Δημοσκοπήσεις: Δυσαρέσκεια στην κοινωνία για Τέμπη και εγκληματικότητα- Τι δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις
Δεν υπάρχει έρευνα κοινής γνώμης που να μην δείχνει ότι ακρίβεια - ανασφάλεια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Και δεν υπάρχει δημοσκόπηση που να μην δίνει πλέον θηριώδη ποσοστά στην άποψη περί συγκάλυψης των ευθυνών για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη ή να μην εμφανίζει ανοδικό το ποσοστό όσων φοβούνται για τη διαρκή αύξηση της εγκληματικότητας.
Η κοινωνία «μιλάει» αλλά η κυβέρνηση είτε δεν θέλει να την ακούσει είτε δεν μπορεί να κάνει τίποτα: αφού η πολιτική της οδήγησε στις παραπάνω (και άλλες τόσες) αρνητικές πρωτιές, πώς θα δράσει διαφορετικά χωρίς να πειράξει τον πυρήνα των κεντρικών επιλογών της; Αρκεί να σκεφτεί κανείς τους λόγους που οδηγούν στην ακρίβεια - αισχροκέρδεια και έχει την απάντηση.
Μία συζήτηση με έμπειρους δημοσκόπους, μετά το μπαράζ ερευνών των τελευταίων ημερών, αναδεικνύει με σαφήνεια ότι:
Οι ευρωκάλπες προσφέρονται για ψήφο διαμαρτυρίας και τιμωρίας, διότι δεν τίθεται θέμα διακυβέρνησης «την επόμενη ημέρα». Συνεπώς, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον κ. Μητσοτάκη να πείσει με διλήμματα περί σταθερότητας.
Οι επικείμενες ευρωεκλογές μάλιστα χαρακτηρίζονται ως «οι πλέον κινητικές», διότι «ένας στους τρεις από όσους δηλώνουν πως έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν επέλεξε διαφορετικό κόμμα από εκείνο που προτίμησε στις εθνικές εκλογές». Κατά σημαντικό ποσοστό δε, δηλώνουν ότι θέλουν «να τιμωρήσουν συμπεριφορές που τους ενοχλούν», με πρώτη, όπως απαντούν, την αλαζονεία:
«Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται με αλαζονεία, συμφωνείτε ή διαφωνείτε;» ρώτησε η Alco. Το 63% απάντησε «ναι, συμφωνώ»… Συνδυαστικά δε, προκύπτει ότι το μισό εκλογικό σώμα βλέπει τις ευρωκάλπες ως «ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας».
Ως φαίνεται, εκείνο το «για κάθε ερώτηση η απάντηση είναι 41%» προκάλεσε μεγαλύτερο θυμό από όσο υπολόγιζαν οι κυβερνώντες όταν εκστόμιζαν αυτή την απάντηση τους τελευταίους μήνες.
Ο φόβος του Μαξίμου
Καταγράφεται ένα εντυπωσιακό στοιχείο για τους πολίτες που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του περσινού Μαΐου, αλλά δεν προσήλθαν στις κάλπες του Ιουνίου: η πρώτη επιλογή τους για τη φετινή ευρω-ψήφο είναι «ο Κασσελάκης» και η δεύτερη «ο Βελόπουλος». Έτσι εξηγείται η επιλογή του κ. Μητσοτάκη, εσχάτως, να εμφανίζει πακέτο τους δύο αρχηγούς, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι του θυμίζουν «τους Τσίπρα - Καμμένο» και τη συγκυβέρνησή τους.
Ο συνειρμός που επιχειρεί και η φοβία που προσπαθεί να σπείρει για επανάληψη μιας τέτοιας συνεργασίας, με άλλους πρωταγωνιστές, προκαλεί μεν θυμηδία, ωστόσο δείχνει τα επικοινωνιακά σλάλομ των επικοινωνιολόγων του Μαξίμου μετά από κάθε δημοσκόπηση που φτάνει στα γραφεία τους.
Η γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους
Κατά μία τραγική ειρωνεία, η «συμβουλή» που δόθηκε στην κυβέρνηση προ μηνός από γνωστό δημοσκόπο ήταν να επικοινωνήσει περισσότερο τα επιτεύγματά της στην «καθημερινή ασφάλεια - εγκληματικότητα», διότι έχει χαθεί το παιχνίδι με την ακρίβεια.
Λίγες ημέρες μετά, η Κυριακή Γρίβα έπεφτε νεκρή ακριβώς έξω από το Αστυνομικό Τμήμα στους Αγίους Αναργύρους, βγήκαν στη φόρα οι σουρεαλιστικοί διάλογοι με την Άμεσο Δράση και αποκαλύφθηκε ότι ο άπραγος φρουρός ήταν υπό απόταξη λόγω καταδίκης.
Η συμβουλή τού δημοσκόπου συνεπώς πήγε… κουβά. Η τελευταία δημοσκόπηση (Opinion Poll) κατέγραψε ένα ηχηρό 80% «όχι» στην ερώτηση «είστε ικανοποιημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα εγκληματικότητας;».
Τα Τέμπη
Η στάση των συγγενών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστηχήματος στα Τέμπη, αρχής γενομένης από τις καταθέσεις της Μαρίας Καρυστιανού στο ελληνικό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επανέφεραν με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα την τραγωδία - έγκλημα, ενώ έπεισαν μεγάλο τμήμα «απαθών» πολιτών ότι επιχειρείται συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών.
Αποτέλεσμα: στην ερώτηση (Metron Analysis) «ένα χρόνο μετά το δυστύχημα πιστεύετε ότι το πολιτικό και δικαστικό σύστημα έχουν κινηθεί αποτελεσματικό για να αποδοθούν ευθύνες;», το 88% απάντησε αρνητικά.
Σε έρευνα της MRB μάλιστα υπάρχει και το εκπληκτικό εύρημα: στην ερώτηση «πιστεύετε ότι το πολιτικό σκέλος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη έληξε;» μόνο το 6,9% απαντά «ναι, είναι λήξαν», ενώ το 82,2% εκτιμά ότι «θα έχει και συνέχεια». Στη δημοσκόπηση της Alco το 75% απάντησε πως, όχι, δεν έχει πειστεί ότι δεν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης. Κατόπιν τούτων, δεν προκαλεί έκπληξη ότι στην έρευνα της Pulse το το 61% λέει «ναι» στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής .
Υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής
Για την ακρίβεια η εύλογη παρατήρηση είναι τι χρείαν έχουμε μετρήσεων αφού την νιώθουμε στο πετσί μας κάθε ημέρα. Έστω κι έτσι, οι απαντήσεις «όχι, δεν κάνει τίποτα η κυβέρνηση για να την αντιμετωπίσει» βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες, έχοντας «χτυπήσει» πλέον 80% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Tη μεγάλη εικόνα την δίνει η απάντηση στην ερώτηση της Prorata πώς θεωρούν την ποιότητα ζωής τους σήμερα οι ερωτηθέντες: το 43% απάντησε «υποβαθμισμένη», το 30% «ασφυκτική - πιεστική», το 10% «ανεκτή» και το 10% «ικανοποιητική».
Το μεγάλο στοίχημα εν όψει και της κάλπης των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, είναι το πώς θα αντιδράσουν όσοι δηλώνουν στις παραπάνω δημοσκοπήσεις ότι θα απέχουν.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.