Σκάνδαλο υποκλοπών: Ολλανδικό δημοσίευμα κόλαφος για Μητσοτάκη- «Διαφθορά αλά ελληνική κυβέρνηση»


Άρθρο κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, από το ολλανδικό VPRO Tegenlicht - που είναι μέρος της ολλανδικής ραδιοτηλεόρασης - για τη διαφθορά στην Ελλάδα και το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το δημοσίευμα έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «my big fat Greek corrupt government» (διαφθορά αλά ελληνική κυβέρνηση σε ελεύθερη μετάφραση).

«Πώς ένα σκάνδαλο υποκλοπών αποκάλυψε το παράλογο επίπεδο της διαφθοράς στην Ελλάδα (και την ευνοιοκρατία εντός της ΕΕ)» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην περιγραφή του δημοσιεύματος που κάνει μια αναδρομή στο χρονικό του σκανδάλου των υποκλοπών.

Το άρθρο ξεκινά αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις στην Intellexa, η οποία πουλάει το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, επισημαίνοντας ότι η εικόνα είναι διαφορετική στην Ευρώπη. «Μηδέν μέτρα, μηδέν κυρώσεις από την Ευρώπη - Η Intellexa και πολλές άλλες εταιρείες λογισμικού κατασκοπείας μπορούν ακόμα να ανθίσουν στην Ευρώπη, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.



Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ενώ κλείνει το μάτι και στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν χαρακτηρίζοντάς την «σύντροφο» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για τον πρωθυπουργό τονίζεται πως όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2019 «εισήγαγε ορισμένες αμφιλεγόμενες αλλαγές».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα έβαλε την ΕΥΠ υπό τον έλεγχό του και τον «ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη στο ρόλο του Γενικού Γραμματέα (σε αυτόν τον ρόλο ο Δημητριάδης είναι υπεύθυνος για την επαφή με τις μυστικές υπηρεσίες) (..) Λίγους μήνες αργότερα ο πρωθυπουργός πρότεινε με επιτυχία αρκετούς αμφιλεγόμενους νόμους σχετικά με τις τράπεζες που προσφέρουν κυρώς αμνηστία σε χιλιάδες φοροφυγάδες και σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν στην απελευθέρωση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων».

Το άρθρο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι δύο από τα πρόσωπα που επωφελήθηκαν από τα παραπάνω είναι ο Φέλιξ Μπίτζιος βασικός μέτοχος της Intellexa και ο Γιάννης Λαβράνος, της Krikel, ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ο οποίος απευθύνθηκε στην ΑΔΑΕ, ωστόσο γρήγορα η κυβέρνηση πέρασε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η ανεξάρτητη αρχή δεν μπορεί πλέον να ενημερώνει τους πολίτες για την παρακολούθηση τους εάν αφορά λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Παράλληλα γίνεται αναφορά και στην παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, με το κακόβουλο λογισμικό Predator. «Όταν η ελληνική αρχή προστασίας δεδομένων αποκαλύπτει ότι εκτός από τον Ανδρουλάκη και τον Κουκάκη, ενενήντα άλλες εξέχουσες προσωπικότητες είναι στόχοι του κατασκοπευτικού λογισμικού και οι μολυσμένοι σύνδεσμοι στάλθηκαν από το κινητό του ξαδέρφου του Μητσοτάκη Δημητριάδη, το «Predatorgate» είναι ένα γεγονός» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, που στη συνέχεια κάνει αναφορά στις δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα ποτέ», με το ολλανδικό μέσο ενημέρωσης να υπογραμμίζει ότι είναι «πολύ τρελό, για έναν πρωθυπουργό που έθεσε μόνος του τις μυστικές υπηρεσίες υπό την άμεση εποπτεία του».

Το δημοσίευμα κάνει μεταξύ άλλων αναφορά στα όσα ακολούθησαν με την παραίτηση του αρχηγού της μυστικής υπηρεσίας Παναγιώτη Κοντολέων, καθώς και του Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και στο ότι «τα αρχεία που περιέχουν πληροφορίες για την εποπτεία του Ανδρουλάκη και του Κουκάκη φαίνεται να έχουν καταστραφεί "κατά λάθος"».

Κάνει επίσης αναφορά στα Slapp’s εναντίον δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης -συμπεριλαμβανομένου του Θανάση Κουκκάκη- αλλά και στην κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα η οποία είναι «θλιβερή», σημειώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «αναξιόπιστους» τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα για την λίστα με τον δείκτη ελευθερίας του Τύπου, που δείχνει την χώρα μας να είναι στον πάτο.

Ακόμα παραθέτει δηλώσεις της Ολλανδής ευρωβουλευτή και εισηγήτριας της επιτροπής PEGA του ευρωκοινοβουλίου Sophie in 't Veld για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη