του Χρήστου Σπίρτζη να ζητήσει τη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα τον ελέγξει, δεν τους είναι αρκετή μία δήλωση Καραμανλή ότι αποδέχεται να ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη ή ότι παραιτείται της ασυλίας που του παρέχει η ιδιότητα του πρ. υπουργού και του νυν βουλευτή.
Οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν θέλουν να απολογούνται για τον Κ. Αχ. Καραμανλή. «Ας τον δώσουν στα θηρία» έλεγε την Παρασκευή έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος δείχνοντας τους δημοσιογράφους.
Το δίλημμα του Μαξίμου
Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο του Κ. Μητσοτάκη: θα απαιτήσει από τον Κ. Αχ. Καραμανλή να διευκολύνει το κόμμα του και να πάψει να φέρνει σε δύσκολη θέση το κόμμα που ίδρυσε ο αδελφός του πατέρα του; Θα τελειώσει το τζάκι των Καραμανλήδων από το τζάκι των Μητσοτάκηδων; Σε μία τέτοια περίπτωση, ακόμα και η αντίδραση του ηλικιωμένου αλλά πάντα δυναμικού στις παρεμβάσεις του Αχιλλέα Καραμανλή μπορεί να έχει σημασία.
Διαμαρτυρίες
Υπάρχουν πλείστα παραδείγματα τις τελευταίες μέρες που οι βουλευτές της Ν.Δ. «αδειάζουν» τον Κ. Αχ. Καραμανλή. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. μετέφερε στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα τα παράπονα για τη μη εμφάνιση κατά τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τα Τέμπη.
Στην Ολομέλεια η Ζωή Ράπτη προκλήθηκε από τον Νίκο Παππά να μιλήσει για τις απουσίες Μητσοτάκη- Καραμανλή και δικαιολόγησε μόνο την απουσία του πρωθυπουργού - για τον πρ. υπουργό δεν είπε λέξη.
Οι «σημιτικοί» της κυβέρνησης λένε ότι απηύδησαν με τον Κ. Αχ. Καραμανλή και ότι τους τραβά στον πάτο. «Εγώ δεν θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές αν ήμουν στη θέση του» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Φλωρίδης.
Παράλληλα, υπάρχει και μία σειρά βουλευτών του μητσοτακικού κλίματος που δείχνουν ότι ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Γιώργος Σταμάτης (τοποθετημένος από τον πρωθυπουργό στο Επικρατείας) είπε «εγώ μπορεί να είχα αυτοκτονήσει αν μου είχε συμβεί αυτό». Ο Φίλιππος Φόρτωμας δήλωσε πως προφανώς θα είχε παραιτηθεί από τη βουλευτική του ασυλία αν ήταν στη θέση Καραμανλή - σημείωση: ο βουλευτής Κυκλάδων πριν εκλεγεί το 2019 ήταν συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή.
Ο νεοεκλεγείς Λευτέρης Κτιστάκης δήλωσε ότι «εγώ προσωπικά ναι, θα παραιτούμουν από την ασυλία. Το λέω, δεν έχω κανένα πρόβλημα». Ο πρ. υπουργός Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε για τη συγκάλυψη και απάντησε: «Οφείλουμε συνολικά ως πολιτικό σύστημα να μην το αφήσουμε να αιωρείται». Άρα κάτι πρέπει να γίνει, κάποια πρωτοβουλία να αναληφθεί.
Μήνυμα Μαρινάκη
Αυτά (και πολλά άλλα κατ’ ιδίαν) ακούνε στο Μαξίμου και βγαίνει ο Παύλος Μαρινάκης να στείλει μήνυμα πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μπει εμπόδιο σε καμία έρευνα της Δικαιοσύνης».
Και για όσους δεν καταλαβαίνουν πρόσθεσε πως «κανείς δεν είναι αθώος a priori επειδή είναι υπουργός ή δεν εξαιρείται του να είναι δυνάμει υποψήφιος επειδή είναι υπουργός, αλλά κανείς δεν είναι a priori ένοχος ή κατηγορούμενος ή ύποπτος επειδή το λέει η κοινή γνώμη ή ένα μέρος αυτής ή η αντιπολίτευση».
Η βασική γραμμή του Μαξίμου πλέον είναι το δίπολο πως δεν θα εμποδίσει τους δικαστές και ότι κανείς δεν είναι αθώος επειδή ήταν υπουργός. Θα δούμε τώρα αν υπάρχουν δικαστές στη Λάρισα...
Ρουά Ματ από Φάμελλο και Σπίρτζη
Ολη αυτή την αναταραχή την προκάλεσε η συζήτηση την Τετάρτη του πορίσματος της Εξεταστικής στην Ολομέλεια κατά την οποία ο Κ. Μητσοτάκης υπέπεσε στο μέγιστο πολιτικό λάθος της επίδειξης πολιτικής αδιαφορίας. Έπινε καφέ στο Κολωνάκι αντί να πάει να μιλήσει στους συγγενείς των νεκρών που ήταν στα θεωρεία της Βουλής. Και μετά πήγε σε τελετές στον Μαραθώνα για κάτι ελικόπτερα που παραλάμβανε το Πολεμικό Ναυτικό...
Βέβαια, την ίδια τακτική ακολούθησε και ο Κ. Αχ. Καραμανλής. Και απουσίασε, και σιώπησε. Μόνο που η δική του θέση επιβαρύνθηκε από την πρωτοβουλία του Χρ. Σπίρτζη, με την οποία ακυρώθηκε ο πολιτικός σχεδιασμός του Μαξίμου να κλείσει κάθε συζήτηση και κάθε εμπλοκή της Βουλής με τα Τέμπη. Αρχικά τον σχεδιασμό είχε ακυρώσει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος όταν απάντησε στον Μάκη Βορίδη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αποφασίσει τον χρόνο που θα ζητήσει τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής.
Την επομένη ακολούθησε η επιστολή Σπίρτζη και η συνάντησή του με τον Κ. Τασούλα. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έλαβε γνώση της επιστολής και θα ασχοληθεί ξανά την επόμενη εβδομάδα. Έως τότε εκτιμάται ότι θα έχει συνταχθεί μία γνωμοδότηση προκειμένου να απορριφθεί το αίτημα Σπίρτζη.
Ο πρ. υπουργός έχει ζητήσει να συσταθεί η ειδική επιτροπή από ανώτατους δικαστικούς οι οποίοι βάσει του άρθρου 86 παρ. 5 του συντάγματος μπορούν να ολοκληρώσουν την εξέταση μίας υπόθεσης ακόμα και αν αυτή έχει παραγραφεί. Το προεδρείο της Βουλής θα ήθελε μια γνωμοδότηση ότι δεν υπάρχει καμία ανολοκλήρωτη υπόθεση για τον Χρ. Σπίρτζη.
Κατά τη Ν.Δ., στην υπόθεση της μη υλοποίησης της σύμβασης 717 ο Χρ. Σπίρτζης έχει αθωωθεί και πολιτικά και ηθικά από την ψήφο της κυβερνητικής πλειοψηφίας! Το ότι ο Χρ. Σπίρτζης ζητά να υπάρξει έρευνα απλώς πιέζει τη Ν.Δ. και εκθέτει ακόμα περισσότερο τον Κ. Αχ. Καραμανλή.
Αλλά αυτό στην παρούσα φάση είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τον Κ. Αχ. Καραμανλή: παίζεται η πολιτική του καριέρα και η υπόληψή του (όπως και του καραμανλισμού).
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.