Τέμπη: Γιατί η Ευρωπαία εισαγγελέας έκανε την ηχηρή παρέμβαση - Το αίτημα που αρχειοθέτησε η ΝΔ


Με αμηχανία αντέδρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην ηχηρή παρέμβαση της Ευρωπαίας εισαγγελέως για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστήχημα/έγκλημα στα Τέμπη, καθώς ο Παύλος Μαρινάκης όταν ρωτήθηκε πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ επιθυμεί να πέσει φως στην υπόθεση.

«Όποιος μπορεί να βοηθήσει στο να πέσει φως σε αυτή την υπόθεση η βοήθεια είναι καλοδεχούμενη, είτε αφορά το σκέλος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είτε το σκέλος της Ελληνικής Εισαγγελίας. 

Όμως, η Ελλάδα είναι ένα ανεξάρτητο κράτος-μέλος με ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Την κάθε έρευνα, όπως, για παράδειγμα, τη συγκεκριμένη προδικαστική έρευνα την κάνουν στο πλαίσιο της ανάκρισης συγκεκριμένοι εισαγγελείς και ανακριτές στους οποίους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη» ισχυρίστηκε ο Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση του συντάκτη της ΑΥΓΗΣ Κώστα Σαββόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι ήταν καταπέλτης κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς είχε πει: «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. 

Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια. Δυστυχώς, η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν».

Η στάση της κυβέρνησης είναι ενοχική καθώς η παρέμβαση της Ευρωπαίας εισαγγελέως έγινε για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο που ακούει στο όνομα «Νέα Δημοκρατία».

Και αυτό γιατί παράλληλα με την ποινική δίωξη κατά 23 για τη σηματοδότηση-τηλεδιοίκηση των σιδηροδρόμων στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, η ευρωπαϊκή εισαγγελία είχε προσπαθήσει να στοχεύσει και «ψηλότερα». 

Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι είχε στείλει επιστολή στις ελληνικές Αρχές με την οποία σημείωνε πως «έχουν προκύψει υποψίες για υποτιθέμενα ποινικά αδικήματα που διέπραξαν πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης» και ζητούσε από την Ελλάδα να κάνει τις «απαραίτητες ενέργειες». Η αναφορά αυτή αφορά την διαδικασία σύμφωνα με την οποία μόνο το Ελληνικό Κοινοβούλιο μπορεί να εξετάσει δικογραφίες που περιλαμβάνουν υπουργούς.

Η επιστολή αναφερόταν σε «παράβαση καθήκοντος» από τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη και σε «υπεξαίρεση εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου, από το οποίο η ζημιά που προκλήθηκε ξεπερνά συνολικά τις 120.000 ευρώ» σε σχέση με επισκευές και αναβαθμίσεις σιδηροδρομικών σημάτων και διακοπτών από τον υπουργό της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ αυτής της διαδικασίας. Ωστόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως έγραφε το Politico, «έθαψε την υπόθεση πολιτικά, χρησιμοποιώντας την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία για να απορρίψει την ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής» που να αφορά τους δύο υπουργούς Μεταφορών, προστατεύοντας τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι συμμετείχε κανονικά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και επανεξελέγη στις περυσινές εκλογές.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο